ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΦΛΏΡΙΝΑΣ : " Η ΤΗΛΕΘΈΡΜΑΝΣΗ ΜΕ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΠΡΟΧΩΡΑΕΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ"


"Ως Δήμος Φλώρινας, θα προμηθευτούμε φυσικό αέριο από τον αγωγό TAP και συγκεκριμένα από τον κόμβο του Περδίκα" αναφέρει μεταξύ άλλων ο Δημαρχος Φλώρινας Βασίλης Γιαννάκης απαντώντας στη τοποθέτηση της παράταξης Ενότητα Συνεργασία σχετικά με τη λειτουργία της Τηλεθέρμανσης με φυσικό αέριο. 
Όπως επισημαίνει ο κ.Γιαννακης "ξαφνικά "ανέβηκε στα κεραμίδια" η παράταξη "Ενότητα - Συνεργασία" ψέγοντας τον Δήμαρχο Φλώρινας γιατί αυτός και η παράταξή του επέλεξαν την εγκατάσταση του φυσικού αερίου στην περιοχή του Δήμου Φλώρινας, σε αντικατάσταση της τηλεθέρμανσης, μετά την απόφαση του Πρωθυπουργού να κλείσουν όλες οι ενεργειακές μονάδες και να σταματήσει η εξόρυξη του λιγνίτη.

Κι αυτό το έκανε δια της μεθόδου της επιλεκτικής ενημέρωσης, στηριζόμενη σε ένα και μόνο δημοσίευμα καθημερινής εφημερίδας των Αθηνών περί μη χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης του Δικτύου Διανομής Φυσικού Αερίου στη Δυτική Μακεδονία, αγνοώντας άλλα πέντε τουλάχιστον δημοσιεύματα, επίσης Αθηναϊκών εφημερίδων, που έλεγαν το αντίθετο για την περιοχή μας. Ίσως, γιατί αυτά δεν βοηθούσαν στην αντιπολιτευτική της τακτική.

Και το λέμε αυτό γιατί δεν φρόντισαν ή δεν ήθελαν να ερευνήσουν τι και ποιον αφορά το συγκεκριμένο δημοσίευμα στην εφημερίδα «Καθημερινή». Αν όντως αφορά την επέκταση του φυσικού αερίου στον Δήμο μας. Ίσως, γιατί δεν τους εξυπηρετούσαν στα αντιπολιτευτικά τους σχέδια".

Συμπληρωνει ακόμα  ότι "στόχος τους ήταν να πλήξουν την αξιοπιστία του Δημάρχου και να δημιουργήσουν ρήγματα στις εξαιρετικές σχέσεις του με τους δημότες. Όμως πλανώνται, γιατί ο Δήμαρχος κινείται με σχέδιο και οργάνωση, συνεργαζόμενος με την Περιφέρεια και τοπικούς φορείς, έχοντας τακτική επικοινωνία με την Κυβέρνηση και επομένως έγκαιρη και έγκυρη πληροφόρηση των όσων συμβαίνουν στην κυβερνητική πολιτική αλλά και την Ε.Ε.

Για την αποκατάσταση της αλήθειας και για να κοπάσει ο θόρυβος που προσπάθησε να δημιουργήσει η παράταξη «Ενότητα - Συνεργασία» γνωρίζουμε στους Φλωρινιώτες και τις Φλωρινιώτισσες ότι το εν λόγω δημοσίευμα δεν μας αφορά, αλλά αφορά καθαρά τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου από τα Τρίκαλα Ημαθίας στην Κοζάνη. Και μ’ αυτόν τον αγωγό δεν έχουμε καμία σχέση. Εμείς, ως Δήμος Φλώρινας, θα προμηθευτούμε φυσικό αέριο από τον αγωγό TAP και συγκεκριμένα από τον κόμβο του Περδίκα".

 Ο κ. Γιαννάκης τέλος κάνει αναφορά και στις δηλώσεις του   εκπροσώπου της εταιρίας Διανομής Φυσικού Αερίου και Διευθύνων Σύμβουλος της, που σχεδιάζει και διαχειρίζεται το πρόγραμμα Φυσικού Αερίου στη Δυτική Μακεδονία, Μάριου Τσάκα, σημειώνοντας πως είπε ότι " ολοκληρώνονται τις αμέσως επόμενες ημέρες οι διαδικασίες για τη συγχρηματοδότηση μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία” (ΕΠΑνΕΚ) του ΕΣΠΑ 2014-2020 του έργου ανάπτυξης δικτύου διανομής Φυσικού Αερίου στην ακριτική πόλη της Φλώρινας. Το δίκτυο δεν θα περιορίζεται μόνον στον οικιστικό ιστό της πόλης, αλλά θα επεκτείνεται σε χωριά του Δήμου, όπως και στη βιομηχανική περιοχή.

Όσον αφορά τα έργα στις περιοχές Δρέπανο, Κρόκο, Περδίκκα και Μαυροδένδρι, η ΔΕΔΑ θα προχωρήσει στην υλοποίησή τους ακόμα κι αν αυτά δεν ενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς υπάρχουν εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησής τους, όπως είναι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, καθώς και ίδια και δανειακά κεφάλαια».

Η δήλωση του κ. Τσάκα είναι μια ηχηρή απάντηση στην παράταξη «Ενότητα - Συνεργασία», η οποία εντελώς ανεύθυνα και επιπόλαια υιοθέτησε το δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» χωρίς να το ερευνήσει και το μετέφερε στην περιοχή μας, ενώ γνώριζε ότι δεν μας αφορά.

Είναι ένα βαρύτατο ατόπημα που δείχνει τον τρόπο σκέψης της συγκεκριμένης παράταξης, η οποία δεν διστάζει να χρησιμοποιεί μεθόδους πρωτόγνωρες για το Δημοτικό Συμβούλιο Φλώρινας, προκειμένου να κινδυνολογήσει και να παραπληροφορήσει. Διαφορετικά θα είχε δημοσιεύσει, το λιγότερο, το δελτίο τύπου της ΔΕΔΔΑ που βάζει τα πράγματα στη θέση τους. Όμως μια τέτοια κίνηση θέλει και το ανάλογο πολιτικό θάρρος".

Αν δεν είχαν την πρεμούρα οι της παράταξης «Ενότητα – Συνεργασία» θα μπορούσαν να περιμένουν λίγες ώρες μόνο και να ενημερωθούν από τα όσα δήλωσε για τη Δυτική Μακεδονία και τη Φλώρινα ο πλέον αρμόδιος, ο κ. Μάριος Τσάκας, εκπρόσωπος της εταιρίας Διανομής Φυσικού Αερίου και Διευθύνων Σύμβουλος της, που σχεδιάζει και διαχειρίζεται το πρόγραμμα Φυσικού Αερίου στη Δυτική Μακεδονία.

Για το δίκτυο του Φυσικού Αερίου της Φλώρινας λέει, λοιπόν, ότι η υλοποίηση του προγράμματος θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2023, γιατί έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το επιχειρησιακό πρόγραμμα (ΕΠΑνΕΚ – ΕΣΠΑ 2014-2020) του Υπουργείου Ανάπτυξης. Μάλιστα, επισημαίνει πως η ανάπτυξη του δικτύου θα γίνει τόσο στην πόλη της Φλώρινας, όσο και σε κοινότητες του Δήμου, αλλά και την ΒΙ.ΠΕ.

«Η υλοποίηση του αναπτυξιακού πλάνου της ΔΕΔΔΑ για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας προχωράει απρόσκοπτα», επισημαίνει ειδικότερα ο κ. Τσάκας και προσθέτει: «Το έργο της κατασκευής υποδομών διανομής φυσικού αερίου στην Καστοριά, τους Μανιάκους, το Άργος Ορεστικό και τα Γρεβενά έχει διασφαλισμένη χρηματοδότηση και θα ξεκινήσει να υλοποιείται το καλοκαίρι του 2021, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέλος του 2023. Έχει συνολικό προϋπολογισμό 22,86 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται από ίδια και δανειακά κεφάλαια, καθώς και από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Δυτική Μακεδονία 2014-2020” στο οποίο έχει ενταχθεί.

Ταυτόχρονα, ολοκληρώνονται τις αμέσως επόμενες ημέρες οι διαδικασίες για τη συγχρηματοδότηση μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία” (ΕΠΑνΕΚ) του ΕΣΠΑ 2014-2020 του έργου ανάπτυξης δικτύου διανομής Φυσικού Αερίου στην ακριτική πόλη της Φλώρινας. Το δίκτυο δεν θα περιορίζεται μόνον στον οικιστικό ιστό της πόλης, αλλά θα επεκτείνεται σε χωριά του Δήμου, όπως και στη βιομηχανική περιοχή.

Όσον αφορά τα έργα στις περιοχές Δρέπανο, Κρόκο, Περδίκκα και Μαυροδένδρι, η ΔΕΔΑ θα προχωρήσει στην υλοποίησή τους ακόμα κι αν αυτά δεν ενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς υπάρχουν εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησής τους, όπως είναι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, καθώς και ίδια και δανειακά κεφάλαια».

Η δήλωση του κ. Τσάκα είναι μια ηχηρή απάντηση στην παράταξη «Ενότητα - Συνεργασία», η οποία εντελώς ανεύθυνα και επιπόλαια υιοθέτησε το δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» χωρίς να το ερευνήσει και το μετέφερε στην περιοχή μας, ενώ γνώριζε ότι δεν μας αφορά.

Είναι ένα βαρύτατο ατόπημα που δείχνει τον τρόπο σκέψης της συγκεκριμένης παράταξης, η οποία δεν διστάζει να χρησιμοποιεί μεθόδους πρωτόγνωρες για το Δημοτικό Συμβούλιο Φλώρινας, προκειμένου να κινδυνολογήσει και να παραπληροφορήσει. Διαφορετικά θα είχε δημοσιεύσει, το λιγότερο, το δελτίο τύπου της ΔΕΔΔΑ που βάζει τα πράγματα στη θέση τους. Όμως μια τέτοια κίνηση θέλει και το ανάλογο πολιτικό θάρρος.

Ο Δήμαρχος κ. Βασίλης Γιαννάκης και η πλειοψηφία της Δημοτικής Αρχής έχουν θέσει το πρόβλημα της θέρμανσης ως πρώτη προτεραιότητα από την αρχή της θητείας τους και η λύση του πλέον είναι ορατή και είναι το 2023.

Η παράταξη «Ενότητα - Συνεργασία» το μόνο που κάνει είναι να ανακυκλώνεται σε προτάσεις που δεν έχουν ορίζοντα υλοποίησης, γιατί δεν είναι ρεαλιστικές. Συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο, ότι δηλαδή το πρόβλημα του φυσικού αερίου δεν συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ αυτό έγινε τουλάχιστον δύο φορές μέχρι σήμερα. Κι αυτό συμβαίνει γιατί έχει επιλεκτική μνήμη. Όσο για την πρόταση της να γίνει και η τηλεθέρμανση και το φυσικό αέριο είναι ουτοπική γιατί δεν μπορούν να γίνουν και τα δύο. Είναι αδύνατον και καλό θα είναι να ρωτήσουν και να μάθουν τους λόγους.

Ξαναθυμίζουμε στην παράταξη «Ενότητα - Συνεργασία» ότι το θέμα της τηλεθέρμανσης έκλεισε και ας σταματήσει να λειτουργεί οπισθοδρομικά, γιατί η πολιτική της κυβέρνησης (ΕΣΕΚ 24-12-2019) είναι να πάψουν μετά το 2023 να λειτουργούν τα ορυχεία και η λιγνιτική μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας «Μελίτη 1». Είναι απόφαση κυβερνητική και όχι της Δημοτικής Αρχής.

Τέλος, να επισημάνουμε ότι στις συναντήσεις του Δημάρχου Φλώρινας με τους υπουργούς Ενέργειας και Ανάπτυξης, τον συντονιστή ΣΔΑΜ και τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, τον διαβεβαίωσαν ότι παραμένουν αταλάντευτοι στο σχέδιο υλοποίησης του Αγωγού Φυσικού Αερίου για τις σχεδιασθείσες περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και ο Δήμος Φλώρινας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΛΩΡΙΝΑ

ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΥΛΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΆΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΟΥ 1ου ΓΥΜΝΑΣΊΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ (ΦΩΤΟ -VIDEO)