ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ "ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΝΥΜΦΑΙΟΥ" ΓΝΩΣΤΟ ΚΑΙ ΩΣ "ΣΠΙΤΙ ΤΩΝ ΧΡΥΣΙΚΩΝ"

Εγκαινιάστηκε από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Καστορίας κ.κ Καλλίνικος στην Τ.Κ Νυμφαίου, το Μουσείο Αργυροχρυσοχοΐας, Λαογραφίας και Ιστορίας Νυμφαίου «Το σπίτι του Νυμφαίου», γνωστό και ως Σπίτι Χρυσικών.
Το μουσείο στεγάζεται σε ένα τριώροφο πέτρινο κτίριο παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, δίπλα στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου, το οποίο ανηγέρθη το 2000 επί προεδρίας Νικολάου Μέρτζου και αποτελεί πιστό αντίγραφο παλαιού αρχοντικού, στο οποίο έχουν ενσωματωθεί παλαιές τοιχογραφίες, περίτεχνα ξύλινα μακεδονικά ταβάνια και αυθεντικά σπάνια έπιπλα. 

Ανάμεσα στα εκθέματα του μουσείου, φιλοξενείται η συλλογή σπάνιων παραδοσιακών εργαλείων αργυροχρυσοχοΐας καθώς και έργα χρυσικών (το χωριό έχει παράδοση στην τέχνη της αργυροχρυσοχοΐας από το 1650). Σπάνιο αρχειακό υλικό (πρωτότυπες επιστολές των αρχηγών του Μακεδονικού Αγώνα, έγγραφα, φωτογραφικό υλικό κλπ) από τον Μακεδονικό Αγώνα, κειμήλια και παραδοσιακές ενδυμασίες της περιοχής καθώς και αντικείμενα οικιακής χρήσης

Στο μουσείο επίσης, εκτίθενται πορτρέτα και φωτογραφίες Ελλήνων Βλαχικής καταγωγής, που συνέβαλαν σημαντικά στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή της Ελλάδας τον 19ο αιώνα και στις αρχές του 20ου αιώνα, καθώς και φωτογραφικό υλικό από την παραδοσιακή κοινωνική ζωή των Νυμφαιωτών.


Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Αμυνταίου Άνθιμος Μπιτάκης, ο Νυμφαιώτης και πρ. Δημάρχος Θεσσαλονίκης Ιωάννης Μπουτάρης, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Νυμφαίου Πέτρος Τζούτζιας, ο Προέδρος της ΔΕΤΕΠΑ και Αντιδήμαρχος Αμυνταίου Στυλιανός Δεμερτζίδης και οι Αντιδήμαρχοι Ελένη Γυρίκη και Διαμαντούλα Κρητικού, τοπικών φορέων και πλήθους κόσμου,

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΛΩΡΙΝΑ

ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΥΛΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΆΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΟΥ 1ου ΓΥΜΝΑΣΊΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ (ΦΩΤΟ -VIDEO)