ΑΚΟΜΑ ΕΝΑ ΠΛΗΓΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΚΡΙΤΙΚΟ ΝΟΜΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Ακόμα ένα πλήγμα για τον ακριτικό Νομό μας!
H πρόσφατη επαναχάραξη των ορίων των μειονεκτικών και ειδικών μειονεκτικών διαμερισμάτων, έχει εύλογα δημιουργήσει σάλο σε όλη την αγροτική και κτηνοτροφική κοινότητα. Η προχειρότητα της δε είναι καταφανής. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, προσποιήθηκε, μέσω μιας προσχηματικής δημόσιας διαβούλευσης των 15 (!) μόλις ημερών, ότι αφουγκράστηκε τα προβλήματα και τις ενστάσεις των θιγόμενων. Ωστόσο, μέχρι και σήμερα δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια διόρθωσης της αδικίας που προκαλεί σε όλο τον πρωτογενή τομέα της χώρας. Για άλλη μια φορά, οι μεγάλοι χαμένοι της υπόθεσης είναι οι Έλληνες παραγωγοί, αφού το πιο άμεσο πλήγμα αυτής της απόφασης είναι ότι στερούν τις εξισωτικές αποζημιώσεις από αυτούς που δραστηριοποιούνται στις περιοχές που χαρακτηρίζονται ως «μειονεκτικές». Το πρόβλημα φαίνεται να εντείνεται στο Νομό μας, καθώς μέσω των αδικαιολόγητων κριτηρίων που έχει θέσει το ΥΠΑΑΤ, γειτονικές περιοχές με όμοια χαρακτηριστικά μορφολογίας εδάφους και γεωφυσικών χαρακτηριστικών καταλήγουν με διαφορετικό προσδιορισμό. Το αποτέλεσμα; Τοπικά διαμερίσματα με την ίδια, αν όχι και μεγαλύτερη ανάγκη να λάβουν τις αποζημιώσεις, να διαφοροποιούνται ως προς τη λήψη τους. Δημοτικά διαμερίσματα με προφανείς φυσικούς περιορισμούς και ειδικά χαρακτηριστικά, τα οποία από την ένταξη της χώρας μας στην Ε.Ε. έπαιρναν εξισωτική αποζημίωση, βρίσκονται ξαφνικά εκτός του χάρτη, ενώ αστήρικτα και εντελώς βολικά χαρακτηρίζονται ως δικαιούχοι περιοχές με χαρακτηριστικά πόλεων. Τί σημαίνει αυτό πρακτικά; Σημαίνει ότι στην Φλώρινα τα 2/3 περίπου του Νομού εξαιρούνται από την εξισωτική αποζημίωση και μάλιστα, σε μια περίοδο που η άνοδος των ασφαλιστικών εισφορών και η αύξηση της φορολογίας έχει γονατίσει τους παραγωγούς.
Για μία ακόμα φορά, μια κυβέρνηση που συνεχίζει να αυτοχαρακτηρίζεται «προοδευτική», και να κραυγάζει διαρκώς για τη βελτίωση των συνθηκών στην ύπαιθρο και τη μείωση του κόστους παραγωγής, αγνοεί τα προβλήματα των αγροκτηνοτρόφων και δυσχεραίνει όλο και περισσότερο τη θέση τους. Με επικίνδυνη άγνοια και κανέναν ηθικό ενδοιασμό συνεχίζουν να χτυπούν ήδη πληττόμενες, ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, αντί να τις προστατέψουν και να τις καταστήσουν πυλώνα της ελληνικής κοινωνίας, ζημιώνοντας τις τοπικές οικονομίες.

Οφείλουμε, στο σημείο αυτό, να χαιρετίσουμε τη στάση του ΑΣΕΠΑ, του Αγροτικού Συλλόγου Αμυνταίου, του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Αμυνταίου και έγκριτων τοπικών μέσων ενημέρωσης που ευαισθητοποιήθηκαν σχετικά με το ζήτημα.
Δυστυχώς, η «υποεκπροσώπηση» της περιοχής μας στο κέντρο είχε και για το εν λόγω θέμα, δυσμενείς συνέπειες για το Νομό και τους αγροκτηνοτρόφους μας.
Καταδικάζουμε τις ενέργειες της συγκυβέρνησης και αιτούμαστε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων την άμεση επαναφορά του χάρτη των μειονοτικών περιοχών στην προηγούμενη κατάσταση, έως τον επανακαθορισμό των κριτηρίων με ορθό και δίκαιο τρόπο. Το ζήτημα έχει τεθεί και στα αρμόδιο όργανα του Κινήματος Αλλαγής προκειμένου να ασκηθεί σχετικός Κοινοβουλευτικός έλεγχος.

Με εκτίμηση,
Στυλιανός Μαυρίδης του Δήμου
Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, Διδάκτωρ Νομικής ΑΠΘ
Πολιτευτής ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ Φλώρινας

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΛΩΡΙΝΑ

ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΥΛΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΆΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΟΥ 1ου ΓΥΜΝΑΣΊΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ (ΦΩΤΟ -VIDEO)