ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΕΚΛΕΓΜΕΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ MASTER PLAN ΤΗΣ ΑΠΟΛΙΓΝΙΤΟΠΟΙΗΣΗΣ

Το master plan αποτελεί την ταφόπλακα των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων χιλιάδων εργαζομένων και του λαού της Δυτικής Μακεδονίας. Πρόκειται για ένα πλάνο «πλήρως εναρμονισμένο με τους στόχους και την πολιτική της Ε.Ε.» όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη. Πράγματι αποτελεί τη συνέχεια τη πολιτικής της Ε.Ε. που οδήγησε στην απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που έχει μετατρέψει το ρεύμα και τη θέρμανση σε ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα. Η πολιτική που έχει οδηγήσει το 30% του λαού στην ενεργειακή φτώχεια,(150% αύξησης της τιμής του ρεύματος την τελευταία δεκαετία) που μετέτρεψε χιλιάδες θέσεις εργασίας από μόνιμες σε εργολαβικές (με απλήρωτη δουλειά συνθήκες γαλέρας)και οκτάμηνες συμβάσεις. Μια πολιτική που σχεδιάζει τον ενεργειακό κλάδο με βάση τις ανάγκες κερδοφορίας επιχειρηματικών ομίλων, κέρδη που είναι βγαλμένα από τον ιδρώτα των εργαζόμενων και του λαού.

Τον ίδιο σκοπό εξυπηρετεί και το συγκεκριμένο master plan, να γεμίσουν οι τσέπες των λίγων που θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι και ο λαός. Το σχέδιο αυτό, προβλέπει μπουκώμα με πακτωλό ενισχύσεων τους επιχειρηματικούς ομίλους και ψίχουλα στο λαό.

Από τη μίαδιαθέτει μια «προίκα» άνω των 5 δισ. ευρώ για την κρατική στήριξη του κεφαλαίου, ενώ συνοδεύεται από μια ατελείωτη λίστα διευκολύνσεων και παροχών, δημιουργώντας έτσι μια τεράστια «ειδική οικονομική ζώνη» φοροαπαλλαγών και άλλων προνομίων για την εξασφάλιση της κερδοφορίας των επιχειρηματιών(φοροαπαλλαγές και φοροελαφρύνσεις, απαλλαγές από τέλη και λοιπές επιβαρύνσεις με καθορισμό περιορισμένου έως και μηδενικού κόστους χορήγησης αδειών, επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών της εργοδοσίας και δάνεια με ευνοϊκούς όρους και κρατικές εγγυήσεις για τους επιχειρηματίες, όπως και επιδοτήσεις για προγράμματα κατάρτισης προσωπικού κ.α.)

Απο την άλλη για το λαό προβλέπει ψίχουλαόπως απομείωση φόρου εισοδήματος για φυσικά και νομικά πρόσωπα, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, επιδότηση στεγαστικού δανείου και ενίσχυση των προβλεπόμενων επιδομάτων και προγραμμάτων κατάρτισης. Όσον αφορά το «τυράκι» των θέσεων εργασίας προβλέπει 6000 θέσεις εργασίας κατά την φάση κατασκευής και 5000 κατά τη διάρκεια λειτουργίας των επενδύσεων. Όλα αυτά την στιγμή που χάνονται 4000 θέσεις στη ΔΕΗ Α.Ε. και 20000 συνολικά στην περιοχή. Με απλά μαθηματικά προβλέπεται στην καλύτερη περίπτωση να καλυφθούν το 1/4 των θέσεων εργασίας που θα χαθούν και αυτές οι θέσεις θα είναι κακοπληρωμένες, χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, με ωράρια λάστιχο κτλ.

Οι εκλεγμένοι της Λαϊκής Συσπείρωσης έγκαιρα ενημέρωσαν το λαό ότι το σύνθημα της «δίκαιης μετάβασης» καμία σχέση δεν έχει με τα δίκια των εργαζόμενων και του λαού. Αφορά τη μοιρασιά μεταξύ επιχειρηματικών ομίλων για το πως θα μοιραστεί η πίτα των κερδών.

Αυτο είναι πιο κατανοητό σήμερα που η όποια αντιπαράθεση αναπτύσσεται για το master plan, δεν αφορά τα δικαιώματα του λαού. Οι όποιες διαφωνίες και αντιδράσεις από δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ (αφού στήριξαν ποικιλοτρόπως την πολιτική απελευθέρωσης – ιδιωτικοποίησης) αφορούν το χρονοδιάγραμμα, το μέγεθος των χρημάτων που θα δοθούν στα μονοπώλια παράλληλα με την προώθηση ανταγωνιστικών μορφών ενέργειας η επενδυτών ανάλογα με ποιανού επιχειρηματικού ομίλου τα συμφέροντα προωθεί ο καθένας. Δεν είναι τυχαίο για παράδειγμα ότι στο Δήμο Κοζάνης όλες οι παρατάξεις που πήγαιναν χέρι χέρι μέχρι σήμερα στην προώθηση της απολιγνιτοποίησης, τα έσπασαν για το ποιο επενδυτικό σχήμα θα προχωρήσει τα φωτοβολταικά. Άλλοι υπερασπίζονται το λιγνίτη, άλλοι προωθούν το υδρογόνο , άλλοι τις ανεμμογενήτριες κτλ. Κανένας όμως δεν έβγαλε αχνα για το σχέδιο διάσωσης της ΔΕΗ Α.Ε που διέλυσε ότι είχε απομείνει από δικαιώματα για τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ Α.Ε. (Κατάργηση Σ.Σ.Ε, είσοδος manager και αξιολόγηση που θα μειώσει μισθούς κ.α), κανένας δεν έβγαλε άχνα για την αύξηση των τιμολογίων 16- 19% (τον περασμένο Σεπτέμβρη στα πλαίσια αυτού του σχεδίου) για τα εργατικά -λαϊκά νοικοκυριά. Κανένας δεν μιλάει για τις αθλιες εργασιακές σχέσεις για τους εργαζόμενους σε ΔΙΑΔΥΜΑ- ΕΠΑΔΥΜ που δείχνουν τι εργασιακό καθεστώς προβλέπεται για τους εργαζόμενους στις εμβληματικές επενδύσεις που ετοιμάζονται.

Δεν περιμέναμε τίποτα περισσότερο από το πολίτικο προσωπικό της αστικής τάξης σε κεντρικό αλλά και τοπικό επίπεδο. Όλοι τους στήριξαν διαχρονικά την πολιτική της απελευθέρωσης της Ε.Ε, των ιδιωτικοποιήσεων και έπαιξαν άριστα το ρόλο τους ώς αμορτισέρ των λαϊκών αντιδράσεων. Απο τα σύμφωνα συμβίωσης με τη ΔΕΗ για να ενσωματώσουν αντιδράσεις του λαού εκείνη την εποχή, από τα δίκτυα ενεργειακών Δήμων που έστρωσαν το χαλί για να προχώρησει η απολιγνιτοποίηση μέχρι τις ενεργειακές κοινότητες και τις ειδικές οικονομικές ζώνες που προτείνουν σήμερα.

Καλούμε τους εργαζόμενους και το λαό της περιοχής να γυρίσει την πλάτη στις «διαπραγματεύσεις» και τους «διαλόγους» που στήνονται που σαν σειρήνες τον καλούν να βάλει την υπογραφή τους στη καταστροφή του. Να καταδικάσει την κυβερνητική πολιτική και παράλληλα να κλείσει τα αυτιά τους σε όσους στήνουν «δημοκρατικά μέτωπα» ώστε να μοιραστούν «δημοκρατικά» τα κέρδη από την προώθηση αυτής της πολιτικής. Το παράδειγμα των ενεργειακών κοινοτήτων που όλοι μαζί στήριξαν και προωθούν θα έχει τα ίδια καταστροφικά αποτελέσματα για το λαό με την διαφορά ότι θα μπορούν να κουνάνε το δάχτυλο στο λαό αφού ανέλαβε και αυτός μέρος του επιχειρηματικού ρίσκου.

Οι εκλεγμένοι της Λαϊκής Συσπείρωσης στην Περιφέρεια και τους Δήμους της περιοχής δηλώνουμε ότι δεν συμμετέχουμε σε καμία συζήτηση για το σχέδιο εξόντωσης των εργαζόμενων και του λαού. Δεν έχουμε προτάσεις για το πως θα τοποθετηθεί καλύτερα η θηλιά στο λαιμό του. Εχουμε όμως προτάσεις για το πώς ο ενεργειακός σχεδιασμός μπορεί να εξυπηρετήσει την λαϊκή ανάγκη για φθηνό ρεύμα και θέρμανση, για την διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζόμενων στον κλάδο, για την προστασία του περιβάλλοντος, για την ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας κ.α. Ο μόνος διάλογος στον οποίο συμμετέχουμε είναι η συζήτηση με τους εργαζόμενους και το λαό της περιοχής για το πως θα οργανωθεί η πάλη του ενάντια στα σχέδια που θα τον εξαθλιώσουν οικονομικά και περιβαλλοντικά. Συμμετέχουμε στη συζήτηση για το ποιές είναι οι προϋποθέσεις ώστε ο ενεργειακός σχεδιασμός θα απαλλαγεί από το βραχνά του κέρδους και θα εξυπηρετήσει τις εργατικές λαϊκές ανάγκες. Καλούμε το λαό της περιοχής να συμπορευτεί μαζί μας, με τους φορείς του κινήματος στον αγώνα για την επιβίωση, στον αγώνα για ενέργεια κοινωνικό -αγαθό και όχι εμπόρευμα.



Οι εκλεγμένοι Περιφερειακοί, Δημοτικοί και Τοπικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης στην Περιφέρεια στους Δήμους και τις κοινότητες της περιοχής

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΛΩΡΙΝΑ

ΔΥΟ ΧΡΥΣΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΚΑΙ ΔΥΟ ΚΥΠΕΛΛΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΚΟΠΕΥΤΙΚΗ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ