ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ - ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ, ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ


Θεοφύλακτος προς Μπόμπολα στην Εξεταστική: "Στις καλές δεκαετίες εισπράξατε υπέρογκα κέρδη και τώρα χρεώνετε τις ζημιές σας στην κοινωνία" και "έχει πολλές σκανδαλώδεις πτυχές το τελευταίο δάνειο που πήρατε".Ακολουθεί το βίντεο και τα πρακτικά από την εξέταση του Φώτη Μπόμπολα.
Οι εργασίες της εξεταστικής επιτροπής συνεχίζονται στις 31/8 και στη 1-9 με τις καταθέσεις των Παναγιώτη Ψυχάρη και Θέμη Αλαφούζου.
ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΙΖ΄ ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄
ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΔΑΝΕΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.
ΠΡΑΚΤΙΚΟ
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε Νικολόπουλε, υπάρχουν και άλλοι να ρωτήσουν και η κ. Καββαδία έπεται. Μπορεί να το ρωτήσει. Παρακαλώ, κάποιος επόμενος συνάδελφος να το ρωτήσει και θα δοθεί ο λόγος στον κ. Μπόμπολα να το απαντήσει.
Έχω ήδη δει ότι θέλουν να μιλήσουν ο κ. Θεοφύλακτος, ο κ. Βορίδης, ο κ. Παπαηλιού, η κ. Καββαδία, ο κ. Παπαδόπουλος. Υπάρχουν κάποιοι άλλοι; Η κ. Κοζομπόλη; Μάλιστα. Ωραία. Συνεχίζουμε με τον κ. Θεοφύλακτο για οκτώ λεπτά.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Ευχαριστώ.
Κύριε Μπόμπολα, θα σταθώ στα δάνεια του «ΠΗΓΑΣΟΥ». Το άνοιγμα είναι μεγάλο και έχουμε αγωνία και εμείς, κυρίως ως εκπρόσωποι των πολιτών, του λαού, σχετικά με το τι γίνεται με αυτά, αν θα πληρωθούν και πότε. Θεωρώ, ιδίως το ΚΟΔ, το Κοινοπρακτικό Ομολογιακό Δάνειο, που υπογράφηκε με τις τρεις τράπεζες, ότι έχει κάποιες πτυχές προβληματικές έως και σκανδαλώδεις, διότι -αναφέρθηκε και από συναδέλφους- ο τζίρος είναι μείον 80% από το 2009 της επιχείρησης. Τα στοιχεία είναι όλα αρνητικά. Η καθαρή θέση, τα αποτελέσματα είναι ζημιογόνα και στις θυγατρικές υπάρχει χαμηλή πιστοληπτική ικανότητα. Οι ορκωτοί ελεγκτές δεν έβλεπαν βιωσιμότητα. Η μετοχή ήταν υπό επιτήρηση και μάλιστα για δύο βδομάδες βγήκε και σε αναστολή διαπραγμάτευσης. Μετά, δώσατε κάποια στοιχεία και ξαναμπήκε. Χρωστούσατε ληξιπρόθεσμους τόκους, που και στις τρεις τράπεζες άγγιζαν τα 14 εκατομμύρια.
Μετά από όλα αυτά, όχι μόνο ανανεώθηκαν οι οφειλές, που ήταν 69 εκατομμύρια, αλλά σας δόθηκε και σαν επιβράβευση -που δεν το βλέπουμε αυτό σε άλλους επιχειρηματίες- και «ζεστό» χρήμα. Τον Απρίλιο του 2016, μετά από έξι χρόνια γεμάτα κρίσης, σας δόθηκαν συνολικά και 11 εκατομμύρια. Γιατί ήταν 80 τα εκατομμύρια. Ήταν 69 εκατομμύρια οι ανανεώσεις από διμερείς συμβάσεις, όπως είπατε, συν 11 εκατομμύρια «ζεστό» χρήμα.
Δεν μπορώ να καταλάβω πώς δόθηκαν και επιπλέον χρήματα σε μια εταιρεία, που έχει τόσα προβλήματα. Οι εγγυήσεις ήταν ελάχιστες: ένα ακίνητο άμεσης εκταμίευσης. Οι τράπεζες το εκτιμούν 9,8 εκατομμύρια. Τελική εκταμίευση λένε 4,5 με 5 εκατομμύρια, διά του τρία, δηλαδή από 1,5 εκατομμύριο σε κάθε τράπεζα. Κατ’ αρχάς, πώς το καταφέρατε αυτό;
Επιπλέον, μιλάμε για τέσσερα χρόνια διαπραγμάτευσης, γιατί το 2014 υπογράφηκε, το 2016 εκταμιεύθηκε, αλλά από το 2012 είχαν ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις. Και υποψιάζομαι –και θέλω να μου το επιβεβαιώσετε- με αυτόν τον τρόπο κρατηθήκατε ενήμερος, δηλαδή δεν καταγγέλθηκαν όλα αυτά, γιατί ήσασταν σε διαπραγμάτευση. Τέσσερα χρόνια ήσασταν σε διαπραγμάτευση και τελικά κρατηθήκατε ενήμερος.
Και το ερώτημα είναι: Έρχεστε και ζητάτε εσείς τη λήξη του δανείου -ενώ ήταν πενταετές από το 2014 που υπογράφηκε κι αυτό είναι απορία μου, που δεν μπορέσαν να μου την απαντήσουν, γιατί το ρώτησα και στους διευθυντές των τραπεζών- έρχεστε και ζητάτε να λήξει στις 30 Ιουνίου και πλέον έχει λήξει, είναι ληξιπρόθεσμο και περιμένουμε όλοι να δούμε πώς θα το αποπληρώσετε.
ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Απάντησα σε αυτά και προηγουμένως. Ήμασταν σε stand still. Ανανεώθηκε το stand still, γιατί ήμασταν στις διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες. Ο «ΠΗΓΑΣΟΣ» δεν έχει πάρει ρύθμιση. Είμαστε σε μια διαπραγμάτευση με τις τράπεζες για να μπορέσουμε να ρυθμίσουμε τα χρέη, να γίνει βιώσιμη η εταιρεία, να μη χαθούν οι θέσεις εργασίας, να πάρουν οι τράπεζες τα λεφτά τους πίσω.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Έχετε κάτι συγκεκριμένο και άμεσο; Κατ’ αρχάς, γιατί ζητήσατε να λήξει στις 30 Ιουνίου; Είναι διαπραγματευτικό χαρτί για να πιέζετε περισσότερο;
ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Όχι. Νομίζω ότι το stand still συμφωνήθηκε την 1η Ιανουαρίου του 2016, υπογράφηκε 29 Ιουνίου και έληξε στις 30 Ιουνίου.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Πραγματικά, περιμένουμε μια απάντηση, γιατί είναι μια ιστορία που ξεκινάει από το 2012, που είχαν ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις. Λογικά, από τότε. Και φάνηκε η πορεία της επιχείρησης ότι οδεύει προς το σήμερα, που είναι προβληματική. Λογικά δηλαδή, τις όποιες προτάσεις σας θα τις έχετε σκεφτεί από τότε.
Το ερώτημα είναι γιατί βρισκόμαστε μια πενταετία συν που υπάρχουν ζημίες στην εταιρεία σας, αλλά από πίσω είχαμε δύο δεκαετίες κερδοφόρες. Το είπατε και πριν. Αυτά έχουν δημιουργήσει και προσωπικές περιουσίες ή, όπως ερωτηθήκατε και πριν, τα σημαίνοντα στελέχη του οργανισμού απολάμβαναν αποζημιώσεις και παχυλούς μισθούς. Δηλαδή στα καλά τα χρόνια ήταν κερδισμένοι. Εντάξει. Έπρεπε να ήσασταν –και ήσασταν- όσοι συμμετείχατε. Στα άσχημα τα χρόνια; Τα χρεώνουμε στις τράπεζες και τελικά οι τράπεζες στον λαό.
ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Δεν είναι αυτό αληθές, γιατί τα τελευταία χρόνια σας είπα ότι έχουμε βάλει 30 εκατομμύρια στην εταιρεία για να την στηρίξουμε, σε έναν κλάδο, των εφημερίδων και των περιοδικών και του Τύπου, ο οποίος δεν έχει καμία σοβαρή προοπτική.
Παρόλα αυτά, θεωρώ υποχρέωση να μπορέσω να διατηρήσω όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις εργασίας, διότι είναι άνθρωποι με τους οποίους έχουμε μεγαλώσει μαζί. Εγώ δουλεύω στην εταιρεία σχεδόν είκοσι πέντε χρόνια. Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι ξεκίνησαν εκεί, έφτιαξαν σπίτια, συνταξιοδοτήθηκαν.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Σε αυτό, όχι μόνο δεν διαφωνούμε, αλλά και υπερθεματίζουμε. Αρκεί να γίνει με σωστό τρόπο.
ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Προσπαθώ από τη δική μου την πλευρά, σε έναν κλάδο, να σωθούν οι θέσεις εργασίας. Καλύπτω αυτή τη στιγμή με ίδια κεφάλαια, όσο μπορώ, τις ζημιές της εταιρείας. Πιστεύω ότι και η αγορά θα ανακάμψει και ο χώρος του Τύπου θα εξυγιανθεί, δηλαδή, θα μπορέσουμε να πάμε παρακάτω, και δεν θα σέρνονται οι εταιρείες, όπως σέρνονται τα τελευταία χρόνια, για να μπορέσει να είναι βιώσιμη η εταιρεία και να επιστρέψει και τα δάνεια στις τράπεζες.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Βλέποντας μια ανοχή, αλλά και μια μεταχείριση που σε πολλές πτυχές, όπως την ανέλυσα προηγουμένως, ήταν προνομιακή, θέλω να ρωτήσω. Γιατί είπατε πριν σε μια ερώτηση, ότι στη διαπλοκή, εάν υπάρχει διαπλοκή, δεν γίνονται παράνομα πράγματα. Εγώ εξέλαβα ότι υπάρχουν γνωριμίες και σχέσεις που τις θεωρείτε θεμιτές, αλλά όχι παράνομα πράγματα.
Σε αυτό ήθελα να ρωτήσω, γιατί βλέπω μια προνομιακή μεταχείριση, μια διαπραγμάτευση που κρατάει τέσσερα χρόνια -όλα τα στοιχεία που προανέφερα- μια αλλαγή της στάσης των τραπεζών. Ενώ οι εισηγήσεις τα κατώτερα κλιμάκια ήταν είτε επιφυλακτικές είτε αρνητικές στις τρεις τράπεζες που συμμετείχαν στο ΚΟΔ, όταν έφτασε στα ανώτατα κλιμάκια που αποφάσιζαν, τελικά άλλαξαν στάση οι ίδιες οι τράπεζες κι ενώ είχαν άλλα στοιχεία και διαφορετική στάση -αρνητική ήταν στα κατώτερα- τελικά αποφάνθηκαν υπέρ και έτσι φτάσαμε και στην εκταμίευση εν έτει 2016 και μάλιστα και με «ζεστό» χρήμα.
Δεν μπορώ παρά να μην ρωτήσω, γιατί έχει μια συγκεκριμένη στάση, κυρίως το «MEGA», αλλά και οι εκδόσεις, πολιτική, την οποία και το τραπεζικό σύστημα οι περισσότεροι από εμάς, εκτιμούμε ότι τη στήριζε. Δεν υπήρχε αυτή η σχέση η αμοιβαία που στηριζόταν και από τον πολιτικό κόσμο;
ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Από τον πολιτικό κόσμο όχι. Είναι μια σχέση καθαρά επιχείρησης και τράπεζας. Οι τράπεζες έχουν δανείσει στην επιχείρηση, θέλουν να πάρουν τα λεφτά τους πίσω και συνεργάζονται, αν ο επιχειρηματίας είναι συνεργάσιμος, για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε…
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Ως προς την πολιτική σας στάση και θέση, ας πούμε στο δημοψήφισμα δηλαδή, δεν έδειξαν μια μεγαλύτερη ανοχή οι τράπεζες, ώστε να μείνει ο Μπόμπολας στα πράγματα, γιατί έχει μια συγκεκριμένη θέση;
ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Όχι, δεν νομίζω ότι οι τράπεζες έχουν τέτοια κριτήρια. Δεν μπορώ να το πω.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Σε αυτά που ανέφερε ο κ. Αλαφούζος, θα ήθελα ένα σχόλιο. Είπε ότι λειτουργούν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στην Ελλάδα ως γραφεία τύπου άλλων επιχειρήσεων και γι’ αυτό απολαμβάνουν ειδικούς όρους, χαριστικούς όρους στα δάνεια και φωτογράφισε εσάς μεταξύ άλλων. Ένα σχόλιο.
ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Προνοιακούς όρους δεν έχω. Σας είπα ότι ο «ΠΗΓΑΣΟΣ» προσπαθεί να πάρει μια ρύθμιση από τις τράπεζες, ρύθμιση την οποία έχουν πάρει ανταγωνιστικές εταιρείες και δεν έχει καταφέρει να την πάρει. Επειδή είμαστε στοχοποιημένοι πολύ, βλέπω ότι και οι τράπεζες δυσκολεύονται να μας δώσουν λύσεις που δίνουν σε άλλους επιχειρηματίες για να μην τους βάλουν και αρχίζουν να τους κριτικάρουν ότι «έκανες στον Μπόμπολα αυτό» ή «έκανες στον Μπόμπολα εκείνο». Άρα, τελικά όλη αυτή η διαδικασία έχει γυρίσει εις βάρος της εταιρείας, εις βάρος των εργαζομένων και κάπου νοθεύεται ο ανταγωνισμός.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Μια τελευταία ερώτηση, κύριε Πρόεδρε, θα κάνω, γιατί βλέπω ότι ο χρόνος τελειώνει.
Ως προς τις διαφημίσεις, έχετε τώρα στον «ΠΗΓΑΣΟ» και στον «ΤΗΛΕΤΥΠΟ», αλλά εγώ μένω στον «ΠΗΓΑΣΟ», ένα άνοιγμα στις τράπεζες μεγάλο. Το συζητήσαμε και πριν στις ερωτήσεις και τις δικές μου και των άλλων συναδέλφων. Από την άλλη, διαφημίζετε. Οι τράπεζες αυτές, στις οποίες έχετε χρέη, διαφημίζονται στον «ΠΗΓΑΣΟ», στα έντυπα που διαχειρίζεται ο «ΠΗΓΑΣΟΣ» και η συμφωνία είναι ότι πληρώνεστε κανονικά γι’ αυτές τις διαφημίσεις. Έτσι δεν είναι;
Το ερώτημά μου είναι: Σαν επιχειρηματίας, αν δεν ήσασταν ο Μπόμπολας ο εκδότης, αλλά ήσασταν ο τραπεζίτης, θα το δεχόσασταν αυτό ή θα συμψηφίζατε τα λεφτά αυτά που θα έπρεπε να πληρώσετε στις διαφημίσεις με τα χρέη που θα είχε ο εκδότης;
ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Νομίζω ότι είναι τελείως διαφορετικές υπηρεσίες. Οι τράπεζες λειτουργούν με έναν τρόπο που δεν συμψηφίζουν αυτά τα πράγματα και εν πάση περιπτώσει…
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Το θεωρείτε επιχειρηματικά σωστό; Μπορεί να σας ταιριάζει, να σας βολεύει, αλλά…
ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Δεν πρέπει να εμπλέκω. Σήμερα τα διαφημιστικά κονδύλια, τα οποία παίρνουμε από τις τράπεζες, είναι πολύ-πολύ μικρά.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Μπορούμε να ολοκληρώσουμε;
ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Αν θέλετε να σας φέρω ένα παράδειγμα. Η Εθνική Τράπεζα πριν από κάποια χρόνια, δηλαδή πριν τέσσερα-πέντε χρόνια, στην αρχή της κρίσης, στον όμιλο έδινε περίπου 1,5 εκατομμύριο διαφημίσεις και αντίστοιχα σε άλλους ομίλους και φέτος νομίζω ότι δεν θα ξεπεράσει ή θα είναι κοντά στις 150.000 ευρώ. Δηλαδή, έχει πάει στο 10% των χρημάτων που έδινε τις εποχές που κι αυτές οι τράπεζες λειτουργούσαν, ήθελαν να πουλήσουν προϊόντα και να διαφημιστούν.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Πάντως, τα δίνει αυτά τα χρήματα, τα πληρώνει, ενώ, από την άλλη, έχει λαμβάνειν από εσάς μεγάλα ποσά.
ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Τα οποία και αυτά θα τα λάβει, τα παίρνει. Τα τελευταία χρόνια, δηλαδή από την αρχή της κρίσης, έχω πληρώσει –για τον «ΠΗΓΑΣΟ» μιλάω, δεν μιλάω για το «MEGA»- γύρω στα 55 εκατομμύρια τόκους με αρκετά υψηλά επιτόκια.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ευχαριστώ, κύριε Θεοφύλακτε.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΥΟ ΧΡΥΣΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΚΑΙ ΔΥΟ ΚΥΠΕΛΛΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΚΟΠΕΥΤΙΚΗ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΑΧΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΠΑΣΟΚ ΣΑΚΗ ΑΡΝΑΟΥΤΟΓΛΟΥ