ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΙΝΕΛΙΕΣ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΤΡΟΠΑΡΑΔΟΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΟ ΑΝΑΜΜΑ ΤΩΝ ΦΩΤΙΩΝ ΣΤΗΝ ΦΛΩΡΙΝΑ

Οι τελευταίες πινελιές μπαίνουν στις γειτονιές της Φλώρινας για την αναβίωση του πατροπαράδοτου εθίμου το Άναμμα των Φωτιών, που αναβιώνει το βράδυ της 23ης Δεκεμβρίου, με το στήσιμο της φωτιάς. Οι φωτιές της Φλώρινας είναι σήμα κατατεθέν της περιοχής την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων, έθιμο που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Κάθε γενιά το περιέλαβε με περισσή αγάπη και το προσάρμοσε στα χρόνια τα δικά της. Ανάβονται φωτιές, ύψους μέχρι 15μ. και σε καθεμία από αυτές κερνούν κρασί, γλυκά και φασολάδα, ενώ γύρω από τη φωτιά γίνεται χορός με μουσική από τα τοπικά συγκροτήματα. Η προετοιμασία για το άναμμα της Φωτιάς κρατάει μήνες καθώς ομάδες παιδιών – αφού επιλέξουν ένα ασφαλές μέρος φύλαξης – αποθηκεύουν τόνους ξύλα και κέδρα που κόβουν από το βουνό. 
Για κάθε βραδιά υπάρχει και ο υπεύθυνος φύλαξης των ξύλων της γειτονιάς στις οποίες στήνονται καλύβες για την φύλαξη της φωτιάς όπου κάθε βράδυ κάτοικοι και επισκέπτες ψήνουν, πίνουν και γλεντούν.Οι φωτιές συμβολίζουν την φωτιά που άναψαν οι ποιμένες για να ζεστάνουν τον Χριστό και να αναγγείλουν την άφιξη του στο κόσμο αυτό.

Πηγή:www.ert.gr/news/florina

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΛΩΡΙΝΑ

ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΥΛΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΆΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΟΥ 1ου ΓΥΜΝΑΣΊΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ (ΦΩΤΟ -VIDEO)