ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ε.Κ.Θ.: "ΚΑΠΟΙΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΤΗΡΙΑ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΥ...ΛΑΣΠΟΛΟΓΩΝΤΑΣ"

Οι αγώνες του Σωματείου Εργαζομένων της ΕΛΒΟ τους οποίους στήριζε πάντα το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της εταιρίας είναι γνωστοί στους πολίτες όχι μόνο της Θεσσαλονίκης αλλά και όλης της χώρας. Αγώνες πολυετείς σε μια προσπάθεια να αποτραπεί το «λουκέτο» στην μεγαλύτερη βιομηχανία που για χρόνια αποτελούσε την ατμομηχανή της ανάπτυξης και της οικονομίας στη Βόρεια Ελλάδα. Αγώνες που δώσαμε από κοινού οι εργαζόμενοι της εταιρίας, οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, οι άνεργοι, οι φορείς της Θεσσαλονίκης, το συνδικαλιστικό κίνημα.


Η ΕΛΒΟ και οι εργαζόμενοί της έχουν περάσει δια πυρός και σιδήρου την τελευταία δεκαπενταετία. Απαξίωση και εκφυλισμός από πλευράς διαφόρων κυβερνήσεων,  εκμηδενισμός της αξίας της, έλλειψη αναθέσεων προγραμμάτων, απροθυμία Τραπεζών για περεταίρω δανεισμό είναι ορισμένα από τα χαρακτηριστικά μιας Βιομηχανίας που στο παρελθόν αποτελούσε πρότυπο για την Βόρεια Ελλάδα. Όλες οι ασκούμενες κυβερνητικές πολιτικές από την απαξίωση μέχρι την επιθυμία του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα να μπει ειδικός εκκαθαριστής και να πουληθεί η εταιρία σε ξένους επενδυτές (κάτι για το οποίο ο πρόεδρος του Ε.Κ.Θ. τον είχε απειλήσει με μήνυση και πρόσωπο με πρόσωπο σε μεταξύ τους συνάντηση και δημόσια σε Συνέντευξη Τύπου) είχαν έναν και μόνο αποδέκτη: τους εργαζόμενους. Υπενθυμίζουμε πως μειώθηκε ο αριθμός τους κατά ¾, οι απολαβές τους κατά 40% και για πολλούς μήνες έμεναν απλήρωτοι.
Οι εργαζόμενοι της ΕΛΒΟ, το Σωματείο τους και το Ε.Κ.Θ. μέσα από τις κινητοποιήσεις τους, την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και τις επαφές με τις πολιτικές ηγεσίες των αντίστοιχων υπουργείων πέτυχε το «πάγωμα» κάθε διαδικασίας που θα κατέβαζε ρολά στην εταιρία και ενώ πηγαίναμε για «ξαφνικό θάνατο» κατ' απαίτηση της τρόικα δημιούργησε όλες εκείνες τις συνθήκες για την επανέναρξη του διαλόγου με τα υπουργεία Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας που είναι ο βασικός της πελάτης. Όλες οι μορφές του αγώνα ήταν αποφάσεις συλλογικών οργάνων, αποτελέσματα Γενικών Συνελεύσεων των εργαζομένων, στις περισσότερες των περιπτώσεων ομόφωνα.
Δυστυχώς, δυο συγκεκριμένοι εργαζόμενοι, μέλη της παράταξης «Πρωτοβουλία για την Ενότητα Εργαζομένων ΕΛΒΟ» (ο ένας εκ των οποίων μάλιστα εκθείαζε τον Πρόεδρο του ΕΚΘ μετά τη συνάντηση με τον Στουρνάρα) για τους δικούς τους καθαρά μικροκομματικούς λόγους αποφάσισαν να διαφοροποιηθούν από τις παραπάνω συλλογικές προσπάθειες. Και όχι μόνο αυτό! Μέσα από μια κατάπτυστη από το σύνολο του συνδικαλιστικού κινήματος ανακοίνωση θέλησαν να πετάξουν λάσπη στον ανεμιστήρα για ανθρώπους οι οποίοι αγωνίστηκαν προκειμένου να μην κλείσει η ΕΛΒΟ.

Παραθέτουμε αυτολεξεί την από 25ης Νοεμβρίου 2014 ανακοίνωση της «Πρωτοβουλίας για την Ενότητα Εργαζομένων ΕΛΒΟ»:
«Συνάδελφισσες-οι
Για μια ακόμη φορά η Συνδικαλιστική εργατοπατερία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ καλούν τους εργαζόμενους σε απεργία εθιμοτυπικού χαρακτήρα.Κάθε χρόνο την παραμονή της ψήφισης του προϋπολογισμού με απεργία «τουφεκιά στον αέρα» προσπαθούν να δικαιολογήσουν την ύπαρξή τους και να διαιωνίσουν τα προνόμια τους κοροϊδεύοντας ταυτόχρονα τους εργαζόμενους της χώρας.Στο ίδιο μήκος κύματος και η πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού κέντρου που ψελλίζει ευχές για την αλλαγή πολιτικής χωρίς να ζητάει την άμεση πτώση της αντιλαϊκής συγκυβέρνησης.Στην απεργία της 27ης Νοεμβρίου συμμετέχουμε όχι πια σαν ουρές των επαγγελματιών συνδικαλιστών αλλά και για να αναδείξουμε το πρόβλημα της ΕΛΒΟ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ.Για τον λόγο αυτό Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ καλεί όλους τους εργαζόμενους την ημέρα της απεργίας στις 9:00 π.μ. στα διόδια των Μαλγάρων για το μοίρασμα κειμένου για την ΕΛ.ΒΟ.
Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛ.ΒΟ. ή ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΚΑΙ ΘΑ ΝΙΚΗΣΕΙ ή ΘΑ ΑΝΑΤΕΘΕΙ στους ΑΝΕΠΑΓΓΕΛΤΟΥΣ ΜΕΣΙΤΕΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΗΤΤΗΘΕΙ.Κατόπιν τούτης της ανακοίνωσης η διοίκηση του Ε.Κ.Θ., ο πρόεδρός της και μέλη του διοικητικού συμβουλίου αλλά και του Σωματείου Εργαζομένων ΕΛΒΟ θεωρώντας πως το παραπάνω κείμενο προσβάλλει βάναυσα τον αγώνα όλων των εργαζομένων, ζήτησε αρχικά προφορικά και στη συνέχεια απέστειλε στους συντάκτες της εξώδικο ζητώντας να ονομάσουν τους «ανεπάγγελτους μεσίτες συνδικαλιστές» ειδάλλως να ανακαλέσουν. Τα μέλη της «Πρωτοβουλίας» ούτε το ένα έκαναν, ούτε το άλλο με αποτέλεσμα να υποβληθεί σε βάρος τους μήνυση.

Και ρωτάμε:

Αλήθεια, γιατί τα μέλη της "Πρωτοβουλίας για την Ενότητα Εργαζομένων ΕΛΒΟ" δημοσίευσαν επιλεκτικά και κατόπιν σχετικής... κοπτοραπτικής την ανακοίνωση που κυκλοφόρησαν και ανήρτησαν στους εργασιακούς χώρους; Γιατί δεν την δημοσιοποίησαν στο σύνολό της, δηλαδή και την τρίτη παράγραφο στην οποία μας χαρακτηρίζουν "ανεπάγγελτους μεσίτες συνδικαλιστές";
Αλήθεια, για ποιο λόγο δεν ονομάτισαν τους «ανεπάγγελτους μεσίτες συνδικαλιστές»;
Επίσης, γιατί αποκρύπτουν τον πραγματικό λόγο για την αποστολή του εξωδίκου και την υποβολή της μήνυσης από πλευράς διοίκησης Ε.Κ.Θ.; Γιατί ψεύδονται και παραπληροφορούν την κοινή γνώμη, τους εργαζόμενους, το συνδικαλιστικό κίνημα;
Είναι πολιτικός ο χαρακτηρισμός άραγε το «ανεπάγγελτοι μεσίτες συνδικαλιστές»; Μήπως ξεφεύγει από τα όρια της συνδικαλιστικής και πολιτικής αντιπαράθεσης, γίνεται προσωπική επίθεση και σπιλώνει πρόσωπα και υπολήψεις; Ή μήπως οι συνάδελφοι εργαζόμενοι της «Πρωτοβουλίας» είναι τόσο ανεκτικοί σε τέτοιους χαρακτηρισμούς;
Η παράταξη "Πρωτοβουλία για την Ενότητα Εργαζομένων ΕΛΒΟ" καθοδηγείται από την συνδικαλιστική κυβερνητική παράταξη ΜΕΤΑ, που έχει ολισθήσει στον κομματικό συνδικαλισμό.  Γνωρίζουν καλά την γκεμπελίστικη μέθοδο της μισής αλήθειας και των μαγικών λέξεων (αποκρύπτοντας την τρίτη παράγραφο) που είναι χειρότερη από το μεγαλύτερο ψέμα.
Η δράση της εν λόγω παράταξης υποκινείται από άνθρωπο που θήτευσε στο Ε.Κ.Θ. και σήμερα βρίσκεται στο ελληνικό Κοινοβούλιο και μάλιστα κατέχοντας σημαντική θέση. Ας ασχοληθεί με τα ζητήματα του τόπου, γι' αυτό άλλωστε την ψήφισε ο κόσμος. Και θα κριθεί, όπως όλοι μας εκ του αποτελέσματος!
Η διοίκηση του Ε.Κ.Θ. και το Σωματείο Εργαζομένων ΕΛΒΟ δεν σκοπεύουν να ασχοληθούν με ψεύδη και να εμπλακούν σε ιστορίες λασπολογίας και σενάρια επιστημονικής φαντασίας, επειδή κάποιοι θέλουν να δώσουν διαπιστευτήρια πολιτικού συνδικαλισμού σε κόμματα που τους υποστηρίζουν.
Επιλέξαμε να μην ασχοληθούμε με το ζήτημα αλλά αναγκαζόμαστε να προχωρήσουμε σε αυτή την ανακοίνωση για να ενημερώσουμε τους εργαζόμενους, τους Θεσσαλονικείς, τους δημοσιογράφους και τους συνδικαλιστές που τόσες ημέρες γίνονται αποδέκτες ψευδών ειδήσεων!
Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για τη λειτουργία της ΕΛΒΟ, τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, την άμεση καταβολή μισθών στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους τους, την πάταξη της ανεργίας στη Βόρεια Ελλάδα και την ανάπτυξη της περιοχής. Αυτό θέλει από εμάς το σύνολο των εργαζομένων που μας ψήφισε και συνεχίζει να μας στηρίζει!

Ο πρόεδρος του Ε.Κ.Θ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΡΑΜΠΟΥΛΙΔΗΣ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΛΩΡΙΝΑ

ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΥΛΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΆΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΟΥ 1ου ΓΥΜΝΑΣΊΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ (ΦΩΤΟ -VIDEO)