ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν.Δ. ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ "ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΜΗΜΑΤΙΚΗ ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΑΧΛΑΔΑΣ ΝΟΜΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ"

Ερώτηση προς  τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα "Συνολική και όχι τμηματική μετεγκατάσταση της κοινότητας Αχλάδας νομού Φλώρινας" κατέθεσε ο βουλευτής Ν.Δ. Φλώρινας Γιάννης Αντωνιάδης. Ολόκληρο το κείμενο της Ερώτησης:
Στην κοινότητα Αχλάδας του νομού Φλώρινας επί σειρά ετών δραστηριοποιείται ιδιωτική εταιρία στην εξόρυξη λιγνίτη η οποία προμηθεύει τη ΔΕΗ. Για πολλά χρόνια οι κάτοικοι ζουν με κρατήρες οι οποίοι έχουν περικυκλώσει το χωριό με όλες τις αρνητικές συνέπειες που αυτό συνεπάγεται (ρύπανση, ηχορύπανση, απαλλοτριώσεις καλλιεργήσιμων εκτάσεων και γενικά υποβάθμιση της ποιότητας ζωής τους).
Τώρα που τελειώνει το κάρβουνο περιμετρικά του χωριού και ήρθε η ώρα για μετεγκατάσταση της κοινότητας, περιέργως το υπουργείο έβγαλε αποφάσεις αναγκαστικής απαλλοτρίωσης, όχι όμως για όλο το χωριό όπως είναι το σωστό, αλλά χωρίζοντας το χωριό σε τρία μέρη. Είναι εμφανές ότι υπηρετούνται σκοπιμότητες (ευνοείται υπέρμετρα η εταιρία).
Κατά καιρούς έχουν γίνει μελέτες για το λιγνίτη που υπάρχει κάτω από το χωριό. Οι συγκεκριμένες μελέτες παίζουν σημαντικό ρόλο στο θέμα της μετεγκατάστασης ή όχι της κοινότητας Αχλάδας με βάση το κατά πόσον είναι σημαντικό το κοίτασμα λιγνίτη στο υπέδαφος του χωριού.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
Πόσο εκατομμύρια τόνοι λιγνίτη υπάρχουν κάτω από την κοινότητα Αχλάδας σύμφωνα με τις μελέτες της ΔΕΗ (ανά οικισμό);
Υπάρχει η βούληση από την πλευρά του υπουργείου ώστε η αναγκαστική απαλλοτρίωση να αφορά ενιαίο το χωριό, υπηρετώντας με αυτό τον τρόπο το δημόσιο συμφέρον, τα συμφέροντα των κατοίκων της κοινότητας Αχλάδας και το δίκαιο και όχι τα συμφέροντα της εταιρίας;


Ο ερωτών Βουλευτής


Αντωνιάδης Γιάννης

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΛΩΡΙΝΑ

ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΥΛΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΆΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΟΥ 1ου ΓΥΜΝΑΣΊΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ (ΦΩΤΟ -VIDEO)