ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ Η ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ "ΣΤΟ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΚΙΑ" ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ "POLY_MORFώN" (ΒΙΝΤΕΟ)

Με μεγάλη επιτυχία 5 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης της καλλιτεχνικής ομάδας «POLY_MORFώN» του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Φλώρινας «Ο Αριστοτέλης» , με αφορμή το «Διεθνές Έτος Φωτός 2015», με θέμα: « στο φως και στη σκιά » στην Πινακοθήκη του «Αριστοτέλη», αίθουσα «Στεφάνου και Βασιλικής Γώγου». Πλήθος κόσμου, καθηγητές εικαστικών, καλλιτέχνες, φωτογράφοι, φίλοι, πέρασαν και είδαν τα έργα των καλλιτεχνών, ενώ είχαν την ευκαιρία και να συζητήσουν μαζί τους.Το φως ήταν το πρωταρχικό συστατικό της δημιουργίας του κόσμου και, πιθανόν, όλα να καταλήξουν κάποια στιγμή πάλι σε φως. Καθημερινά δέσμες φωτός πλημμυρίζουν τον υλικό μας κόσμο δημιουργώντας φωτεινές αντανακλάσεις παντού διαλύοντας όλα τα σκοτάδια.Η φωτογραφία είναι φως, γράφει το φως. Οι αντιθέσεις φωτός και σκιάς άλλοτε δημιουργούν οικείες κι άλλοτε ανοίκειες μορφές, που η κάμερα του φωτογράφου αναζητά εναγωνίως ν’ αποτυπώσει και το χέρι του καλλιτέχνη παλεύει με κόπο ν’ αποδώσει. Ο φωτογράφος στην ουσία καταγράφει το φως σε όλες τις τονικότητες από το απόλυτο λευκό ως το απόλυτο μαύρο. Το απόλυτο λευκό και το απόλυτο μαύρο είναι τα απαραίτητα στοιχεία της φωτογραφικής εικόνας που το καθένα αποδίδει την απαραίτητη ένταση στο θέμα και συνυπάρχουν αρμονικά στη σύνθεση της εικόνας.
Τα μάτια μας συλλαμβάνουν το φως που ανακλάται από τα αντικείμενα που παρατηρούμε. Το ορατό όμως φως δεν είναι παρά ένα ελάχιστο μόνο τμήμα της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που εκπέμπουν τα ουράνια σώματα. Γι’ αυτό και οι καλλιτέχνες επιστρατεύουν κάθε τεχνικό και υλικό μέσο, προκειμένου να φανταστούν και ν’ αποτυπώσουν τις αόρατες στο γυμνό μάτι ακτινοβολίες, να δημιουργήσουν μιαν άλλη «φωτεινή» πραγματικότητα.Το φως ανέκαθεν ήταν ένα προαιώνιο σύμβολο: της γνώσης, τη αλήθειας, της καθαρότητας και του εξαγνισμού. Ο άνθρωπος πάντα έψαχνε την αλήθεια μέσα από τις επιστήμες. Ωστόσο το άσβεστο πνεύμα της αναζήτησης τον οδήγησε, και μέσα από τους δρόμους της φιλοσοφίας και της τέχνης στην βαθύτερη εξερεύνηση του εαυτού του και του νοήματος του κόσμου. Άλλοτε το σκοτάδι δημιουργεί φόβο, άλλοτε γοητεύει, πάντα όμως υπάρχει η νοσταλγία και η αναμονή του φωτός. Τα μέλη της ομάδας που συμμετέχουν είναι: Ευαγγελία Αθανασιάδου-Εφαρμογή-Video Projection, Αθηνά Γαρδάνη-Φωτογραφία, Σάββας Γιαζιντζίδης-Φωτογραφία, Μαρία Λαγού-Φωτογραφία, Δέσποινα Μιχαηλίδου-Φωτογραφία, Αντώνης Μπαλάκας-Φωτογραφία, Λιάνα Μικαγελιάν-Εφαρμογή-Χαρακτική, Ιορδάνης Ντίνι-Φωτογραφία, Γιούλη Παπαδημητρίου-Φωτογραφία, Αγγελική Παπαμιχαήλ-Εφαρμογή-Χαρακτική, Παντελής Σουμελίδης-Φωτογραφία, Αναστασία Χατζηλία-Φωτογραφία.
Την έκθεση η επιμελείται ο Συμεών Κώτσου.
Η έκθεση θα διαρκέσει έως 30 Νοεμβρίου 2015.
Καθημερινά: 18.00 – 21:00
Κυριακές: 11:00-13:00 & 18.00 – 21:00
Πινακοθήκη Φλωρινιωτών Ζωγράφων «Αριστοτέλη»
Πλατεία 7 Ηρώων, Φλώρινα
www.fsfa.gr/pfz



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΛΩΡΙΝΑ

ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΥΛΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΆΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΟΥ 1ου ΓΥΜΝΑΣΊΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ (ΦΩΤΟ -VIDEO)