ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕΛΙΤΗΣ

Φεστιβάλ Ψυχικής Υγείας στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας, διοργανώνει το  Δημοτικό Σχολείο Μελίτης τη Δευτέρα, 23 Οκτωβρίου 2023. Βασικός στόχος της δράσης αυτής είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση μικρών και μεγάλων για την αναγκαιότητα αναγνώρισης και διαχείρισης των συναισθημάτων μας.
Το Φεστιβάλ θα ξεκινήσει με την προβολή της ταινίας «Τα μυαλά που κουβαλάς», θα ακολουθήσει συζήτηση των παιδιών με τα μέλη του Ε.Ε.Π. του ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Φλώρινας και, στη συνέχεια, οι μαθητές και οι μαθήτριες, στον αύλειο χώρο του σχολείου, θα συμμετάσχουν ενεργά σε δραστηριότητες ευεξίας και τεχνικές χαλάρωσης, όπως:Χορογραφία: Ο χορός αποτελεί δραστηριότητα που συμβάλλει στη βελτίωση της ψυχικής και σωματικής υγείας. Μέσω του χορού νιώθουμε δημιουργικοί, ανάλαφροι, βελτιώνουμε την διάθεσή μας αλλά και τις σχέσεις μας.
Ας χορέψουμε λοιπόν!Αλφάβητο των ζώων: Η επαφή με την φύση και ο χρόνος που αφιερώνουμε σε αυτήν είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος για την ενίσχυση της ευεξίας μας.
Ας μιμηθούμε τα ζωάκια κι ας κινηθούμε!Τα σφηνάκια της ευγένειας: Ταξίδι στην προηγούμενη μέρα… Βγαίνουμε από τον εαυτό μας και παρατηρούμε τη συμπεριφορά μας.
Σκεφτόμαστε την πρώτη αρνητική φράση που μας έρχεται αυθόρμητα στο μυαλό. Θα μιλούσαμε ποτέ έτσι σε κάποιον που αγαπάμε; Τί θα του λέγαμε αντί για την αρνητική φράση που σκεφτήκαμε;Οι 5 Αισθήσεις: Οι αισθήσεις είναι πύλες που μας βοηθούν να βιώνουμε τη ζωή και τον κόσμο γύρω μας. Μας βοηθήσουν και να χαλαρώνουμε με ιδιαίτερη ευκολία.
Συγκεντρωνόμαστε και ονοματίζουμε 5 πράγματα που βλέπουμε, 4 που αγγίζουμε, 3 ήχους που ακούμε, 2 μυρωδιές που οσμιζόμαστε και 1 γεύση που γευόμαστε.Μπαλόνια: Το φούσκωμα μπαλονιών είναι μια δραστηριότητα χαρούμενη και διασκεδαστική, αλλά, ταυτόχρονα, βοηθάει στη διαχείριση του άγχους μέσω της εκπνοής και, ταυτόχρονα, τονώνει το αίσθημα επιτυχίας και ικανοποίησης μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Ας το απολαύσουμε!Ζωγραφίζω ενσυνείδητα: Η ζωγραφική είναι μια εξαιρετική δραστηριότητα για την έκφραση, την αυτοθεραπεία και την ενίσχυση της ψυχικής υγείας. Ανεξάρτητα από το επίπεδο δεξιοτεχνίας, η ζωγραφική αναδεικνύεται σε μια ευεργετική δραστηριότητα που μας επιτρέπει να εκφραστούμε.
Ας ζωγραφίσουμεΔώσε μου το χέρι σου να σου δείξω κάτι: Αυτοφροντίδα. Χρησιμοποιώντας τους 5 πυλώνες ενίσχυσης της ψυχικής υγείας δημιουργήσαμε ένα ερωτηματολόγιο για να μας καθοδηγεί στην καθημερινότητά μας με στόχο την καλύτερη φροντίδα του εαυτού μας.
Όλα είναι στο χέρι μας!Καθοδηγούμενος διαλογισμός: Μια πρακτική διαλογισμού, όπου κάποιος άλλος, συνήθως εκπαιδευμένος/η δάσκαλος/α, ήχος ή κείμενο καθοδηγούν το άτομο σε αυτόν.
Ας συλλογιστούμε!Ο καμβάς των εντυπώσεων:Πώς αισθανόμαστε τώρα;
Τι θα πάρουμε μαζί σας από την σημερινή εμπειρία;

Αναγνωρίζω τις ανάγκες μου! Ερωτηματολόγιο Ψυχικής Υγείας στα Αγγλικά.

Λήξη Φεστιβάλ

Στο φεστιβάλ συμμετέχουν τα Δημοτικά Σχολεία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φλώρινας, στο πλαίσιο της διασχολικής συνεργασίας από απόσταση, αποστέλλοντας σχετικές κατασκευές, οι οποίες και αναρτώνται στον πίνακα Ψυχικής Υγείας του Δημοτικού Σχολείου Μελίτης.

Ευχαριστούμε το ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Φλώρινας για την ουσιαστική συμβολή του στη δράση μας με την παρουσία δύο εισηγητών, της κ. Μαρίας Παπασάββα (ΠΕ30) και του κ. Ιωάννη Σκενδέρη (ΠΕ23)! Φεστιβάλ Ψυχικής Υγείας στο Δημοτικό Σχολείο Μελίτης – ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. ΦΛΩΡΙΝΑΣ (mysch.gr)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΛΩΡΙΝΑ

ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΥΛΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΆΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΟΥ 1ου ΓΥΜΝΑΣΊΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ (ΦΩΤΟ -VIDEO)