ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΦΑΡΑΓΓΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ

Παρουσία του Αντιδημάρχου Ευάγγελου Ακριτίδη και του Προϊσταμένου των τεχνικών υπηρεσιών Αναστάσιου Κατσουπάκη, παρελήφθησαν από τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Φαραγγίου Αντώνιο Κουντουρατζή, 10 κάδοι κομποστοποίησης και ανακύκλωσης οργανικής ύλης, με στόχο την αποτελεσματικότερη διαχείριση των απορριμμάτων.Η εφαρμογή της κομποστοποίησης, έχει πιλοτική ισχύ και αποτελεί προέκταση του προγράμματος ανακύκλωσης ‘’χρωματιστές σακούλες’’, που υλοποιείται επιτυχώς στον οικοσμό, εδώ και 8 μήνες. Μέσα απο την εφαρμογή, ενθαρρύνεται η διαλογή των απορριμμάτων από την πηγή τους, δηλαδή τον διαχωρισμό πλαστικών, αλουμίνιου, γυαλιού, χαρτιού και οργανικών απορριμμάτων από τα υπόλοιπα, σε κάθε νοικοκυριό.Η κομποστοποίηση ή λιπασματοποίηση, εφαρμόζεται αποκλειστικά σε οργανικά απόβλητα, όπως αλλοιωμένα τρόφιμα, υπολείμματα των γευμάτων της ημέρας μας καθώς και τα φυτικά υπολείμματα των κήπων, όπως χόρτα, φύλλα και κλαδιά και πραγματοποιείται σε ειδικούς κάδους, με αερόβια
διεργασία και την ανάπτυξη υψηλών θερμοκρασιών.Τα οφέλη που προκύπτουν από την εφαρμογή της εν λόγου μεθόδου είναι πολλαπλά, συγκεκριμένα ενισχύεται η περιβαντολλοντική συνείδηση των πολιτών, παράγονται ικανοποιητικές ποσότητες φυσικού λιπάσματος και το κυριότερο, μέσα από μία διευρυμένη εφαρμογή του προγράμματος, μπορεί να επιτευχθεί σημαντική μείωση του όγκου των απορριμμάτων που διαχειρίζεται η ΔΙΑΔΥΜΑ, ως εκ τούτου και μείωση των δαπανών του Δήμου, που προορίζονται γι΄ αυτό το σκοπό. Αυτή η εξέλιξη μπορεί να κριθεί καθοριστική για τα δημοσιονομικά της Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αν αναλογιστούμε ότι παράγονται περίπου 6 χιλ. τόνοι απορριμμάτων ετησίως και ότι το κόστος διαχείρισης τους ανέρχεται στα 230.000 ευρώ. (χωρίς να συνυπολογίζονται τα έξοδα αποκομιδής και προσωπικού). Οι κάτοικοι του Φαραγγίου, όντας εξοικειωμένοι και ευαισθητοποιημένοι με το φυσικό περιβάλλον, έδειξαν από την αρχή τις προθέσεις τους, προχωρώντας άμεσα στην εφαρμογή της λιπασματοποίησης, υπό τις κατευθυντήριες οδηγίες του Προέδρου του οικισμού. 

Τι μπορούμε να κομποστοποιήσουμε
Κομποστοποιούνται:
Όλα τα λαχανικά και οι σαλάτες αφού έχουν αποστραγγιχτεί τα λάδια, φυτικά υπολείμματα όπως φλούδες από κρεμμύδια, λουλούδια από το βάζο που μας έχουν μαραθεί, φλούδες και κοτσάνια φρούτων και λαχανικών, χόρτα και φρούτα, ωμά ή βρασμένα και τσόφλια αυγών.
Ότι μένει από τα αφεψήματα, τα κατακάθια του ελληνικού καφέ ή ο γαλλικός (μαζί με το φίλτρο), χαρτοπετσέτες χαρτιά κουζίνας και γενικότερα μαλακά χαρτιά όπως π.χ. οι χαρτοσακούλες των τροφίμων και των λαχανικών ή χάρτινα περιτυλίγματα.
Στάχτη τζακιού.
Οτιδήποτε παράγει ο κήπος μας και σήμερα πάει στα σκουπίδια, δηλαδή, λεπτά κλαδιά και φύλλα από το κλάδεμα, φρούτα ή καρποί που ωριμάζουν και πέφτουν, κομμένο γκαζόν, το πλήρες περιεχόμενο μιας γλάστρας που ξεράθηξε κλπ.
Πριονίδι αλλά και χώμα όπως φυλλοχώματα που ελαφραίνοντας το μείγμα, επιτρέπει στο οξυγόνο να εισέλθει και να βοηθήσει τη διαδικασία

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΛΩΡΙΝΑ

ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΥΛΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΆΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΟΥ 1ου ΓΥΜΝΑΣΊΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ (ΦΩΤΟ -VIDEO)