Ερημος Νεβάδα: Κοζάνη-Πτολεμαΐδα-Φλώρινα
Οι πιο πάνω αρχές δεν έχουν ιδιαίτερη σχέση μεταξύ τους, δίνουν όμως όλες μαζί και η καθεμία χωριστά το μέτρο ενός διαφαινόμενου προβλήματος σε μια περιοχή της χώρας που αυτές τις ώρες δοκιμάζεται σκληρά.Στη ΡΑΕ έχουν κατατεθεί 300 αιτήσεις για τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στον άξονα Κοζάνη-Φλώρινα συνολικής ισχύος 6 GW. Στην περιοχή δηλαδή όπου πρόκειται να εφαρμοστεί η πιο βίαιη απολιγνιτοποίηση πανευρωπαϊκά συνωστίζονται «επενδυτές», με τη ΔΕΗ να σέρνει πρώτη τον χορό προγραμματίζοντας εκεί 2 GW.Κανένας σοβαρός άνθρωπος δεν ισχυρίζεται ότι τυχόν υλοποίηση τέτοιων εγκαταστάσεων θα ωφελήσει οποιονδήποτε άλλον εκτός από τις εταιρείες Φ/Β. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι η αιτούμενη ισχύς δεσμεύει πάνω από 80.000 στρέμματα παραγωγικής γης. Πρόκειται για έκταση που με οργανωμένο σχέδιο γεωργίας και μεταποίησης μπορεί να εξασφαλίσει χιλιάδες θέσεις απασχόλησης, ό,τι χρειάζεται δηλαδή η περιοχή που οδηγείται στην απώλεια 25.000 θέσεων εργασίας.
Ο πληθωρισμός των αιτήσεων δεν είναι τυχαίος:
– Το κόστος επιδότησης των ΑΠΕ, λόγω της υψηλής αποζημίωσης των Φ/Β είναι 1,8 δισ. ευρώ και βαίνει αυξανόμενο. Και τούτο διότι, ενώ εξαγγέλθηκε ότι στο μέλλον οι ΑΠΕ θα συμμετέχουν με όρους αγοράς, συνεχίζονται οι διαγωνισμοί στους οποίους ξένοι επενδυτές κατοχυρώνουν σημαντικά υψηλές εγγυημένες τιμές.
– Η απουσία χωροταξικού για την ανάπτυξη των ΑΠΕ καθιστά πρακτικά μοναδικό κριτήριο επιλογής, από την πλευρά των επενδυτών, τη δυνατότητα άμεσης σύνδεσής τους με το δίκτυο ΗΕ, κάτι που στον άξονα Κοζάνη-Πτολεμαΐδα-Φλώρινα προσφέρεται απλόχερα.
Από αυτή την πραγματικότητα πηγάζει η ανησυχία για την περιοχή και επιτείνεται από την ανυπαρξία κυβερνητικού σχεδίου έναν χρόνο μετά την εξαγγελία της απολιγνιτοποίησης.
Τυχόν πραγμάτωση των 6 GW μετατρέπει σε έρημο Νεβάδα την περιοχή. Είναι εθνικό έγκλημα και πρέπει εδώ και τώρα να σταματήσει.
Η πρότασή μου είναι να κάνουμε τη Δυτική Μακεδονία προπύργιο ενεργειακής δημοκρατίας με καθολική εφαρμογή του «Εξοικονομώ» στα 80.000 κτίρια της Περιφέρειας, καθιστώντας όλους τους κατοίκους της αυτοπαραγωγούς.
Είναι μια εμβληματική πρόταση που δημιουργεί οικονομίες κλίμακας σε κάθε νοικοκυριό, δίνει ισχυρή αναπτυξιακή ώθηση και αναβαθμίζει το ενεργειακό brand name της περιοχής που μπαίνει έτσι στην πρωτοπορία των ενεργειακών αλλαγών.
Πρόκειται ουσιαστικά για πιλοτική εφαρμογή που επιβάλλεται να επεκταθεί παντού, δεδομένου ότι η πλήρης απανθρακοποίηση απαιτεί ανάπτυξη 30 GW ΑΠΕ στη χώρα.
Η παραγωγή της ενέργειας στη νέα εποχή δεν μπορεί να είναι υπόθεση μιας ολιγαρχίας ούτε των Γερμανών, όπως λέει ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στην «Bild», μπορεί να γίνει υπόθεση του κάθε πολίτη. Οσο αποφασιστικά οφείλουμε να δράσουμε στο μέτωπο της κλιματικής αλλαγής άλλο τόσο πρέπει να παλέψουμε στο άλλο μεγάλο μέτωπο της εποχής που είναι οι ανισότητες.
Ο ήλιος βγαίνει για όλον τον κόσμο!
Ο κ. Πάρις Κουκουλόπουλος είναι πρώην βουλευτής, πρώην δήμαρχος Κοζάνης.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Για το λόγο αυτό και επειδη εχει κουρασει το φαινομενο των ανωνυμων σχολιαστων τα σχόλια που θα αναρτουνται στο συγκεκριμένο blog θα είναι μόνο όσα φέρουν το όνομα του σχολιαστή. Ευχαριστουμε για την κατανόηση.
Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.