ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ "ΔΡΑΜΙΝΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ" ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΠΡΕΣΠΩΝ

Σε απάντηση της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Πρεσπών που εκδόθηκε στις 22-6-2020 αλλά και των δηλώσεων του δημάρχου Πρεσπών κ. Παναγιώτη Πασχαλίδη, σχετικά με το μνημείο που έστησε η ομάδα μας «Μακεδόνες Δραμινοί» στο Πισοδέρι, έχουμε να δηλώσουμε τα εξής:

α) Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Πρεσπών αναφέρει ότι το λογότυπό μας περιέχει μόνο τη φράση «Μακεδόνες Δραμινοί» και ότι τάχα εμείς προσθέσαμε στο μνημείο και τη φράση «σκίζουμε τη συμφωνία των Πρεσπών». Αυτό δεν είναι αληθές επειδή στο λογότυπο της ομάδας μας περιέχεται και η φράση «σκίζουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών». Αυτό το γνωρίζει ο δήμαρχος Πρεσπών αφού έβαλε την υπογραφή του δίπλα από το λογότυπό μας στο έγγραφο που είχαμε στείλει.

β) Η ανακοίνωση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Πρεσπών αναφέρει ότι την ημέρα της τοποθέτησης του μνημείου δεν έγινε κάλεσμα σε πολίτες φορείς, πλην του Δημάρχου, ούτε καν της κοινότητας Πισοδερίου.

Ούτε αυτό είναι αληθές. Στα αποκαλυπτήρια του μνημείου έγινε κάλεσμα. Είχαμε καλέσει και τον δήμαρχο Πρεσπών κ. Παναγιώτη Πασχαλίδη ο οποίος δήλωσε ότι δεν θα μπορέσει να παραστεί ούτε θα στείλει εκπρόσωπο του δήμου του.Το κάλεσμά μας αποδέχτηκαν ο πρόεδρος της κοινότητας Πισοδερίου και ο πρόεδρος του συνεταιρισμού δασοκτημόνων Πισοδερίου που ήρθαν στα αποκαλυπτήρια, όπως επίσης ο πρόεδρος της κοινότητας Φλώρινας, αλλά και απλοί πολίτες.

γ) Σχετικά με τιςδηλώσεις του δημάρχου Πρεσπών για αυτά που δήθεν αγνοήσαμε ως Δραμινοί και με τον τρόπο αυτό δήθεν διχάσαμε την κοινωνία της Φλώρινας, έχουμε να δηλώσουμε τα εξής:

i) δεν θεωρούμε ότι διχάζει μία στήλη η οποία αναφέρεται σε ένα πραγματικό γεγονός (το κείμενο της στήλης) και επίσης αναφέρειμία φράση (σκίζουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών) η οποία είναι εθνικά αλλά και επιστημονικά επιθυμητή. Την ελληνική κοινωνία την δίχασε η αντεθνική και αντιεπιστημονική Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία δεν δεχόμαστε να βάλουμε στο ίδιο τσουβάλι με τον αγώνα που δίνουμε για την ακύρωσής της.

ii) τον Δεκέμβριο του 2019, το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Δράμας υπερψήφισε πρόταση της ομάδας μας Μακεδόνες Δραμινοί, με την οποία καλείται η κυβέρνηση της ΝΔ να ακυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Το δημοτικό συμβούλιο της πόλης μας δεν έκρινε διχαστική την πρότασή μας. Εμείς δηλώνουμε ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΙ για τησυγκεκριμένη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του ΔΗΜΟΥΔΡΑΜΑΣκαι θεωρούμε ότι αυτή την στάση θα έπρεπε να είχαν κρατήσει ΟΛΑ τα δημοτικά συμβούλια της χώρας μας.

Μετά την απαίτηση του δήμου Πρεσπών να αφαιρεθεί το λογότυπο της ομάδας μας αλλά και να αλλάξουν και ορισμένα άλλα σημεία που δεν συμφωνούσαν με το αρχικό μας σχέδιο (μαίανδρος, μέγεθος γραμματοσειράς και πλαίσιο), εμείς ως οφείλαμε πράξαμε τα δέοντα. Η ουσία του μνημείου είναι η επιγραφή του, ανεξάρτητα από το μέγεθος της γραμματοσειράς, ανεξάρτητα εάν αυτή περιβάλλεται από πλαίσιο, ή εάν λίγο πιο κάτω υπάρχει μαίανδρος ή το λογότυπό μας. Η επιγραφή που προτείναμε έμεινε με τις ίδιες ακριβώς λέξεις.

Υ.Γ.: Προτιμήσαμε να παραμείνουν αναπάντητες οι κατηγορίες εναντίον μας για όλες αυτές τις ημέρες και να διαφυλαχθεί το μνημείο, παρά να απαντούσαμε αμέσως και να κινδύνευε αυτό με κατεδάφιση.

ΤΙ ΕΓΡΑΦΕ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΡΕΣΠΩΝ:


Έκτακτη συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Πρεσπών με ένα και μοναδικό θέμα το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με την αναθηματική στήλη που ανεγέρθηκε από τον σύλλογο Δραμινοί Μακεδόνες στον περίβολο του κοινοτικού καταστήματος Πισοδερίου.

Όπως αναφέρει στην απόφαση του το Δημοτικό Συμβούλιο «διαπιστώθηκε πως η στήλη που τοποθετήθηκε στις 17.6.2020 είναι διαφορετική από αυτή που προτάθηκε από τον σύλλογο αυτό και διαβιβάστηκε από την κοινότητα Πισοδερίου για έγκριση από το Δημοτικό συμβούλιο στις 30.5.2020. Οι αλλαγές που παρατηρήθηκαν αφορούν στα εξής: έχει προστεθεί μαίανδρος, έχει προστεθεί το λογότυπο «Δραμινοί Μακεδόνες» καθώς και η φράση «σκίζουμε τη συμφωνία των Πρεσπών», επιπλέον έχει αφαιρεθεί το πλαίσιο του κειμένου και έχει αυξηθεί το μέγεθος της γραμματοσειράς. Τέλος, η στήλη τοποθετήθηκε και αποκαλύφθηκε χωρίς να υπάρξει κάλεσμα σε πολίτες και φορείς, πλην του Δημάρχου, ούτε καν της κοινότητας Πισοδερίου της οποίας την βοήθεια αξιοποίησε ο Σύλλογος για να προωθήσει το αίτημά του.

Μετά από αυτά και με βάση την εισήγηση της υπηρεσίας, καθώς και σχετική επιστολή του προέδρου της κοινότητας Πισοδερίου, το δημοτικό συμβούλιο συνεδρίασε και αποφάσισε να ζητήσει από τον σύλλογο που κατασκεύασε και τοποθέτησε τη στήλη, μέσα στις επόμενες 20 μέρες, να την αντικαταστήσει ώστε να ανταποκρίνεται ακριβώς στην αρχική λιτή πρόταση, όπως ακριβώς υποβλήθηκε, χωρίς πρόσθετα στοιχεία και χωρίς αλλαγές στα ήδη προτεινόμενα. Αν μετά από 20 μέρες δεν έχει γίνει η αντικατάσταση με άλλη που δεν θα διαφέρει από την εγκριθείσα τότε ανακαλείται η άδεια και θα κατεδαφιστεί το μνημείο. Μέχρι τότε θα καλυφθεί από τις υπηρεσίες του Δήμου».

Η απόφαση πάρθηκε με πλειοψηφία, μειοψήφισε ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος κ. Βασίλειος Παπαδόπουλος, ο οποίος αφού εξέφρασε την διαφωνία του με την αρχική έγκριση, πρότεινε σαν καταλληλότερο τρόπο θεραπείας της διαπιστωμένης αυθαιρεσίας την αντικατάσταση της στήλης με το μισό προς τα πάνω μέρος της.

Αναφερόμενος στο θέμα αυτό ο Δήμαρχος Πρεσπών Παναγιώτης Πασχαλίδης δήλωσε ότι «Οι Πρέσπες έχουν υπάρξει το επίκεντρο διχασμού στη χώρα μας για τον οποίο οι Πρεσπιώτες αν και δεν είχαν καμία ευθύνη πλήρωσαν το βαρύτερο τίμημα. Διδαγμένοι από τα πάθη του παρελθόντος είμαστε σήμερα ταγμένοι στις αξίες της συναίνεσης και της ανοχής. Λυπάμαι πολύ που από την όμορφη Δράμα, κάποιοι αγνόησαν τις ευαισθησίες μας και καταχράστηκαν την εμπιστοσύνη της κοινότητας Πισοδερίου και του Δημοτικού Συμβουλίου και τους καλούμε να διορθώσουν άμεσα τις αυθαιρεσίες τους που έχουν δημιουργήσει ένταση και διχασμό στην κοινωνία μας».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΛΩΡΙΝΑ

ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΥΛΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΆΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΟΥ 1ου ΓΥΜΝΑΣΊΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ (ΦΩΤΟ -VIDEO)