Σάββατο 9 Αυγούστου 2014

ΨΥΧΗ ΣΤΗΝ ΠΡΕΣΠΑ- ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ


Με τον δικό τους μοναδικό και ξεχωριστό τρόπο οι καλλιτέχνες της Φλώρινας και όχι μόνο δίνουν "ψυχή" στην Πρέσπα κατά τη διάρκεια της συνάντησης εικαστικών και λογοτεχνίας με τίτλο "Ψυχή στο Λαιμό : επανεκκίνηση" που διοργανώνεται  στους Ψαράδες Πρεσπών έως τη Δευτέρα 11 Αυγούστου. Η γαλήνια ατμόσφαιρα και ο αρχέγονος ψυχικός χτύπος του τόπου οδηγούν τη φετινή συνάντηση στο χωριό Ψαράδες, το οποίο αντικρίζει μια υδάτινη έκταση που ισορροπεί ανάμεσα σε τρεις χώρες, ενώ αντλεί τη μυστηριακή του αύρα από τα «ασκητήρια», τις σπηλαιώδεις τρύπες των βράχων που αποτέλεσαν ερημητήριο, φέρνοντας ακόμα στο μυαλό τις πρώτες ανθρώπινες κατοικίες.
Το χωριό απέχει λίγα χιλιόμετρα από την τοποθεσία Λαιμός, όπου το 2012 οργανώθηκε η αρχική συνάντηση («Ψυχή στο Λαιμό: έναρξη») και βρίσκεται κοντά στο παλιό εργοστάσιο του Κονσερβοποιείου, όπου το 2013 ξεκίνησε η εικαστική έκθεση «Ψυχή στο Λαιμό: μεταποίηση». Φέτος, άνθρωποι που ενδιαφέρονται για τη λογοτεχνία θα συμμετάσχουν σε καθημερινό τρίωρο εργαστήριο (workshop) με θεματικό επίκεντρο διαφορετικές εκδοχές της «κοσμογονίας», έτσι όπως αυτές παραδίδονται από θεολογικά, φιλοσοφικά και ποιητικά έργα του παρελθόντος (ελληνικά, ιουδαϊκά, βουδιστικά, ινδουιστικά, μεταξύ άλλων). Φιλοδοξία των γραπτών αφηγήσεων που θα δημιουργήσουν οι συμμετέχοντες, είναι η συμβολή στην επανεκκίνηση ενός κόσμου ο οποίος έχει πια αγγίξει την κρίσιμη μάζα του, εμμέσως καλώντας τους καλλιτέχνες να τον επινοήσουν από την αρχή. Παράλληλα, έργα εικαστικών θα ενεργοποιήσουν τη διάδραση εικόνας και λόγου. Οι εικαστικοί, εμπνευσμένοι από τα κείμενα, θα δημιουργούν επιτόπου τα έργα τους, ενώ τα μέλη του εργαστηρίου θα αναζητούν κειμενικές προεκτάσεις, αμφότεροι ενωμένοι από το νήμα της «κοσμικής επανεκκίνησης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Για το λόγο αυτό και επειδη εχει κουρασει το φαινομενο των ανωνυμων σχολιαστων τα σχόλια που θα αναρτουνται στο συγκεκριμένο blog θα είναι μόνο όσα φέρουν το όνομα του σχολιαστή. Ευχαριστουμε για την κατανόηση.
Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.