Κοινή Ανακοίνωση-Αίτημα των Ορειβατικών, Αθλητικών και Φυσιολατρικών Συλλόγων της Φλώρινας και της Δυτικής Μακεδονίας

 

Θέμα: Ανεμογεννήτριες στις κορυφές του Βέρνον

Η επιφάνεια της Γής έχει διαμορφωθεί από γεωλογικές διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα στην δική τους κλίμακα και εξελίσσονται συνεχώς εδώ και δισεκατομμύρια χρόνια. Αποτέλεσμα αυτών των διαδικασιών είναι και τα βουνά και ιδίως οι βουνοκορφές που αποτελούν η κάθε μια από αυτές ένα μοναδικό μνημείο της γεωποικιλότητας της περιοχής στην οποία βρίσκονται και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζονται.Ο λόγος που αναφέρουμε τα παραπάνω είναι η δυστυχής διαπίστωση ότι στα πλαίσια κατασκευής μονάδων αιολικών σταθμών στο όρος Βέρνον, φαίνονται στους χάρτες της ΡΑΕ (https://geo.rae.gr/) ως έχουσες άδεια παραγωγής μονάδες που βρίσκονται επάνω ακριβώς στις κορυφές Λούτζερ (1939μ) και Φαλακρό (Γκολίνα, 1918μ).


Οι κορυφές των βουνών αντιμετωπίζονταν ανέκαθεν ως χώροι ιδιαίτερης σημασίας, συμβολισμού και αξίας. Δεν είναι τυχαίο ότι στην πλειονότητα τους έχουν μικρά εκκλησάκια συνήθως του Προφήτη Ηλία συμβολίζοντας έτσι την ιδιαιτερότητα των σημείων αυτών. Γνωρίζουμε ότι οι κατασκευάστριες εταιρίες έχουν την υποχρέωση αποκατάστασης του χώρου μετά το πέρας της εμπορικής αξιοποίησης του. Ακόμα και αν υποθέσουμε ότι κάτι τέτοιο είναι δυνατό για μια δασική περιοχή χαμηλότερου υψομέτρου άραγε πως θα είναι δυνατό να ξαναφτιαχτεί η μοναδικότητα μιας κορυφής όταν θα έχει ισοπεδωθεί για τις εγκαταστάσεις τοποθέτησης και λειτουργίας μιας ανεμογεννήτριας βιομηχανικού τύπου που συνήθως είναι ύψους 40 με 80 μέτρα ή ακόμα και μεγαλύτερες, και απαιτούν και τις ανάλογες βάσεις στήριξης οπλισμένου σκυροδέματος;


Αντιλαμβανόμενοι της αξία της χρήσης και της ύπαρξης των Α.Π.Ε θεωρούμε ταυτόχρονα πως δεν θα πρέπει στην προσπάθεια μας για παραγωγή ενέργειας με ανανεώσιμους και φιλικότερους προς το περιβάλλον τρόπους να προβαίνουμε σε μη αναστρέψιμες και καταστροφικές επεμβάσεις σε περιοχές ιδιαίτερης περιβαλλοντικής αξίας και ζητούμε την ανάκληση ή τροποποίηση των περιοχών τοποθέτησης των ανεμογεννητριών που προορίζονται για τις δυο παραπάνω κορυφές μετά από διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες και τους επίσημους φορείς.


Οι σύλλογοι:

Σύλλογος Ελλήνων Ορειβατών Φλώρινας (ΣΕΟΦ)

Σύλλογος Ορειβασίας Χιονοδρομίας Φλώρινας (ΣΟΧΦ)

Αθλητικός Όμιλος Φλώρινας (ΑΟΦ)

Γυμναστική Ένωση Φλώρινας (Γ.Ε.Φ)

Σύλλογος Ελλήνων Ορειβατών Κοζάνης (ΣΕΟΚ)

Σύλλογος Ελλήνων Ορειβατών Θεσσαλονίκης (ΣΕΟΘ)

(οι συμμετοχές και άλλων συλλόγων είναι σε συνεχή εξέλιξη)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΛΩΡΙΝΑ

ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΥΛΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΆΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΟΥ 1ου ΓΥΜΝΑΣΊΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ (ΦΩΤΟ -VIDEO)