ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ Η ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν.Δ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗΝ ΦΛΩΡΙΝΑ

Στην ολομέλεια της βουλής συζητήθηκε η ερώτηση του βουλευτή Ν.Δ. Φλώρινας Γιάννη Αντωνιάδη σχετικά με την επιστροφή του τμήματος Βαλκανικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και στην Φλώρινα.Στην ερώτηση απάντησε η αναπληρώτρια υπουργός, Σία Αναγνωστοπούλου, η οποία τόνισε μεταξύ άλλων πως δεν έχει λάβει κανένα αίτημα από το Πανεπιστήμιο για το θέμα, ώστε να ανοίξει η συζήτηση.



ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Αναστασία Χριστοδουλοπούλου): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μέχρι την έκδοση του αποτελέσματος επανερχόμαστε στη συζήτηση των επικαίρων ερωτήσεων, ώστε να κερδίσουμε χρόνο και θα κάνουμε διακοπή, για να ανακοινώσουμε το αποτέλεσμα.

Ξεκινάμε με τη με αριθμό 976/10-6-2016 δεύτερη επίκαιρη ερώτηση του δεύτερου κύκλου του Βουλευτή Φλώρινας της Νέα Δημοκρατίας κ. Ιωάννη Αντωνιάδη προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, σχετικά με την επιστροφή του Τμήματος Βαλκανικών Σπουδών από τη Θεσσαλονίκη στη Φλώρινα. Θα απαντήσει η Αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Αθανασία Αναγνωστοπούλου.

Κύριε Αντωνιάδη, έχετε τον λόγο για δύο λεπτά.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ: Κυρία Υπουργέ, με το περιβόητο σχέδιο «Αθηνά» για τη μεταρρύθμιση στην παιδεία στην περιοχή της Φλώρινας και μόνο -από όλη τη Δυτική Μακεδονία- συνέβη ένα πραγματικό έγκλημα σε βάρος και της παιδείας και του τόπου. Ένα ολόκληρο Τμήμα Βαλκανικών Σπουδών με οκτακόσιους φοιτητές και είκοσι μέλη ΔΕΠ, που ξέρετε ότι είναι δυσεύρετα, μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη.

Το Τμήμα αυτό, το οποίο δημιουργήθηκε με πολύ κόπο και μόχθο, αποτελούσε την προμετωπίδα και την πνευματική και πολιτιστική συνεργασία με τα όμορα κράτη Αλβανίας, FYROM -και όχι μόνο- Σερβίας, Βουλγαρίας, με όλα τα Βαλκάνια.

Δεν μπορεί να μεταφέρεται ένα Τμήμα από την ακριτική αυτή γωνιά της πατρίδας μας, απ’ όπου θα μπορούσε να προσφέρει τα πάντα για την πνευματική και πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής, απλώς και μόνο για να ικανοποιεί συντεχνιακά συμφέροντα ή την επιθυμία των καθηγητών να μεταβούν στη Θεσσαλονίκη, στο κέντρο. Είναι γνωστό ότι βρίσκουν δουλειά στην επαρχία και μετά όλοι θέλουν να μετακομίσουν στο κέντρο.

Αίτημα όλων των κατοίκων, κυρία Υπουργέ, είναι η αποκατάσταση αυτής της αδικίας, η επάνοδος του Τμήματος Βαλκανικών Σπουδών στη Φλώρινα, για να συνεχίσει το πνευματικό και πολιτιστικό έργο για το οποίο δημιουργήθηκε.

Επιβάλλεται δε να σταλεί το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, ότι τα συντεχνιακά συμφέροντα δεν θα καθορίζουν και δεν καθορίζουν τη γενικότερη πορεία της εκπαίδευσης και της παιδείας.

Ερωτώ, λοιπόν, πότε σκέπτεστε, κυρία Υπουργέ, να γίνει αυτή η άρση της αδικίας. Βεβαίως, η πρότασή μας είναι να παρθεί η απόφαση τώρα και να εφαρμοστεί από τον Σεπτέμβριο του 2017.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Αναστασία Χριστοδουλοπούλου): Τον λόγο έχει η κυρία Υπουργός για τρία λεπτά.

ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ (Αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας, έρευνας και Θρησκευμάτων): Κύριε συνάδελφε, σε αυτή την Αίθουσα, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, έχω μιλήσει άπειρες φορές για το σχέδιο «Αθηνά» σαν ένα μνημείο πραγματικά ανορθολογικής αναδιάταξης του χώρου της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που έπληξε και την ακαδημαϊκή δομή και λειτουργία των τμημάτων και των ανώτατων ιδρυμάτων αλλά και τον τόπο.

Ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι το σχέδιο «Αθηνά» είναι ένα σχέδιο, το οποίο εκπονήθηκε και εφαρμόστηκε επί δικής σας Κυβέρνησης και δεν είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζουμε τέτοια θέματα.

Θα συμφωνήσω ότι η περίπτωση του Τμήματος Βαλκανικών σπουδών της Φλώρινας εντάσσεται απολύτως σε αυτή την ανορθολογική αναδιάταξη. Το λέω αυτό, γιατί ακόμα και η ΑΔΙΠ είναι ανίκανη να αξιολογήσει τις επιπτώσεις που είχε το σχέδιο «Αθηνά», γιατί δεν έχει το στρατηγικό κριτήριο, βάσει του οποίου έγινε αυτό το σχέδιο.

Δεν θα μακρηγορήσω, λέγοντας τι λειτουργούσε στην πόλη της Φλώρινας, πριν από το σχέδιο «Αθηνά», ότι οι δομές του πανεπιστημίου εκεί κάλυπταν μεγάλο μέρος των φοιτητών και της στέγασής τους και της σίτισής τους. Συμφωνώ πάρα πολύ ότι, με όρους ακαδημαϊκούς, η γειτνίαση με όμορα κράτη, που είναι τα βαλκανικά κράτη, θα ήταν πάρα πολύ χρήσιμη σε αυτή την περίπτωση. Θεωρώ ότι έχετε δίκιο σε αυτό.

Να πω, όμως, κι ένα άλλο πράγμα που σημειώσατε και να το πω σε αυτήν την Αίθουσα, για να ακουστεί. Είναι πάρα πολύ σωστό αυτό που λέτε, ότι καθηγητές εκλέγονται σε μια περιοχή και μετά γίνονται τα αδύνατα δυνατά, για να μεταφερθούν σε άλλη. Το έχω με το θέμα του Πανεπιστημίου Πάτρας και τα Τμήματα του Αγρινίου. Το έχω το θέμα αυτό σε πάρα πολλές περιπτώσεις, ενώ εκλέγεται κάποιος εκεί, κάνει τα αδύνατα δυνατά και μετά δεν στηρίζει το τμήμα στο οποίο εκλέχθηκε.

Για το συγκεκριμένο τώρα Τμήμα, το Τμήμα των Βαλκανικών Σπουδών Φλώρινας δεν μου έχει έρθει κανένα αίτημα ακόμα στο Υπουργείο από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Περιμένω ένα αίτημα, για να καθίσουμε να συζητήσουμε. Ξέρετε –κι αυτό δεν είναι υπεκφυγή, γιατί το λέω πάρα πολύ σοβαρά- πως λέμε ότι έγινε με εντελώς ανορθολογικό τρόπο η αναδιάταξη βάσει του σχεδίου «Αθηνά». Δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή μέσα σε ένα μήνα να αποφασίσουμε ότι αυτά κλείνουν, αυτά συγχωνεύονται, αυτά ξανανοίγουν.

Έχω ζητήσει και από τους προέδρους των ΤΕΙ, αλλά και από τους πρυτάνεις των πανεπιστημίων να δώσουν την άποψή τους για το πώς πρέπει να λειτουργούν τα πανεπιστήμια. Αυτό δεν αφαιρεί την ευθύνη από εμάς, που έχουμε, αλλά μας χρειάζεται λίγος χρόνος, για να δούμε ορθολογικά πια αυτό το ζήτημα.

Να σας πω, επίσης, ένα άλλο κραυγαλέο παράδειγμα, όπως αυτό του Τμήματος των Βαλκανικών Σπουδών στη Φλώρινα: Υπήρχε το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών στο ίδιο Πανεπιστήμιο, που έδρευε στην Καστοριά. Ξαφνικά με το σχέδιο «Αθηνά» μετονομάστηκε σε Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος και μεταφέρθηκε στην Κοζάνη. Εγώ περιμένω από το Πανεπιστήμιο μια κρούση για να το δούμε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Αναστασία Χριστοδουλοπούλου): Κύριε Αντωνιάδη, έχετε τον λόγο για τρία λεπτά.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ: Κυρία Υπουργέ, εν πρώτοις, μπορώ να πω ότι είναι ικανοποιητική η απάντηση, την οποία έχετε δώσει ως προς τις προθέσεις. Επειδή, βεβαίως, ζούμε στην Ελλάδα και μέχρι να μετουσιωθούν οι προθέσεις σε πράξεις, θα μεσολαβήσουν πάρα πολλά συμφέροντα. Ξεκινάω από τα συντεχνιακά.

Εγώ χαίρομαι. Θα μεταφέρω αυτήν την άποψη, την οποία έχετε και θα τη συζητήσουμε με την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Ευελπιστώ ότι θα είναι και αυτοί θετικοί σε αυτό. Μην ξεχνάτε, όμως, ότι ως συνάδελφοι καθηγητές –κι εγώ είμαι εκπαιδευτικός- ξέρουμε τι θα γίνει στα ενδιάμεσα και τι πιέσεις θα ασκηθούν στην Πρυτανεία, για να μην επιστρέψει το Τμήμα.

Σας λέω μόνο ότι αυτή τη στιγμή, τμήματα του Πανεπιστημίου της Φλώρινας κάνουν μεταπτυχιακές σπουδές στη Θεσσαλονίκη, ενώ έχουν έδρα στη Φλώρινα. Ενώ για το μεταπτυχιακό έχουν δώσει εξετάσεις για Φλώρινα, όλες οι εργασίες γίνονται στη Θεσσαλονίκη. Αν είναι ποτέ δυνατόν! Σιγά, σιγά οι ίδιοι οι καθηγητές υπονομεύουν τη λειτουργία, ότι δήθεν υπάρχει πρόβλημα υποδομών, πρόβλημα δυσλειτουργίας ,για να μπορέσουν να μεταβούν στα αστικά κέντρα.

Παρόλα ταύτα, σας ανέφερα αυτούς τους κινδύνους οι οποίοι ελλοχεύουν. Από εδώ και πέρα –εμείς, βέβαια, δεν θέλουμε σε χρόνο μηδέν και τόσο σύντομα να γίνει- πρέπει να το συζητήσετε. Θα έρθει ολοκληρωμένη πρόταση από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Θα είμαστε σε επαφή. Ελπίζουμε να αποκατασταθεί αυτή η αδικία, γιατί, όντως, είναι μεγάλη αδικία και για τη Φλώρινα και για την παιδεία.

Ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Αναστασία Χριστοδουλοπούλου): Κυρία Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ (Αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Χαίρομαι πάρα πολύ, κύριε Αντωνιάδη, για τον τρόπο που αντιμετωπίζετε το θέμα. Κι εγώ θεωρώ ότι αυτά τα θέματα, ποια τμήματα ανοίγουν, ποια συγχωνεύονται πρέπει να είναι προϊόν συναίνεσης αυτής της Βουλής και να μην είναι μέσον για αντιδικία κ.λπ., διότι δεν αφορά ούτε εμένα, ούτε εσάς προσωπικά, ούτε οποιονδήποτε.

Θέλω, επίσης, να πω ότι –και κάνετε πάρα πολύ καλά που το λέτε σε αυτήν την Αίθουσα- ότι υπάρχει μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών και γίνεται στη Θεσσαλονίκη. Για ποιο λόγο; Κι εκεί –το ξέρετε αυτό, ίσως και καλύτερα από εμένα- το Υπουργείο δεν μπορεί να παρεμβαίνει συνέχεια. Είναι και θέμα ήθους των πανεπιστημιακών και των πανεπιστημίων να διατηρήσουν αυτά τα τμήματα εκεί που η πολιτεία αποφάσισε μαζί με τα ιδρύματα να υπάρχουν αυτά τα τμήματα και να λειτουργούν εκεί.

Κι ένα τελευταίο πράγμα: Πρέπει να σταματήσουμε λίγο, μέσω των ανώτατων ιδρυμάτων, να υπάρχει και αυτός το τοπικός «σκοτωμός», δηλαδή ότι πρέπει το δικό μου να υπάρχει εδώ και στη δίπλα πόλη δεν με ενδιαφέρει αν υπάρχει. Αν πάει κανείς να θεραπεύσει μία τέτοια αδικία, να ξεσηκώνεται μία άλλη πόλη. Σας το λέω, επειδή έχουμε την Πάτρα και την Πύργο. Είπα για ένα τμήμα της Πάτρας ότι πρέπει να λειτουργήσει και ξεσηκώθηκε ο Πύργος, γιατί φοβήθηκε ότι θα κλείσει το δικό του. Δεν γίνεται έτσι.

Εγώ, λοιπόν, θεωρώ ότι η συναίνεση μεταξύ των κομμάτων γι’ αυτά τα θέματα είναι πάρα πολύ χρήσιμη κι ευχαριστώ για την ερώτηση.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Αναστασία Χριστοδουλοπούλου): Ευχαριστούμε.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΛΩΡΙΝΑ

ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΥΛΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΆΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΟΥ 1ου ΓΥΜΝΑΣΊΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ (ΦΩΤΟ -VIDEO)