ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΑΚΩΝ ΤΑΞΕΩΝ ΛΑΙΜΟΥ ΠΡΕΣΠΩΝ. ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ QUANTUM SPIN-OFF

Επισκέψεις του Γυμνασίου - Λ.Τ. Λαιμού στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Σχολικής Καινοτομίας και προετοιμασίας για τον διαγωνισμό Quantum Spin-off.Μαθητές του Γυμνασίου και των Λυκειακών Τάξεων Λαιμού Πρεσπών μαζί με συνοδούς εκπαιδευτικούς μπροστά στο Τμήμα Φυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (13 Μαρτίου 2015).

Μαθητές του Γυμνασίου και των Λυκειακών Τάξεων Λαιμού Πρεσπών μαζί με συνοδούς εκπαιδευτικούς ξεναγούνται στη βιβλιοθήκη του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, 27 Μαρτίου 2015).
Μαθητές του Γυμνασίου και των Λυκειακών Τάξεων Λαιμού Πρεσπών μαζί με συνοδούς εκπαιδευτικούς μπροστά στο Ηλεκτρονικό Μικροσκόπιο (Τμήμα Φυσικής, Τομέας Φυσικής Στερεάς Κατάστασης, Πανεπιστήμιο Αθηνών, 27 Μαρτίου 2015).
Οι μαθητές του Γυμνασίου και των Λυκειακών Τάξεων Λαιμού Πρεσπών στα πλαίσια της προετοιμασίας τους για τη συμμετοχή στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Νανοτεχνολογίας μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης “Quantum Spin-Off 2015” (συντονιστές εκπαιδευτικοί: Ιωάννης Βελονάκης, Θεοδώρα Τόλη, συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί: Γρηγόριος Νικολάου, Γρηγόριος Γεμενετζίδης) πραγματοποίησαν τις ακόλουθες διδακτικές επισκέψεις. Την Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015 επισκέφθηκαν  τα εργαστήρια Νανοτεχνολογίας του τμήματος Φυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ξεναγήθηκαν στους χώρους από μεταπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες του τμήματος Φυσικής, ήρθαν σε επαφή με σύγχρονες εργαστηριακές διατάξεις και ενημερώθηκαν για την ερευνητική δραστηριότητα στον τομέα των Νανοεπιστημών. Πληροφορήθηκαν επίσης ότι στη γειτονική Θέρμη προετοιμάζεται η λειτουργία νέων σύγχρονων εργαστηρίων Νανοτεχνολογίας αλλά και εργοστασίου κατασκευής νανοηλεκτρονικών διατάξεων, με σκοπό σύντομα να παράγονται στην Ελλάδα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας και μεγάλης προστιθέμενης αξίας, εντάσσοντας τη Θεσσαλονίκη στα ευρωπαϊκά τεχνολογικά κέντρα. Λίγες ημέρες αργότερα, την Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015, επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών στην Αθήνα. Ερευνητές του Ινστιτούτου Θεωρητικής και Φυσικής-Χημείας παρουσίασαν μια πολύ εμπεριστατωμένη εισήγηση για τη σημασία της επιστημονικής έρευνας στην ανάπτυξη μιας χώρας, με σημαντικές ιστορικές, κοινωνιολογικές και οικονομικές προεκτάσεις. Ακολούθησε ξενάγηση στις εργαστηριακές εγκαταστάσεις του ιδρύματος και οι μαθητές ενημερώθηκαν για την τρέχουσα επιστημονική δραστηριότητα. Το απόγευμα της ίδιας μέρας οι μαθητές ολοκλήρωσαν τον κύκλο των επισκέψεών τους στο τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου της Αθήνας. Περιηγήθηκαν σε αμφιθέατρα και χώρους του τμήματος και πέρασαν αρκετό χρόνο στο ερευνητικό εργαστήριο παρασκευής και μελέτης κεραμικών υλικών όπου είχαν την ευκαιρία να δουν τη διαδικασία προετοιμασίας δειγμάτων και τη λειτουργία του ηλεκτρονικού μικροσκοπίου. Μάλιστα, παρέδωσαν δείγματα νανοϋλικών παρασκευασμένα στο σχολείο από τους ίδιους  για περαιτέρω εξέταση και χαρακτηρισμό.Μαθητές και εκπαιδευτικοί αναχωρήσαμε για τις Πρέσπες έχοντας αποκομίσει σημαντικές γνώσεις αλλά και πολύτιμες εμπειρίες. Ευχαριστούμε τα μέλη ΔΕΠ, τους ερευνητές, τους υποψήφιους διδάκτορες και τους μεταπτυχιακούς φοιτητές των ιδρυμάτων που επισκεφθήκαμε για το χρόνο που μας διέθεσαν και τους ευχόμαστε ολόψυχα να συνεχίσουν να προσφέρουν το πολύτιμο έργο τους στην πατρίδα μας!

                                                Οι συνοδοί εκπαιδευτικοί

                                                       Ιωάννης Βελονάκης
                                                         Θεοδώρα Τόλη
                                                    Γρηγόριος Γεμενετζίδης

   

                                 Ο Διευθυντής του Γυμνασίου- Λ.Τ. Λαιμού
                                                 Ηλίας Β. Μούλελης
                                           ΠΕ 11 (Φυσικής Αγωγής) Μ.Δ.Ε.
                                                                                                                                                         
Για περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό επισκεφτείτε το ιστολόγιό μας: www.nanophysicslaimos.blogspot.gr.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΛΩΡΙΝΑ

ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΥΛΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΆΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΟΥ 1ου ΓΥΜΝΑΣΊΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ (ΦΩΤΟ -VIDEO)