Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Μαΐου 12, 2024

ΑΝΟΙΧΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΣΤΟ ΑΜΥΝΤΑΙΟ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 18 ΜΑΙΟΥ

Εικόνα
Ανοιχτά για το κοινό θα μείνουν μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι του Δήμου Αμυνταιου το Σάββατο 18 Μαίου με τη συμμετοχή του Δήμου στην Διεθνή Ημέρα Μουσείων (International Museum Day) στην προσπάθεια του να αναδείξει τον ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, στηρίζοντας τον πολιτισμό και αναδεικνύοντας την πολιτιστική κληρονομιά του. Ανοιχτός για το κοινό θα είναι ο Αρχαιολογικός Χώρος των Πετρών, το Λαογραφικό Μουσείο Αμυνταίου, το Μουσείο "Το σπίτι του Νυμφαίου", το Εθνολαογραφικό Μουσείο Λεχόβου και το Λαογραφικό Μουσείο Ξινού Νερού.

ΣΤΕΝΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΔΗΜΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΚΑΙ ΕΦΟΡΕΙΑΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ

Εικόνα
Η στενή συνεργασία μεταξύ Δήμου και Εφορείας Αρχαιοτήτων  και  η προοπτική ανάπτυξης περαιτέρω κοινών δράσεων και εκδηλώσεων, συζητήθηκαν κατά την διάρκεια συνάντησης της Προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φλώρινας  Χριστίνας Ζιώτας με τον Δήμαρχο Φλώρινας Βασίλη Γιαννάκη.  Όπως ανέφερε ο κ. Γιαννάκης, "ο Δήμος Φλώρινας βρίσκεται διαρκώς κοντά στο έργο της Εφορείας, στηρίζοντας κάθε πρωτοβουλία της που ενισχύει το πολιτιστικό απόθεμα και τον μνημειακό πλούτο της περιοχής. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η προσπάθεια αναβάθμισης του κτιρίου του Αρχαιολογικού Μουσείου Φλώρινας, καθώς και η ανάδειξη σημείων αρχαιολογικού και ιστορικού ενδιαφέροντος, που μπορούν να αποτελέσουν παράλληλα και σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος. Επιπρόσθετα, στη συνάντηση εξετάστηκαν θέματα διασυνοριακών συνεργασιών, συμμετοχών σε προγράμματα και προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας".

ΧΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΡΩΜΑΤΑ ΓΕΜΙΣΕ ΑΠΟ ΑΚΡΗ ΣΕ ΑΚΡΗ Η ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΘΟΦΥΤΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Εικόνα
Με χρώματα και αρώματα γέμισαν οι γειτονιές και οι κεντρικές πλατείες της Φλώρινας με τις ανθοφυτεύσεις που πραγματοποιήσε το αρμόδιο τμήμα Αγροτικής Παραγωγής και Συντήρησης Πρασίνου της Διεύθυνσης Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης του Δήμου Φλώρινας. Όπως αναφέρει ο Δήμος Φλώρινας "Ο σχεδιασμός και η πραγματοποίηση των φυτεύσεων γίνεται με προφανή στόχο την αισθητική αναβάθμιση των δημόσιων χώρων, με σταθερό γνώμονα τη μεγαλύτερη δυνατή διάρκεια ζωής των λουλουδιών και με απόλυτο σεβασμό στα χρήματα των συνδημοτών μας. Επίσης, ξεκίνησε και η διάθεση 2.500 ριζών λουλουδιών σε κοινότητες του Δήμου Φλώρινας, βάσει των αιτήσεων που κατέθεσαν οι πρόεδροι τους.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΕΦΟΡΕΙΑΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΣΤΙΣ "ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ"

Εικόνα
Στην επικοινωνιακή δράση «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» συμμετέχει και φέτος η Εφορεία Αρχαιοτήτων Φλώρινας από την Πέμπτη 23 Μαΐου. Η πρώτη δράση με τίτλο «3.000 χρόνια πριν. Τάφοι και ταφικά έθιμα στην περιοχή των τεσσάρων λιμνών του Αμυνταίου» ξεκινάει την Πέμπτη 23 Μαΐου 2024 και απευθύνεται σε μαθητές Ε΄ και ΣΤ΄ Τάξης Δημοτικών Σχολείων και περιλαμβάνει ενημερωτική ομιλία και ξενάγηση από τον κ. Πανίκο Χρυσοστόμου στις εργαστηριακές και αποθηκευτικές εγκαταστάσεις της Εφ.Α. Φλώρινας στον Άγιο Παντελεήμονα Αμυνταίου. Θα ακολουθήσουν εκπαιδευτικές δραστηριότητες σχετικές με το θέμα και περιήγηση στον κοντινό αρχαιολογικό χώρο της Νεκρόπολης Εποχής Σιδήρου. Οι σχολικές ομάδες θα γνωρίσουν μια από τις εντυπωσιακότερες και καλύτερα διατηρημένες νεκροπόλεις των Βαλκανίων, όπως αυτή επιβιώνει ανάμεσα στους σύγχρονους αμπελώνες και θα ευαισθητοποιηθούν σε θέματα πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς. Στόχος της δράσης είναι η δημιουργική κινητοποίηση της φαντασίας των μαθητών και η πρ

ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΨΗΦΙΑΚΟΥ ΠΡΟΒΟΛΕΑ ΣΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ

Εικόνα
Έναν ψηφιακό προβολέα (Projector), 8 παιχνίδια προσαρμοσμένα στις ανάγκες της Ειδικής Αγωγής και τσάντες με προσωπικά δώρα για τον κάθε μαθητή του Ειδικού Νηπιαγωγείου Αμυνταίου, παρέδωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας Digea Νίκος Μαστοράκης, παρουσία του Δημάρχου Αμυνταίου, Ιωάννη Λιάση, της Αντιπεριφερειάρχη Παιδείας Αθλητισμού της Π.Δ.Μ., Όλγας Πουταχίδου και της Αντιδημάρχου Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Αμυνταίου, Φωτεινής Τσιναρίδου. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Δήμος Αμυνταίου "τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου, αγκάλιασαν τη δράση με χαμόγελα και ευχαριστίες, τόσο για την προσφορά των ειδών όσο και για τη φυσική παρουσία, την αγάπη και την αλληλεγγύη που επέδειξαν από την πρώτη στιγμή οι εκπρόσωποι της εταιρίας".

ΤΙΜΗΘΗΚΕ Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΧΙΛΛΕΙΟΥ ΣΤΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΑΓΙΟΥ ΑΧΙΛΛΕΙΟΥ ΠΡΕΣΠΩΝ

Εικόνα
Με αρχιερατική Θεία Λειτουργία στη βασιλική τού Αγίου, προεξάρχοντος τού Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φλώρινας, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Ειρηναίου εορτάστηκε η η μνήμη τού Αγίου Αχιλλείου επισκόπου Λαρίσης και τιμήθηκε η μακραίωνη πολιτιστική και πνευματική κληρονομιά τής περιοχής, στο νησάκι του Αγίου Αχιλλείου Πρεσπών. Ο Μητροπολίτης στην ομιλία του σημείωσε ότι κατά την Αρχαία Ελληνική Θρησκεία εντός τών ναών κατοικούσαν οι θεότητες, γι’ αυτό οι πιστοί συγκεντρώνονταν στον περιβάλλοντα χώρο εκτός τού ναού, όπου βρισκόταν ο βωμός, για την προσφορά τών θυσιών και την άσκηση της λατρείας. Στον χριστιανικό ναό, όμως, ο άνθρωπος εισέρχεται σε αυτόν, καθώς δεν είναι η απρόσιτη κατοικία τού Θεού, αλλά το σημείο συνάντησης του Θεού με τον θεωμένο άνθρωπο· το σημείο συνάντησης τού ουρανού με τη γη, όπου οι πιστοί ως κοινότητα λατρεύουν τον Θεό και ενωμένοι συμμετέχουν στο ύψιστο μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας.

35 ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΜΕΛΕΤΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΟΜΒΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Εικόνα
Το ποσό των 35.000,00 ευρώ εξασφάλισε η Περιφερειακή Ενότητα από την Περιφερεία Δυτικής Μακεδονίας για την εκπόνηση μελετών σχεδιασμό Κόμβων σε : α) Ν. Λεύκη-Μανιάκοι, β) είσοδος Άργους Ορεστικού-Αεροδρομίου και γ) είσοδο Μεσοποταμίας. Σκοπός της μελέτης είναι να καθοριστεί η αναγκαιότητα υλοποίησης κόμβων στις παραπάνω περιοχές, που ανήκουν οι τρεις διασταυρώσεις. Η κατασκευή τους θα βελτιώσει τις κυκλοφοριακές συνθήκες, θα διευκολύνει την κυκλοφορία των οχημάτων, θα επανακαθορίσει τις προτεραιότητες των διασταυρώσεων, θα εξυπηρετήσει πεζούς, θα μειωθούν σημαντικά οι ταχύτητες των οχημάτων και θα γίνουν εργασίες αποκατάστασης της οδοστρωσίας.

Ο ΝΕΟΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν.Δ.

Εικόνα
Τις επιφυλάξεις και ενστάσεις του σχετικά με τις στοχεύσεις και την αποτελεσματικότητα του νόμου, όπως αυτές έχουν διεξοδικά εκφραστεί με διαδοχικές αποφάσεις των συλλογικών του οργάνων και με τις αντίστοιχες κινητοποιήσεις και συνδικαλιστικές δράσεις, εξέφρασε το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Φλώρινας κατά την διάρκεια συνάντησης τους με τον βουλευτή Ν.Δ. Φλώρινας Σταύρο Παπασωτηρίου για τον Νέο Δικαστικό Χάρτη της Χώρας.

ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΙΑ Ο ΟΦΥΠΕΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Εικόνα
Αποστολή στο Ilmitz της Αυστρίας διοργάνωσε ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) με σκοπό την προβολή των Εθνικών Πάρκων της Βόρειας Ελλάδας στο κοινό των γερμανόφωνων παρατηρητών πουλιών. Ο ΟΦΥΠΕΚΑ συμμετείχε στην έκθεση Pannonian Birdexperience που πραγματοποιήθηκε από τις 19 έως τις 21 Απριλίου στην Αυστρία, εντός του Εθνικού Πάρκου Neusiedler See-Seewinkel, στα σύνορα με την Ουγγαρία. Οι επισκέπτες της έκθεσης ενημερώθηκαν και προμηθεύτηκαν με πληροφοριακό υλικό και οικοτουριστικούς οδηγούς για τα οκτώ Εθνικά Πάρκα της Βόρειας Ελλάδας: Πρεσπών, Δέλτα Αξιού, Λιμνών Κορώνειας-Βόλβης, Λίμνης Κερκίνης, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Οροσειράς Ροδόπης, Δέλτα Έβρου και Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου. Πρόκειται για περιοχές που μπορεί ο επισκέπτης από την Κεντρική Ευρώπη να προσεγγίσει είτε αεροπορικώς είτε ακόμη και οδικώς, ενώ μπορεί επίσης να συνδυάσει την επίσκεψη σε διαφορετικές περιοχές για να έχει μία πιο πλήρη εμπειρία ορνιθοπαρατήρησης.

ΥΠΟΓΡΑΦΗΚΕ Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ "ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΕΙΣ ΟΔΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΜΑΝΙΑΚΩΝ" ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Εικόνα
Τη σύμβαση του έργου «Ασφαλτοστρώσεις οδών Κοινότητας Μανιάκων», με τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας υπέγραψε ο Δήμαρχος Καστοριάς Γιάννης Κορεντσίδης. Το έργο, προϋπολογισμού 76.887 ευρώ, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την απόξεση (φρεζάρισμα) του υπάρχοντος φθαρμένου ασφαλτικού τάπητα και την κατασκευή ασφαλτικής στρώσης κυκλοφορίας στην Κοινότητα Μανιάκων και συγκεκριμένα στις οδούς Μ. Αλεξάνδρου (επιφάνεια ασφαλτόστρωσης 2.170 m2) και Δαβάκη (επιφάνεια ασφαλτόστρωσης 1.500 m2).

ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΩΝ ΣΑΡΙΣΩΝ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣΗ ΠΑΙΔΩΝ-ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ

Εικόνα
Άκρως επιτυχημένη ήταν η παρουσία των παιδιών των ΣΑΡΙΣΩΝ Φλώρινας στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης Παίδων-Κορασίδων (Κ15), που έγινε στα Χανιά . Οι Φλωρινιώτες κατέκτησαν τίτλους και πολλά μετάλλια και στα τέσσερα αγωνίσματα που πήραν μέρος. Η Γεωργία Σπανού αναδείχθηκε Πρωταθλήτρια Ελλάδας στο διπλό και ο Χρυσοβαλάντης Σαμπαλής Πρωταθλητής Ελλάδας στο ομαδικό με την ομάδα του Ποσειδώνα Λουτρακίου. Η ομάδα των κορασίδων μας κατέκτησε την 3 η Πανελλήνια θέση. Συνολικά στους αγώνες αυτούς συμμετείχαν 71 αθλητές/τριες από 17 σωματεία της χώρας.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Εικόνα
Εκδήλωση για την γιορτή της Μητέρας διρογανώνει την Κυριακή 19 Μαίου ο Σύλλογος συνταξιούχων δασκάλων και νηπιαγωγών Φλώρινας. Η εκδήλωση θα γίνει στις 19:00 στο ξενοδοχείο “Lingos”. Ομιλητές της εκδήλωσης θα είναι ο Λάζαρος Λαβασίδης Γυναικολόγος – Μαιευτήρας με θέμα: «Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, μύθοι & αλήθειες γύρω από αυτό» και η Άννα Μητσοπούλου Διοικητική υπάλληλος ΕΦΚΑ – Συγγραφέας με θέμα «Η ιδέα της μητέρας στη λογοτεχνία». Την εκδήλωση θα πλαισιώσει μουσικά η παιδική χορωδία του Φ.Σ.Φ. «Ο Αριστοτέλης» με μαέστρο την κ. Αλεξάνδρα Παπά.

ΔΩΡΕΑΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΑΡΙΣΕΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Εικόνα
Δωρεάν μαθήματα πινγκ πονγκ σε παιδιά Νηπιαγωγείου και Δημοτικού, που θέλουν να μάθουν τα μυστικά της επιτραπέζιας αντισφαίρισης και να διασκεδάσουν παίζοντας προσφέρουν οι ΣΑΡΙΣΕΣ Φλώρινας. Το πρόγραμμα ξεκινάει την Τετάρτη 15/5/2024 και λήγει την Τετάρτη 26/6/2024 και τα μαθήματα θα γίνονται κάθε Τετάρτη 16.00-17.00 στο Γυμναστήριο του 2 ου Λυκείου (δίπλα στην Αστυνομία). Πληροφορίες: 6937164317