ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ Η ΓΙΟΡΤΗ ΓΟΥΡΟΥΝΟΧΑΡΑΣ ΣΤΗΝ ΙΤΙΑ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
"Τζουμπερίνκες" , σουβλάκια και λουκάνικα από ντόπιο παραδοσιακό χοιρινό είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν κάτοικοι και επισκέπτες στη γιορτή γουρουνοχαράς που διοργάνωσε για άλλη μια χρονιά ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ιτιάς "Νέοι Ορίζοντες". Κυρίως πιάτο στη γιορτή, οι γνωστές στους κατοίκους της Φλώρινας "τζουμπερίνκες" ή αλλιώς "τσιγαρίδες" συνοδευόμενες με παραδοσιακό κρασί και τσίπουρο της περιοχής.
Οι "τζουμπερίνκες" είναι το λίπος από το χοιρινό που αφού βράσει για αρκετή ώρα τηγανίζεται και γίνεται τραγανό και ιδιαίτερα γευστικό έδεσμα. Όπως εξήγησε στην ΕΡΤ Φλώρινας ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Τσώτης παλιότερα οι κάτοικοι που είχαν όλοι ζώα δεν πετούσαν τίποτα από το ζώο που έσφαζαν όπως και το λίπος του που το έτρωγαν τηγανίζοντας το σε καυτό λάδι, φαγητό που βοηθούσε και στην ενεργοποίηση της θερμοκρασίας του σώματος κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες που οι θερμοκρασίες είναι ιδιαίτερα χαμηλές και πέφτουν αρκετούς βαθμούς υπό τους μηδενός.
Οι "τζουμπερίνκες" είναι το λίπος από το χοιρινό που αφού βράσει για αρκετή ώρα τηγανίζεται και γίνεται τραγανό και ιδιαίτερα γευστικό έδεσμα. Όπως εξήγησε στην ΕΡΤ Φλώρινας ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Τσώτης παλιότερα οι κάτοικοι που είχαν όλοι ζώα δεν πετούσαν τίποτα από το ζώο που έσφαζαν όπως και το λίπος του που το έτρωγαν τηγανίζοντας το σε καυτό λάδι, φαγητό που βοηθούσε και στην ενεργοποίηση της θερμοκρασίας του σώματος κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες που οι θερμοκρασίες είναι ιδιαίτερα χαμηλές και πέφτουν αρκετούς βαθμούς υπό τους μηδενός.
Πηγή: www.ert.gr/news/florina
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Για το λόγο αυτό και επειδη εχει κουρασει το φαινομενο των ανωνυμων σχολιαστων τα σχόλια που θα αναρτουνται στο συγκεκριμένο blog θα είναι μόνο όσα φέρουν το όνομα του σχολιαστή. Ευχαριστουμε για την κατανόηση.
Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.