ΦΩΤΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ Σ.Ε.Ο. ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Οι Φωτιές της Φλώρινας είναι ένα πολύ παλιό έθιμο. Ανήκει στα πατροπαράδοτα ήθη και έθιμα της περιοχής και παρά την «δίωξη» του σε παλιότερες και πέτρινες εποχές λόγω της απόδοσης σε αυτό παγανιστικών καταβολών, ο λαός της Φλώρινας με πείσμα και άλλες φορές δειλά και άλλες φανερά το στήριζε και το στηρίζει και πάντα άναβαν λίγες ή περισσότερες φωτιές στις γειτονιές της Φλώρινας. Η αρχή της νίκης του φωτός επι του σκότους με το χειμερινό ηλιοστάσιο στις 21 Δεκεμβρίου όπου η μέρα αρχίζει και μεγαλώνει εορτάζονταν από πάρα πολύ παλιά. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι και τα Χριστούγεννα όπου εορτάζεται ο ερχομός του Θεανθρώπου Χριστού στην Γή εορτάζονται την ίδια εποχή. Η σύνδεση δε του εθίμου με τις φωτιές που άναψαν οι βοσκοί γύρω από την φάτνη του Θείου Βρέφους δεν είναι τυχαία επίσης.Ακολουθώντας τον δρόμο της εξέλιξης και τις τάσεις της εποχής και της μόδας οι φωτιές αλλάζουν χαρακτηριστικά με τον χρόνο. Με βασικό αρχικό στόχο να ενώσει τον κόσμο της γειτονιάς γύρω από μια κοινή εστία φωτιάς και να γιορτάσει δαμάζοντας την κρύα νύχτα του Δεκέμβρη έχουν υπάρξει κατά καιρούς διάφορες παραλλαγές και προσθήκες. Από τις «μάχες» μεταξύ των γειτονιών για την εξασφάλιση της καύσιμης ύλης παλιότερα, την σταδιακή ύπαρξη ανταγωνιστικής διάθεσης μεταξύ των φωτιών για το ποια θα είναι μεγαλύτερη και την διαμόρφωση τους ανάλογα με τα γούστα και το κοινό που στοχεύουν, όλα αυτά τα στοιχεία υπήρχαν, υπάρχουν και διαμορφώνουν το έθιμο με τον καιρό.Η στάση των τοπικών αρχών (Δήμος, Νομαρχία παλιότερα και Περιφερειακή Ενότητα την σύγχρονη εποχή) απέναντι στο έθιμο μεταβάλλονταν επίσης αν και η διαφαινόμενη τουριστική αξιοποίηση του ερχόταν πάντα σε αντίθεση με τις τάσεις απαξίωσης του από κάποια κέντρα όπως έγινε με μεγαλύτερη επιτυχία δυστυχώς σε άλλες παραδοσιακές γιορτές.
Θα περίμενε κανείς ότι ένα τοπικό έθιμο που κατάφερε να επιβιώσει στον χρόνο και απέκτησε αναγνωρισιμότητα και «brand name» για τον τόπο μας όπως απαιτεί η μόδα της σύγχρονης εποχής θα είχε περισσότερη στήριξη. Λέγοντας στήριξη δεν εννοούμε την μη συμμόρφωση με περιβαλλοντικούς όρους (για πολλά χρόνια στο παρελθόν υπήρχε η επικίνδυνη και βλακώδης συνήθεια να καίγονται ελαστικά αυτοκινήτων στις φωτιές) ή με όρους προστασίας του κοινού, της ιδιοκτησίας και των χώρων. Από την στιγμή όμως που βασικές και αυτονόητες προϋποθέσεις ασφάλειας και λογικής τηρούνται δεν υπάρχει λόγος από συγκεκριμένες φωτιές να ζητούνται στοιχεία πολλών από τους διοργανωτές από την αστυνομία και να έρχονται στη συνέχεια περιπολικά για να συλλάβουν διοργανωτές μετά από καταγγελίες για «διατάραξη κοινής ησυχίας» σε συγκεκριμένες φωτιές ενώ ακούγονται σε όλη την πόλη οι εορτασμοί από τις γειτονικές. Μήπως υπάρχουν ύποπτες και αθώες φωτιές;
Κάποιες παλιότερες εποχές επίσης υπήρχαν χορηγίες και συνδιοργανώσεις για τις φωτιές. Για φέτος μετά από πολλά χρόνια δεν υπάρχει καμία στήριξη από πουθενά εκτός ίσως από κάποιες ποσότητες κρασιού που ίσως διανεμηθούν όπως αναφέρθηκε. Ένα έθιμο που εκτός από την διατήρηση της παράδοσης προσφέρει μια τονωτική ένεση κίνησης σε ξενοδοχεία, ταβέρνες και εστιατόρια αφήνεται στην τύχη του. Οι αντίστοιχες επαγγελματικές ενώσεις με ελάχιστες εξαιρέσεις μεμονωμένων επιχειρηματιών δεν έχουν δείξει καμία διάθεση έως τώρα για έμπρακτη στήριξη του, ούτε φέτος ούτε ποτέ μέχρι τώρα. Ουσιαστικά κόβουμε ένα από τα κλαδιά στα οποία καθόμαστε σαν κάτοικοι αυτής της περιοχής. Οι Φωτιές όμως υπήρχαν πριν από εμάς και θα υπάρχουν και μετά από εμάς. Ακόμα και αν ακολουθηθεί ο δρόμος της απαξίωσης και των διακρίσεων θα υπάρχουν πάντα μικρές παρέες που σε πείσμα των καιρών θα μαζεύονται γύρω από μια φωτιά για να γλεντήσουν. Έστω και στο αυτόφωρο για την «διατάραξη» κάποιων φιλήσυχων συμπολιτών μας.
Ο συμβολισμός της νίκης του φωτός επί του σκότους είναι μπροστά μας και είναι στο χέρι μας να τον νοιώσουμε. Δεν μπαίνουν όρια στην ψυχή, το δείχνει εξάλλου και η ίδια η φύση.
Με αυτές τις σκέψεις και τους συλλογισμούς σας περιμένουμε για άλλη μια χρονιά το βράδυ της 23ης Δεκεμβρίου να γιορτάσετε μαζί μας στην Φωτιά του Συλλόγου Ελλήνων Ορειβατών Φλώρινας και στις άλλες φωτιές της όμορφης περιοχής μας και σας ευχόμαστε καλές γιορτές και χρόνια πολλά.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΛΩΡΙΝΑ

ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΥΛΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΆΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΟΥ 1ου ΓΥΜΝΑΣΊΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ (ΦΩΤΟ -VIDEO)