Η ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Οι Πρέσπες στη …Θεσσαλονίκη, ή αλλιώς µια εικαστική πορεία που χαρτογράφησε και ενεργοποίησε πρωτογενείς εικαστικές διαδικασίες στη συνοριακή περιοχή των Πρεσπών. Το αποτέλεσµα και η καταγραφή αυτού του εξαιρετικά ιδιόµορφου εγχειρήµατος θα παρουσιαστεί µέσα από την έκθεση «Εικαστική Πορεία προς τις Πρέσπες 2007 – 2014. Μια διαδικασία βίωσης του τοπίου», στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνη στη Μονή Λαζαριστών, από τις 10 Οκτωβρίου 2014  έως τις 10 Ιανουαρίου 2015 (εγκαίνια: Παρασκευή 10 Οκτωβρίου στις 19:00. Μέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Σάββατο 10:00-18:00). Η έκθεση θα πλαισιωθεί από εκπαιδευτικά εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες, βιωµατική πορεία προς τον ∆ενδροπόταµο Θεσσαλονίκης και Συνέδριο στη λήξη της. ∆ιοργανώνεται από το Τµήµα Εικαστικών και Εφαρµοσµένων Τεχνών του Πανεπιστήµιου ∆υτικής Μακεδονίας (1ο Εργαστήριο Ζωγραφικής).
Το ιστορικό µιας….πορείας.

Η Εικαστική πορεία στις Πρέσπες είναι µια σύνθετη δράση που ξεκίνησε το 2007 µε σκοπό να διερευνήσει την προσέγγιση που υποστηρίζει ότι η καλλιτεχνική εµπειρία υπάρχει εκεί όπου συναντώνται άνθρωποι, τόποι, ιδέες και εικόνες. Η πορεία στο φυσικό περιβάλλον των Πρεσπών είναι ένας περιπατητικός στοχασµός επικοινωνίας τόσο µεταξύ όσων συµµετέχουν όσο και µε το περιβάλλον που ανακαλύπτουν κατά µήκος της διαδροµής. Η διαδικασία φαίνεται να συγγενεύει µε τις διαδικασίες των flânneurs του ροµαντισµού ή των landscape καλλιτεχνών, ωστόσο είναι διαφορετική·το φυσικό περιβάλλον αποτελεί τόπο συνάντησης σύγχρονων ανθρώπων και όχι το χαµένο παράδεισο µιας απολεσθείσας αθωότητας ή τον τόπο όπου κάποιος συναισθάνεται το υπέροχο.
Την πρώτη χρονιά το 2007 η Εικαστική Πορεία προς τις Πρέσπες είχε ως βασική επιδίωξη την ενεργοποίηση µιας διαδικασίας που θα εισήγαγε τους φοιτητές/τριες του Τµήµατος Εικαστικών και Εφαρµοσµένων Τεχνών του Πανεπιστήµιου ∆υτικής Μακεδονίας σε σύγχρονες έννοιες και πρακτικές. Το πρωτεύον αιτούµενο ήταν η διερεύνηση του περιβάλλοντος χώρου του νοµού Φλώρινας µε αφετηριακή βάση τις θεωρητικές προσεγγίσεις της κριτικής σκέψης. Στην εξέλιξή της η Εικαστική Πορεία προς τις Πρέσπες διευρύνθηκε πέρα από τον εκπαιδευτικό ρόλο και την εντοπιότητά  της και µετεξελίχθηκε σε µια πρακτική καλλιτεχνικής και κοινωνικής βίωσης του  τοπίου. Η διαδικασία διεθνοποιήθηκε µε µετακλήσεις επισκεπτών καλλιτεχνών και θεωρητικών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, δράσεις στις γειτονικές χώρες (Αλβανία, FYROM), συµµετοχή σε διεθνή συνέδρια (ΗΠΑ, Ολλανδία, Κύπρος) και συνεργασία µε φορείς του εξωτερικού όπως το Art Department του University of New Mexico (ΗΠΑ) που πραγµατοποιεί αντίστοιχες δράσεις στα σύνορα Τέξας/Μεξικό (Land Arts of the American West). Η Εικαστική Πορεία εισάγει όρους που είτε έχουν ξεχαστεί τα τελευταία χρόνια είτε δεν έχουν διερευνηθεί µέχρι τώρα. Κυρίως όµως προτείνει το µοντέλο του καλλιτέχνη/ερευνητή/στοχαστή· ενός καλλιτέχνη που οι πρακτικές του θα έχουν ως επιδίωξη το καλλιτεχνικό παράγωγο ως απότοκο του βιώµατος και της κριτικής σκέψης.
Επιδίωξη της Εικαστικής Πορείας προς τις Πρέσπες είναι η δηµιουργία καλλιτεχνικών έργων που εκκινούν από την εντοπιότητα και η υιοθέτηση µιας σχεσιακής καλλιτεχνικής πρακτικής µε κοινωνική διάσταση.  Η έκθεση Εικαστική Πορεία προς τις Πρέσπες 2007 – 2014, µια διαδικασία βίωσης του τοπίου καταγράφει τις αφετηριακές εµπειρίες (τα αποφασιστικά συµβάντα) εκείνων που εργάστηκαν στις Πρέσπες καθώς και τα έργα που πραγµατοποίησαν. Οι Πρέσπες αναδεικνύονται µε αυτό τον τρόπο σε ένα πεδίο σύγχρονης αρχαιολογίας υπό εξερεύνηση. Συντονιστής Εικαστικής Πορείας: Γιάννης Ζιώγας Επιµελητές: Γιάννης Ζιώγας, Πηνελόπη Πετσίνη Επιστηµονική Επιτροπή: Γιάννης Ζιώγας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Πηνελόπη Πετσίνη Συντονισµός ΚΜΣΤ: Ειρήνη Παπακωνσταντίνου.
Εκπαιδευτικά Εργαστήρια φύση/όρια/υλικά 3
Τα εκπαιδευτικά εργαστήρια φύση/όρια/υλικά 3 στοχεύουν στη γνωριµία, επαφή και  δηµιουργική ενασχόληση µε πρωτογενή υλικά και παραδοσιακές τεχνικές κατασκευής αντικειµένων από την περιοχή των Πρεσπών. Τα εργαστήρια απευθύνονται σε παιδιά 7 έως 12 χρόνων, εκτός από εκείνο του Σαββάτου 1  Νοεµβρίου 2014 που απευθύνεται σε ενήλικες. Σάββατο 1 Νοεµβρίου 2014: Παρασκευή καλλυντικών µε φυσικά υλικά Σάββατο 8 Νοεµβρίου 2014: Κατασκευή χαρτιού µε φυσικά υλικά Σάββατο 15 Νοεµβρίου 2014: Φυτικά χρώµατα/Εφαρµογές.
Σάββατο 22 Νοεµβρίου 2014: Θρύλοι Μύθοι Ιστορίες
Σάββατο 29 Νοεµβρίου 2014: Αργαλειός
Συντονισµός: Κική Στούµπου
Συντονισµός ΚΜΣΤ: Εύη Παπαβέργου, Κατερίνα Παρασκευά
Πληροφορίες στο τηλ. 2310589222, Τµήµα Εκπαιδευτικών Προγραµµάτων
ΚΜΣΤ
Εικαστική Πορεία προς τον ∆ενδροπόταµο
Σάββατο 13 ∆εκεµβρίου 2014 (η ακριβής πορεία θα ανακοινωθεί)
Συνέδριο «ΤΟΠΙΟ: ΙΣΤΟΡΙΕΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ, ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ»
Παρασκευή 9 & Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2015 (το πρόγραµµα θα ανακοινωθεί)
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα πραγµατοποιηθεί live αυτοσχεδιασµός από το κουιντέτο FETA βασισµένο σε ηχοτοπία των Πρεσπών.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΛΩΡΙΝΑ

ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΥΛΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΆΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΟΥ 1ου ΓΥΜΝΑΣΊΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ (ΦΩΤΟ -VIDEO)