ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ NATURA 2000 ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΕΣΠΑ

Ξεκίνησε η δημόσια διαβούλευση για το έργο που περιλαμβάνει 23 Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες και Σχέδιο Διαχείρισης (ΣΔ) για τις 446 περιοχές του δικτύου Natura 2000 της χώρας, μοιρασμένων σε 11 ομάδες περιοχών. Η δημόσια διαβούλευση για την ΕΠΜ, η οποία διενεργείται από τους μελετητές των ΕΠΜ, θα διαρκέσει έως και τις 6 Οκτωβρίου 2024 και θα ακολουθήσει η εκπόνηση των σχεδίων ΠΔ και των ΥΑ για τα σχέδια διαχείρισης.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Πρεσπών, την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2024, στις 11π.μ., θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή ενημερωτική συνάντηση στην αίθουσα συνεδριάσεων «Λάζαρος Ναλπαντίδης», στη διάρκεια της οποίας θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα των μελετών.
Ο Δήμαρχος Πρεσπών Γιώργος Στεργίου, όπως αναφέρεται, υποδέχτηκε στο γραφείο του τον συντονιστή της μελέτης Δρ Βιολόγο – Περιβαλλοντολόγο, Νίκο Γιαννάκη, ο οποίος τον ενημέρωσε για την Μελέτη 3, που αφορά στην εκπόνηση των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών (ΕΠΜ) και των Σχεδίων Διαχείρισης (ΣΔ) για τις περιοχές NATURA 2000 Δυτικής Μακεδονίας (μέρους: Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης, Καστοριάς, Φλώρινας, Γρεβενών) και Κεντρικής Μακεδονίας (μέρους: Περιφερειακές Ενότητες Πέλλας, Ημαθίας, Πιερίας).

Στις περιοχές μελέτης Καστοριάς και Πρεσπών, τονίζεται ότι περιλαμβάνονται αξιόλογοι χερσαίοι και υγροτοπικοί τύποι οικοτόπων, όπου ενδιαιτούν σπάνια, ενδημικά, απειλούμενα είδη ζώων και φυτών με ιδιαίτερο βιογεωγραφικό ενδιαφέρον και τα οποία θα πρέπει να προστατευθούν, είτε με εφαρμογή άμεσων μέτρων περιορισμού και ελέγχου των δραστηριοτήτων που επιδρούν αρνητικά σ’ αυτά, είτε έμμεσα, με την εφαρμογή μέτρων διαχείρισης στον χώρο όπου τα εν λόγω στοιχεία εντοπίζονται.

Το έργο της εκπόνησης των ΕΠΜ, ΠΔ και Σχεδίων Διαχείρισης για περιοχές του Δικτύου Natura 2000, που όπως τονίζεται υλοποιείται στη χώρα μας για πρώτη φορά, είναι εξαιρετικά σημαντικό τόσο για την προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος, όσο και σε σχέση με τις υποχρεώσεις της Ελλάδας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Για την υλοποίηση του έργου των ΕΠΜ το ΥΠΕΝ (Δ/νση Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας / Τμήμα Προστατευόμενων Περιοχών, ως διευθύνουσα υπηρεσία) ανέθεσε το έργο σε ιδιώτες μελετητές μέσω σχετικών συμβάσεων, μετά τη διενέργεια ανοιχτού διεθνούς διαγωνισμού.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΥΟ ΧΡΥΣΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΚΑΙ ΔΥΟ ΚΥΠΕΛΛΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΚΟΠΕΥΤΙΚΗ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΥΛΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΆΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΟΥ 1ου ΓΥΜΝΑΣΊΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ (ΦΩΤΟ -VIDEO)