Κυριακή, 30 Νοεμβρίου 2014

"ΤΣΙΡΙ-ΤΣΙΡΙ ΒΑΡΒΑΡΑ" ΣΤΟ ΑΜΥΝΤΑΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ-ΕΘΙΜΟ ΜΕ ΤΟ ΑΝΑΜΜΑ ΦΩΤΙΩΝ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΟΥ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ

Στην τελική ευθεία της προετοιμασίας τους βρίσκονται οι κατοικοι του Αμυνταιου για το πανάρχαιο έθιμο του ανάμματος φωτιών «Τσίρι Βάρβαρα» που θα αναβιώσει και φέτος την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014 στις γειτονιές του Δήμου  Αμυνταιου.
Το έθιμο αναβιώνει εδώ και χρόνια στο Αμύνταιο την παραμονή της εορτής της Αγίας Βαρβάρας, προστάτιδας του πυροβολικού, και έχει ρωμαϊκές καταβολές. Η χριστιανική εκδοχή θέλει το έθιμο προς τιμή της Αγίας Βαρβάρας, η οποία σώθηκε όταν αποπειράθηκαν να την κάψουν. Το έθιμο Τσίρι -Τσίρι Βάρβαρα πήρε την ονομασία από τον ήχο που βγάζουν τα ξύλα όταν καίγονται.Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με το άναμμα της πρώτης φωτιάς στις 21:00 μ. μ. στον ανοικτό χώρο , στο δρόμο προς Φλώρινα (αλάνα έναντι Συρίλλα ), όπου ο Δήμος Αμυνταίου θα προσφέρει Αμυντιώτικο κρασί -φασολάδα-λουκουμάδες καθώς και εδέσματα-γλυκά που θα ετοιμάσουν οι Σύλλογοι του Αμυνταίου .
Η δεύτερη φωτιά θα ανάψει στην αλάνα , στο παλιό Αμύνταιο στις 24:00μ.μ. , όπου επίσης θα προσφερθεί άφθονο κρασί και η παραδοσιακή ορχήστρα θα συντροφεύει τους επισκέπτες μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Για το λόγο αυτό και επειδη εχει κουρασει το φαινομενο των ανωνυμων σχολιαστων τα σχόλια που θα αναρτουνται στο συγκεκριμένο blog θα είναι μόνο όσα φέρουν το όνομα του σχολιαστή. Ευχαριστουμε για την κατανόηση.
Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.