Ο ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ- ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Π.Ε ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΝΔ ΓΙΑΝΝΗ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ «ΕΞΟΡΥΚΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΠΕ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ»

Στην ημερίδα που συνδιοργανώθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και το Εργατικό Κέντρο Φλώρινας με θέμα την εξορυκτική δραστηριότητα συμμετείχε ο βουλευτής ΝΔ ΠΕ Φλώρινας Γιάννης Αντωνιάδης. Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στη Φλώρινα το Σάββατο 23 Μαΐου 2015.
Ο κ. Αντωνιάδης στην τοποθέτηση του είπε:
Χαιρετίζω αυτού του είδους τις ημερίδες που εμπεριέχουν στην καρδιά τους τη διαβούλευση και τα διάλογο. Για να θεωρούνται πετυχημένες όμως,  πρέπει να υπάρχουν δύο βασικές  προϋποθέσεις:
 1η προϋπόθεση να επανέλθει ο πολιτικός βίος σε ομαλότητα, να ξέρουμε τι έχει αποφασίσει η Ευρωπαϊκή ‘Ένωση με την κυβέρνηση στον τομέα της ενέργειας. Θα υπάρξει ένα μέρος της ΔΕΗ ιδιωτικό; Θα επανέλθει ο δημόσιος χαρακτήρας σε όλη τη ΔΕΗ; Αυτά οφείλουμε να τα ξέρουμε για να διαμορφώσουμε τη στρατηγική μας.
2η βασική προϋπόθεση είναι να παρευρίσκεται εδώ ο Υπουργός και ο πρόεδρος της ΔΕΗ. Το να συζητάμε μεταξύ μας αυτό το κάνουμε εδώ και 30 χρόνια.

-Εκπρόσωπος της  κυβέρνησης υπάρχει;  Εκπρόσωπος της ΔΕΗ υπάρχει;
Άρα λοιπόν δεν ισχύει ούτε η 1η προϋπόθεση που θέσαμε, ούτε και η 2η.
Αυτό που έχει επικρατήσει στην περιοχή, εδώ και πολλά χρόνια και ισχύει και τώρα , είναι να μην παρευρίσκονται  σ’ αυτές τις ημερίδες οι εκάστοτε αρμόδιοι.
 Κι εγώ  έπρεπε από χθες να είμαι  στην Αθήνα. Όμως οι εσωπαραταξιακές  όπως και οι εσωκοινοβουλευτικές διαδικασίες είναι ήσσονος  σημασίας μπροστά σε μια τόσο σημαντική διαβούλευση που αφορά την ΠΕ Φλώρινας και έχει σχέση με την ενέργεια. Τις άφησα λοιπόν πίσω και παρευρίσκομαι  εδώ, για να καταθέσω τις απόψεις μου σε εκπροσώπους της κυβέρνησης και της ΔΕΗ.
Οφείλει ο εκάστοτε Υπουργός Ενέργειας  και ο κάθε πρόεδρος της ΔΕΗ να βρίσκεται τουλάχιστον μια φορά το μήνα στον άξονα Φλώρινας-Κοζάνης. ΔΕΗ δε σημαίνει να είναι ο υπουργός και οι γενικοί διευθυντές μόνιμα στην Αθήνα. Μια φορά στις 15 μέρες οφείλει ο εκάστοτε γενικός διευθυντής να είναι εδώ και να  μην είναι κλεισμένοι σε γυάλινα σπίτια στην Αθήνα. Εδώ είναι η καρδιά της παραγωγής ενέργειας. Αυτό δεν ισχύει   για τους 4 τελευταίους μήνες, ισχύει τα τελευταία 20-30 χρόνια. Εάν δεν είναι εδώ που παράγεται η ενέργεια, στην Αθήνα τί κάνουν 500 διευθυντές, ο πρόεδρος της ΔΕΗ και άλλα τόσα στελέχη του αρμόδιου υπουργείου;  Άρα η είδηση είναι ότι για ακόμα μια φορά δεν είναι κανείς εδώ και είναι στην Αθήνα, ενώ  οφείλουν να παρευρίσκονται  σε  οποιαδήποτε εκδήλωση αυτού του  βεληνεκούς και αυτού του περιεχομένου και δεν θα γίνεται αν δεν είναι αυτοί εδώ.
Καταθέτω την πρότασή μου στους διοργανωτές να θεωρηθεί ότι η ημερίδα  δεν έληξε τις εργασίες της, να συνεννοηθείτε  με τον Υπουργό και τον πρόεδρο πότε μπορούν και να ορίσουν ημερομηνία, ώστε να συνεχιστεί αυτή η ημερίδα. Πρέπει να είναι εδώ που παράγεται η ενέργεια γιατί ο λιγνίτης είναι η βάση για όλα. Τα υπόλοιπα όπως ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά στηρίζονται στις πλάτες της  ΔΕΗ και του λιγνίτη.  Άρα λοιπόν όσο ισχύει αυτό, οφείλουν να σεβαστούν τον τόπο αυτό που παράγει ενέργεια και είναι ο άξονας Φλώρινας-Κοζάνης.
Οι απόψεις μου σχετικά με τη ΔΕΗ είναι γνωστές και πριν και μετά τις εκλογές και δεν τις αλλάζω. Έχω διαφοροποιηθεί σε σχέση με τη Ν.Δ. για το θέμα του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ  αλλά και με το θέμα των αντισταθμιστικών, που οφείλουν εδώ στην τοπική κοινωνία.
Τα αιτήματα είναι πολλά και τα επικέντρωσα σε 3 βασικές θέσεις:
 1. Παροχή δωρεάν ηλεκτρικού ρεύματος στην περιοχή σε επιχειρήσεις, αγροτικές δραστηριότητες και νοικοκυριά. Το οφείλουν στην περιοχή, γιατί είναι ένας τοπικός πλούτος που χρειάστηκαν εκατομμύρια χρόνια για να δημιουργηθεί και όταν τελειώσει μετά 20-30 χρόνια θα ξαναχρειαστούν εκατομμύρια χρόνια για να ξαναδημιουργηθεί. θέλουμε τις μετοχές μας και το μερίδιό μας.
 Όταν την πρόταση αυτή την πρωτοέθεσα το 2006 και είναι εδώ παρόντες οι συνδικαλιστές της  ΔΕΗ, όρμησαν να με «φάνε», γιατί πίστευαν ότι θα χάσουν ένα κεκτημένο που είχαν.  Έκτοτε δόθηκαν εξηγήσεις και μας δικαίωσε ο χρόνος. Όταν το ευεργέτημα αυτό το παίρνανε μόνο οι υπάλληλοι της ΔΕΗ.      
Σήμερα,  500 χιλιάδες οικογένειες σε όλη την Ελλάδα έχουν κοινωνικό τιμολόγιο. Να το δείτε και να το συγκρίνετε με τις  50.000 ψυχές  της Φλώρινας.
Ακόμα, 700.000 νησιώτες έχουν το ίδιο τιμολόγιο με εμάς και η ΔΕΗ  πληρώνει 740 εκατομμύρια με τιμές του 2011 για τον λόγο αυτό.
Όλοι η Ελλάδα έχει επιδοτούμενο ηλεκτρικό ρεύμα. Γιατί για να πάει το ρεύμα από τη Φλώρινα στη Θεσσαλονίκη έχει κάποιο κόστος  και δεν πληρώνει ο Θεσσαλονικιός παραπάνω. Άρα λοιπόν όλη η Ελλάδα επιδοτείται. Και το τραγελαφικό είναι  ότι εμείς που παράγουμε το ρεύμα, εισπνέουμε τη ρύπανση, έχουμε όλες αυτές τις τρύπες, υφιστάμεθα ζημίες στον τουρισμό και στις γεωργικές καλλιέργειες, δεν έχουμε καμιά επιδότηση και επειδή είναι εδώ η ΔΕΗ φαινόμαστε πλούσιοι.
 Έχουμε κατά κεφαλήν αυξημένο εισόδημα και χάνουμε χρήματα από το ΕΣΠΑ στις υποδομές. Συνολικά είναι 500 εκατομμύρια  σε όλη τη Δ. Μακεδονία και για τις υποδομές είναι 90 εκατομμύρια κι έτσι χάνουμε θέσεις εργασίας από το ΕΣΠΑ. Σε σύγκριση με μια ισάριθμη περιφέρεια της Ηπείρου, έχουμε τις μισές επιδοτούμενες θέσεις εργασίας  για ανέργους.
 Άρα πιο είναι το κέρδος;  Ο τοπικός πόρος που πηγαίνει σ’ αυτά πού χάνουμε; Αυτά όλα είναι δικαιώματα της περιοχής. Πρώτα πρέπει να το πιστέψουμε εμείς οι βουλευτές, οι τοπικοί άρχοντες και όλοι εσείς και να τα διεκδικήσουμε τώρα που μπορούμε, γιατί μετά θα εξατμιστούν και θα χαθούν όλα.
2.  Όσο καιρό υπάρχει αυτή η ανεργία είναι υποχρεωμένη η ΔΕΗ, αφού έχει δημόσιο και  κοινωνικό χαρακτήρα, πέραν  από τις πάγιες θέσεις  που παίρνει με τις ζώνες και με τα προνόμια που οφείλουν να παραμείνουν στα χωριά  Μελίτη, Φιλώτα,  Λακιά και άλλα. Αν παίρνει 100  οκτάμηνα και 100 δίμηνα το χρόνο να παίρνει άλλα 200 οκτάμηνα και 200 δίμηνα, τα οποία θα είναι εκτός ζωνών και θα είναι για τους δύο ενεργειακούς Δήμους Φλώρινας και Αμυνταίου, όσο η ανεργία θα είναι  πάνω από 10%. Τότε θα έχει νόημα η λέξη δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας.
3. Το λιγνιτόσημο οφείλει να το αποδώσει στην τοπική αυτοδιοίκηση. Όσο υπάρχει αυτός ο πλούτος, η ΔΕΗ και τα ιδιωτικά ορυχεία οφείλουν να τα αποδώσουν στην τοπική κοινωνία.
Έχω προβληματισθεί πάνω στο θέμα του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της ΔΕΗ. Αν η ΔΕΗ θέλει να έχει τον δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα μόνο σε  πινακίδα και να μη δίνει αντισταθμιστικά,  τότε πρώτος εγώ θα αλλάξω άποψη.
Είναι υποχρεωμένη η ΔΕΗ να βάλει το χέρι στην τσέπη, αυτή η ΔΕΗ με τα χρέη που έχει τώρα. Αν τα 700 εκατομμύρια που δίνει στα νησιά κάθε χρόνο  γίνουν 1 δις δεν θα πάθει τίποτα. Άρα λοιπόν, δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας της ΔΕΗ;  Ναι, αλλά βάζοντας το χέρι στην τσέπη. Και αν δεν έχει, τότε όπως το κράτος και η σημερινή κυβέρνηση αυτά που κάνει τα αναπληρώνει από τον προϋπολογισμό, ας βγάλει από τον προϋπολογισμό και ας τα δώσει στην ΔΕΗ.
Θέλω να κάνω και δύο ερωτήσεις :
1η. Απευθύνομαι στον εκπρόσωπο της ΔΕΗ: -Προχθές  ήμασταν στα Βαλτόνερα, έχει γίνει μια μελέτη που λέει ότι κύριος υπεύθυνος για τις ρωγμώσεις είναι  η ΔΕΗ. Συνεπώς υπάρχουν ζημιές στην ύδρευση, στην αποχέτευση και  στις αγροτικές καλλιέργειες. Η εξορυκτική δραστηριότητα της ΔΕΗ έχει πλήξει τα Βαλτόνερα, άρα πρέπει τα Βαλτόνερα σε πρώτη φάση να προωθηθούν στην πρώτη ζώνη, για να μπορούν οι νέοι να μπαίνουν στα 2μηνα και στα 8μηνα -δεν μιλάω για μόνιμες θέσεις- και σε δεύτερη φάση να συζητήσουμε το θέμα των αποζημιώσεων. Όπως επίσης  πρέπει να συζητήσουμε και για κάποια άλλα χωριά όπως η Αχλάδα, οι Λόφοι και άλλα. Που θα πρέπει κι αυτοί να πάρουν ένα μέρος από τις προσλήψεις,  ώσπου να γίνει αυτό που πρότεινα προηγουμένως.
2η.  Αφού μιλάμε για τη ΔΕΗ, οι τελευταίοι λογαριασμοί ήρθαν 350-400 ευρώ. Πώς γίνεται να αυξάνονται τα τιμολόγια και να μην γίνονται αυξήσεις;  Αυτό είναι θαύμα της ΔΕΗ με τον δημόσιο χαρακτήρα της. Ξαφνικά σε όλες τις πολυκατοικίες  διαμαρτύρονται για τα 400 ευρώ στους λογαριασμούς της  ΔΕΗ που χωρίς να υπάρχουν αυξήσεις αυξάνονται οι λογαριασμοί.
Κλείνοντας στέκομαι στα τρία βασικά αιτήματ, το δωρεάν ρεύμα, τη σύνδεση του ποσοστού ανεργίας με τις θέσεις από τη ΔΕΗ και το λιγνιτόσημο, τα οποία είναι εκ των ουκ  άνευ.
Για τη συμφωνία του ορυχείου της Βεύης  έχω ξαναπάρει θέση.  Για μένα η συμφωνία δεν ΙΣΧΥΕΙ  και εφόσον δεν υπάρχουν αντισταθμιστικά για την τοπική κοινωνία, όποιος διανοείται  να κάνει συμφωνίες πίσω από την πλάτη της Φλώρινας  χωρίς να συμμετέχουν οι τοπικοί φορείς δήμαρχοι, Αντιπεριφεριάρχες και βουλευτές και να διασφαλίζουμε τοπικά κάποια ανταλλάγματα για την περιοχή, υπ’ αυτήν την έννοια  δεν αναγνωρίζω τη συμφωνία αυτή την οποία έκαναν η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ. Όπως διαφωνώ και στο θέμα του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα και πήρα θέση υπέρ της ΔΕΗ.
Είμαι ξεκάθαρος στις απόψεις  μου. Θα πρέπει να ξέρουν κάτω και να το μάθουν-αφού δεν είναι κανένας εδώ- ότι η Φλώρινα δεν είναι  ΑΠΟΙΚΙΑ. Η εποχή της αφωνίας και της ατολμίας έχει σταματήσει.  Λέμε ναι στην εκμετάλλευση των λιγνιτών  και όχι στην εκμετάλλευση του τοπικού πληθυσμού και των Φλωρινιωτών.
 Είμαι σαφής σ’ αυτές τις θέσεις και ζητάω την συσστράτευση και σε ό,τι άλλο συμφωνήσουμε  με τους Δημάρχους, τους Αντιπεριφεριάρχες και όσους θέλουν να ακολουθήσουν με καθαρές θέσεις και με καθαρό λόγο.
Ό,τι λέμε το λέμε δημοσίως και εδώ και στη Βουλή.  Παντού.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΥΟ ΧΡΥΣΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΚΑΙ ΔΥΟ ΚΥΠΕΛΛΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΚΟΠΕΥΤΙΚΗ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΑΧΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΠΑΣΟΚ ΣΑΚΗ ΑΡΝΑΟΥΤΟΓΛΟΥ