ΜΗΝΎΜΑΤΑ ΦΟΡΈΩΝ ΦΛΏΡΙΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΌΣΜΙΑ ΗΜΈΡΑ ΠΕΡΙΒΆΛΛΟΝΤΟΣ
Με το σύνθημα "Γινόμαστε όλοι μέρος της διάσωσης του περιβάλλοντος!!!», οι φορείς της Φλώρινας στέλνουν το μήνυμα τους για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.
Αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας
Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, ο Αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας, κ. Ιωάννης Κιοσές, έστειλε το δικό του μήνυμα:
«Η 5η Ιουνίου καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε. ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, διαμηνύοντας πως για να προστατεύσουμε τον άνθρωπο οφείλουμε να φροντίσουμε το οικοσύστημα.
Η ραγδαία αύξηση της θερμοκρασίας, η λειψυδρία, το λιώσιμο των πάγων και οι πυρκαγιές, σκιαγραφούν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και εντείνουν το αίσθημα ανασφάλειας παγκοσμίως.
H προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Η προστασία του υδάτινου στοιχείου.
Η διαχείριση οργανικών αποβλήτων για την παραγωγή κομπόστ.
Οι εναλλακτικές μορφές μετακίνησης του πληθυσμού, φιλικές προς το περιβάλλον,
είναι μόνο μερικές από τις αλλαγές που θα συντελέσουν αποφασιστικά στη βελτίωση και προστασία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος.
Έχουμε χρέος να προστατεύσουμε το περιβάλλον. Διότι δεν πρέπει να λησμονούμε ότι ο σεβασμός απέναντι στο φυσικό περιβάλλον αποτελεί δείγμα παιδείας και πολιτισμού.
Γινόμαστε όλοι μέρος της διάσωσης του περιβάλλοντος!!!».
Δήμαρχος Φλώρινας
Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος η 5η Ιουνίου και αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να αναλογιστούμε τις ευθύνες μας απέναντι του. Απέναντι στο κοινό μας σπίτι, τη φύση, απέναντι στην ίδια τη ζωή.
Η προστασία του περιβάλλοντος θα πρέπει να είναι προτεραιότητά μας 365 μέρες το χρόνο. Καθημερινά, με τις πράξεις μας, οφείλουμε να δείχνουμε τον απαιτούμενο σεβασμό στο περιβάλλον, ώστε και αυτό να μας το ανταποδώσει βελτιώνοντας την ποιότητα της ζωής μας.
Είναι γεγονός πως η κλιματική αλλαγή, ο τρόπος διαχείρισης των φυσικών πόρων και γενικά οι πολιτικές που έχουν εφαρμοστεί τα τελευταία χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν διαταράξει τις οικολογικές ισορροπίες. Αυτό, βέβαια, έχει ως αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση των πολιτών και την αντίδρασή τους, καθώς αντιλαμβανόμαστε όλοι τις επιπτώσεις που έχει η καταστροφή του περιβάλλοντος στην ίδια την ύπαρξη μας.
Στην περιοχή μας, στη Φλώρινα, το περιβάλλον έχει δοκιμαστεί και δοκιμάζεται ακόμα. Ζούμε σε έναν τόπο ευλογημένο, με φυσικές ομορφιές που σπάνια συναντά κανείς και τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης. Απαιτείται όμως σεβασμός στη φύση και η εφαρμογή αυτών των πολιτικών που θα επιτρέψουν στο περιβάλλον να ανασάνει.
Ως δημοτική αρχή, με ευαισθησία και στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κυκλική οικονομία, επιδιώκουμε να καταστήσουμε τον Δήμο μας αειφόρο και θερμικά θωρακισμένο.
Η έλευση του φυσικού αερίου για θέρμανση και οικιακή χρήση, η προώθηση των προγραμμάτων ανακύκλωσης και κομποστοποίησης, η μείωση των ενεργειακών απαιτήσεων λειτουργίας του Δήμου, η προώθηση της πράσινης ενέργειας, η εθελοντική δράση συμπολιτών μας μέσω του Γραφείου Εθελοντισμού, η ανάδειξη, βελτίωση και συντήρηση του αστικού και περιαστικού πρασίνου και μια σειρά άλλων πρωτοβουλιών και δράσεων είναι στις προτεραιότητες μας.
Το περιβάλλον είμαστε εμείς οι ίδιοι και η προστασία του δείγμα πολιτισμού. Οφείλουμε να το φροντίζουμε, να το προστατεύουμε και να το αναδεικνύουμε. Για μας και για τις επόμενες γενιές.
Εργατικό Κέντρο Φλώρινας
Την παγκόσμια ευαισθητοποίηση και δράση για την προστασία του περιβάλλοντος ενθαρρύνει ο ΟΗΕ μέσω του Προγράμματος Περιβάλλοντος του Οργανισμού.
Το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος του ΟΗΕ (UNEP) διοργανώνει ετησίως εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος , η οποία γιορτάζεται στις 5 Ιουνίου σε περισσότερες από 100 χώρες.
Στο επίκεντρο της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος είναι η «Αποκατάσταση οικοσυστημάτων».
Μία ημέρα κατά την οποία ξεκινά και η δεκαετή δράση του ΟΗΕ για την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων
Ο συγκεκριμένος στόχος μπορεί να επιτευχθεί με διάφορους τρόπους : Καλλιέργεια δέντρων, πράσινες πόλεις , αναδημιουργία κήπων, αλλαγή διατροφής, καθαρισμός ποταμών και ακτών.
Η σημερινή γενιά μπορεί και πρέπει να φέρει των άνθρωπο πιο κοντά στη φύση.
Η αποκατάσταση των οικοσυστημάτων σημαίνει πρόληψη και αναστροφή της περιβαλλοντικής υποβάθμισης, από την εκμετάλλευση της φύσης, στην επούλωση.
Η δεκαετής δράση των Ηνωμένων Εθνών για το περιβάλλον, η οποία ξεκινά από την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος είναι μια παγκόσμια αποστολή για την αναβίωση δισεκατομμυρίων εκταρίων, από δάση έως αγροτικές εκτάσεις, από την κορυφή των βουνών έως το βάθος της θάλασσας.
Βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση η πανδημία του COVID 19 να έχει επιδεινώσει την μόλυνση του περιβάλλοντος λόγω της τεράστιας χρήσης πλαστικών, ιδιαίτερα αυτών μιας χρήσης.
Παράλληλα οι πυρκαγιές, οι οποίες έχουν κοστίσει ανθρώπινες ζωές έχουν και οικονομικές επιπτώσεις στους κατοίκους.
Είναι φανερό πως χρειαζόμαστε ένα ενισχυμένο αντιπυρικό πρόγραμμα στη χώρα μας, με έμφαση στην απασχόληση περισσότερων εργαζομένων στον τομέα της πυρασφάλειας και πολύ περισσότερο στη πρόληψη των φαινομένων αυτών, στο μέλλον.
Η θέση του ΕΚΦ ήταν και είναι ξεκάθαρη “Δεν υπάρχουν δουλειές σ ένα νεκρό πλανήτη”. Αναγνωρίζουμε ότι η βιώσιμη ανάπτυξη είναι ο μόνος δρόμος για αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας, με ασφαλείς συνθήκες.
Για υγιή οικοσυστήματα και ένα ασφαλές περιβάλλον για εμάς και τα παιδιά μας θα πρέπει:
Να υπάρξει ουσιαστική διαβούλευση με την τοπική κοινωνία
Μέτρα Πρόληψης για αποφυγή μελλοντικών καταστροφών
Σωστή στελέχωση σε κρίσιμες θέσεις και τομείς από καταρτισμένο προσωπικό
Διασφάλιση της προστασίας της φύσης με αυστηρά όρια ως προς τη χωροθέτηση και τη λειτουργία των δραστηριοτήτων σε ευάλωτες περιοχές.
Επαναφορά των αρμοδιοτήτων στους Φορείς Προστατευόμενων Περιοχών
Η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο στην επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας. Προϋποθέτει υγιή οικοσυστήματα (δασικά, υγροτοπικά, θαλάσσια, παράκτια), για την ίδια την υποστήριξη της ζωής.
Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου και αποτελεί την κύρια εκδήλωση του ΟΗΕ από το 1972 για την ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.
Βουλευτής Ν.Δ Φλώρινας
Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος βρίσκει την χώρα και τον πλανήτη σε μια σημαντική συγκυρία. Ο κόσμος βγαίνει από την περιπέτεια της πανδημίας, μια κατάσταση που ανέτρεψε τα δεδομένα και υποχρέωσε κράτη και κυβερνήσεις να συνασπιστούν σε μια μεγάλη συμμαχία απέναντι σε έναν αόρατο και επικίνδυνο εχθρό. Αυτή η δύσκολη κατάσταση που βίωσε και βιώνει ο κόσμος δίνει την αφορμή για να αναθεωρήσουμε πρακτικές, πολιτικές και συνήθειες.
Πλέον η προστασία του περιβάλλοντος έχει καταστεί αδήριτη ανάγκη στη συνείδηση του κάθε πολίτη. Σε αυτό το πλαίσιο η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο ΟΗΕ έχουν θέσει στόχους για την Βιώσιμη Πράσινη Ανάπτυξη και έχουν προχωρήσει σε τομές και δράσεις, τα αποτελέσματα των οποίων είναι ήδη ορατά.
Ιδιαίτερα στην περιοχή μας -που τα προηγούμενα χρόνια δοκιμάστηκε από ενέργειες και παραλείψεις που είχαν σημαντικό αντίκτυπο στο περιβάλλον, στην υγεία των κατοίκων και στην διαμόρφωση του ανάγλυφου της περιοχής- ο φετινός εορτασμός σηματοδοτεί ένα νέο ξεκίνημα. Η έλευση του φυσικού αερίου, οι αποκαταστάσεις των εδαφών, ο εκσυγχρονισμός της παραγωγής στον πρωτογενή τομέα, η στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες δίνουν την σκυτάλη σε μια νέα εποχή, στην οποία πρωταγωνιστικό ρόλο θα έχει η πράσινη ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον και στην περιοχή που ζούμε.
Η προστασία του περιβάλλοντος είναι ευθύνη και υποχρέωση όλων μας. Χρέος μας να κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές έναν καθαρό και πράσινο πλανήτη.
Πέρκα-Φάμελλος
Η προστασία του περιβάλλοντος, για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αποτελεί προϋπόθεση για το αύριο των κοινωνιών μας και για την αντιμετώπιση κρίσεων, όπως η πρόσφατη πανδημική. Επιτάσσει την ισορροπία των οικοσυστημάτων και τη συμβίωση του ανθρώπου – και της ανάπτυξης – με το περιβάλλον. Για να επιτευχθεί αυτό όμως χρειάζεται μία «πράσινη επανάσταση» στον τρόπο παραγωγής και κατανάλωσης, καθώς και διανομής του παραγόμενου πλούτου προκειμένου να καταπολεμηθούν οι ανισότητες.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ακούει τη νέα γενιά που μάς ζητάει «Αλλάξτε το σύστημα, όχι το κλίμα». Με τις Προγραμματικές θέσεις που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας, στην πρόσφατη εκδήλωση για την Κλιματική Κρίση, «Ελλάδα+Περιβάλλον», στις 03/06, αποδεικνύει ότι έχει συγκεκριμένο σχέδιο και όραμα για την Πράσινη Μετάβαση. Μία μετάβαση που δεν μπορεί να γίνει με ευχολόγια, που δεν πρέπει να αποτελεί «σημαία ευκαιρίας» προς κομματική και επικοινωνιακή αξιοποίηση/εκμετάλλευση και οφείλει να εμπλέκει και να αφορά την κοινωνία στο σύνολό της.
Το Πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την Πράσινη Μετάβαση για το μετασχηματισμό και την παραγωγική ανασυγκρότηση της Ελλάδας θέτει στο επίκεντρο τις ανάγκες των πολιτών, της κοινωνίας και των παραγωγικών φορέων, ώστε να διασφαλίσει ότι η μετάβαση αυτή δε θα αφήσει κανέναν και καμία πίσω, δεν θα οξύνει και δε θα δημιουργήσει νέες ανισότητες και, πάνω από όλα, ότι θα δημιουργήσει/παράξει όφελος για όλους, και όχι μόνο για τους λίγους που βρίσκονται κοντά και συνομιλούν με το σύστημα εξουσίας.
Η «πράσινη επανάσταση» για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ οφείλει να δώσει όραμα και προοπτική στη νέα γενιά και ώθηση στις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας, καταρτίζοντας με διάλογο και συνεργασία ένα ξεκάθαρο «δρόμο» προς το πράσινο μέλλον. Έναν δρόμο που θα πατάει σε γερά θεμέλια και στην εμπιστοσύνη των πολιτών.
Επτά είναι τα βασικά σημεία του σχεδίου μας για την Πράσινη Μετάβαση / «πράσινη επανάσταση»:
-Η Πολιτεία τίθεται επικεφαλής του σχεδίου και εγγυάται ότι η μετάβαση θα γίνει με κοινωνική δικαιοσύνη. Με διασφάλιση της πρόσβασης στα βασικά αγαθά, με πλουραλισμό της παραγωγικής βάσης και όχι προς όφελος λίγων και χωρίς κανόνες.
-Η πορεία για μια κλιματικά ουδέτερη Ελλάδα έως το 2045 χρειάζεται ολοκλήρωση του Χωροταξικού και Πολεοδομικού Σχεδιασμού, συμπεριλαμβανομένου του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού, που αποτελούν το «κλειδί» για την προστασία του περιβάλλοντος, τη δίκαιη ανάπτυξη και το κράτος δικαίου. Χρειάζεται εισαγωγή του κλιματικού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος, συμπεριλαμβανομένης και της κλιματικής ανθεκτικότητας σε όλα τα χρηματοδοτικά και αναπτυξιακά εργαλεία. Χρειάζεται ενεργοποίηση των πολιτικών προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή που έχουν νομοθετηθεί από το 2016, ώστε να έχουμε ανθεκτική κοινωνία, υποδομές και οικονομικές δραστηριότητες.
-Ο παραγωγικός ιστός της χώρας μετασχηματίζεται δημιουργώντας νέες και ποιοτικές θέσεις εργασίας, παρέχοντας ισχυρά κίνητρα για την πρόληψη δημιουργίας αποβλήτων και εκπομπών ρύπων και την εξοικονόμηση πόρων. Δημιουργούνται οι βάσεις για το πρασίνισμα καίριων οικονομικών κλάδων και παρέχονται κίνητρα για την προσέλκυση νέων επενδύσεων σε κρίσιμους τομείς της πράσινης μετάβασης.
-Διαμορφώνεται ένα νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα που να ανταποκρίνεται στους απαιτητικούς στόχους της Ευρώπης και της κλιματικής ουδετερότητας. Θα προβλέπει την πλήρη απανθρακοποίηση και όχι την απολιγνιτοποίηση με φυσικό αέριο, το σχέδιο σήμερα του κ. Μητσοτάκη για λίγους ιδιώτες.
-Ένα ισχυρό πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας στην κατοικία, τα δημόσια κτίρια και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Εξασφάλιση του δημόσιου ελέγχου των ενεργειακών δικτύων. Ρήτρα ώστε το 50% των αδειών ΑΠΕ να κατανέμεται δεσμευτικά σε ενεργειακές κοινότητες, νοικοκυριά, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αγρότες, με κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία και με προνομιακές ρυθμίσεις πρόσβασης στα δίκτυα/συνδέσεις.
– Εξασφαλίζεται η Δίκαιη Μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών με τη θεσμοθέτηση ρήτρας μηδενικού ελλείμματος ρυθμών ανάπτυξης και θέσεων εργασίας στις περιοχές αυτές, με συγκεκριμένο και ρεαλιστικό σχέδιο μετάβασης.
– Η προστασία της βιοποικιλότητας αποκτά κεντρική θέση καθώς η επαναστατική αυτή αλλαγή δεν μπορεί να γίνει υποτιμώντας το φυσικό περιβάλλον της χώρας μας, τον κοινό μας πλούτο.
-Τίθενται στέρεες βάσεις για μια Κοινωνία της Ανακύκλωσης και της Κυκλικής Οικονομίας. Η πρόληψη παραγωγής αποβλήτων, η διαλογή στην πηγή και η ανακύκλωση του μεγαλύτερου ποσοστού των απορριμμάτων, αποτελούν βασικά χαρακτηριστικά της σύγχρονης κοινωνίας που σχεδιάζουμε.
Οφείλουμε να δώσουμε όραμα και προοπτική και να διασφαλίσουμε ένα καλύτερο, βιώσιμο μέλλον για τις νεότερες γενιές. Το όραμα αυτό όμως δεν μπορεί παρά να είναι συλλογικό προϊόν που απευθύνεται και αφορά ενεργά την κοινωνία και αυτό μπορεί να το διασφαλίσει μόνο μία προοδευτική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
ΣΥΡΙΖΑ ΦΛΏΡΙΝΑΣ
Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος αποτελεί για τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, για όλους τους ενεργούς και ευαίσθητους πολίτες, μια αφορμή να αναστοχαστούμε πάνω στα αίτια των πολλαπλών και αλληλοδιαπλεκόμενων κρίσεων που βιώνει σήμερα η ανθρωπότητα, την βίαιη αλλαγή του κλίματος, το χάσμα των ανισοτήτων, τις πανδημίες.
Να αναστοχαστούμε πάνω στις θεμελιώδεις αξίες και κοινά αγαθά που κρατούν ενωμένες τις κοινωνίες, την πρωταρχικότητα της υγείας ανθρώπων και οικοσυστημάτων, την ποιότητα ζωής στην καθημερινότητα, την καθολική πρόσβαση σε βασικά αγαθά και ζωτικές υπηρεσίες.
Και να δράσουμε πιο δυναμικά και αποτελεσματικά, ώστε να αντιμετωπίσουμε τα κοινά αίτια των αλλεπάλληλων κρίσεων: την κερδοσκοπική απληστία που αντιμετωπίζει το περιβάλλον ως “εμπόδιο για την ανάπτυξη”, τη διαρκή νεοφιλελεύθερη αντεπίθεση που απαξιώνει και ιδιωτικοποιεί τους κοινούς μας πόρους προς όφελος λίγων, τον αυταρχισμό των ελίτ και των συντηρητικών πολιτικών.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μαζί με άλλες αριστερές, προοδευτικές και οικολογικές δυνάμεις και κοινωνικά κινήματα στην Ελλάδα και διεθνώς, έχει βρεθεί σταθερά απέναντι σε εκείνους που ευθύνονται για τα, απόλυτα ορατά πλέον, αδιέξοδα του κυρίαρχου αναπτυξιακού μοντέλου.
Και στην σημερινή συγκυρία, καταθέτει προς τους πολίτες ένα συγκεκριμένο πλαίσιο προγραμματικών θέσεων για τη Δίκαιη Πράσινη Μετάβαση της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας (δείτε εδώ). Ένα πρόγραμμα που βασίζεται στην συμμετοχή των υπεύθυνων παραγωγικών φορέων, των ειδικών επιστημόνων, της αυτοδιοίκησης και των τοπικών κοινωνιών. Που επιδιώκει να διαμοιράζονται δίκαια και ισότιμα τα οφέλη των “πράσινων” παραγωγικών μετασχηματισμών. Που δίνει έμφαση στον δημόσιο και δημοκρατικό σχεδιασμό για το περιβάλλον και τον χώρο, ώστε να διασφαλίζονται τα δικαιώματα όλων και η κοινή φυσική και πολιτισμική κληρονομιά.
Καλούμε τα μέλη και φίλους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και κάθε ενεργό πολίτη να συμμετέχουν στις πολύμορφες κινητοποιήσεις που διοργανώνονται από ανεξάρτητες συλλογικότητες και ομάδες πολιτών, σε πολλές πόλεις της χώρας, με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος 2021.
ΚΙΝΑΛ Φλώρινας
Ησυζήτηση για το Περιβάλλον σε μια πολύπαθη γεωγραφική περιοχή της χώρας, όπως η Δυτική Μακεδονία, είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Πρόκειται για την καρδιά παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για κάτι λιγότερο από μισό αιώνα.
Η απολιγνητοποίηση ως ευρωπαϊκή επιταγή για την προστασία του Περιβάλλοντος, θα έπρεπε να δείξει και στη χώρα μας το δρόμο για μια νέα παραγωγική ταυτότητα. Να αλλάξει το ενεργειακό μείγμα, με μεγαλύτερη αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), δίνοντας σοβαρά κίνητρα στους επενδυτές.Βιώσιμη δηλαδή ανάπτυξη μέσα σε ένα χωροταξικό πλαίσιο σχεδιασμού, με ανεξάρτητη και απελευθερωμένη την αγορά της ενέργειας, με καινοτομία και προστασία του περιβάλλοντος.
Η περιβόητη ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ που εισήγαγε το ΠΑΣΟΚ και τότε την λοιδορούσαν ως ΠΡΑΣΙΝΑ ΑΛΟΓΑ, όλοι όσοι σήμερα την χρησιμοποιούν ως …Ευαγγέλιο.
Από το 2007 το ΠΑΣΟΚ μίλαγε για το τρίπτυχο «περιβάλλον – ενέργεια – μεταφορές», μέσα από το οποίο θα συμβάλλαμε αποτελεσματικά στην παγκόσμια προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Σήμερα και ενώ είχαμε ως Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας μέσα από τη μετάβαση στη μετα-λιγνητική εποχή, την ευκαιρία να πετύχουμε αυτήν τη συνθήκη να αλλάξουμε το παραγωγικό μοντέλο, επενδύοντας στην προστασία του Περιβάλλοντος, φαίνεται να κερδίζουν, με την ευλογία της κεντρικής διοίκησης [αλλά και της τοπικής], τα οργανωμένα συμφέροντα και οι«ισχυροί παίχτες»
Στο Νυμφαίο προχτές αντιστάθηκαν οι πολίτες στην πρόθεση της Κυβέρνησης να τοποθετήσει ανεμογεννήτριες σε δάσος εντός περιοχής Natura, κέρδισαν προσωρινά μια μάχη, σήμερα όμως η ανάδοχος εταιρεία προχωράει το σχέδιο της, χωρίς την έγκριση ειδικού χωροταξικού σχεδίου. Στην Κοζάνη αποχαρακτηρίζουν εν μία νυκτί τεράστιες δασικές εκτάσεις, υπέρ άλλων ισχυρών επιτήδειων,για τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων.
Και όλο αυτό με τη σιωπηρή στήριξη της ίδιας της Περιφερειακής Αρχής, αλλά και των κυβερνητικών ταγών της περιοχής.
Η κινηματική δράση των πολιτών και η διάδοση του ζητούμενου της προστασίας του Περιβάλλοντος ίσως είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Να διαμορφώσουμε μια νέα «πράσινη» συνείδηση μέσα από τη συλλογική δράση. Είναι μονόδρομος η συμμετοχή των πολιτών. Όχι για τον ακτιβισμό τον ίδιο, αλλά για την ποιοτική αναβάθμισητης ίδιας της κρατικής λειτουργίας.
Όσο κι αν σε μια παγκόσμια ημέρα το πρόσταγμα είναι think globally, το act locally είναι αυτό που τελικά έχει σωρευτικό αποτύπωμα.
ΣΚΕΨΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ, ΔΡΑΣΕ ΤΟΠΙΚΑ
ΚΚΚΕ Φλώρινας
αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος καλούμε τους εργαζόμενους, τον λαό, τη νεολαία να δυναμώσουν τον αγώνα ενάντια στις πραγματικές αιτίες που υποβαθμίζουν και καταστρέφουν το περιβάλλον.
Για ακόμη μια χρονιά, η Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος αξιοποιείται ως ευκαιρία απ’ τις αστικές πολιτικές δυνάμεις και τους διεθνείς οργανισμούς για να μιλήσουν για την άνοδο της θερμοκρασίας της Γης, την καταστροφή των δασών, τη ρύπανση του νερού και του αέρα, το ανθυγιεινό περιβάλλον των μεγαλουπόλεων. Ολοι αυτοί που ευθύνονται για το Μάτι, το πρόσφατο έγκλημα στα Γεράνεια Ορη, τη Μάνδρα και άλλες αναρίθμητες καταστροφές, καλούν σε συστράτευση για την προστασία του περιβάλλοντος και του πλανήτη. Οι υποκριτικές δηλώσεις τους ενοχοποιούν γενικά την επίδραση του ανθρώπου στη φύση και τη βιομηχανική ανάπτυξη. Με προεξάρχοντα τον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ, που διακηρύσσει την επιστροφή των ΗΠΑ στην «πράσινη» μετάβαση, προσπαθούν να συσκοτίσουν τον πραγματικό ένοχο, το καπιταλιστικό σύστημα, που θυσιάζει τις κοινωνικές ανάγκες και την προστασία του περιβάλλοντος στο βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου.
Στην πραγματικότητα, αυτό για το οποίο νοιάζονται οι κυβερνήσεις είναι να βρουν διέξοδο για νέες κερδοφόρες επενδύσεις. Προς το σκοπό αυτό αξιοποιούν τη διαχείριση περιβαλλοντικών προβλημάτων, τα οποία ωστόσο γεννά το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα και η πολιτική τους. Γι’ αυτό κι όλες μαζί οι φιλελεύθερες, «πράσινες» και σοσιαλδημοκρατικές αστικές πολιτικές δυνάμεις προωθούν αποφασιστικά τις κατευθύνσεις της «Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας» στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη και στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής:
— Στηρίζουν ολόπλευρα τους «πράσινους» επενδυτές κι εκμεταλλευτές, που καταστρέφουν τα δάση.
— Μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα, ευθύνονται για πλημμύρες, εξαιτίας της απογύμνωσης ορεινών όγκων, για να εγκαταστήσουν θηριώδη αιολικά πάρκα, ακόμη και σε προστατευόμενες περιοχές και σε αναδασωτέες δασικές εκτάσεις.
— Επιβαρύνουν τον λαό με το πανάκριβο «πράσινο» ρεύμα, τους «πράσινους» φόρους, την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων και νέου «πράσινου» εξοπλισμού.
— Κλείνουν τα μάτια μπροστά στην έκρηξη της ανεργίας, στην αύξηση της ενεργειακής εξάρτησης και τη σπατάλη Ενέργειας απ’ την αύξηση της ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο, με την εφαρμογή του σχεδίου απολιγνιτοποίησης της χώρας.
— Την ίδια ώρα που διοχετεύουν πακτωλούς χρηματοδοτήσεων στις επενδύσεις της «πράσινης» οικονομίας, συνεχίζουν την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση των αναγκαίων υποδομών και των μηχανισμών πολιτικής προστασίας, την έλλειψη ολοκληρωμένης προστασίας και διαχείρισης των δασών.
— Οδηγούν κάθε χρόνο σε τραγωδίες και εκατόμβες νεκρών από πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμούς στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Είναι άλλωστε πρόσφατη η τραγωδία στα Γεράνεια. Είναι νωπές οι τραγωδίες στο Μάτι, στη Μάνδρα, στην Ελασσόνα, στον Σαρωνικό, στη Χαλκιδική, στην Ηλεία και τόσες άλλες.
Είναι οι ίδιες δυνάμεις που στηρίζουν τα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά πολεμικά σχέδια και τις επεμβάσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ που, εκτός από την καταστροφή χωρών, τους χιλιάδες νεκρούς, τα εκατομμύρια πρόσφυγες, επιφέρουν τεράστιο πλήγμα στο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον. Την ίδια στιγμή, η διαπάλη μεταξύ ιμπεριαλιστικών κέντρων, αλλά και στο εσωτερικό ισχυρών κρατών, όπως οι ΗΠΑ και η Γερμανία, για την επικράτηση των σχεδίων της «πράσινης» ανάπτυξης συνεχίζεται. Αποτελεί μία ακόμη πλευρά των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, για το μοίρασμα και τον έλεγχο των αγορών, εδαφών, πλουτοπαραγωγικών πηγών, απειλώντας το μέλλον της ανθρωπότητας.
Η ουσιαστική έλλειψη κάθε προστασίας επιβεβαιώνει ότι το κέρδος, η οικονομία της αγοράς, η αντίληψη του κόστους – οφέλους δεν «αντέχουν» ούτε το ελάχιστο νομικό πλαίσιο πολιτικής προστασίας που αντιμετωπίζεται ως «πάρεργο». Τα αθώα θύματα από τις πλημμύρες, τις πυρκαγιές, τα ατυχήματα μεγάλης έκτασης δεν βαραίνουν γενικά «τα ακραία καιρικά φαινόμενα», την «κλιματική αλλαγή» ή την τεχνολογία. Βαραίνουν το ίδιο το σύστημα, που έχει μετατρέψει τα πάντα σε εμπορεύματα, πρώτα και κύρια την ίδια την ανθρώπινη ζωή.
Στη χώρα μας και εν μέσω πανδημίας, η κυβέρνηση της ΝΔ πήρε τη σκυτάλη απ’ την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τις προηγούμενες κυβερνήσεις και έγραψε ένα νέο αντιλαϊκό – αντιπεριβαλλοντικό κεφάλαιο. Διαμορφώνει ένα ακόμη πιο κερδοφόρο πλαίσιο για τους «πράσινους καπιταλιστές», εκχωρώντας τους γη, δάση, αέρα, θάλασσα, παραλίες, για κάθε είδους εκμετάλλευση κι υποβαθμίζοντας κι αυτό ακόμη το υποτυπώδες πλαίσιο προστασίας που υπήρχε. Ο πρόσφατος νόμος για τον «εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας» αποδεικνύει ότι κέρδη και ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος δεν συμβαδίζουν. Προχωράει στο τσιμεντάρισμα και την καζινοποίηση του Ελληνικού (αλλά με αυτόνομη «πράσινη» Ενέργεια) και στο «εθνικό πρόγραμμα αναδασώσεων» όλων των βουνών της Ελλάδας με φύτευση του πιο «γρήγορα αναπτυσσόμενου νέου είδους δένδρου», τις Ανεμογεννήτριες.
Ο σημερινός δρόμος ανάπτυξης υπονομεύει την ισόρροπη σχέση που μπορεί να υπάρξει ανάμεσα στην ανθρώπινη, βιομηχανική δραστηριότητα και τη φύση, προς όφελος των λαϊκών αναγκών. Αυτός ο ένοχος δεν μπορεί να μετατραπεί σε «σωτήρα», με την «πράσινη» καπιταλιστική ανάπτυξη και με στόχο δήθεν την εξασφάλιση της «κλιματικής ουδετερότητας».
Διέξοδος για τους λαούς είναι ένας ριζικά διαφορετικός δρόμος ανάπτυξης, όπου κριτήριο της κοινωνικής παραγωγής θα είναι η διευρυμένη ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Είναι ο δρόμος της κοινωνικής ιδιοκτησίας, του επιστημονικού κεντρικού σχεδιασμού της παραγωγής, ο δρόμος της εργατικής εξουσίας.
Μόνο αυτό το πλαίσιο επιτρέπει να λαμβάνονται υπόψη συνδυασμένα οι πραγματικές επιπτώσεις κάθε δραστηριότητας στο περιβάλλον και οι συνολικές ανάγκες του λαού. Ο επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός στον σοσιαλισμό μπορεί να διασφαλίσει την ισόρροπη σχέση ανθρώπου και φύσης, να συνυπολογίσει τις ανάγκες του εργαζόμενου ανθρώπου, τις δυνατότητες της κοινωνικής παραγωγής και την ανάγκη φιλολαϊκής διαχείρισης του φυσικού περιβάλλοντος.
Ο κεντρικός σχεδιασμός θα εξασφαλίζει φθηνή και επαρκή Ενέργεια με ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Η διαχείριση του νερού θα διασφαλίζει φθηνό, άφθονο και υψηλής ποιότητας νερό για τις λαϊκές ανάγκες και όχι νερό – πανάκριβο εμπόρευμα για τον λαό. Θα εξασφαλίζει την ολοκληρωμένη προστασία και διαχείριση των δασών, αλλά και την ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων, βασικός όρος για την προστασία του περιβάλλοντος και των οικοσυστημάτων του.
Σ’ αυτόν τον αγώνα που σημαδεύει τον πραγματικό ένοχο, το σύστημα που καταστρέφει το περιβάλλον και εμπορεύεται την προστασία του, οι δυνάμεις του ΚΚΕ βρίσκονται σταθερά στην πρώτη γραμμή».
Αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας
Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, ο Αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας, κ. Ιωάννης Κιοσές, έστειλε το δικό του μήνυμα:
«Η 5η Ιουνίου καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε. ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, διαμηνύοντας πως για να προστατεύσουμε τον άνθρωπο οφείλουμε να φροντίσουμε το οικοσύστημα.
Η ραγδαία αύξηση της θερμοκρασίας, η λειψυδρία, το λιώσιμο των πάγων και οι πυρκαγιές, σκιαγραφούν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και εντείνουν το αίσθημα ανασφάλειας παγκοσμίως.
H προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Η προστασία του υδάτινου στοιχείου.
Η διαχείριση οργανικών αποβλήτων για την παραγωγή κομπόστ.
Οι εναλλακτικές μορφές μετακίνησης του πληθυσμού, φιλικές προς το περιβάλλον,
είναι μόνο μερικές από τις αλλαγές που θα συντελέσουν αποφασιστικά στη βελτίωση και προστασία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος.
Έχουμε χρέος να προστατεύσουμε το περιβάλλον. Διότι δεν πρέπει να λησμονούμε ότι ο σεβασμός απέναντι στο φυσικό περιβάλλον αποτελεί δείγμα παιδείας και πολιτισμού.
Γινόμαστε όλοι μέρος της διάσωσης του περιβάλλοντος!!!».
Δήμαρχος Φλώρινας
Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος η 5η Ιουνίου και αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να αναλογιστούμε τις ευθύνες μας απέναντι του. Απέναντι στο κοινό μας σπίτι, τη φύση, απέναντι στην ίδια τη ζωή.
Η προστασία του περιβάλλοντος θα πρέπει να είναι προτεραιότητά μας 365 μέρες το χρόνο. Καθημερινά, με τις πράξεις μας, οφείλουμε να δείχνουμε τον απαιτούμενο σεβασμό στο περιβάλλον, ώστε και αυτό να μας το ανταποδώσει βελτιώνοντας την ποιότητα της ζωής μας.
Είναι γεγονός πως η κλιματική αλλαγή, ο τρόπος διαχείρισης των φυσικών πόρων και γενικά οι πολιτικές που έχουν εφαρμοστεί τα τελευταία χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν διαταράξει τις οικολογικές ισορροπίες. Αυτό, βέβαια, έχει ως αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση των πολιτών και την αντίδρασή τους, καθώς αντιλαμβανόμαστε όλοι τις επιπτώσεις που έχει η καταστροφή του περιβάλλοντος στην ίδια την ύπαρξη μας.
Στην περιοχή μας, στη Φλώρινα, το περιβάλλον έχει δοκιμαστεί και δοκιμάζεται ακόμα. Ζούμε σε έναν τόπο ευλογημένο, με φυσικές ομορφιές που σπάνια συναντά κανείς και τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης. Απαιτείται όμως σεβασμός στη φύση και η εφαρμογή αυτών των πολιτικών που θα επιτρέψουν στο περιβάλλον να ανασάνει.
Ως δημοτική αρχή, με ευαισθησία και στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κυκλική οικονομία, επιδιώκουμε να καταστήσουμε τον Δήμο μας αειφόρο και θερμικά θωρακισμένο.
Η έλευση του φυσικού αερίου για θέρμανση και οικιακή χρήση, η προώθηση των προγραμμάτων ανακύκλωσης και κομποστοποίησης, η μείωση των ενεργειακών απαιτήσεων λειτουργίας του Δήμου, η προώθηση της πράσινης ενέργειας, η εθελοντική δράση συμπολιτών μας μέσω του Γραφείου Εθελοντισμού, η ανάδειξη, βελτίωση και συντήρηση του αστικού και περιαστικού πρασίνου και μια σειρά άλλων πρωτοβουλιών και δράσεων είναι στις προτεραιότητες μας.
Το περιβάλλον είμαστε εμείς οι ίδιοι και η προστασία του δείγμα πολιτισμού. Οφείλουμε να το φροντίζουμε, να το προστατεύουμε και να το αναδεικνύουμε. Για μας και για τις επόμενες γενιές.
Εργατικό Κέντρο Φλώρινας
Την παγκόσμια ευαισθητοποίηση και δράση για την προστασία του περιβάλλοντος ενθαρρύνει ο ΟΗΕ μέσω του Προγράμματος Περιβάλλοντος του Οργανισμού.
Το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος του ΟΗΕ (UNEP) διοργανώνει ετησίως εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος , η οποία γιορτάζεται στις 5 Ιουνίου σε περισσότερες από 100 χώρες.
Στο επίκεντρο της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος είναι η «Αποκατάσταση οικοσυστημάτων».
Μία ημέρα κατά την οποία ξεκινά και η δεκαετή δράση του ΟΗΕ για την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων
Ο συγκεκριμένος στόχος μπορεί να επιτευχθεί με διάφορους τρόπους : Καλλιέργεια δέντρων, πράσινες πόλεις , αναδημιουργία κήπων, αλλαγή διατροφής, καθαρισμός ποταμών και ακτών.
Η σημερινή γενιά μπορεί και πρέπει να φέρει των άνθρωπο πιο κοντά στη φύση.
Η αποκατάσταση των οικοσυστημάτων σημαίνει πρόληψη και αναστροφή της περιβαλλοντικής υποβάθμισης, από την εκμετάλλευση της φύσης, στην επούλωση.
Η δεκαετής δράση των Ηνωμένων Εθνών για το περιβάλλον, η οποία ξεκινά από την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος είναι μια παγκόσμια αποστολή για την αναβίωση δισεκατομμυρίων εκταρίων, από δάση έως αγροτικές εκτάσεις, από την κορυφή των βουνών έως το βάθος της θάλασσας.
Βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση η πανδημία του COVID 19 να έχει επιδεινώσει την μόλυνση του περιβάλλοντος λόγω της τεράστιας χρήσης πλαστικών, ιδιαίτερα αυτών μιας χρήσης.
Παράλληλα οι πυρκαγιές, οι οποίες έχουν κοστίσει ανθρώπινες ζωές έχουν και οικονομικές επιπτώσεις στους κατοίκους.
Είναι φανερό πως χρειαζόμαστε ένα ενισχυμένο αντιπυρικό πρόγραμμα στη χώρα μας, με έμφαση στην απασχόληση περισσότερων εργαζομένων στον τομέα της πυρασφάλειας και πολύ περισσότερο στη πρόληψη των φαινομένων αυτών, στο μέλλον.
Η θέση του ΕΚΦ ήταν και είναι ξεκάθαρη “Δεν υπάρχουν δουλειές σ ένα νεκρό πλανήτη”. Αναγνωρίζουμε ότι η βιώσιμη ανάπτυξη είναι ο μόνος δρόμος για αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας, με ασφαλείς συνθήκες.
Για υγιή οικοσυστήματα και ένα ασφαλές περιβάλλον για εμάς και τα παιδιά μας θα πρέπει:
Να υπάρξει ουσιαστική διαβούλευση με την τοπική κοινωνία
Μέτρα Πρόληψης για αποφυγή μελλοντικών καταστροφών
Σωστή στελέχωση σε κρίσιμες θέσεις και τομείς από καταρτισμένο προσωπικό
Διασφάλιση της προστασίας της φύσης με αυστηρά όρια ως προς τη χωροθέτηση και τη λειτουργία των δραστηριοτήτων σε ευάλωτες περιοχές.
Επαναφορά των αρμοδιοτήτων στους Φορείς Προστατευόμενων Περιοχών
Η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο στην επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας. Προϋποθέτει υγιή οικοσυστήματα (δασικά, υγροτοπικά, θαλάσσια, παράκτια), για την ίδια την υποστήριξη της ζωής.
Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου και αποτελεί την κύρια εκδήλωση του ΟΗΕ από το 1972 για την ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.
Βουλευτής Ν.Δ Φλώρινας
Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος βρίσκει την χώρα και τον πλανήτη σε μια σημαντική συγκυρία. Ο κόσμος βγαίνει από την περιπέτεια της πανδημίας, μια κατάσταση που ανέτρεψε τα δεδομένα και υποχρέωσε κράτη και κυβερνήσεις να συνασπιστούν σε μια μεγάλη συμμαχία απέναντι σε έναν αόρατο και επικίνδυνο εχθρό. Αυτή η δύσκολη κατάσταση που βίωσε και βιώνει ο κόσμος δίνει την αφορμή για να αναθεωρήσουμε πρακτικές, πολιτικές και συνήθειες.
Πλέον η προστασία του περιβάλλοντος έχει καταστεί αδήριτη ανάγκη στη συνείδηση του κάθε πολίτη. Σε αυτό το πλαίσιο η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο ΟΗΕ έχουν θέσει στόχους για την Βιώσιμη Πράσινη Ανάπτυξη και έχουν προχωρήσει σε τομές και δράσεις, τα αποτελέσματα των οποίων είναι ήδη ορατά.
Ιδιαίτερα στην περιοχή μας -που τα προηγούμενα χρόνια δοκιμάστηκε από ενέργειες και παραλείψεις που είχαν σημαντικό αντίκτυπο στο περιβάλλον, στην υγεία των κατοίκων και στην διαμόρφωση του ανάγλυφου της περιοχής- ο φετινός εορτασμός σηματοδοτεί ένα νέο ξεκίνημα. Η έλευση του φυσικού αερίου, οι αποκαταστάσεις των εδαφών, ο εκσυγχρονισμός της παραγωγής στον πρωτογενή τομέα, η στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες δίνουν την σκυτάλη σε μια νέα εποχή, στην οποία πρωταγωνιστικό ρόλο θα έχει η πράσινη ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον και στην περιοχή που ζούμε.
Η προστασία του περιβάλλοντος είναι ευθύνη και υποχρέωση όλων μας. Χρέος μας να κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές έναν καθαρό και πράσινο πλανήτη.
Πέρκα-Φάμελλος
Η προστασία του περιβάλλοντος, για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αποτελεί προϋπόθεση για το αύριο των κοινωνιών μας και για την αντιμετώπιση κρίσεων, όπως η πρόσφατη πανδημική. Επιτάσσει την ισορροπία των οικοσυστημάτων και τη συμβίωση του ανθρώπου – και της ανάπτυξης – με το περιβάλλον. Για να επιτευχθεί αυτό όμως χρειάζεται μία «πράσινη επανάσταση» στον τρόπο παραγωγής και κατανάλωσης, καθώς και διανομής του παραγόμενου πλούτου προκειμένου να καταπολεμηθούν οι ανισότητες.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ακούει τη νέα γενιά που μάς ζητάει «Αλλάξτε το σύστημα, όχι το κλίμα». Με τις Προγραμματικές θέσεις που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας, στην πρόσφατη εκδήλωση για την Κλιματική Κρίση, «Ελλάδα+Περιβάλλον», στις 03/06, αποδεικνύει ότι έχει συγκεκριμένο σχέδιο και όραμα για την Πράσινη Μετάβαση. Μία μετάβαση που δεν μπορεί να γίνει με ευχολόγια, που δεν πρέπει να αποτελεί «σημαία ευκαιρίας» προς κομματική και επικοινωνιακή αξιοποίηση/εκμετάλλευση και οφείλει να εμπλέκει και να αφορά την κοινωνία στο σύνολό της.
Το Πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την Πράσινη Μετάβαση για το μετασχηματισμό και την παραγωγική ανασυγκρότηση της Ελλάδας θέτει στο επίκεντρο τις ανάγκες των πολιτών, της κοινωνίας και των παραγωγικών φορέων, ώστε να διασφαλίσει ότι η μετάβαση αυτή δε θα αφήσει κανέναν και καμία πίσω, δεν θα οξύνει και δε θα δημιουργήσει νέες ανισότητες και, πάνω από όλα, ότι θα δημιουργήσει/παράξει όφελος για όλους, και όχι μόνο για τους λίγους που βρίσκονται κοντά και συνομιλούν με το σύστημα εξουσίας.
Η «πράσινη επανάσταση» για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ οφείλει να δώσει όραμα και προοπτική στη νέα γενιά και ώθηση στις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας, καταρτίζοντας με διάλογο και συνεργασία ένα ξεκάθαρο «δρόμο» προς το πράσινο μέλλον. Έναν δρόμο που θα πατάει σε γερά θεμέλια και στην εμπιστοσύνη των πολιτών.
Επτά είναι τα βασικά σημεία του σχεδίου μας για την Πράσινη Μετάβαση / «πράσινη επανάσταση»:
-Η Πολιτεία τίθεται επικεφαλής του σχεδίου και εγγυάται ότι η μετάβαση θα γίνει με κοινωνική δικαιοσύνη. Με διασφάλιση της πρόσβασης στα βασικά αγαθά, με πλουραλισμό της παραγωγικής βάσης και όχι προς όφελος λίγων και χωρίς κανόνες.
-Η πορεία για μια κλιματικά ουδέτερη Ελλάδα έως το 2045 χρειάζεται ολοκλήρωση του Χωροταξικού και Πολεοδομικού Σχεδιασμού, συμπεριλαμβανομένου του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού, που αποτελούν το «κλειδί» για την προστασία του περιβάλλοντος, τη δίκαιη ανάπτυξη και το κράτος δικαίου. Χρειάζεται εισαγωγή του κλιματικού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος, συμπεριλαμβανομένης και της κλιματικής ανθεκτικότητας σε όλα τα χρηματοδοτικά και αναπτυξιακά εργαλεία. Χρειάζεται ενεργοποίηση των πολιτικών προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή που έχουν νομοθετηθεί από το 2016, ώστε να έχουμε ανθεκτική κοινωνία, υποδομές και οικονομικές δραστηριότητες.
-Ο παραγωγικός ιστός της χώρας μετασχηματίζεται δημιουργώντας νέες και ποιοτικές θέσεις εργασίας, παρέχοντας ισχυρά κίνητρα για την πρόληψη δημιουργίας αποβλήτων και εκπομπών ρύπων και την εξοικονόμηση πόρων. Δημιουργούνται οι βάσεις για το πρασίνισμα καίριων οικονομικών κλάδων και παρέχονται κίνητρα για την προσέλκυση νέων επενδύσεων σε κρίσιμους τομείς της πράσινης μετάβασης.
-Διαμορφώνεται ένα νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα που να ανταποκρίνεται στους απαιτητικούς στόχους της Ευρώπης και της κλιματικής ουδετερότητας. Θα προβλέπει την πλήρη απανθρακοποίηση και όχι την απολιγνιτοποίηση με φυσικό αέριο, το σχέδιο σήμερα του κ. Μητσοτάκη για λίγους ιδιώτες.
-Ένα ισχυρό πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας στην κατοικία, τα δημόσια κτίρια και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Εξασφάλιση του δημόσιου ελέγχου των ενεργειακών δικτύων. Ρήτρα ώστε το 50% των αδειών ΑΠΕ να κατανέμεται δεσμευτικά σε ενεργειακές κοινότητες, νοικοκυριά, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αγρότες, με κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία και με προνομιακές ρυθμίσεις πρόσβασης στα δίκτυα/συνδέσεις.
– Εξασφαλίζεται η Δίκαιη Μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών με τη θεσμοθέτηση ρήτρας μηδενικού ελλείμματος ρυθμών ανάπτυξης και θέσεων εργασίας στις περιοχές αυτές, με συγκεκριμένο και ρεαλιστικό σχέδιο μετάβασης.
– Η προστασία της βιοποικιλότητας αποκτά κεντρική θέση καθώς η επαναστατική αυτή αλλαγή δεν μπορεί να γίνει υποτιμώντας το φυσικό περιβάλλον της χώρας μας, τον κοινό μας πλούτο.
-Τίθενται στέρεες βάσεις για μια Κοινωνία της Ανακύκλωσης και της Κυκλικής Οικονομίας. Η πρόληψη παραγωγής αποβλήτων, η διαλογή στην πηγή και η ανακύκλωση του μεγαλύτερου ποσοστού των απορριμμάτων, αποτελούν βασικά χαρακτηριστικά της σύγχρονης κοινωνίας που σχεδιάζουμε.
Οφείλουμε να δώσουμε όραμα και προοπτική και να διασφαλίσουμε ένα καλύτερο, βιώσιμο μέλλον για τις νεότερες γενιές. Το όραμα αυτό όμως δεν μπορεί παρά να είναι συλλογικό προϊόν που απευθύνεται και αφορά ενεργά την κοινωνία και αυτό μπορεί να το διασφαλίσει μόνο μία προοδευτική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
ΣΥΡΙΖΑ ΦΛΏΡΙΝΑΣ
Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος αποτελεί για τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, για όλους τους ενεργούς και ευαίσθητους πολίτες, μια αφορμή να αναστοχαστούμε πάνω στα αίτια των πολλαπλών και αλληλοδιαπλεκόμενων κρίσεων που βιώνει σήμερα η ανθρωπότητα, την βίαιη αλλαγή του κλίματος, το χάσμα των ανισοτήτων, τις πανδημίες.
Να αναστοχαστούμε πάνω στις θεμελιώδεις αξίες και κοινά αγαθά που κρατούν ενωμένες τις κοινωνίες, την πρωταρχικότητα της υγείας ανθρώπων και οικοσυστημάτων, την ποιότητα ζωής στην καθημερινότητα, την καθολική πρόσβαση σε βασικά αγαθά και ζωτικές υπηρεσίες.
Και να δράσουμε πιο δυναμικά και αποτελεσματικά, ώστε να αντιμετωπίσουμε τα κοινά αίτια των αλλεπάλληλων κρίσεων: την κερδοσκοπική απληστία που αντιμετωπίζει το περιβάλλον ως “εμπόδιο για την ανάπτυξη”, τη διαρκή νεοφιλελεύθερη αντεπίθεση που απαξιώνει και ιδιωτικοποιεί τους κοινούς μας πόρους προς όφελος λίγων, τον αυταρχισμό των ελίτ και των συντηρητικών πολιτικών.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μαζί με άλλες αριστερές, προοδευτικές και οικολογικές δυνάμεις και κοινωνικά κινήματα στην Ελλάδα και διεθνώς, έχει βρεθεί σταθερά απέναντι σε εκείνους που ευθύνονται για τα, απόλυτα ορατά πλέον, αδιέξοδα του κυρίαρχου αναπτυξιακού μοντέλου.
Και στην σημερινή συγκυρία, καταθέτει προς τους πολίτες ένα συγκεκριμένο πλαίσιο προγραμματικών θέσεων για τη Δίκαιη Πράσινη Μετάβαση της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας (δείτε εδώ). Ένα πρόγραμμα που βασίζεται στην συμμετοχή των υπεύθυνων παραγωγικών φορέων, των ειδικών επιστημόνων, της αυτοδιοίκησης και των τοπικών κοινωνιών. Που επιδιώκει να διαμοιράζονται δίκαια και ισότιμα τα οφέλη των “πράσινων” παραγωγικών μετασχηματισμών. Που δίνει έμφαση στον δημόσιο και δημοκρατικό σχεδιασμό για το περιβάλλον και τον χώρο, ώστε να διασφαλίζονται τα δικαιώματα όλων και η κοινή φυσική και πολιτισμική κληρονομιά.
Καλούμε τα μέλη και φίλους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και κάθε ενεργό πολίτη να συμμετέχουν στις πολύμορφες κινητοποιήσεις που διοργανώνονται από ανεξάρτητες συλλογικότητες και ομάδες πολιτών, σε πολλές πόλεις της χώρας, με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος 2021.
ΚΙΝΑΛ Φλώρινας
Ησυζήτηση για το Περιβάλλον σε μια πολύπαθη γεωγραφική περιοχή της χώρας, όπως η Δυτική Μακεδονία, είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Πρόκειται για την καρδιά παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για κάτι λιγότερο από μισό αιώνα.
Η απολιγνητοποίηση ως ευρωπαϊκή επιταγή για την προστασία του Περιβάλλοντος, θα έπρεπε να δείξει και στη χώρα μας το δρόμο για μια νέα παραγωγική ταυτότητα. Να αλλάξει το ενεργειακό μείγμα, με μεγαλύτερη αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), δίνοντας σοβαρά κίνητρα στους επενδυτές.Βιώσιμη δηλαδή ανάπτυξη μέσα σε ένα χωροταξικό πλαίσιο σχεδιασμού, με ανεξάρτητη και απελευθερωμένη την αγορά της ενέργειας, με καινοτομία και προστασία του περιβάλλοντος.
Η περιβόητη ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ που εισήγαγε το ΠΑΣΟΚ και τότε την λοιδορούσαν ως ΠΡΑΣΙΝΑ ΑΛΟΓΑ, όλοι όσοι σήμερα την χρησιμοποιούν ως …Ευαγγέλιο.
Από το 2007 το ΠΑΣΟΚ μίλαγε για το τρίπτυχο «περιβάλλον – ενέργεια – μεταφορές», μέσα από το οποίο θα συμβάλλαμε αποτελεσματικά στην παγκόσμια προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Σήμερα και ενώ είχαμε ως Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας μέσα από τη μετάβαση στη μετα-λιγνητική εποχή, την ευκαιρία να πετύχουμε αυτήν τη συνθήκη να αλλάξουμε το παραγωγικό μοντέλο, επενδύοντας στην προστασία του Περιβάλλοντος, φαίνεται να κερδίζουν, με την ευλογία της κεντρικής διοίκησης [αλλά και της τοπικής], τα οργανωμένα συμφέροντα και οι«ισχυροί παίχτες»
Στο Νυμφαίο προχτές αντιστάθηκαν οι πολίτες στην πρόθεση της Κυβέρνησης να τοποθετήσει ανεμογεννήτριες σε δάσος εντός περιοχής Natura, κέρδισαν προσωρινά μια μάχη, σήμερα όμως η ανάδοχος εταιρεία προχωράει το σχέδιο της, χωρίς την έγκριση ειδικού χωροταξικού σχεδίου. Στην Κοζάνη αποχαρακτηρίζουν εν μία νυκτί τεράστιες δασικές εκτάσεις, υπέρ άλλων ισχυρών επιτήδειων,για τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων.
Και όλο αυτό με τη σιωπηρή στήριξη της ίδιας της Περιφερειακής Αρχής, αλλά και των κυβερνητικών ταγών της περιοχής.
Η κινηματική δράση των πολιτών και η διάδοση του ζητούμενου της προστασίας του Περιβάλλοντος ίσως είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Να διαμορφώσουμε μια νέα «πράσινη» συνείδηση μέσα από τη συλλογική δράση. Είναι μονόδρομος η συμμετοχή των πολιτών. Όχι για τον ακτιβισμό τον ίδιο, αλλά για την ποιοτική αναβάθμισητης ίδιας της κρατικής λειτουργίας.
Όσο κι αν σε μια παγκόσμια ημέρα το πρόσταγμα είναι think globally, το act locally είναι αυτό που τελικά έχει σωρευτικό αποτύπωμα.
ΣΚΕΨΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ, ΔΡΑΣΕ ΤΟΠΙΚΑ
ΚΚΚΕ Φλώρινας
αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος καλούμε τους εργαζόμενους, τον λαό, τη νεολαία να δυναμώσουν τον αγώνα ενάντια στις πραγματικές αιτίες που υποβαθμίζουν και καταστρέφουν το περιβάλλον.
Για ακόμη μια χρονιά, η Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος αξιοποιείται ως ευκαιρία απ’ τις αστικές πολιτικές δυνάμεις και τους διεθνείς οργανισμούς για να μιλήσουν για την άνοδο της θερμοκρασίας της Γης, την καταστροφή των δασών, τη ρύπανση του νερού και του αέρα, το ανθυγιεινό περιβάλλον των μεγαλουπόλεων. Ολοι αυτοί που ευθύνονται για το Μάτι, το πρόσφατο έγκλημα στα Γεράνεια Ορη, τη Μάνδρα και άλλες αναρίθμητες καταστροφές, καλούν σε συστράτευση για την προστασία του περιβάλλοντος και του πλανήτη. Οι υποκριτικές δηλώσεις τους ενοχοποιούν γενικά την επίδραση του ανθρώπου στη φύση και τη βιομηχανική ανάπτυξη. Με προεξάρχοντα τον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ, που διακηρύσσει την επιστροφή των ΗΠΑ στην «πράσινη» μετάβαση, προσπαθούν να συσκοτίσουν τον πραγματικό ένοχο, το καπιταλιστικό σύστημα, που θυσιάζει τις κοινωνικές ανάγκες και την προστασία του περιβάλλοντος στο βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου.
Στην πραγματικότητα, αυτό για το οποίο νοιάζονται οι κυβερνήσεις είναι να βρουν διέξοδο για νέες κερδοφόρες επενδύσεις. Προς το σκοπό αυτό αξιοποιούν τη διαχείριση περιβαλλοντικών προβλημάτων, τα οποία ωστόσο γεννά το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα και η πολιτική τους. Γι’ αυτό κι όλες μαζί οι φιλελεύθερες, «πράσινες» και σοσιαλδημοκρατικές αστικές πολιτικές δυνάμεις προωθούν αποφασιστικά τις κατευθύνσεις της «Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας» στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη και στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής:
— Στηρίζουν ολόπλευρα τους «πράσινους» επενδυτές κι εκμεταλλευτές, που καταστρέφουν τα δάση.
— Μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα, ευθύνονται για πλημμύρες, εξαιτίας της απογύμνωσης ορεινών όγκων, για να εγκαταστήσουν θηριώδη αιολικά πάρκα, ακόμη και σε προστατευόμενες περιοχές και σε αναδασωτέες δασικές εκτάσεις.
— Επιβαρύνουν τον λαό με το πανάκριβο «πράσινο» ρεύμα, τους «πράσινους» φόρους, την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων και νέου «πράσινου» εξοπλισμού.
— Κλείνουν τα μάτια μπροστά στην έκρηξη της ανεργίας, στην αύξηση της ενεργειακής εξάρτησης και τη σπατάλη Ενέργειας απ’ την αύξηση της ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο, με την εφαρμογή του σχεδίου απολιγνιτοποίησης της χώρας.
— Την ίδια ώρα που διοχετεύουν πακτωλούς χρηματοδοτήσεων στις επενδύσεις της «πράσινης» οικονομίας, συνεχίζουν την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση των αναγκαίων υποδομών και των μηχανισμών πολιτικής προστασίας, την έλλειψη ολοκληρωμένης προστασίας και διαχείρισης των δασών.
— Οδηγούν κάθε χρόνο σε τραγωδίες και εκατόμβες νεκρών από πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμούς στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Είναι άλλωστε πρόσφατη η τραγωδία στα Γεράνεια. Είναι νωπές οι τραγωδίες στο Μάτι, στη Μάνδρα, στην Ελασσόνα, στον Σαρωνικό, στη Χαλκιδική, στην Ηλεία και τόσες άλλες.
Είναι οι ίδιες δυνάμεις που στηρίζουν τα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά πολεμικά σχέδια και τις επεμβάσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ που, εκτός από την καταστροφή χωρών, τους χιλιάδες νεκρούς, τα εκατομμύρια πρόσφυγες, επιφέρουν τεράστιο πλήγμα στο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον. Την ίδια στιγμή, η διαπάλη μεταξύ ιμπεριαλιστικών κέντρων, αλλά και στο εσωτερικό ισχυρών κρατών, όπως οι ΗΠΑ και η Γερμανία, για την επικράτηση των σχεδίων της «πράσινης» ανάπτυξης συνεχίζεται. Αποτελεί μία ακόμη πλευρά των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, για το μοίρασμα και τον έλεγχο των αγορών, εδαφών, πλουτοπαραγωγικών πηγών, απειλώντας το μέλλον της ανθρωπότητας.
Η ουσιαστική έλλειψη κάθε προστασίας επιβεβαιώνει ότι το κέρδος, η οικονομία της αγοράς, η αντίληψη του κόστους – οφέλους δεν «αντέχουν» ούτε το ελάχιστο νομικό πλαίσιο πολιτικής προστασίας που αντιμετωπίζεται ως «πάρεργο». Τα αθώα θύματα από τις πλημμύρες, τις πυρκαγιές, τα ατυχήματα μεγάλης έκτασης δεν βαραίνουν γενικά «τα ακραία καιρικά φαινόμενα», την «κλιματική αλλαγή» ή την τεχνολογία. Βαραίνουν το ίδιο το σύστημα, που έχει μετατρέψει τα πάντα σε εμπορεύματα, πρώτα και κύρια την ίδια την ανθρώπινη ζωή.
Στη χώρα μας και εν μέσω πανδημίας, η κυβέρνηση της ΝΔ πήρε τη σκυτάλη απ’ την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τις προηγούμενες κυβερνήσεις και έγραψε ένα νέο αντιλαϊκό – αντιπεριβαλλοντικό κεφάλαιο. Διαμορφώνει ένα ακόμη πιο κερδοφόρο πλαίσιο για τους «πράσινους καπιταλιστές», εκχωρώντας τους γη, δάση, αέρα, θάλασσα, παραλίες, για κάθε είδους εκμετάλλευση κι υποβαθμίζοντας κι αυτό ακόμη το υποτυπώδες πλαίσιο προστασίας που υπήρχε. Ο πρόσφατος νόμος για τον «εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας» αποδεικνύει ότι κέρδη και ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος δεν συμβαδίζουν. Προχωράει στο τσιμεντάρισμα και την καζινοποίηση του Ελληνικού (αλλά με αυτόνομη «πράσινη» Ενέργεια) και στο «εθνικό πρόγραμμα αναδασώσεων» όλων των βουνών της Ελλάδας με φύτευση του πιο «γρήγορα αναπτυσσόμενου νέου είδους δένδρου», τις Ανεμογεννήτριες.
Ο σημερινός δρόμος ανάπτυξης υπονομεύει την ισόρροπη σχέση που μπορεί να υπάρξει ανάμεσα στην ανθρώπινη, βιομηχανική δραστηριότητα και τη φύση, προς όφελος των λαϊκών αναγκών. Αυτός ο ένοχος δεν μπορεί να μετατραπεί σε «σωτήρα», με την «πράσινη» καπιταλιστική ανάπτυξη και με στόχο δήθεν την εξασφάλιση της «κλιματικής ουδετερότητας».
Διέξοδος για τους λαούς είναι ένας ριζικά διαφορετικός δρόμος ανάπτυξης, όπου κριτήριο της κοινωνικής παραγωγής θα είναι η διευρυμένη ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Είναι ο δρόμος της κοινωνικής ιδιοκτησίας, του επιστημονικού κεντρικού σχεδιασμού της παραγωγής, ο δρόμος της εργατικής εξουσίας.
Μόνο αυτό το πλαίσιο επιτρέπει να λαμβάνονται υπόψη συνδυασμένα οι πραγματικές επιπτώσεις κάθε δραστηριότητας στο περιβάλλον και οι συνολικές ανάγκες του λαού. Ο επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός στον σοσιαλισμό μπορεί να διασφαλίσει την ισόρροπη σχέση ανθρώπου και φύσης, να συνυπολογίσει τις ανάγκες του εργαζόμενου ανθρώπου, τις δυνατότητες της κοινωνικής παραγωγής και την ανάγκη φιλολαϊκής διαχείρισης του φυσικού περιβάλλοντος.
Ο κεντρικός σχεδιασμός θα εξασφαλίζει φθηνή και επαρκή Ενέργεια με ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Η διαχείριση του νερού θα διασφαλίζει φθηνό, άφθονο και υψηλής ποιότητας νερό για τις λαϊκές ανάγκες και όχι νερό – πανάκριβο εμπόρευμα για τον λαό. Θα εξασφαλίζει την ολοκληρωμένη προστασία και διαχείριση των δασών, αλλά και την ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων, βασικός όρος για την προστασία του περιβάλλοντος και των οικοσυστημάτων του.
Σ’ αυτόν τον αγώνα που σημαδεύει τον πραγματικό ένοχο, το σύστημα που καταστρέφει το περιβάλλον και εμπορεύεται την προστασία του, οι δυνάμεις του ΚΚΕ βρίσκονται σταθερά στην πρώτη γραμμή».
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Για το λόγο αυτό και επειδη εχει κουρασει το φαινομενο των ανωνυμων σχολιαστων τα σχόλια που θα αναρτουνται στο συγκεκριμένο blog θα είναι μόνο όσα φέρουν το όνομα του σχολιαστή. Ευχαριστουμε για την κατανόηση.
Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.