Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Δεκεμβρίου 17, 2023

ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ 1912 ΕΩΣ ΤΟ 1920 ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΑΝΘΙΜΟ ΜΠΙΤΑΚΗ

Εικόνα
Φωτογραφία που απεικονίζει το πρώτο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αμυνταίου, κατά την περίοδο 1912-1920, παρέλαβε ο Δήμαρχος Αμυνταίου, Άνθιμος Μπιτάκης, από τους απόγονους του πρώην Δημάρχου, Χρήστο Χατζηιωάννου, οι οποίοι είχαν παραδώσει τη φωτογραφία στον ιστορικό ερευνητή Ηλία Χασιώτη, για να αναρτηθεί στο γραφείο του Δημάρχου Αμυνταίου. 

ΣΤ. ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ "Η ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΜΑΣ"

Εικόνα
Η ενίσχυση με ιατρονοσηλευτικό προσωπικό του ΓΝ Φλώρινας, η επέκταση της κάλυψης του ΕΚΑΒ, ιδιαίτερα στις απομακρυσμένες περιοχές του νομού και η περαιτέρω ανάπτυξη του ΚΕΦΙΑΠ Αμυνταίου έτσι ώστε να αξιοποιηθούν πλήρως οι μεγάλες δυνατότητες του στον τομέα της Φυσικής – Ιατρικής Αποκατάστασης, ήταν τα κυριότερα θέματα που συζητήθηκαν κατά την διάρκεια συνάντησης του Βουλευτή Ν.Δ. Φλώρινας με τον Υπουργό Υγείας Μ. Χρυσοχοίδη. Όπως επισημαίνει ο κ. Παπασωτηρίου "σε σχέση με το τελευταίο, πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας ο Σταύρος Παπασωτηρίου επεσήμανε ότι η αναβάθμιση του ΚΕΦΙΑΠ Αμυνταίου θα επιτρέψει τη λειτουργία του ως μείζονος κέντρου αποκατάστασης για όλη τη Βόρεια Ελλάδα, γεγονός που θα του προσδώσει ευρύτερο κοινωνικό ρόλο και χρησιμότητα. Ο Μ. Χρυσοχοΐδης δεσμεύθηκε να εξετάσει θετικά όλα τα αιτήματα και ανακοίνωσε στο Σταύρο Παπασωτηρίου την επικείμενη ένταξη του έργου αναβάθμισης του ΚΕΦΙΑΠ Αμυνταίου σε ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό πρόγραμμα".

ΤΕΤΡΑΩΡΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΔΕΥΑΦ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Εικόνα
Σε τετράωρη στάση εργασίας προχώρησε σήμερα Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου το Σωματείο εργαζομένων στη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Φλώρινας συμμετέχοντας στην πανελλαδική προειδοποιητική στάση εργασίας που προκήρυξε το Δ.Σ. της ΠΟΕ-ΔΕΥΑ από τις 11:00 έως τις 3:00 μ.μ. , μετά την απόφαση της Κυβέρνησης, να φέρει στην Βουλή το Νομοσχέδιο που αλλάζει, όπως αναφέρουν, οριστικά προς όφελος των ιδιωτών τον χαρακτήρα της διαχείρισης των νερών στην χώρα μας. Δυστυχώς οι φόβοι μας επιβεβαιώθηκαν. Η Κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι προεκλογικά υποστήριζε το αντίθετο, εξήγγειλε την συγχώνευση - συνένωση των υφιστάμενων Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) σε 15 νέους φορείς σε επίπεδο διευρυμένης χωρικής ενότητας, πιθανό Περιφέρειας, αλλάζοντας τελείως τον χαρακτήρα και την στρατηγική της πολιτικής για το νερό στην χώρα μας. Προωθεί πλέον με ξεκάθαρο τρόπο τις προϋποθέσεις ιδιωτικοποίησης και ξεπουλήματος των νερών και μάλιστα σε λίγους εκλεκτούς της.

Π. ΠΕΡΚΑ "Η ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΕΙΠΗΣ ΚΑΘΩΣ ΤΟ ΤΡΕΝΟ ΦΤΑΝΕΙ ΜΟΝΟ ΜΕΧΡΙ ΕΔΕΣΣΑ"

Εικόνα
Στην ελλειπή λειτουργία της σιδηροδρομικής σύνδεσης Φλώρινας -Θεσσαλονίκης αναφέρεται σε ανακοίνωση της η Βουλευτής Φλώρινας Πέτη Πέρκα υπογραμμίζοντας πως "δεν έχουν τέλος οι παλινωδίες κυβέρνησης και Hellenic Train σε ό,τι αφορά το σιδηρόδρομο στη Φλώρινα. Το προηγούμενο Σάββατο 16 Δεκεμβρίου άνοιξε μετά από τόσους μήνες, συγκεκριμένα από το δυστύχημα των Τεμπών, η γραμμή Θεσσαλονίκη – Φλώρινα. Για την ακρίβεια, άνοιξε μόνο το τμήμα της γραμμής που φτάνει μέχρι την Έδεσσα. Η Hellenic Train δρομολογεί 3 ζεύγη συρμών από Θεσσαλονίκη μέχρι Έδεσσα, ενώ από το σημείο αυτό μέχρι τη Φλώρινα δρομολογεί καθημερινά 2 ζεύγη λεωφορείων".

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ Η ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΦΙΛΩΤΑ, ΛΕΒΑΙΑΣ, ΒΕΓΟΡΑΣ, ΜΑΝΙΑΚΙΟΥ, ΑΝΤΙΓΟΝΟΥ ΚΑΙ ΠΕΛΑΡΓΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ ΜΕ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΛΥΜΑΤΩΝ

Εικόνα
Στη σύνδεση της αποχέτευσης των κατοικιών και των καταστημάτων τους, στα φρεάτια σύνδεσης των παροχών με το νέο δίκτυο αποχέτευσης λυμάτων, έως τις 31/08/2024, υποχρεούνται να προχωρήσουν οι κάτοικοι των οικισμών Φιλώτα, Λεβαίας, Βεγόρας, Μανιακίου, Αντιγόνου και Πελαργού, σύφμωνα με ανακοίνωση του Δήμου Αμυνταίου, υπογραμμίζοντας πως τα έξοδα σύνδεσης επιβαρύνουν τον καταναλωτή. Σε αντίθετη περίπτωση, επισημαίνει ακόμα σε ανακοίνωση του, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 300 € εφάπαξ και 100 € / επόμενο έτος καθυστέρησης σύνδεσης με βάση τον σχετικό κανονισμό αποχέτευσης (υπ. αρ. 106/2021 απόφαση Οικονομικής Επιτροπής Δήμου Αμυνταίου).

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΙΝΕΛΙΕΣ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΑΜΜΑ ΤΩΝ ΦΩΤΙΩΝ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΗΣ 23ης ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ (ΒΙΝΤΕΟ)

Εικόνα
Στην τελική ευθεία έχουν μπει οι προετοιμασίες στις γειτονιές της πόλης όπου μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές για την αναβίωση του πατροπαράδοτου εθίμου το άναμμα των φωτιών το βράδυ της 23ης Δεκεμβρίου. Οι φωτιές ανάβουν στις 12:00 το βράδυ και συμβολίζουν τη φωτιά που ανάψαν οι ποιμένες για να ζεστάνουν τον Θεάνθρωπο με τις γειτονιές της πόλης να θέλουν να ζεστάνουν τις καρδιές κατοίκων και επισκεπτών, με ήχους από τα χάλκινα πνευστά της Φλώρινας, τοπικά παραδοσιακά εδέσματα και τοπικό παραδοσιακό κρασί με το γλέντι να κρατάει μέχρι το πρωί. Την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου στις 8:00 το βράδυ οι γειτονιές ανάβουν τις μικρές φωτιές για τους κατοίκους και τα παιδιά των γειτονιών που εδώ και δύο μήνες προετοιμάζουν τις γειτονιές για το άναμμα των φωτιών.

ΣΤ. ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ " ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΒΙΓΛΑΣ ΠΙΣΟΔΕΡΙΟΥ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ"

Εικόνα
Ζητήματα που αφορούν την ανάπτυξη του Χιονοδρομικού Κέντρου Βίγλας – Πισοδερίου συζητήθηκαν κατά την διάρκεια συναντήσεως με την Υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη με τον Βουλευτή Φλώρινας της Ν.Δ. Σταύρο Παπασωτηρίου. Ο κ. Παπασωτηρίου αναφέρει ότι "ξεκινώντας από τις τρέχουσες επιθεωρήσεις της ΕΒΕΤΑΜ σε χιονοδρομικά κέντρα της Βόρειας Ελλάδας υπογραμμίστηκε ότι με την ολοκλήρωσή τους θα επιβεβαιωθεί η ασφαλής λειτουργία του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού τους για την οποία είναι γνωστά στους λάτρεις των χειμερινών σπορ".

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΤΗΣ ΚΗΡΟΠΛΕΚΤΙΚΗΣ ΣΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΣΧΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΚΗΡΟΠΛΑΣΤΗ ΠΑΥΛΟ ΔΑΦΚΟ

Εικόνα
Τη τέχνη της Κηροπλεκτικής,μια τέχνη υπό εξαφάνιση, θα παρουσιάσει την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου το απόγευμα στις 7:00 ο τελευταίος κηροπλάστης Παύλος Δάφκος στη Λέσχη Πολιτισμού Φλώρινας. Ο κ. Δάφκος θα πλέξει κεριά μπροστά στα μάτια μικρών και μεγάλων, ξεναγώντας μας στο παλιό του εργαστήριο και θυμίζοντάς μας χειροτεχνήματα που έχουν σχεδόν χαθεί στο πέρασμα των χρόνων.Η κηροπλεκτική στη Φλώρινα άνθισε από τις αρχές του εικοστού αιώνα έως και το μεσοπόλεμο και στην πόλη υπήρχαν αρκετοί κηροπλάστες. Στο Λαογραφικό Μουσείο της Λέσχης Πολιτισμού Φλώρινας, θα βρείτε παραδοσιακά εργαλεία παραγωγής πλεκτών κεριών. Σας προσκαλούμε να επισκεφτείτε την αίθουσα της κηροπλεκτικής που θα είναι ανοιχτή στο κοινό κατά την εορταστική περίοδο και να πάρετε μια γεύση από μια τέχνη που για πολλά χρόνια έδινε το στίγμα της στην πόλη.

ΜΕ ΧΕΙΜΕΡΙΝΑ ΕΛΑΣΤΙΚΑ Η ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ Π.Ε. ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Εικόνα
Με τη χρήση ειδικού τύπου ελαστικών ή αντιολισθητικών αλυσίδων διεξάγεται κυκλοφορία των οχημάτων αποκλειστικά με την χρήση στην Επαρχιακή Οδό Φλώρινας– Καστοριάς (μέσω Βιτσίου), από το 18ο χλμ. έως το 30ο χλμ. στην Εθνική Οδό Φλώρινας- Συνοριακού Σταθμού Κρυσταλλοπηγής (μέσω Βίγλας), από το 15ο χλμ. έως το 25ο χλμ. και στην Επαρχιακή Οδό Φλώρινας- Άνω Κλεινών- Ακρίτα (διασταύρωση με Εθνική Οδό Φλώρινας- Συνοριακού Σταθμού Κρυσταλλοπηγής), από το 16ο χλμ. έως το 22ο χλμ. Η κυκλοφορία των οχημάτων στον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού (Α-27) Νίκης-Φλώρινας, καθώς και στο υπόλοιπο Εθνικό και Επαρχιακό οδικό δίκτυο διεξάγεται κανονικά.

ΑΝΑΦΟΡΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ Π. ΠΕΡΚΑ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΔΕΣΜΕΥΣΕΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

Εικόνα
Αναφορά με Θέμα: «Τροποποίηση των δεσμεύσεων του προγράμματος Νέων Αγροτών του ΠΑΑ 2014-2020» κατέθεσε η Βουλευτής Φλώρινας Πέτη Πέρκα καταθέτοντας και την επιστολή του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας – Παράρτημα Δυτ. Μακεδονίας, με την οποία αναδεικνύεται η ανάγκη τροποποίησης του θεσμικού πλαισίου του Προγράμματος. Όπως αναφέρει η κα. Πέρκα "η Δ.Ε. του ΓΕΩΤ.Ε.Ε/Π.Δ.Μ προτείνει να μην ισχύσει η δέσμευση των δικαιούχων του έτους 2023, αλλά και με βάση τα δεδομένα που διαμορφώνει η κλιματική αλλαγή, προτείνεται να γίνει τροποποίηση στη δέσμευση για πώληση αγροτικών προϊόντων να αφορά στις πωλήσεις δύο συνεχόμενων ετών, ώστε να διασφαλιστεί ο έλεγχος της οικονομικής δραστηριότητας των αγροτών που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα, να αναπληρώσουν τον απαιτούμενο κύκλο εργασιών και έτσι να μην κινδυνέψει κανένας αγρότης της Δυτικής Μακεδονίας να απενταχτεί από το πρόγραμμα Νέων Αγροτών. Παρακαλούμε για την απάντηση και τις σχετικές ενέργειες για άμεση εξέταση της επιστολής του ΓΕΩΤ.Ε.