ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ Ο ΔΑΣΙΚΟΣ ΦΟΡΟΣ

Θετική εξέλιξη είχε η παρέμβαση της Γενικής Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας Βίκυς Ευταξά, προς το Υπουργείο Π.Ε.Κ.Α. για την κατάργηση του Δασικού φόρου ο οποίος είχε επανέλθει με το Νόμο 4280/2014 και επιβάρυνε οικονομικά τους Δασικούς Συνεταιρισμούς με αποτέλεσμα να ανακύπτουν ζητήματα επιβίωσης για τα μέλη τους όπως χαρακτηριστικά είχαν επισημάνει ο πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης Δασικών Συνεταιρισμών Ηπείρου σε συνάντηση που είχαν με την κα. Ευταξά το Σεπτέμβριο. Οπως αναφερει σε δελτιο τυπου της Αποκεντρωμενης Διοικησης Ηπειρου και Δυτικης Μακεδονιαε "Τότε η Γενική Γραμματέας είχε αποσπάσει από την αρμόδια Ειδική Γραμματεία Δασών του Υπουργείου τη διαβεβαίωση πως προωθείται σχετική ρύθμιση για την κατάργησή του. Ρύθμιση η οποία έλαβε το Φ.Ε.Κ. 214/Α/2/10/14 και τίθεται σε ισχύ. Η Γενική Γραμματέας με αφορμή την εξέλιξη αυτή σε δηλώσεις της εξέφρασε την ικανοποίηση της για την άμεση επίλυση του ζητήματος που έχει θετικές επιπτώσεις στην επιβίωση ενός δυναμικού κλάδου στην Ήπειρο και τη Δυτική Μακεδονία. «Συνεννοηθήκαμε με το Υπουργείο, συνεργαστήκαμε, οι Υπηρεσίες μας είχαν άμεση ανάδραση και δόθηκε λύση» υπογράμμισε χαρακτηριστικά. Δρομολογείται η μη καταβολή εισφορών στο ΙΚΑ, από κατοίκους που υλοτομούν συστάδες δημοτικών δασών για κάλυψη ατομικών αναγκών σε καυσόξυλα. Υπηρεσιακά, μέσω των εμπλεκόμενων φορέων (Δ/νσεις Δασών& Δασαρχεία, Δήμοι, ΙΚΑ) θα επιλύεται σύμφωνα με έγγραφο που υπογράφει η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας Βίκυ Ευταξά το ζήτημα της μη καταβολής εισφορών στο ΙΚΑ, από κατοίκους που υλοτομούν συστάδες δημοτικών δασών για κάλυψη ατομικών αναγκών σε καυσόξυλα και γίνονται με αυτεπιστασία από τους Δήμους. Ειδικότερα, στο έγγραφο της Γενικής Δ/νσης Δασών & Αγροτικών Υποθέσεων προς τις Δ/σεις Δασών και τα Δασαρχεία Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας διευκρινίζονται τα ακόλουθα:
για τις υλοτομίες συστάδων που προβλέπονται από ισχύουσες διαχειριστικές μελέτες μη δημοσίων δασών, για την κάλυψη των ατομικών αναγκών σε καυσόξυλα των κατοίκων, θα γίνεται πρωτόκολλο εγκατάστασης στο Δήμο.

Μετά την υλοτομία και τη σύνταξη του τελικού πρωτοκόλλου εξελέγξεως και προκειμένου να παραδοθούν τα προβλεπόμενα δασονομικά έγγραφα, θα δίνεται υπηρεσιακό σημείωμα προς το ΙΚΑ με τα ποσά των προϊόντων που προέκυψαν στον κάθε Δήμο.
Στη συνέχεια, οι Δήμοι θα προσκομίζουν στο ΙΚΑ τις καταστάσεις με τα ονοματεπώνυμα των κατοίκων που υλοτόμησαν τα καυσόξυλα και είναι και δικαιούχοι αυτών με τις βεβαιώσεις τους, προκειμένου να απαλλάσσονται από την καταβολή των προβλεπόμενων εισφορών. Όπως γίνεται αντιληπτό με τις παραπάνω διαδικασίες οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών διευκολύνονται στην προσπάθειά τους να καλύψουν τις ανάγκες τους σε καυσόξυλα καθώς απαλλάσσονται από γραφειοκρατικές διαδικασίες και δεν επιβαρύνονται με την καταβολή εισφορών στο ΙΚΑ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΥΟ ΧΡΥΣΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΚΑΙ ΔΥΟ ΚΥΠΕΛΛΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΚΟΠΕΥΤΙΚΗ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΑΧΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΠΑΣΟΚ ΣΑΚΗ ΑΡΝΑΟΥΤΟΓΛΟΥ