ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗ ΛΙΜΝΗ ΒΕΓΟΡΙΤΙΔΑ

Προς τους Υπουργούς Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης
Θέμα: Λίμνη Βεγορίτιδα.

Έντονη είναι η ανησυχία των κατοίκων και των φορέων τους στην ευρύτερη περιοχή της λίμνης Βεγορίτιδας, που ανήκει διοικητικά στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (ΠΕ Φλώρινας) και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Πέλλας), λόγω της περαιτέρω ανόδου της στάθμης των νερών της.
Σήμερα, λόγω και των πλημμυρικών φαινομένων της τελευταίας περιόδου, η στάθμη της Βεγορίτιδας είναι στο υψόμετρο των 516μ και υπάρχει πρόβλεψη ανόδου περίπου 1,5 με 2μ μέχρι το καλοκαίρι. Είναι δηλαδή ορατός ο κίνδυνος όταν η Βεγορίτιδα ξεπεράσει την στάθμη των 522μ να κινδυνέψει βιολογικός καθαρισμός στην περιοχή της Τ.Κ Αγίου Παντελεήμονα που βρίσκεται στο υψόμετρο 519-520μ.
Επίσης επειδή η Βεγορίτιδα είναι ο τελικός αποδέκτης μίας μεγάλης λεκάνης απορροής, από Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Αμύνταιο κ.λπ. και δέχεται όλα τα αστικά λύματα, όπως και τα βιομηχανικά λύματα της ΔΕΗ από τους ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου, Καρδιάς, Πτολεμαΐδας και Φιλώτα, τα οποία είναι μερικώς επεξεργασμένα. Ταυτόχρονα εντοπίζονται επικίνδυνες τοξικές και καρκινογόνες ουσίες που αποδίδονται κυρίως στην αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων από τις εντατικές παραλίμνιες αγροτικές δραστηριότητες.
Είναι χαρακτηριστικό πως πέρυσι τέτοια εποχή η λίμνη ρυπαίνονταν και από τον κεντρικό αποχετευτικό αγωγό του Δ.Δ. Αγίου Παντελεήμονα του Δήμου Αμυνταίου (ΠΕ Φλώρινας), δια μέσου του οποίου μεταφέρονταν τα λύματα του οικισμού αυτού στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων του Αμυνταίου, επειδή είχε σπάσει και τα λύματα κατέληγαν στην λίμνη. Ενώ ακόμα δεν έχει υλοποιηθεί η κατασκευή σταθμού βιολογικού καθαρισμού, αλλά και αποχετευτικού συστήματος στην περιοχή της Τοπικής Κοινότητας Άρνισσας του Δήμου Έδεσσας (ΠΕ Πέλλας) με ότι αυτό συνεπάγεται για την περαιτέρω περιβαλλοντική υποβάθμιση των νερών της λίμνης.
Για τα προβλήματα, που αντιμετωπίζει η λίμνη Βεγορίτιδα, ευθύνη έχουν όλες διαδοχικά οι κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις, που με την ακολουθούμενη πολιτική τους διαχρονικά υποβαθμίζουν το φυσικό περιβάλλον, ενώ επιτρέπουν η γη και το νερό των οικοσυστημάτων να μετατρέπονται σε ακριβά εμπορεύματα.
Σοβαρές ευθύνες όμως έχουν και οι τοπικές αρχές (Δημοτικές και Περιφερειακές) τόσο οι προηγούμενες όσο και οι σημερινές που στηρίζουν και προωθούν αυτή την πολιτική.


Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, για:
• Να πραγματοποιηθούν έργα προστασίας των υδάτινων πόρων, επιφανειακών και υπόγειων της περιοχής, από τη ρύπανση.
• Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της λίμνης Βεγορίτιδας, να σταματήσει η μόλυνση της και να υπάρξει η εύρυθμη λειτουργία του οικοσυστήματος της .




Οι βουλευτές

Σάκης Βαρδαλής


Ελένη Γερασιμίδου


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΛΩΡΙΝΑ

ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΥΛΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΆΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΟΥ 1ου ΓΥΜΝΑΣΊΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ (ΦΩΤΟ -VIDEO)