Η ΚΑΘΙΖΗΣΗ ΤΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ ΣΤΗΝ Τ.Κ. ΒΑΛΤΟΝΈΡΩΝ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΌ ΣΥΜΒΟΎΛΙΟ ΔΥΤΙΚΉΣ ΜΑΚΕΔΟΝΊΑΣ


Το πρόβλημα με την καθίζηση του εδάφους στην Τ.Κ. Βαλτονέρων του Δήμου Αμυνταίου έφερε με επερώτηση του στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας ο συνδυασμός Ελπίδα.


 Μεταξύ άλλων αναφέρουν στην επερώτηση τους "Μέχρι σήμερα είναι ευτύχημα ότι δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές, όμως καθώς ο κίνδυνος συνέχισης των καταρρεύσεων είναι προφανής, με την Επερώτηση μας ζητήσαμε να ενημερωθούμε σε ποιές ενέργειες προτίθεται να προχωρήσει η Περιφερειακή Αρχή, έτσι ώστε οι όποιες ενέργειες να γίνουν εκ των προτέρων και άμεσα και όχι όταν πιθανόν να είναι πολύ αργά.Στην επερώτηση, παρά την σοβαρότητά της,ο Περιφερειάρχης επέλεξε ν’ απαντήσει ο Αντιπεριφερειάρχης κος Κιοσές, ο οποίος περιορίστηκε σε απλή ιστορική αναδρομή, την οποία βέβαια είχαμε ήδη κάνει στο πλαίσιο τεκμηρίωσης της Επερώτησης μας, χωρίς να προσθέσει κάποια συγκεκριμένηενέργεια για το μεγάλο αυτό θέμα.
Από την πλευρά μας καταθέσαμε γραπτώς τις προτάσεις μας(πατήστε εδώ για να διαβάσετε σχετικά), που αφορούν σε δύο σκέλη:

1ο Αυτές που αφορούν στην προστασία της ζωής των κατοίκων των Βαλτονέρων αλλά και των γύρω οικισμών

2ο Αυτές που αφορούν στην Περιβαλλοντική Διαχείριση της κατάστασης τόσο της υφιστάμενης όσο και αυτής που θα δημιουργηθεί με την παύση της λειτουργίας του Ορυχείου Αμυνταίου και εισηγηθήκαμε:

Για το πρώτο σκέλος: να ξεκινήσει άμεσα η εκτίμηση κόστους της Μετεγκατάστασης των περίπου 70 νοικοκυριών των Βαλτονέρων προς την κατεύθυνση ενσωμάτωσης τους σε υφιστάμενο οικισμό προκειμένου να μην απαιτηθούν δαπάνες για νέα έργα υποδομής και να μην υπάρξουν ως εκ τούτου αποζημιώσεις για τα υφιστάμενα σήμερα στον οικισμό έργα δημόσιας υποδομής. Στο πλαίσιο αυτό η Μετεγκατάσταση να αφορά την αποζημίωση μόνο των κατοικιών και των ιδιωτικών περιουσιών και να δρομολογηθεί το συντομότερο δυνατό. Επίσης προτείναμε να ξεκινήσουν μελέτες για την επικινδυνότητα των κατοικιών στους λοιπούς οικισμούς πέριξ των ορυχείων που παρουσιάζουν επίσης φαινόμενα ρωγματώσεων

Να συμπεριληφθούν οι εναπομείνασες Μετεγκαταστάσεις στο Μεταβατικό Σχέδιο Απολιγνιτοποίησης αλλά στο υπό διαβούλευση Εδαφικό Σχέδιο καθώς και στις δράσεις του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης και του Ταμείου Ανάκαμψης με την έννοια των επηρεαζόμενων εδαφών.

Ως προς το δεύτερο Σκέλος: προτείναμε την ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ του Άρθρου 155 παρ 3 του ΝΟΜΟΥ 4759/2020 με τη συμπερίληψη της Περιφέρειαςκαι της ΠΕΔ ΣΤΗΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ. Η Τοπική Κοινωνία μέσω της Αυτοδιοίκησης Α και Β Βαθμού είναι αδιανόητο να απουσιάζουν από μια Επιτροπή που θα διαχειρίζεται τις χρήσεις και το μέλλον της Γης μας και οι Διαχειριστικές και Τεχνικές Μελέτες που προτείνονται στην Εισήγηση και με τις οποίες συμφωνούμε, να εκτελεστούν στο πλαίσιο της ως άνω Προγραμματικής Σύμβασης.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΛΩΡΙΝΑ

ΔΥΟ ΧΡΥΣΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΚΑΙ ΔΥΟ ΚΥΠΕΛΛΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΚΟΠΕΥΤΙΚΗ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ