ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ ΓΙΑ ΟΙΚΙΣΜΟ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

ΘΕΜΑ: «Επιτακτική η ανάγκη άμεσης μετεγκατάστασης της Τοπικής Κοινότητας Αναργύρων του Δήμου Αμυνταίου Φλώρινας»
Οι νέες ρηγματώσεις που παρατηρήθηκαν πρόσφατα στην τοπική κοινότητα Αναργύρων του Δήμου Αμυνταίου Φλώρινας , επανέφεραν στο προσκήνιο το θέμα της μετεγκατάστασης ενός οικισμού στον οποίο η ζωή των κατοίκων έχει καταστεί αφόρητη και επικίνδυνη λόγω της δραστηριότητας του παρακείμενου ορυχείου Αμυνταίου της ΔΕΗ.
Οι καθιζήσεις εδάφους αποτελούν πλέον καθημερινό φαινόμενο. Ρωγμές στα σπίτια αλλά και υποχώρηση της ασφάλτου σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου μέσα και έξω από τον οικισμό, είναι οι συνέπειες της εξορυκτικής δραστηριότητας της ΔΕΗ στα κτίρια και στις υποδομές , φέρνοντας τους εκατόν ογδόντα κατοίκους της περιοχής σε απόγνωση.
Χειρότερο ίσως όλων, όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι ,είναι το ότι αναγκάζονται να διαβιούν σε μία ατμόσφαιρα ιδιαίτερα επιβαρυμένη και μολυσμένη από τα παρακείμενα ορυχεία, γεγονός το οποίο ,σύμφωνα με τους κατοίκους, συνδέεται άμεσα με τα αυξημένα κρούσματα καρκίνου και νόσων του αναπνευστικού συστήματος που έχουν παρατηθεί στο χωριό.
Πάγιο αίτημα των κατοίκων είναι η άμεση μετεγκατάσταση του οικισμού σε ασφαλή τοποθεσία ,πλην όμως μέχρι τώρα το μόνο που λαμβάνουν οι κάτοικοι από τους αρμόδιους φορείς είναι αόριστες υποσχέσεις.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

Για ποιον λόγο υφίσταται η καταγγελλόμενη μακροχρόνια καθυστέρηση της μετεγκατάστασης του οικισμού, με αποτέλεσμα οι κάτοικοί του να συνεχίζουν να διαβιούν σε ένα περιβάλλον επικίνδυνο για την ασφάλειά τους και καταστροφικό για την υγεία τους;
Υπάρχει ακριβές χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της μετεγκατάστασης;
Έχει διασφαλισθεί η χρηματοδότησή της;
Έχει διεξαχθεί έρευνα από τις αρμόδιες υπηρεσίες υγείας σχετικά με τα καταγγελλόμενα αυξημένα κρούσματα καρκίνου στον πληθυσμό της περιοχής και ποια επιπλέον μέτρα προστασίας της υγείας των κατοίκων έχουν ληφθεί;

Αθήνα, 7/6/2017
Ο ερωτών Βουλευτής
Αντώνιος Γρέγος
Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΛΩΡΙΝΑ

ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΥΛΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΆΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΟΥ 1ου ΓΥΜΝΑΣΊΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ (ΦΩΤΟ -VIDEO)