ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΣΤΗΝ Τ.Κ. ΜΕΛΙΤΗΣ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 24 ΙΟΥΛΙΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΒΟΥΝΑ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Το περήφανο Καϊμακτσαλάν ή Βόρας, από την κορφή του μέχρι τους πρόποδές του είναι όλο μια περιοχή Natura. Για την δυτική και νοτιοδυτική πλευρά (του Ν. Φλώρινας), τα όρια αυτής της περιοχής φτάνουν μέχρι τα χωριά Μελίτη, Λόφοι, Βεύη, Κέλλη και συνεχίζουν νότια στην περιοχή των λιμνών Βεγορίτιδας και Πετρών. Η νοτιοδυτική του πλευρά “φιλοξενεί” λιγνιτωρυχεία, τεχνητό φράγμα (Παπαδιά), ατμοηλεκτρικό εργοστάσιο για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΗΣ Μελίτης), εκτάσεις για εναπόθεση στάχτης, λατομεία. Μια περιοχή που έχει συμβάλει στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος πολλά χρόνια τώρα πληρώνοντας γερό κοινωνικό και περιβαλλοντικό τίμημα, με αντίκτυπο στην υγεία των κατοίκων. Οι εξαγγελίες για βίαιη απολιγνιτοποίηση μέχρι το 2023 οδηγούν ήδη σε παύση λειτουργίας αυτών των δραστηριοτήτων με επακόλουθο την αύξηση της ανεργίας. Και αντί να έρθουν εξαγγελίες για επενδύσεις που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας για αυτές που χάθηκαν και θα χαθούν, οι σχεδιασμοί για αυτή την περιοχή επιφυλάσσουν ανάπτυξη βιομηχανικών αιολικών και φωτοβολταϊκών “πάρκων” από ιδιωτικές εταιρείες, καθώς και τεράστιες εκτάσεις αποθήκευσης ενέργειας (μπαταρίες), μειώνοντας και άλλο τις εν δυνάμει παραγωγικές και βιώσιμα αξιοποιήσιμες εκτάσεις του τόπου.

Ανεμογεννήτριες συνολικού ύψους άνω των 150 μέτρων, τόνοι τσιμέντου για την βάση τους, δέσμευση εκατοντάδων στρεμμάτων για φωτοβολταϊκά και μπαταρίες. Και όλα αυτά χωρίς ενημέρωση, χωρίς συζήτηση, χωρίς άμεση διαβούλευση με τους κατοίκους. Για άλλη μια φορά το μέλλον μας χαράζεται από άλλους χωρίς εμάς.

Οι εγκαταστάσεις “πράσινης” ανάπτυξης ξεκινούν από την Παπαδιά (πάνω από τον Σκοπό), πάνω από το λιγνιτωρυχείο Αχλάδας, όπισθεν του ΑΗΣ Μελίτης και φτάνουν μέχρι πάνω από τα κεφάλια των κατοίκων της Βεύης. Ως πότε θα επιτρέπουμε να αποφασίζουν άλλοι για εμάς, την γη μας και το περιβάλλον μας; Οι εταιρείες θα εισπράττουν και εμείς θα μεταναστεύουμε έχοντας αφήσει πίσω κατεστραμμένη γη για πάντα. Σε μια περιοχή που πλήττεται από ανεργία και εγκαταλείπεται από τους κατοίκους της, εδώ και χρόνια.

Ήδη οι κάτοικοι του Νυμφαίου και της περιοχής Αμυνταίου κάνουν αγώνα για να αποτρέψουν την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην κορυφή Αερορράχη στην οροσειρά του Βέρνου (Βίτσι). Γιατί ο σχεδιασμός προβλέπει διάνοιξη δρόμων μεγάλου πλάτους, αποψίλωση δέντρων, τσιμέντα και ανεμογεννήτριες σε όλη την καταπράσινη οροσειρά του Βέρνου. Σε όλη την Ελλάδα συντελείται απίστευτη καταστροφή απάτητων βουνοκορφών και χιλιάδες κόσμου προσπαθεί να αντισταθεί σε αυτό τον αλόγιστο σχεδιασμό, ενώ δεν έχει επικαιροποιηθεί το νέο χωροταξικό σχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Καλούνται οι κάτοικοι του Σκοπού, Αχλάδας, Μελίτης, Λόφων, Βεύης αλλά και της ευρύτερης περιοχής σε ενημερωτική εκδήλωση – συζήτηση στις 24 Ιουλίου 2021 στο προαύλιο του δημοτικού σχολείου Μελίτης, στις 8.00 το απόγευμα.

Όχι άλλη ερημοποίηση του τόπου μας!

Ομιλητές
Κυριάκος Ελευθεριάδης, Δημοτικός Σύμβουλος Αμυνταίου – μέλος του Μπλόκου Νυμφαίου
Στέφανος Πράσσος, Περιφερειακός Σύμβουλος Δυτικής Μακεδονίας
Γιάννης Θεοδωρόπουλος, Περιβαλλοντολόγος, μέλος της ομάδας εκπόνησης των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών της ευρύτερης περιοχής Natura του Βόρα (Καϊμακτσαλάν)
Νίκος Γιαννάκης, Βιολόγος – Περιβαλλοντολόγος

Ανοικτό Δίκτυο πολιτών Φλώρινας-Ελεύθερα Βουνά με την υποστήριξη της κοινότητας και πολιτών Μελίτης

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΛΩΡΙΝΑ

ΔΥΟ ΧΡΥΣΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΚΑΙ ΔΥΟ ΚΥΠΕΛΛΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΚΟΠΕΥΤΙΚΗ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ