Ο ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΤΩΝ 800 ΕΥΡΩ

Προσθήκη λεζάντας
To Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Φλώρινας συνεδρίασε εκτάκτως την 25η/03/2020 με μόνο θέμα την υπαναχώρηση της κυβέρνησης από την ήδη εξαγγελθείσα δέσμευση της για καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού στους δικηγόρους της χώρας ,ποσού 800,00€. Στην καταφανή αδικία και τον πρωτοφανή αυτόν εμπαιγμό που υφίσταται ο κλάδος μας, απαντούμε τα ακόλουθα:
Την 19η/3/2020 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμα που απηύθυνε προς τον ελληνικό λαό, δήλωσε πως όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που θίγονται από τα έκτακτα μέτρα για την πρόληψη της διάδοσης του κορονοϊού COVID-19, θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση ύψους 800,00€. Την επόμενη ημέρα, σε επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών συμπεριελήφθησαν, όπως ήταν αναμενόμενο, οι Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας που αφορούν τις νομικές δραστηριότητες και οι Δικηγόροι ανήκαν και επίσημα στους δικαιούχους λόγω της αναστολής λειτουργίας των Δικαστηρίων και των Δημοσίων Υπηρεσιών, των οποίων η ομαλή και εύρυθμη λειτουργία είναι απαραίτητη για την διεκπεραίωση οιασδήποτε δικηγορικής εργασίας.
Την 24η/3/2020 όμως, μέρα που θα μείνει στην συνείδηση όλων μας ως «μαύρη» για τον μαχόμενο Έλληνα Δικηγόρο, η κυβέρνηση αποφάσισε άδικα, αναιτιολόγητα και κυρίως επιδεικνύοντας έτι μια φορά το σκληρότερο πρόσωπό της στον επιστημονικό κλάδο μας, ο οποίος είναι αυτονόητο ότι στηρίζει με όλα τα μέσα, στη παρούσα δύσκολη συγκυρία που περνά η χώρα μας την υλοποίηση των μέτρων και την διαφύλαξη κράτους δικαίου-, την εξαίρεσή μας από την ανωτέρω ενίσχυση, προκαλώντας πρωτίστως την έκπληξη αλλά και την οργή σύσσωμου του δικηγορικού σώματος, διότι η ένταξη του δικηγόρου στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενος καθώς και το γεγονός ότι η αναστολή της λειτουργείας των δικαστηρίων είναι πλήγμα για το εισόδημα μας, είναι σαφές, δεδομένο και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί με σοβαρά επιχειρήματα από κανέναν.
Όχι μόνο, λοιπόν, οι Δικηγόροι ΔΕΝ περιλαμβάνονται στους δικαιούχους του εν λόγω επιδόματος, αλλά εμπαίζονται, διασύρονται και εξευτελίζονται με τρόπο που ουδόλως αρμόζει στην επιστημονική κατάρτιση και το λειτούργημα μας. Ακολούθως, η κυβέρνηση σε μια ύστατη προσπάθεια να ισορροπήσει την κατάσταση, εξήγγειλε ότι αντί για οικονομική ενίσχυση, θα παρακολουθήσουμε επιμορφωτικό προγράμματος αξίας 600,00€ σχετιζόμενο με τηλεργασία, χωρίς καμία περαιτέρω διευκρίνιση. Αδυνατούμε, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες μας να εξάγουμε κάτι θετικό και χρηστικό από αυτό. Τελικά η Κυβέρνηση δεν επικαλείται καν δημοσιονομική αδυναμία. Τα χρήματα θα καταλήξουν ως μορφή ενίσχυσης των ποικιλώνυμων «Ινστιτούτων Κατάρτισης» και θα χρησιμεύσουν για την χρηματοδότηση της μηχανοργάνωσης και υποστήριξης μεγάλων εταιρικών σχημάτων. Είναι ένα «μέτρο» που δεν αναφέρεται καν στην αντιμετώπιση της παρούσας ζοφερής κατάστασης των συναδέλφων αλλά στο απώτερο μέλλον. Επίσης είναι προφανές ότι θα παρέχεται άπαξ και δεν θα αποτελεί επίδομα αφορολόγητο και ακατάσχετο, οπότε δεν θα φτάσει ποτέ «στην τσέπη» της πλειοψηφίας των συναδέλφων.
Η αλήθεια όμως απέχει πολύ από την περιγραφή του Δικηγόρου «χωρίς ανάγκες» καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων μας είναι σκληρά και καθημερινά εργαζόμενοι, ήδη πληγέντες από την απερχόμενη οικονομική κρίση, με πάγια έξοδα συντήρησης γραφείου, καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, οικογένειες, όπως άλλωστε και όλοι οι υπόλοιποι συμπολίτες μας. Η αλήθεια είναι ότι στα πλαίσια των περιορισμών για την εξάπλωση της πανδημίας, θεσμικά έχει ανασταλεί το ίδιο το αντικείμενο της εργασίας μας, ενώ λόγω των περιορισμών που αφορούν την λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών δεν μπορούμε ούτε καν να προετοιμάσουμε τις υποθέσεις μας ή να δεχτούμε πελάτες μας. Η αλήθεια είναι ότι δεν ασκούμε αυτό το διάστημα βιοποριστική δραστηριότητα και οι μόνες εργασίες που μας επιτρέπονται είναι, κατ ουσίαν, αυτές που συνδέονται με την εφαρμογή των εκτάκτων μέτρων, την διασφάλιση του Κράτους Δικαίου και της κοινωνικής συνοχής ακριβώς λόγω του χαρακτήρα του δικηγόρου και ως δημοσίου λειτουργού.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΕΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΜΕ
ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ την κυβερνητική απόφαση να μεταβάλει αιφνιδιαστικά την θέση της και να αποκλείσει του Δικηγόρους από τους δικαιούχους του επιδόματος ενίσχυσης
ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΜΕ ως απαράδεκτη και προσβλητική την εξαγγελθείσα παροχή των voucher. Αντί να καταλήξουμε ως «πελατολόγιο» των διαφόρων «φορέων κατάρτισης» και από την στιγμή που δεν θέλει να τα διαθέσει για την κάλυψη ενός μικρού μέρους των αναγκών των συναδέλφων ας τα χορηγήσει, μέσω των Προγραμμάτων που διαχειρίζεται - ΑΜΕΣΑ - για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και των ανθρώπων του

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ -Την άμεση ένταξη του κλάδου μας στη διαδικασία στήριξης με το ποσό στων 800,00€ , για τους μήνες Μάρτιο & Απρίλιο και ομοίως με τα ίδια ποσά για όλους τους επόμενους μήνες υποχρεωτικής διακοπής της δραστηριότητάς μας .
-Την απόδοση στους συναδέλφους των αποθεματικών του λογαριασμού του ΟΑΕΔ που συγκεντρώθηκαν επί χρόνια από δικές μας εισφορές.
-Την πλήρη απαλλαγή των δικηγόρων από τις ασφαλιστικές εισφορές για τους μήνες που θα παραμείνουν κλειστά τα Δικαστήρια. Η εξαγγελθείσα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εφόσον καταβληθούν εν μέσω κρίσης και αναστολής εργασιών δεν αφορά την συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων που δεν έχουν τέτοια δυνατότητα αλλά θα κληθούν τον Σεπτέμβριο να καταβάλουν τρέχουσες και αναδρομικές εισφορές, ρυθμισμένες οφειλές, αναδρομικά ΕΤΕΑΕΠ κτλ
- Την υπαγωγή των δικηγόρων, ως πληττομένου κλάδου, στο καθεστώς μείωσης μισθώματος επαγγελματικής στέγης. 
- Την αναστολή καταβολής του τέλους επιτηδεύματος τους τρέχοντος έτους
-Την μετάθεση όλων των φορολογικών τους υποχρεώσεων μετά το μήνα Οκτώβριο τρέχοντος έτους .

- Την άμεση καταβολή σε όλους τους δικαιούχους συναδέλφους των οφειλόμενων από το ΤΑΧΔΙΚ και το Πρόγραμμα Νομικής Βοήθειας.

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ
Για ουσιαστική και άμεση ενίσχυση του Δημοσίου Συστήματος Υγείας και υλοποίησης της κυβερνητικής απόφασης για επίταξη ιδιωτικών μονάδων υγείας.
Για την αναστολή της διαδικασίας ηλεκτρονικών κατασχέσεων σε τραπεζικούς λογαριασμούς πολιτών κατά την τρέχουσα περίοδο της πανδημίας.
Για τη νομοθέτηση της αναστολής των δανειακών υποχρεώσεων, ενήμερων και μη οφειλετών, προς τις τράπεζες και τις εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις.
Για την αποτροπή διακοπής της παροχής αγαθών κοινής ωφέλεις
Για σεβασμό των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων

Για το Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ




ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΣΤ. ΚΑΡΑΝΤΖΙΔΗΣ ΦΑΝΗ ΚΩΝ. ΡΙΖΟΥ

Βασίλειος Σ. Καραντζίδης Φανή Κ. Ρίζου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΛΩΡΙΝΑ

ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΥΛΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΆΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΟΥ 1ου ΓΥΜΝΑΣΊΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ (ΦΩΤΟ -VIDEO)