Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου 2017

ΟΜΙΛΙΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΤΗΣ ΠΩΛΗΣΗΣ ΤΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ

Στο παλλαϊκό συλλαλητήριο κατά της πώλησης των μονάδων της ΔΕΗ, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου στην πλατεία Γ. Μόδη στη Φλώρινα, μίλησαν ο Περιφερειάρχης Δ. Μακεδονίας κ. Θόδωρος Καρυπίδης και ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φλώρινας κ. Στέφανος Μπίρος.Ο κ. Καρυπίδης στην ομιλία του είπε αναλυτικά τα εξής:
«Όλοι γνωρίζουμε την κατάσταση, γιατί όλοι εδώ είμαστε από την ίδια πλευρά. Πρέπει να πάρουμε δύναμη από τέτοιου είδους κινητοποιήσεις και τους πολίτες και να δρομολογήσουμε μια στρατηγική.
Ας δούμε σε ποιο περιβάλλον κινούμαστε. Καταρχήν ως προς το πολιτικό προσωπικό, στο κοινοβούλιο. Από τη μία έχουμε μία κυβέρνηση η οποία συμφώνησε σε αυτό για το οποίο εμείς αντιδρούμε. Από την άλλη έχουμε μια αξιωματική αντιπολίτευση η οποία λέει να πωληθούν ακόμα περισσότερα. Και πάει λέγοντας. Άρα, σε επίπεδο κοινοβουλίου, έτσι όπως είναι σήμερα δομημένο, υπάρχει αδιέξοδο.
Να πούμε στους κυβερνητικούς βουλευτές, όταν πάει το νομοσχέδιο προς ψήφιση, που εμείς ευελπιστούμε ότι δεν θα φτάσει μέχρι εκεί, να μην το ψηφίσουν. Να πέσει η κυβέρνηση. Να έρθει μετά ποια κυβέρνηση;
Αυτά είναι τα δεδομένα. Σε αυτά τα δεδομένα εμείς αναπτύσσουμε συγκεκριμένη στρατηγική. Και λέμε τα εξής: Οι εξελίξεις δρομολογούνται από τους εργαζόμενους και συστρατευόμαστε σε αυτόν τον αγώνα. Εάν γίνουν τα market test, υπάρξουν ενδιαφερόμενοι, προχωρήσουν με το νομοσχέδιο στη Βουλή και στην πώληση των μονάδων και έρθουν τα ιδιωτικά συμφέροντα στη Μεγαλόπολη και στη Φλώρινα, θα δημιουργήσουμε θεσμικό κενό. Να μην υπάρχει ούτε περιφερειακή αρχή, ούτε δημοτική αρχή, και να δούμε ποιος θα κυβερνήσει τον τόπο. Αν δεν θέλουν να το πράξουν τα κόμματα στο κοινοβούλιο, θα το πράξουμε εμείς. Καθαρά πράγματα.
Χθες βρέθηκε στην περιοχή μας ο Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου, ο κ. Παπαδημούλης. Και το είπαμε ξεκάθαρα, ζητώντας και τις θέσεις της Ευρώπης. Εάν δημιουργήσουμε εμείς εδώ θεσμικό κενό, το ΕΣΠΑ δεν μπορεί να το διαχειριστεί ούτε ένα διορισμένος, ούτε ένας ανώτατος δημόσιος υπάλληλος, ούτε καμία κυβέρνηση. Κρατήστε το αυτό. Όπως επίσης δεν μπορούν να εξελίσσονται και τα έργα των δήμων.
Αν υπάρξουν παραιτήσεις, θα προκληθούν εκλογές. Θα συμμετέχει η κοινωνία σε αυτές τις αυτοδιοικητικές εκλογές, είτε στην περιφέρεια, είτε στους Δήμους; Άρα, εάν θέλουμε να έχουμε καθαρή άποψη και να λέμε καθαρές κουβέντες, και εάν αισθανόμαστε ότι υπηρετούμε το δίκαιο, πρωτίστως των κοινωνιών των ενεργειακών περιοχών, πρέπει αυτό που έχουμε ως δύναμη να το πάμε μέχρι τέλους.
Και επαναλαμβάνω ξεκάθαρα, σε ότι μας αφορά, που είναι και απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Εμείς σύσσωμα θα παραιτηθούμε εάν υπάρξει έστω και ένα ιδιωτικό συμφέρον, εάν πωληθεί έστω και μισή μονάδα της ΔΕΗ, διότι εμείς χαλιά στα συμφέροντα δεν στρώνουμε. Όχι άλλα εδώ, άλλα αλλού. Όχι εδώ με τις σημαίες και στα κόμματα άλλα. Καθαρές κουβέντες. Και σε αυτόν τον αγώνα πρέπει να είμαστε όλοι μαζί. Να είστε καλά, καλούς αγώνες και με τη νίκη!»

Ο κ. Μπίρος, από την πλευρά του, τόνισε πως το ζήτημα της πώλησης της ΔΕΗ δεν αφορά μόνο τη Φλώρινα και τη Μεγαλόπολη αλλά όλη τη χώρα και ότι το μήνυμα που στέλνει η Δ. Μακεδονία και η Μεγαλόπολη είναι ότι δεν εκχωρείτε το δικαίωμα σε καμία κυβέρνηση να πουλήσει έστω και ένα κομμάτι της επιχείρησης. Ανέφερε ότι οι αποφάσεις που επιβάλλουν οι δανειστές είναι άδικες και ευνοούν τα ιδιωτικά συμφέροντα. “Είμαι σίγουρος ότι, όταν έρθει η ώρα, ενωμένη η κοινωνία θα δώσει τον αγώνα και θα αποτρέψει την πώληση των μονάδων της Φλώρινας και της Μεγαλόπολης.”, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Για το λόγο αυτό και επειδη εχει κουρασει το φαινομενο των ανωνυμων σχολιαστων τα σχόλια που θα αναρτουνται στο συγκεκριμένο blog θα είναι μόνο όσα φέρουν το όνομα του σχολιαστή. Ευχαριστουμε για την κατανόηση.
Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.