ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ν.Δ. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΖΗΣΗΣ ΤΖΗΚΑΛΑΓΙΑΣ : ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ ΝΙΚΟΥ ΤΣΕΜΑΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
Μετά τις επαφές μας για το Ναυταθλητικό Κέντρο Καστοριάς και την ενημέρωση του αντιδημάρχου επί των τεχνικών κ. Σωκράτη Λιάνου θα ήθελα να σας υποβάλω τις προτάσεις μου σχετικά με το θέμα με την ελπίδα να φανούν χρήσιμες στις ενέργειες σας για την πραγματοποίηση του μεγαλόπνοου για την Καστοριά αυτού έργου. ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Η λίμνη της Καστοριάς αποτελεί ιδανικό φυσικό τοπίο για την διενέργεια κωπηλατικών αγώνων. Η ανεπανάληπτη φυσική ομορφιά της λίμνης , το ιδανικό για κωπηλατικούς αγώνες μέγεθος της σε συνδυασμό με την σταθερή επιφάνεια των υδάτων λόγω της υπερχείλισης προς τον ποταμό Αλιάκμονα, δίνει τις φυσικές , τεχνικές και λειτουργικές δυνατότητες και προοπτικές να γίνει η Κασστοριά παγκόσμιος πόλος έλξης διοργάνωσης κωπηλατικών αγώνων και κωπηλατικού τουρισμού προς όφελος των κατοίκων της πόλης και όχι μόνο.
Η ύπαρξη στην είσοδο της πόλης κατάλληλης δημοτικής έκτασης 27 στρεμμάτων περίπου στο ΟΤ 313 του σχεδίου πόλης αποτελεί ιδανική χωροταξική επιλογή για την δημιουργία ενός σύγχρονου Ναυταθλητικού Κέντρου. Από την θέση αυτή προβάλλεται η ομορφιά της πόλης που αναδύεται μέσα από τα νερά της λίμνης και όπως η έκταση αυτή είναι ενταγμένη στον πολεοδομικό ιστό της πόλης δίνει τη δυνατότητα των άμεσων εξυπηρετήσεων στους αθλητές και τους επισκέπτες του Ναυταθλητικού Κέντρου εξασφαλίζοντας έτσι συγκριτικό πλεονέκτημα με άλλα διεθνή κωπηλατικά κέντρα που βρίσκονται απομονωμένα και δεν έχουν άμεση πρόσβαση στη ζωή της πόλης.
Το γεγονός ότι η εθνική κωπηλατική ομάδα της Ρωσίας καθώς και η εθνική ελληνική κωπηλατική ομάδα επέλεξαν το χώρο αυτό στην Καστοριά για τις προπονήσεις τους εν όψει των Ολυμπιακών αγώνων του Ρίο , παρά την έλλειψη σύγχρονων υποδομών , δείχνει έμπρακτα και πέραν κάθε αμφισβήτησης τις δυνατότητες της Καστοριάς να γίνει ένα διεθνές ναυταθλητικό – κωπηλατικό κέντρο .
ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Η πρωτοβουλία των δημοτικών και περιφερειακών αρχών για την δημιουργία εγκαταστάσεων ενός σύγχρονου διεθνούς Ναυταθλητικού Κέντρου Κωπηλασίας που μαζί με ένα πολυχώρο φιλοξενίας αθλητικών και άλλων εκδηλώσεων θα αποτελέσουν σημείο αναφοράς και τουριστικής προβολής της πόλης , είναι ένα μεγαλόπνοο σχέδιο για την Καστοριά. Εάν δε με εμπνευσμένες αρχιτεκτονικές λύσεις το έργο αυτό αποτελέσει και ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον αρχιτεκτονικό έργο , τότε αυτό θα καταστεί και ένα χαρακτηριστικό στοιχείο διεθνούς αναγνώρισης (landmark) της πόλης της Καστοριάς.
Επειδή θεωρώ ότι αυτό το τελευταίο πρέπει να είναι ένας από τους κύριους στόχους στη δημιουργία του έργου αυτού προτείνω ο σχεδιασμός του να προκύψει μέσα από έναν Ανοιχτό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ιδεών ( εδάφιο δ.1. παρ 2 του άρθρου 1 της απόφασης ΦΕΚ 1427 Β/ 16-6-2011), είτε αυτός διεξαχθεί με την διαδικασία του εδαφίου β.1. της ιδίας Απόφασης για την επιλογή της βασικής ιδέας χωρίς να προβλέπεται η ανάθεση στο βραβευμένο μελετητή της περαιτέρω επεξεργασίας της μελέτης του έργου, είτε με την διαδικασία του εδαφίου γ.2. της ιδίας απόφασης (όπου ο διαγωνισμός διεξάγεται σε δύο στάδια με πρώτο στάδιο τον διαγωνισμό ιδεών και δεύτερο στάδιο το διαγωνισμό προσχεδίων στον οποίον συμμετέχουν οι επιλεγμένοι μελετητές του πρώτου σταδίου). Σημειώνεται ότι βάσει του άρθρου 2 της ίδιας παραπάνω Απόφασης η διενέργεια διαγωνισμού είναι υποχρεωτική για τέτοιου επιπέδου αξιόλογα έργα.
Το Ναυταθλητικό Κωπηλατικό Κέντρο Καστοριάς είναι ένα μεγάλο έργο υποδομής μιας ειδικής κατηγορίας αθλητικής δραστηριότητας . Είναι προφανές ότι για τον προσδιορισμό των αναγκών σε κτιριακές και λοιπές εγκαταστάσεις του έργου αυτού θα πρέπει: α) κατά κύριο λόγο να εισακουσθούν οι προτάσεις των κωπηλατών αθλητών, κωπηλατικών συλλόγων και κωπηλατικών ομοσπονδιών. β) να αποτελέσουν πηγή πληροφοριών παρόμοιου τύπου εγκαταστάσεις στην Ελβετία , την Ιταλία και σε άλλες χώρες όπου λειτουργούν διεθνούς εμβέλειας κωπηλατικά κέντρα ( οι προδιαγραφές τους , οι τρόποι λειτουργίας και διαχείρισης τους κλπ). Μετά από επανειλημμένες επαφές με κωπηλάτες και κωπηλατικούς συλλόγους της Καστοριάς και μια σχετικά περιορισμένη έρευνα στις διεθνείς εμπειρίες κατέληξα στις προτάσεις που ακολουθούν για το κτιριολογικό και τεχνικό πρόγραμμα του έργου προκειμένου να προκύψουν οι αναγκαίες προδιαγραφές για την προκήρυξη του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού. Είναι προφανές ότι οι προτάσεις αυτές είναι ενδεικτικές και θα απαιτηθεί περαιτέρω επισταμένη έρευνα κυρίως διεθνών σχετικών εμπειριών.
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΗ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Α. Στεγασμένοι Χώροι
1. Χώροι αποθήκευσης αγωνιστικών σκαφών (1.600 τ.μ)
2. Χώροι αποθήκευσης ερασιτεχνικών σκαφών (200 τ.μ)
3. Χώροι αποθήκευσης κανό (200 τ.μ)
4. Χώροι Γυμναστηρίου , κωπηλατηρίου και κολυμβητηρίου για αθλητές (700 τ.μ)
5. Χώροι πρώτων βοηθειών και εργοφυσιολογικών εξετάσεων (100 τ.μ)
6. Χώρος συγκεντρώσεων της κωπηλατικής κοινότητας της πόλης δυναμικότητας 300 περίπου ατόμων που θα δίνει τη δυνατότητα φιλοξενίας αθλητικών συνεδρίων, κινηματογραφικών προβολών και άλλων εκδηλώσεων συνολικού εμβαδού (500 τ.μ)
7. Δύο Χώροι εκατό περίπου τετραγωνικά ο καθένας , οι οποίοι θα λειτουργούν συμπληρωματικά ώστε να υπάρχει η δυνατότητα ολιγομελών συγκεντρώσεων (200 τ.μ)
8. Χώροι γραφείων συνολικού εμβαδού ( 300 τ.μ)
9. Χώροι εστιάσεων- αναψυκτηρίων- μπαρ ( 400 τ.μ)
10. Χώροι εισόδου, αναμονής και κίνησης ( 500 τ.μ)
11. Χώροι υγιεινής , αποθήκευσης και μηχανολογικών εγκαταστάσεων αναγκαίους για τη χρήση των παραπάνω χώρων (500 τ.μ)
Σύνολο στεγασμένων χώρων : 5.200 τ. μ
Σημείωση : Προτείνεται η δυνατότητα αυξομείωσης των επιμέρους χώρων κατά +- 20%
Β. Λιμενικά Έργα
1. Τρείς πλωτές προβλήτες αγωνιστικών κωπηλατικών σκαφών
2. Μία πλωτή προβλήτα ερασιτεχνικών κωπηλατικών σκαφών
3. Μία πλωτή προβλήτα μηχανοκίνητων σκαφών συνοδείας
4. Μια μικρή πλωτή προβλήτα για άτομα με ειδικές ανάγκες
Γ. Κωπηλατικοί στίβοι και χώροι τερματισμού αγώνων
Προτείνεται πέραν του υπάρχοντος κωπηλατικού στίβου που τερματίζει στο κέντρο της πόλης η δημιουργία τριών νέων κωπηλατικών στίβων μήκους δύο χιλιομέτρων με εγκαταστάσεις τερματισμού το Ναυταθλητικό Κέντρο. Οι νέοι κωπηλατικοί στίβοι θα έχουν και προπονητική χρήση και θα μπορούν να διατίθενται σε ξένες ομάδες και συλλόγους που έχουν επιλέξει την Καστοριά για την προπόνηση των ομάδων τους.
Δ. Διαμορφώσεις υπαιθρίων χώρων
1. Χώροι φιλοξενίας σκαφών σε καβαλέτα (2.000 τ.μ)
2 .Χώροι αναψυχής και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων ( 8.000 τ.μ)
3. Αναγκαίες θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτων εντός και εκτός του χώρου του Ναυταθλητικού Κέντρου στα πλαίσια κυκλοφοριακής μελέτης της ευρύτερης περιοχής.
Ε. Αναγκαίες πολεοδομικές – διοικητικές πράξεις
Οι μελετητές θα πρέπει να προτείνουν τις αναγκαίες πολεοδομικές ρυθμίσεις και διοικητικές πράξεις που απαιτούνται για την υλοποίηση της αρχιτεκτονικής τους πρότασης. Ο Δήμος Καστοριάς θα προχωρήσει στις απαραίτητες νομοθετικές ενέργειες για την υλοποίηση των προτεινόμενων αυτών ενεργειών.
ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΎ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
Για την προκήρυξη του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού από το Δήμο Καστοριάς οι διαδικασίες προβλέπονται στην Απόφαση ΦΕΚ 1427Β 16-6-2011> Όπως αναφέρεται στην παρ.3 του άρθρου 4 της Απόφασης αυτής εάν ο Δήμος κρίνει ότι δεν διαθέτει επαρκή Τεχνική Υπηρεσία για την προετοιμασία του διαγωνισμού προτείνεται να αναθέσει με δημόσια σύμβαση του Ν.3316/05 την εκτέλεση της προετοιμασίας του σχετικού φακέλου και την υποστήριξη της όλης διαδικασίας διεξαγωγής του διαγωνισμού.
Σημειώνουμε ότι σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 11 της παραπάνω Απόφασης , το συνολικό χρηματικό ποσό βραβείων καθορίζεται κατά την κρίση του Δήμου ως διοργανώτριας αρχής.
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Α. Σκοπιμότητα του έργου και περιβαλλοντικές επιπτώσεις
Το έργο κατασκευής του Ναυταθλητικού Κέντρου Καστοριάς θεωρείται σκόπιμο δεδομένου ότι θα αποτελέσει σημείο αναφοράς και προβολής της πόλης , θα αυξήσει τα τουριστικά έσοδα της και θα ωθήσει τους νέους της στον αθλητισμό με ευεργετικές επιπτώσεις στην κοινωνική δομή της πόλης.
Όσον αφορά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του έργου αυτές δεν θα είναι δυσμενέστερες από τις ήδη υπάρχουσες στον χώρο χρήσεις (παλαιές στρατιωτικές εγκαταστάσεις και εγκαταστάσεις κωπηλατικών χρήσεων).
Β. Οικονομοτεχνικά δεδομένα – Βιωσιμότητα του έργου
Ένας ενδεικτικός προϋπολογισμός του έργου σύμφωνα με τις παραπάνω κτιριολογικές και λοιπές προτάσεις μας προσδιορίζει σήμερα τη συνολική δαπάνη του έργου σε ένδεκα εκατομμύρια Ευρώ. Επτά εκατομμύρια για κτιριακές εγκαταστάσεις, ένα εκατομμύριο για διαμορφώσεις υπαιθρίων χώρων, πεντακόσιες χιλιάδες για πλωτά λιμενικά έργα, ένα εκατομμύριο για εξοπλισμούς χώρων, και ένα εκατομμύριο πεντακόσιες χιλιάδες για αμοιβές μελετών ωρίμανσης του έργου. Είναι προφανές ότι η αναγκαία πλήρης οικονομοτεχνική μελέτη και μελέτη βιωσιμότητας του έργου θα μπορεί να γίνει μετά την ολοκλήρωση του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού.
Για την βιωσιμότητα του έργου προτείνουμε ενδεικτικά δραστηριότητες που μπορεί να εισφέρουν στα έσοδα λειτουργίας του Ναυταθλητικού Κέντρου όπως η ενοικίαση κωπηλατικών σκαφών για τουριστική χρήση, η λειτουργία σύγχρονου γυμναστηρίου για τους κατοίκους της πόλης, η λειτουργία γραφείων αθλητικού τουρισμού, η λειτουργία χώρων εστίασης και αναψυχής , η λειτουργία αθλητικού συνεδριακού κέντρου και άλλες εκδηλώσεις.
Με την ελπίδα ότι οι παραπάνω προτάσεις θα σας είναι χρήσιμες στην προσπάθεια σας για την προώθηση των διαδικασιών κατασκευής του Ναυταθλητικού Κέντρου Καστοριάς, είμαι στην διάθεση σας για οποιεσδήποτε διευκρινίσεις που θα συμβάλλουν στην υλοποίηση του έργου αυτού που πιστεύω ότι πέραν της διεθνούς αθλητικής καταξίωσης της χώρας μας στον κωπηλατικό χώρο, θα είναι ένα πρωτοποριακό αρχιτεκτονικό έργο, ένας διαχρονικός πόλος έλξης για την πόλη της Καστοριάς.
Με φιλικούς χαιρετισμούς, Τσεμάνης Νίκος, Πολιτικός Μηχανικός, Dipl.Ιng ETH Ζυρίχης
Η λίμνη της Καστοριάς αποτελεί ιδανικό φυσικό τοπίο για την διενέργεια κωπηλατικών αγώνων. Η ανεπανάληπτη φυσική ομορφιά της λίμνης , το ιδανικό για κωπηλατικούς αγώνες μέγεθος της σε συνδυασμό με την σταθερή επιφάνεια των υδάτων λόγω της υπερχείλισης προς τον ποταμό Αλιάκμονα, δίνει τις φυσικές , τεχνικές και λειτουργικές δυνατότητες και προοπτικές να γίνει η Κασστοριά παγκόσμιος πόλος έλξης διοργάνωσης κωπηλατικών αγώνων και κωπηλατικού τουρισμού προς όφελος των κατοίκων της πόλης και όχι μόνο.
Η ύπαρξη στην είσοδο της πόλης κατάλληλης δημοτικής έκτασης 27 στρεμμάτων περίπου στο ΟΤ 313 του σχεδίου πόλης αποτελεί ιδανική χωροταξική επιλογή για την δημιουργία ενός σύγχρονου Ναυταθλητικού Κέντρου. Από την θέση αυτή προβάλλεται η ομορφιά της πόλης που αναδύεται μέσα από τα νερά της λίμνης και όπως η έκταση αυτή είναι ενταγμένη στον πολεοδομικό ιστό της πόλης δίνει τη δυνατότητα των άμεσων εξυπηρετήσεων στους αθλητές και τους επισκέπτες του Ναυταθλητικού Κέντρου εξασφαλίζοντας έτσι συγκριτικό πλεονέκτημα με άλλα διεθνή κωπηλατικά κέντρα που βρίσκονται απομονωμένα και δεν έχουν άμεση πρόσβαση στη ζωή της πόλης.
Το γεγονός ότι η εθνική κωπηλατική ομάδα της Ρωσίας καθώς και η εθνική ελληνική κωπηλατική ομάδα επέλεξαν το χώρο αυτό στην Καστοριά για τις προπονήσεις τους εν όψει των Ολυμπιακών αγώνων του Ρίο , παρά την έλλειψη σύγχρονων υποδομών , δείχνει έμπρακτα και πέραν κάθε αμφισβήτησης τις δυνατότητες της Καστοριάς να γίνει ένα διεθνές ναυταθλητικό – κωπηλατικό κέντρο .
ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Η πρωτοβουλία των δημοτικών και περιφερειακών αρχών για την δημιουργία εγκαταστάσεων ενός σύγχρονου διεθνούς Ναυταθλητικού Κέντρου Κωπηλασίας που μαζί με ένα πολυχώρο φιλοξενίας αθλητικών και άλλων εκδηλώσεων θα αποτελέσουν σημείο αναφοράς και τουριστικής προβολής της πόλης , είναι ένα μεγαλόπνοο σχέδιο για την Καστοριά. Εάν δε με εμπνευσμένες αρχιτεκτονικές λύσεις το έργο αυτό αποτελέσει και ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον αρχιτεκτονικό έργο , τότε αυτό θα καταστεί και ένα χαρακτηριστικό στοιχείο διεθνούς αναγνώρισης (landmark) της πόλης της Καστοριάς.
Επειδή θεωρώ ότι αυτό το τελευταίο πρέπει να είναι ένας από τους κύριους στόχους στη δημιουργία του έργου αυτού προτείνω ο σχεδιασμός του να προκύψει μέσα από έναν Ανοιχτό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ιδεών ( εδάφιο δ.1. παρ 2 του άρθρου 1 της απόφασης ΦΕΚ 1427 Β/ 16-6-2011), είτε αυτός διεξαχθεί με την διαδικασία του εδαφίου β.1. της ιδίας Απόφασης για την επιλογή της βασικής ιδέας χωρίς να προβλέπεται η ανάθεση στο βραβευμένο μελετητή της περαιτέρω επεξεργασίας της μελέτης του έργου, είτε με την διαδικασία του εδαφίου γ.2. της ιδίας απόφασης (όπου ο διαγωνισμός διεξάγεται σε δύο στάδια με πρώτο στάδιο τον διαγωνισμό ιδεών και δεύτερο στάδιο το διαγωνισμό προσχεδίων στον οποίον συμμετέχουν οι επιλεγμένοι μελετητές του πρώτου σταδίου). Σημειώνεται ότι βάσει του άρθρου 2 της ίδιας παραπάνω Απόφασης η διενέργεια διαγωνισμού είναι υποχρεωτική για τέτοιου επιπέδου αξιόλογα έργα.
Το Ναυταθλητικό Κωπηλατικό Κέντρο Καστοριάς είναι ένα μεγάλο έργο υποδομής μιας ειδικής κατηγορίας αθλητικής δραστηριότητας . Είναι προφανές ότι για τον προσδιορισμό των αναγκών σε κτιριακές και λοιπές εγκαταστάσεις του έργου αυτού θα πρέπει: α) κατά κύριο λόγο να εισακουσθούν οι προτάσεις των κωπηλατών αθλητών, κωπηλατικών συλλόγων και κωπηλατικών ομοσπονδιών. β) να αποτελέσουν πηγή πληροφοριών παρόμοιου τύπου εγκαταστάσεις στην Ελβετία , την Ιταλία και σε άλλες χώρες όπου λειτουργούν διεθνούς εμβέλειας κωπηλατικά κέντρα ( οι προδιαγραφές τους , οι τρόποι λειτουργίας και διαχείρισης τους κλπ). Μετά από επανειλημμένες επαφές με κωπηλάτες και κωπηλατικούς συλλόγους της Καστοριάς και μια σχετικά περιορισμένη έρευνα στις διεθνείς εμπειρίες κατέληξα στις προτάσεις που ακολουθούν για το κτιριολογικό και τεχνικό πρόγραμμα του έργου προκειμένου να προκύψουν οι αναγκαίες προδιαγραφές για την προκήρυξη του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού. Είναι προφανές ότι οι προτάσεις αυτές είναι ενδεικτικές και θα απαιτηθεί περαιτέρω επισταμένη έρευνα κυρίως διεθνών σχετικών εμπειριών.
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΗ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Α. Στεγασμένοι Χώροι
1. Χώροι αποθήκευσης αγωνιστικών σκαφών (1.600 τ.μ)
2. Χώροι αποθήκευσης ερασιτεχνικών σκαφών (200 τ.μ)
3. Χώροι αποθήκευσης κανό (200 τ.μ)
4. Χώροι Γυμναστηρίου , κωπηλατηρίου και κολυμβητηρίου για αθλητές (700 τ.μ)
5. Χώροι πρώτων βοηθειών και εργοφυσιολογικών εξετάσεων (100 τ.μ)
6. Χώρος συγκεντρώσεων της κωπηλατικής κοινότητας της πόλης δυναμικότητας 300 περίπου ατόμων που θα δίνει τη δυνατότητα φιλοξενίας αθλητικών συνεδρίων, κινηματογραφικών προβολών και άλλων εκδηλώσεων συνολικού εμβαδού (500 τ.μ)
7. Δύο Χώροι εκατό περίπου τετραγωνικά ο καθένας , οι οποίοι θα λειτουργούν συμπληρωματικά ώστε να υπάρχει η δυνατότητα ολιγομελών συγκεντρώσεων (200 τ.μ)
8. Χώροι γραφείων συνολικού εμβαδού ( 300 τ.μ)
9. Χώροι εστιάσεων- αναψυκτηρίων- μπαρ ( 400 τ.μ)
10. Χώροι εισόδου, αναμονής και κίνησης ( 500 τ.μ)
11. Χώροι υγιεινής , αποθήκευσης και μηχανολογικών εγκαταστάσεων αναγκαίους για τη χρήση των παραπάνω χώρων (500 τ.μ)
Σύνολο στεγασμένων χώρων : 5.200 τ. μ
Σημείωση : Προτείνεται η δυνατότητα αυξομείωσης των επιμέρους χώρων κατά +- 20%
Β. Λιμενικά Έργα
1. Τρείς πλωτές προβλήτες αγωνιστικών κωπηλατικών σκαφών
2. Μία πλωτή προβλήτα ερασιτεχνικών κωπηλατικών σκαφών
3. Μία πλωτή προβλήτα μηχανοκίνητων σκαφών συνοδείας
4. Μια μικρή πλωτή προβλήτα για άτομα με ειδικές ανάγκες
Γ. Κωπηλατικοί στίβοι και χώροι τερματισμού αγώνων
Προτείνεται πέραν του υπάρχοντος κωπηλατικού στίβου που τερματίζει στο κέντρο της πόλης η δημιουργία τριών νέων κωπηλατικών στίβων μήκους δύο χιλιομέτρων με εγκαταστάσεις τερματισμού το Ναυταθλητικό Κέντρο. Οι νέοι κωπηλατικοί στίβοι θα έχουν και προπονητική χρήση και θα μπορούν να διατίθενται σε ξένες ομάδες και συλλόγους που έχουν επιλέξει την Καστοριά για την προπόνηση των ομάδων τους.
Δ. Διαμορφώσεις υπαιθρίων χώρων
1. Χώροι φιλοξενίας σκαφών σε καβαλέτα (2.000 τ.μ)
2 .Χώροι αναψυχής και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων ( 8.000 τ.μ)
3. Αναγκαίες θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτων εντός και εκτός του χώρου του Ναυταθλητικού Κέντρου στα πλαίσια κυκλοφοριακής μελέτης της ευρύτερης περιοχής.
Ε. Αναγκαίες πολεοδομικές – διοικητικές πράξεις
Οι μελετητές θα πρέπει να προτείνουν τις αναγκαίες πολεοδομικές ρυθμίσεις και διοικητικές πράξεις που απαιτούνται για την υλοποίηση της αρχιτεκτονικής τους πρότασης. Ο Δήμος Καστοριάς θα προχωρήσει στις απαραίτητες νομοθετικές ενέργειες για την υλοποίηση των προτεινόμενων αυτών ενεργειών.
ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΎ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
Για την προκήρυξη του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού από το Δήμο Καστοριάς οι διαδικασίες προβλέπονται στην Απόφαση ΦΕΚ 1427Β 16-6-2011> Όπως αναφέρεται στην παρ.3 του άρθρου 4 της Απόφασης αυτής εάν ο Δήμος κρίνει ότι δεν διαθέτει επαρκή Τεχνική Υπηρεσία για την προετοιμασία του διαγωνισμού προτείνεται να αναθέσει με δημόσια σύμβαση του Ν.3316/05 την εκτέλεση της προετοιμασίας του σχετικού φακέλου και την υποστήριξη της όλης διαδικασίας διεξαγωγής του διαγωνισμού.
Σημειώνουμε ότι σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 11 της παραπάνω Απόφασης , το συνολικό χρηματικό ποσό βραβείων καθορίζεται κατά την κρίση του Δήμου ως διοργανώτριας αρχής.
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Α. Σκοπιμότητα του έργου και περιβαλλοντικές επιπτώσεις
Το έργο κατασκευής του Ναυταθλητικού Κέντρου Καστοριάς θεωρείται σκόπιμο δεδομένου ότι θα αποτελέσει σημείο αναφοράς και προβολής της πόλης , θα αυξήσει τα τουριστικά έσοδα της και θα ωθήσει τους νέους της στον αθλητισμό με ευεργετικές επιπτώσεις στην κοινωνική δομή της πόλης.
Όσον αφορά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του έργου αυτές δεν θα είναι δυσμενέστερες από τις ήδη υπάρχουσες στον χώρο χρήσεις (παλαιές στρατιωτικές εγκαταστάσεις και εγκαταστάσεις κωπηλατικών χρήσεων).
Β. Οικονομοτεχνικά δεδομένα – Βιωσιμότητα του έργου
Ένας ενδεικτικός προϋπολογισμός του έργου σύμφωνα με τις παραπάνω κτιριολογικές και λοιπές προτάσεις μας προσδιορίζει σήμερα τη συνολική δαπάνη του έργου σε ένδεκα εκατομμύρια Ευρώ. Επτά εκατομμύρια για κτιριακές εγκαταστάσεις, ένα εκατομμύριο για διαμορφώσεις υπαιθρίων χώρων, πεντακόσιες χιλιάδες για πλωτά λιμενικά έργα, ένα εκατομμύριο για εξοπλισμούς χώρων, και ένα εκατομμύριο πεντακόσιες χιλιάδες για αμοιβές μελετών ωρίμανσης του έργου. Είναι προφανές ότι η αναγκαία πλήρης οικονομοτεχνική μελέτη και μελέτη βιωσιμότητας του έργου θα μπορεί να γίνει μετά την ολοκλήρωση του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού.
Για την βιωσιμότητα του έργου προτείνουμε ενδεικτικά δραστηριότητες που μπορεί να εισφέρουν στα έσοδα λειτουργίας του Ναυταθλητικού Κέντρου όπως η ενοικίαση κωπηλατικών σκαφών για τουριστική χρήση, η λειτουργία σύγχρονου γυμναστηρίου για τους κατοίκους της πόλης, η λειτουργία γραφείων αθλητικού τουρισμού, η λειτουργία χώρων εστίασης και αναψυχής , η λειτουργία αθλητικού συνεδριακού κέντρου και άλλες εκδηλώσεις.
Με την ελπίδα ότι οι παραπάνω προτάσεις θα σας είναι χρήσιμες στην προσπάθεια σας για την προώθηση των διαδικασιών κατασκευής του Ναυταθλητικού Κέντρου Καστοριάς, είμαι στην διάθεση σας για οποιεσδήποτε διευκρινίσεις που θα συμβάλλουν στην υλοποίηση του έργου αυτού που πιστεύω ότι πέραν της διεθνούς αθλητικής καταξίωσης της χώρας μας στον κωπηλατικό χώρο, θα είναι ένα πρωτοποριακό αρχιτεκτονικό έργο, ένας διαχρονικός πόλος έλξης για την πόλη της Καστοριάς.
Με φιλικούς χαιρετισμούς, Τσεμάνης Νίκος, Πολιτικός Μηχανικός, Dipl.Ιng ETH Ζυρίχης
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Για το λόγο αυτό και επειδη εχει κουρασει το φαινομενο των ανωνυμων σχολιαστων τα σχόλια που θα αναρτουνται στο συγκεκριμένο blog θα είναι μόνο όσα φέρουν το όνομα του σχολιαστή. Ευχαριστουμε για την κατανόηση.
Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.