"ΤΣΙΡΙ-ΤΣΙΡΙ ΒΑΡΒΑΡΑ" ΣΤΟ ΑΜΥΝΤΑΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ-ΕΘΙΜΟ ΜΕ ΤΟ ΑΝΑΜΜΑ ΦΩΤΙΩΝ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΟΥ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ

Στην τελική ευθεία της προετοιμασίας τους βρίσκονται οι κατοικοι του Αμυνταιου για το πανάρχαιο έθιμο του ανάμματος φωτιών «Τσίρι Βάρβαρα» που θα αναβιώσει και φέτος την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014 στις γειτονιές του Δήμου  Αμυνταιου.
Το έθιμο αναβιώνει εδώ και χρόνια στο Αμύνταιο την παραμονή της εορτής της Αγίας Βαρβάρας, προστάτιδας του πυροβολικού, και έχει ρωμαϊκές καταβολές. Η χριστιανική εκδοχή θέλει το έθιμο προς τιμή της Αγίας Βαρβάρας, η οποία σώθηκε όταν αποπειράθηκαν να την κάψουν. Το έθιμο Τσίρι -Τσίρι Βάρβαρα πήρε την ονομασία από τον ήχο που βγάζουν τα ξύλα όταν καίγονται.Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με το άναμμα της πρώτης φωτιάς στις 21:00 μ. μ. στον ανοικτό χώρο , στο δρόμο προς Φλώρινα (αλάνα έναντι Συρίλλα ), όπου ο Δήμος Αμυνταίου θα προσφέρει Αμυντιώτικο κρασί -φασολάδα-λουκουμάδες καθώς και εδέσματα-γλυκά που θα ετοιμάσουν οι Σύλλογοι του Αμυνταίου .
Η δεύτερη φωτιά θα ανάψει στην αλάνα , στο παλιό Αμύνταιο στις 24:00μ.μ. , όπου επίσης θα προσφερθεί άφθονο κρασί και η παραδοσιακή ορχήστρα θα συντροφεύει τους επισκέπτες μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΛΩΡΙΝΑ

ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΥΛΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΆΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΟΥ 1ου ΓΥΜΝΑΣΊΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ (ΦΩΤΟ -VIDEO)