ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ ΣΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΚΑΤΟΧΩΝ ΠΤΥΧΙΩΝ ΑΜΦΙΒΟΛΟΥ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΕΠΑΡΚΙΑΣ
Τη δική τους θέση για το ζήτημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων σε απόφοιτους πανεπιστημίου του εξωτερικού όσον αφορά στο νομικό κλάδο, η Ένωση Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Μιχάλης Μήττας "Είναι ευρέως γνωστό το ζήτημα που υφίσταται σχετικά με την αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων σε αποφοίτους πανεπιστημίων του εξωτερικού. Ειδικότερα, όσον αφορά στο νομικό κλάδο, βάσει των συνεχών (και «υπόγειων») τροποποιήσεων του Κώδικα Δικηγόρων (ν. 4194/2013), οι προβλεπόμενες για τις περιπτώσεις αυτές ειδικές εξετάσεις επάρκειας καταργήθηκαν, ανοίγοντας τον δρόμο για την άμεση εγγραφή αποφοίτων εξωτερικού στα μητρώα ασκουμένων δικηγόρων των δικηγορικών συλλόγων της χώρας μας και στην συνέχεια στα αντίστοιχα μητρώα δικηγόρων. Οφείλουμε να τονίσουμε ότι ιδίως για τα πανεπιστήμια της ΕΕ (πχ Κύπρος) δεν υπάρχει έλεγχος ΔΟΑΤΑΠ, ενώ τα πτυχία των ιδιωτικών κολλεγίων συμβεβλημένων με πανεπιστήμια του εξωτερικού παρακολουθούν την ίδια διαδικασία. Με τον τρόπο αυτό άνοιξε ο δρόμος για την ανάπτυξη πραγματικού εμπορίου πτυχίων και μάλιστα χωρίς κανένα απολύτως εχέγγυο ποιότητας, επιστημονικής επάρκειας ή συνάφειας με το ελληνικό νομικό σύστημα.
Ο κίνδυνος να κατακλυστεί η ελληνική κοινωνία από «νομικούς» χωρίς επαρκείς νομικές βάσεις ή σχέση με το ελληνικό δίκαιο, αποτελούσε βόμβα στα θεμέλια του συστήματος απονομής δικαιοσύνης και στην ποιότητα αυτής. Συγχρόνως, έμμεσα «ανωτατοποιούνταν» ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα αμφιβόλου ποιότητας κατά σαφή παράβαση του α. 16 παρ. 5 του Συντάγματος. Ενόψει των ανωτέρω, o δικηγορικός κόσμος, οι Δικηγορικοί Σύλλογοι αλλά και η Ένωσή μας αντέδρασαν προκειμένου να διασφαλιστούν τα αυτονόητα: η ποιότητα του δικηγορικού επαγγέλματος και τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των ελληνικών πανεπιστημίων. Αποτέλεσμα της προσπάθειας ήταν η εισήγηση της Ολομέλειας Δικηγορικών Συλλόγων που έγινε δεκτή και καταγράφηκε σε νέα τροποποίηση του Κώδικα Δικηγόρων με το α. 6 παρ. 4 ν. 4285/2014, η οποία προβλέπει τον έλεγχο της επάρκειας των αποφοίτων πανεπιστημίων του εξωτερικού, πριν την εγγραφή τους στα μητρώα ασκούμενων δικηγόρων, από πανελλαδική επιτροπή συγκροτούμενη από την Ολομέλεια Δικηγορικών Συλλόγων.
Παρά τις όποιες βελτιώσεις ενδεχομένως χωρούν, η σημασία είναι προφανής καθώς μπαίνει φραγμός στην ελεύθερη είσοδο στο δικηγορικό επάγγελμα κατόχων πτυχίων αμφιβόλου ποιότητας και επάρκειας.
Ένωση Ασκουμένων & Νέων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης
Επικοινωνία: eandith@gmail.com, τηλ. 6970057700
Παρά τις όποιες βελτιώσεις ενδεχομένως χωρούν, η σημασία είναι προφανής καθώς μπαίνει φραγμός στην ελεύθερη είσοδο στο δικηγορικό επάγγελμα κατόχων πτυχίων αμφιβόλου ποιότητας και επάρκειας.
Ένωση Ασκουμένων & Νέων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης
Επικοινωνία: eandith@gmail.com, τηλ. 6970057700
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Για το λόγο αυτό και επειδη εχει κουρασει το φαινομενο των ανωνυμων σχολιαστων τα σχόλια που θα αναρτουνται στο συγκεκριμένο blog θα είναι μόνο όσα φέρουν το όνομα του σχολιαστή. Ευχαριστουμε για την κατανόηση.
Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.