Πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση βιβλίου του Σταύρου Τζίμα 'Η κατάρρευση της Γιουγκοσλαβίας και οι ελληνικές φαντασιώσεις' (photo)

Η φωτογραφία είναι του Δημήτρη Στραβου 
Ρεπορταζ: Μερόπη Βαχτσεβανου
Στην αίθουσα Κοβεντάρειο πραγματοποιήθηκε σήμερα στις 12:15 η παρουσίαση βιβλίου του Σταύρου Τζίμα
«Η κατάρρευση της Γιουγκοσλαβίας και οι ελληνικές φαντασιώσεις »στην ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε vetonews.gr,veto fm και ο εκδοτικός οίκος Επίκεντρο.

Για το βιβλίο μίλησαν οι ο Ραϋμόνδος Αλβανός, επιστημονικός υπεύθυνος λειτουργίας του Πάρκου Εθνικής συμφιλίωσης, «είχα την τύχη και τιμή να διαβάσω αυτό το πολύ συναρπαστικό βιβλίο που πραγματεύει ένα πάρα πολύ σημαντικό θέμα τόσο την κατάρρευση της Γιουγκοσλαβίας , όσο και την πρόσληψη αυτής της κατάρρευσης από την ελληνική κοινή γνώμη. Έχω την αίσθηση ότι η εμπειρία των τελευταίων 15-20 ετών των γεγονότων που συνέβησαν εκεί πέρα μας δίνει πάρα πολλά μαθήματα. Το σημαντικότερο πλεονέκτημα θεωρώ είναι το γεγονός ότι έχει και ιστορίες απλών πρωταγωνιστών της περιόδους εκείνης. Βέβαια οι βασικές ευθύνες ανήκουν στις πολιτικές ηγεσίες και στις μεγάλες δυνάμεις ,αλλά να μην ξεχνάμε ότι δεν πολέμησαν οι μεγάλες δυνάμεις-Γαλλία –Γερμανία Αγγλία, η οποίες έχουν ευθύνες και η Αμερική – πολέμησαν οι ίδιοι οι άνθρωποι . Που κατά τη γνώμη μου έχουν και το μεγαλύτερο βάρος γα τον αλληλοσκοτωμό και βέβαια ιδίως οι πολιτικές ηγεσίες τους. »
Ο Νίκος Ραχωβίτης μέλος του Δικτύου Pro-tasis, «Το βιβλίο είναι μία εξαιρετική δουλειά του Σταύρου Τζίμα. Μια δουλειά η οποία για μένα τουλάχιστον μοιάζει με έργο ζωής μιλάμε για 2 δεκαετίες σοβαρής δουλειάς , με πάρα πολλές συνεντεύξεις, με κατά τόπους παρατήρησης των διάφορων εξελίξεων στο μέτωπο, με πάρα πολλές αποστολές για κάτι το οποίο είναι πολύ επίπονο . Μιλάμε για μια δημοσιογραφική προσέγγιση που αφήνει τον αναγνώστη να κατανοήσει αυτός για λογαριασμό του τι έγινε έτσι, τι έγινε διαφορετικά, τι αυτός πιστεύει, με τι συμφωνεί με τι διαφωνεί. Το συνιστώ ανεπυφύλακτα σε οποιονδήποτε θέλει να μάθει περισσότερα πράγματα για την άγνωστη γειτονιά μας, για τα Βαλκάνια. Για τα Βαλκάνια τα οποία εδώ και χρόνια παράγουν πολύ περισσότερη ιστορία από αυτήν την οποία μπορούν ουσιαστικά να χωνέψουν. » Επίσης πρότεινε για αυτόν που θα μελετήσει το βιβλίο να δει παράλληλα και το ντοκιμαντέρ του ΒΒC που αναφέρεται στον θάνατο της Γιουγκοσλαβίας , το οποίο χρησιμοποιήθηκε και στο δικαστήριο της Χάγης όπου πάρθηκαν οι αποφάσεις για πάρα πολλούς από τους πρωταγωνιστές του δράματος.
Ο συγγραφέας Σταύρος Τζίμας αναφέρει τα πιο σημαντικά σημεία που πρέπει να κρατήσουμε από αυτό το βιβλίο και τους σημαντικότερους κινδύνους «Να δούμε τι έγινε σε αυτήν την περιοχή , πως έγινε , γιατί έγινε και πόσο κοντά φτάσαμε και εμείς σε μία ενεργό εμπλοκή με αυτήν την πολιτική σύγκρουση. Το πρώτο σημείο είναι το πώς πραγματικά βρεθήκαμε ένα βήμα στα πρόθυρα αυτής της εμπλοκής που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε έναν βαλκανικό πόλεμο . Το δεύτερο σημείο είναι να δούμε πως δούλεψαν οι δημοσιογράφοι στου πολέμους, ενώ το τρίτο στοιχείο που επισημαίνω στο τέλος είναι το που πηγαίνει σήμερα ολόκληρη η περιοχή αυτή. Τελειώσαμε; Κλείσαμε με τους πολέμους στα Βαλκάνια; Δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος θα το δείτε και μέσα από το βιβλίο. Οι κίνδυνοι που υπάρχουν και σήμερα να μπει η περιοχή πάλι σε περιπέτειες. Οι δύο βασικότεροι κίνδυνοι είναι η απογοήτευση των ανθρώπων, των πολιτών σε αυτές τις χώρες από το ότι βλέπουν το όραμα της ένταξής τους στην ΕΕ να σβήνει , λόγω της οικονομικής κρίσης , λόγω της ξενοφοβίας , του ρατσισμού που αρχίζει και κυριαρχεί σε όλη την ΕΕ . Αρχίζουν να πιστεύουν ότι χάνουν το τρένο προς τις ευρωπαϊκές δομές . Αυτό είναι ένα όνειρο που το είχε ο κάθε Βαλκάνιος Αυτό μπορεί να οδηγήσει πάλι στην εσωστρέφεια και στην αναβίωση κάποιων εθνικισμών που είδη σοβούνε κάτω από τις στάχτες. Ο δεύτερος κίνδυνος είναι η ριζοσπαστικοποίηση των ισλαμικών μουσουλμανικών πληθυσμών που υπήρχαν στα Βαλκάνια και υπάρχουν ακόμη. Είναι η μεγαλύτερη και πλέον συμπαγής σε όλη την Ευρώπη αλλά μέχρι τώρα έχουμε ένα ισχυρό Ισλάμ με μουσουλμανικούς πληθυσμούς που είναι φιλήσυχοι κοσμοπολίτες και παραδοσιακά συνυπήρχαν και συμβίωναν αρμονικά με τους χριστιανικούς πληθυσμούς. » Ο συντονιστής της συζήτησης και δημοσιογράφος Σπύρος Κουταβάς «Είναι η Πέμπτη εκδήλωση που διοργανώνουμε αυτήν την φορά με αφιέρωμα στο βιβλίο του Σταύρου Τζίμα 'Η κατάρρευση της Γιουγκοσλαβίας 'και τους ελληνικούς μύθους που συνόδευσαν όλη αυτήν την υπόθεση, η οποία μπορούμε να πούμε ότι έχει σημαδέψει και όλη την ελληνική πολιτική ζωή. Μην ξεχνάμε ότι σε αυτόν τον φοβερό εμφύλιο που ταλάνισε περι μία 10ετία τα Βαλκάνια συμμετείχαν και έλληνες εθελοντές που πήγαν μαχητές για να βοηθήσουν στα πλαίσια του ομόδοξου και ορθόδοξου. Μία από τις πλάνες που υπήρξαν κατά τη διάρκεια της πρόσφατης εθνικής ιστορίας συμμετείχαν και έλληνες μεταξύ τω οποίων κάποιο παλικάρι από την Κοζάνη- που δεν θα ήθελα να πω το όνομα του. Εμείς θα συνεχίσουμε αυτόν τον διάλογο με την κοινωνία παρουσιάζοντας προβλήματα σύγχρονα και παλαιότερα με νέο τρόπο.»
Η παρουσίαση έκλεισε με ενδιαφέρουσες ερωτήσεις , επισημάνσεις των ακροατών.

Πηγή: vetonews.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΛΩΡΙΝΑ

ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΥΛΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΆΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΟΥ 1ου ΓΥΜΝΑΣΊΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ (ΦΩΤΟ -VIDEO)