ΔΙΑΛΕΞΗ ΤΟΥ ΘΩΜΑ ΣΥΜΕΩΝΙΔΗ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Στο πλαίσιο του κύκλου διαλέξεων του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, θα πραγματοποιηθεί διάλεξη του Θωμά Συμεωνίδη, με θέμα «Αρχιτεκτονικές της εικόνας». Η παρουσίαση θα γίνει την Τετάρτη 10-4-2019, στις 14:00΄, στην Αίθουσα Μέγας Αλέξανδρος, της Σχολής Καλών Τεχνών, του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και είναι ανοιχτή στο κοινό.
Υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι που μας επιτρέπουν να μιλάμε για μία διαφορετική αντίληψη της εικόνας σήμερα. Από τη μία, υπάρχουν οι αλλαγές στο καθεστώς παραγωγής και διάδοσης της πληροφορίας, αρκεί να αναλογιστεί κάποιος την καθημερινή παραγωγή και διασπορά εικόνων μέσω των κοινωνικών δικτύων και τον ρόλο που διαδραματίζουν πλέον τα κοινωνικά δίκτυα στην ενημέρωση. Από την άλλη, και σε θεωρητικό επίπεδο, στις πιο παραδοσιακές πλέον προσεγγίσεις της εικόνας έχουν προστεθεί τα τελευταία χρόνια κρίσιμες συνεισφορές από τον χώρο της αισθητικής θεωρίας και της φιλοσοφίας της τέχνης. Στο πλαίσιο της διάλεξης «Αρχιτεκτονικές της εικόνας» θα επιχειρηθεί να αναδειχθούν προσεγγίσεις της αρχιτεκτονικής και της εικόνας ανατρέχοντας σε κλασικές αλλά και σύγχρονες αναφορές από το πεδίο της αρχιτεκτονικής, της φιλοσοφίας και των εικαστικών τεχνών προκειμένου να υποδειχθεί ένα νέο πεδίο αναφοράς για την κατανόηση των επιμέρους λειτουργιών και κατηγοριών της εικόνας σήμερα.
Ο Θωμάς Συμεωνίδης αποφοίτησε από την Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και την Ανωτάτη Εθνική Σχολή Αρχιτεκτονικής στο Παρίσι (ENSAPVDS). Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο London School of Economics and Political Sciences και στην Αρχιτεκτονική-Σχεδιασμός Χώρου στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο όπου και υποστήριξε τη διδακτορική του διατριβή στο πεδίο της Φιλοσοφικής Αισθητικής. Έχει εκπονήσει διετή μεταδιδακτορική έρευνα (Α.Σ.Κ.Τ. / Γαλλία) στις σχέσεις ανάμεσα στην αισθητική την ηθική και την πολιτική με επίκεντρο τη σκέψη του Ζακ Ρανσιέρ του οποίου έχει μεταφράσει στα ελληνικά το έργο Δυσφορία στην Αισθητική. Συμμετέχει στη διδασκαλία προπτυχιακών και μεταπτυχιακών μαθημάτων (Ε.Α.Π., Ε.Μ.Π., Α.Π.Θ.) παράλληλα με το μεταφραστικό και συγγραφικό του έργο (έχει μεταφράσει μεταξύ άλλων την Τελευταία Τριλογία και τους Τρεις Διαλόγους του Samuel Beckett). Από το 2010 ζει μόνιμα στο Παρίσι όπου εκπονεί το μεγαλύτερο μέρος της έρευνάς του με έμφαση στις σχέσεις αρχιτεκτονικής – εικόνας και αρχιτεκτονικής – λογοτεχνίας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΛΩΡΙΝΑ

ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΥΛΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΆΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΟΥ 1ου ΓΥΜΝΑΣΊΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ (ΦΩΤΟ -VIDEO)