ΤΑ ΠΡΟΒΛΉΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΉΣΕΩΝ ΣΤΟ ΕΠΊΚΕΝΤΡΟ ΣΥΝΆΝΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΉ Ν.Δ ΦΛΏΡΙΝΑΣ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΟΥ ΕΒΕ ΦΛΏΡΙΝΑΣ
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΒΕ Φλώρινας Σάββας Σαπαλίδης τα αιτήματα των επιχειρηματιών της περιοχής, έγιναν ακόμα μεγαλύτερα δεδομένης της δύσκολης κατάστασης που βιώνει η περιοχή ζητώντας του να τα μεταφέρει στους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς.
Από την πλευρά του ο κ. Αντωνιάδης τα χαρακτήρισε δίκαια και αναφέρθηκε στους σκοπούς της κυβέρνησης για ενίσχυση και στήριξη της περιοχής, αλλά και στις συναντήσεις που είχε και έχει για τα προβλήματα της Π.Ε. Φλώρινας.
Συγκεκριμένα σε δήλωση του ο κ. Αντωνιάδης "την προηγούμενη Πέμπτη ψηφίστηκε ο αναπτυξιακός νόμος, έχει κυκλοφορήσει και η πρόταση του περιφερειακού χάρτη των επιδοτήσεων και με βάση αυτό, οι περιφέρειες που βρίσκονται γύρω από τον νομό μας, δηλαδή οι Περιφέρειες Ηπείρου, Θεσσαλίας και Κεντρικής Μακεδονίας έχουν επιδότηση 50%. Η Δυτική Μακεδονία και συγκεκριμένα η Φλώρινα έχει επιδότηση 40% γιατί το ΑΕΠ του 2016-18 είναι περίπου 60% που σημαίνει ότι εάν δεν παρενέβαινε η κυβέρνηση η Φλώρινα θα έτρεχε με αναπτυξιακό δείκτη 40% και στη Θεσσαλονίκη θα είχαμε το 50%. Αυτό το 40% η κυβέρνηση το έκανε 70%. Έχει ψηφιστεί και από εδώ και πέρα τρέχουμε για να προλάβουμε τις εξελίξεις. Την Τρίτη έχω συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τα τρία αρδευτικά δίκτυα των Πρεσπών, του Παρορίου και της Τριανταφυλλιάς για να δούμε την πορεία τους και να ξεκινήσουν 100% μέσα στην άνοιξη".
Ο πρόεδρος του ΕΒΕ κ. Σαπαλίδης σε δηλώσεις του τόνισε "ο λόγος της σημερινής συνάντησης είναι να αναδείξει το Επιμελητήριο την ανάγκη στήριξης της επιχειρηματικότητας η οποία έχει πληγωθεί όλα αυτά τα χρόνια. Μιλάμε για μια δεκαετή κρίση της επιχειρηματικότητας, για τον covid και τον σεισμό. Η δυναμική του Επιμελητηρίου έχει αδυνατίσει αρκετά λόγω των μελών μας που έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους".
Αναλυτικά στις δηλώσεις τους είπαν:
Γιάννης Αντωνιάδης, βουλευτής ΝΔ Π.Ε. Φλώρινας
Παρευρίσκομαι σήμερα εδώ, στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου, προσκεκλημένος από τον πρόεδρο Σάββα Σαπαλίδη και τα μέλη της διοίκησης για να ενημερωθώ και να μεταφέρων το αίτημα του εμπορικού κόσμου του νομού για επιπλέον ενίσχυση και στήριξη από την κυβέρνηση, με αφορμή τον πρόσφατο σεισμό που έγινε στην περιοχή μας.
Την προηγούμενη Πέμπτη ψηφίστηκε ο αναπτυξιακός νόμος, έχει κυκλοφορήσει και η πρόταση του περιφερειακού χάρτη των επιδοτήσεων και με βάση αυτό, οι περιφέρειες που βρίσκονται γύρω από τον νομό μας, δηλαδή οι Περιφέρειες Ηπείρου, Θεσσαλίας και Κεντρικής Μακεδονίας έχουν επιδότηση 50%. Η Δυτική Μακεδονία και συγκεκριμένα η Φλώρινα έχει επιδότηση 40% γιατί το ΑΕΠ του 2016-18 είναι περίπου 60% που σημαίνει ότι εάν δεν παρενέβαινε η κυβέρνηση η Φλώρινα θα έτρεχε με αναπτυξιακό δείκτη 40% και στη Θεσσαλονίκη θα είχαμε το 50%. Αυτό το 40% η κυβέρνηση το έκανε 70%. Έχει ψηφιστεί και από εδώ και πέρα τρέχουμε για να προλάβουμε τις εξελίξεις.
Την Τρίτη έχω συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τα τρία αρδευτικά δίκτυα των Πρεσπών, του Παρορίου και της Τριανταφυλλιάς για να δούμε την πορεία τους και να ξεκινήσουν 100% μέσα στην άνοιξη.
Την Παρασκευή έχουμε ραντεβού μαζί με τους δημάρχους της Φλώρινας και του Αμυνταίου για να εξετάσουμε την υλοποίηση των μελετών των αρδευτικών δικτύων της Χειμαδίτιδας και της Βεγορίτιδας. Επίσης τρεις μεγάλες κοινότητες του Δήμου Φλώρινας και τρεις του Δήμου Αμυνταίου πως θα ενταχθούν στην κατασκευή των υποδομών για το φυσικό αέριο.
Επίσης θα υπάρξει και μια συνάντηση με την κα Κεραμέως για να δούμε εάν μπορεί να υλοποιηθεί αυτό που ζητούν γονείς και μαθητές της Γ’ Λυκείου, για επιπλέον μοριοδότηση με αφορμή τον πρόσφατο σεισμό.
Σάββας Σαπαλίδης, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Φλώρινας
Ο λόγος της σημερινής συνάντησης είναι να αναδείξει το Επιμελητήριο την ανάγκη στήριξης της επιχειρηματικότητας η οποία έχει πληγωθεί όλα αυτά τα χρόνια. Μιλάμε για μια δεκαετή κρίση της επιχειρηματικότητας, για τον covid και τον σεισμό.
Η δυναμική του Επιμελητηρίου έχει αδυνατίσει αρκετά λόγω των μελών μας που έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους.
Ζητάμε σήμερα από τον Βουλευτή μας να μεταφέρει στην κεντρική κυβέρνηση τα δίκαια αιτήματα του επαγγελματικού κόσμου της περιοχής μας.
Το πρώτο αίτημα που καταθέσαμε είναι η στήριξη των επιχειρήσεων που έπαθαν ζημιές από τον σεισμό και έγινε δεκτό στην πολιτική γραμματεία που είχε συγκληθεί στην Περιφέρεια, παρουσία και του βουλευτή. Έτσι έχουμε τη σύσταση της ομάδας εργασίας η οποία θα κάνει τις αυτοψίες για να αποζημιωθούν οι συνάδελφοί μας.
Υπάρχει μια σειρά πραγμάτων που βαραίνουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και εάν δεν δοθούν λύσεις φοβάμαι ότι θα έχουμε νέα λουκέτα και νέες αναστολές.
Ζητάμε την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης για την οικονομική στήριξη όλων των επιχειρήσεων της Π.Ε. Φλώρινας προκειμένου να ανταπεξέλθουν στα πάγια έξοδά τους όπως είναι τα δίκτυα κοινής ωφελείας, η θέρμανση, τα ενοίκια, στους υφισταμένους εργαζόμενους τους, με το ποσό εφάπαξ των 5.000 ευρώ.
Την αναστολή για έναν χρόνο όλων των ασφαλιστικών υποχρεώσεων μέχρι να συνέλθουν οικονομικά
Την άμεση αποζημίωση των υλικών εμπορευμάτων που καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια του σεισμού
Την επιδότηση των επιχειρήσεων με 75% των τιμολογίων ενέργειας
Η καθιέρωση ημερήσιας αποζημίωσης των νοσούντων απασχολούμενων από τον covid
Τη δημιουργία ειδικής φορολογικής ζώνης στην περιοχή ώστε να μπορεί αν κάνει εξαγωγές στις γειτονικές χώρες με τη διαφορά ισοτιμίας του νομίσματος
Την ένταξη των επιχειρήσεων με ειδικό καθεστώς και να μην αποκλειστεί καμία μικρομεσαία επιχείρηση για να μπορούν να γίνουν επενδύσεις και να κρατήσουμε τον κόσμο στην περιοχή μας
Ένα πολύ σημαντικό θέμα είναι η λειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής Φλώρινας – Μοναστηρίου με στόχο να πάει ως τη Ρωσία, για να δείξουμε το αναπτυξιακό ενδιαφέρον της περιοχής μέσω του σιδηρόδρομου και μέσω της διείσδυσης μας στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης και όχι μόνο.
Για τον χαρακτήρα της περιοχής ως διαμετακομιστικό κέντρο, χωρίς διαμετακομιστικό κέντρο και χερσαίο λιμένα είναι αδύνατον γίνει η διαδικασία ή να αποκτήσει η περιοχή εμπορική και επιχειρηματική ταυτότητα.
Ένα ακόμα θέμα των μελών μας είναι για όσες επιχειρήσεις ανέστειλαν την εργασία τους, οι εργαζόμενοί τους πρέπει να αποζημιωθούν και να στηριχθούν.
Για ένα ακόμη πάγιο θέμα για το οποίο το Επιμελητήριο έχει κάνει αγώνα από το 2012 με την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, ζητάμε την άμεση μείωση ή μια επιδότηση στα καύσιμα μέχρι να έρθει η τηλεθέρμανση, το φυσικό αέριο, που θα ανακουφίσει πραγματικά τους συμπολίτες μας.
Κ. Αντωνιάδη, ως επιχειρηματικός κόσμος, ως αντιπροσωπεία του Επιμελητηρίου, του εμπορικού συλλόγου, των ανθρώπων που συμβάλουν στην ανάπτυξη και είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας της περιοχής, που ζουν στα σύνορα και δέχτηκαν τόσα χτυπήματα θα χαρούμε την επόμενη φορά να βάλουμε μπροστά την επιχειρηματικότητα. Ήρθε η ώρα να μπουν μπροστά οι Φλωρινιώτικες μεταποιητικές επιχειρήσεις, οι Φλωρινιώτικες εξαγωγικές επιχειρήσεις να διεισδύσουν όχι μόνο στο χώρο των Βαλκανίων αλλά και γενικά στον χώρο της κεντρικής και της βόρειας Ευρώπης.
Σε ερώτησή μας σχετικά με την εκτόξευση της τιμής των τιμολογίων ρεύματος κυρίως σε επιχειρήσεις, αλλά και για την συνάντηση πολιτών και επιχειρηματιών της Φλώρινας που ζήτησαν φθηνότερο ρεύμα και φθηνότερη θέρμανση, απάντησαν:
(Ερώτηση: Όπως γνωρίζουμε οι περισσότερες επιχειρήσεις στην περιοχή μας είναι μικρές και όπως είπατε και εσείς κινδυνεύουν με λουκέτο. Τους τελευταίους δύο περίπου μήνες οι επιχειρήσεις κυρίως έλαβαν λογαριασμούς ρεύματος διπλάσιους ή και τριπλάσιους σε σχέση με τους προηγούμενους με αποτέλεσμα να αδυνατούν να τους εξοφλήσουν, επίσης μια ομάδα πολιτών και επιχειρηματιών βρέθηκε πριν από λίγες ημέρες και ενώνοντας τις φωνές τους ζήτησαν λύση για το θέμα ρεύματος όπως και για το θέμα της θέρμανσης . Γνωρίζετε εάν θα γίνει κάτι με αυτά; )
Σάββας Σαπαλίδης: Ένα από τα πάγια αιτήματα του Επιμελητηρίου που καταθέτουμε σήμερα είναι η αύξηση του ρεύματος κάτι που μας έχουν μεταφέρει πολλοί συνάδελφοί μας αλλά και οι ίδιοι την βιώνουμε και ζητάμε από την κυβέρνηση λόγω της κατάστασής μας, γιατί αντιλαμβανόμαστε ότι η αύξηση μπορεί αν έχει σχέση με το αέριο, αλλά αντιλαμβανόμαστε επίσης ότι πρέπει να στηρίξει την περιοχή μας, γι’ αυτό προανέφερα τι έχει συμβεί εδώ, όπως και για τη μείωση των μελών μας που είναι 35%. Ευχαριστώ τον βουλευτή που είναι σήμερα εδώ και πιστεύω ότι μετά τον γόνιμο διάλογο θα ξεκινήσει ένα πλαίσιο διεκδίκησης προς την κεντρική κυβέρνηση και θα καταθέσουμε αναλυτικά και εμπεριστατωμένα το τι έχει συμβεί πραγματικά στην περιοχή έτσι ώστε όταν πάμε στον αρμόδιο υπουργό να δώσουμε συγκεκριμένα στοιχεία και νούμερα για το τι συμβαίνει και τι θα συμβεί στην επιχειρηματικότητα. Σχετικά με τον ειδικό φόρο κατανάλωσης πιστεύω ότι κανείς δεν ήταν πιο μπροστά από εμάς γι’ αυτό και το 2012 κάναμε μια από τις πιο μεγάλες κινητοποιήσεις στην περιοχή και πήγαμε στη βουλή και καταθέσαμε το θέμα. Μιλούσαμε για τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε μια περιοχή που βιώνει το κρύο και όλα τα προβλήματα. Μένουμε πάλι σε αυτό και προσπαθούμε να δώσουμε λύση σε πολύ μεγάλα προβλήματα που έχουν να κάνουν σε κεντρικό κυβερνητικό επίπεδο, πιστεύουμε ότι η περιοχή της Φλώρινας πρέπει να τύχει τέτοιας υποστήριξης και τέτοιων έργων και ευελπιστούμε άμεσα να γίνει και η τηλεθέρμανση με το φυσικό αέριο όπως εξήγγειλε ο Δήμαρχος γιατί είναι έργα μεγάλα και ουσιαστικά που μπορούν να πάνε ένα βήμα μπροστά τον τόπο και να ελαφρύνουν τα οικονομικά των νοικοκυριών που βιώνουν έναν πολύ δύσκολο χειμώνα όπως και οι επιχειρήσεις που καλούνται να πληρώσουν το πετρέλαιο κανονικά χωρίς έκπτωση και καταλαβαίνετε ποια είναι η ανταγωνιστικότητά της για να μπορέσει να φτάσει σε αυτούς τους στόχους που προανέφερα. Μιλάω και για τις μεγάλες επιχειρήσεις που απασχολούν 50 ή 80 άτομα και καταλαβαίνετε τι συμβαίνει και τι κόστος έχουν και αυτές. Γι’ αυτό βάζουμε και την ανάπτυξη και τη στήριξη των μικρών επιχειρήσεων αλλά και να επιδοτηθούν μέσα από την μετασεισμική περίοδο γιατί εκεί έχουμε και χαρακτηριστικά που κουβαλάμε στη δεκαετή κρίση και δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις οικονομικές απαιτήσεις. Πρέπει η κυβέρνηση να δει πολύ σοβαρά την περιοχή και να τη στηρίξει και να αποτελέσει πραγματικά την πύλη των δυτικών Βαλκανίων, εμείς έχουμε τα δύο φυσικά σύνορα, χωρίς να θέλω να πω κάτι για τους γειτονικούς νομούς, πρέπει να υπάρχει περιφερειακή συνείδηση αλλά η Φλώρινα αποτελεί την πύλη των δυτικών Βαλκανίων με δύο φυσικά σύνορα και πρέπει να το κάνουμε πλεονέκτημα.
Γιάννης Αντωνιάδης: Η ενεργειακή κρίση είναι παγκόσμια και σήμερα όλος ο πλανήτης μαστίζεται από αυτήν που έχει σχέση με την τιμή του φυσικού αερίου και του πετρελαίου, το βαρέλι πετρελαίου αγγίζει τα 90 δολάρια. Μαστίζεται όλη η χώρα και όλος ο πλανήτης και όσο υπάρχει αυτή η κρίση με την Ρωσία και την Ουκρανία θα συνεχίσει να υπάρχει. Ο στόχος της κυβέρνησης, ο στόχος μας, είναι να ενισχύσουμε και να αποζημιώσουμε στις επιχειρήσεις το 75% της αύξησης στο ηλεκτρικό ρεύμα. Όπως τόνισε και ο κ. Σκυλακάκης το ένα είναι η επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα και το δεύτερο είναι η αύξηση στα τρόφιμα. Αυτές είναι οι δύο βασικές προτεραιότητες ενώ έπεται το θέμα του πετρελαίου θέρμανσης για το οποίο όμως ανακοίνωσε ότι για τους επόμενους μήνες αυξάνεται και το επίδομα θέρμανσης. Δεν μας καλύπτει και εννοείται ότι δεν καλύπτεται ούτε η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και σίγουρα είναι δίκαια τα αιτήματα των επιχειρήσεων είτε μικρών είτε μικρών είτε μεγάλων, το παρακολουθούμε συνεχώς για να μην ξεφύγει και να ανακουφίσουμε όσο μπορούμε τις επιχειρήσεις ώστε να μην χρειαστεί να κλείσουν. Όντως το θέμα του ρεύματος αλλά και του πετρελαίου θέρμανσης είναι κοστοβόρα για μία επιχείρηση, είναι μεγάλο έξοδο, το παρακολουθούμε και ελπίζουμε ότι θα κάνουμε το καλύτερο.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Για το λόγο αυτό και επειδη εχει κουρασει το φαινομενο των ανωνυμων σχολιαστων τα σχόλια που θα αναρτουνται στο συγκεκριμένο blog θα είναι μόνο όσα φέρουν το όνομα του σχολιαστή. Ευχαριστουμε για την κατανόηση.
Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.