ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΜΙΚΡΟΓΛΥΠΤΩΝ "Ο ΔΡΟΜΟΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΘΥΣΙΑ" ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΟΡΕΊΑ ΑΡΧΑΙΟΤΉΤΩΝ ΦΛΏΡΙΝΑΣ

Με μια Εικονική περιήγηση στην Έκθεση Μικρογλυπτών του Γιάννη Καστρίτση με τίτλο «Ο δρόμος προς τη θυσία», συμμετέχει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Φλώρινας, στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων στις 18 Μαΐου. Βασικό θέμα τγς έκθεσης η διαχρονική σχέση του ανθρώπου με τα ζώα.
Την έκθεση μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να την παρακολουθήσουν στο link. https://ephaflo.gr/exhibition.


Με αφορμή μύθους, ιστορίες και πρόσωπα της αρχαιότητας, αλλά και αντίστοιχα προσωπικά βιώματα, ο Γιάννης Καστρίτσης αναπλάθει και δημιουργεί ένα δικό του σύγχρονο μικρόκοσμο με αναφορές στην πρόσφατη αγροτο-κτηνοτροφική κοινωνία. Ξεκινώντας από την αρχαιότητα, επαναδιαπραγματεύεται τη σχέση ανθρώπου-ζώου και θέτει ερωτήματα που τελικά αφορούν τη δράση του σύγχρονου ανθρώπου στο φυσικό περιβάλλον, αφού η σχέση του ανθρώπου με τα ζώα αντικατοπτρίζει την ευρύτερη σχέση του με το φυσικό περιβάλλον. Ο Γιάννης Καστρίτσης, γνωστός ζωγράφος, πολυσχιδής καλλιτέχνης και καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών της Φλώρινας, παρουσιάζει για πρώτη φορά έργα του σε πηλό, επιχειρώντας ένα διάλογο με την αρχαιότητα, κινούμενος στο χώρο του μύθου, της λατρείας, της καθημερινότητας και αποδεικνύοντας ότι διαθέτει ένα ευρύ φάσμα εκφραστικών μέσων.

Η έκθεση δομείται πάνω σε τρεις βασικούς άξονες, το λατρευτικό, το μυθικό-θεϊκό επίπεδο και τον καθημερινό βίο. Στην πρώτη ενότητα αναπτύσσεται μια πομπή θυσίας που καταλήγει σε βωμό, με στοιχεία που θυμίζουν μια πομπή θυσίας της αρχαιότητας. Οι μορφές, ωστόσο, έχουν χαρακτηριστικά ανθρώπων της ελληνικής υπαίθρου του 20ου αιώνα, που μας μεταφέρουν στο πρόσφατο παρελθόν της ελληνικής κοινωνίας. Στη δεύτερη ενότητα γίνεται αναφορά στη σχέση ζώου-ανθρώπου μέσα στο μύθο. Ολόκληρη η ελληνική μυθολογία περιλαμβάνει ζώα και τέρατα, αν και για την έκθεση επιλέχθηκαν μύθοι λιγότερο γνωστοί. Παρουσιάζεται η ιστορία του Άττη, του βοσκού από την Ανατολή, η οποία αναπλάθεται στη σύγχρονη εκδοχή της, ενώ η Θεά Αφροδίτη είτε ιππεύει τον τράγο και ενσαρκώνει την Επιτραγία Αφροδίτη, είτε κοιμάται μαζί του. Στην τελευταία ενότητα αποδίδονται σκηνές της καθημερινότητας, στις οποίες διαφαίνεται είτε η εργαλειακή χρήση του ζώου, είτε ο συντροφικός και προστατευτικός του ρόλος, είτε η λειτουργία του ως μέσου ικανοποίησης διατροφικών αναγκών. Την έκθεση συμπληρώνουν δυο ξυλόγλυπτα έργα σε φυσικό μέγεθος, που λειτουργούν ως εισαγωγή στις κυρίως ενότητες.

Με την επαναλειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου Φλώρινας οι επισκέπτες, εκτός από τη μόνιμη έκθεση, θα έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν και στην έκθεση «Ο δρόμος προς τη θυσία» δια ζώσης, ως τις 31 Αυγούστου, με αυστηρή εφαρμογή των οδηγιών των αρμόδιων αρχών για την αποτροπή διασποράς του COVID-19.

Επιμέλεια έκθεσης: Ελπινίκη Ναούμ, δρ. αρχαιολογίας-μουσειολόγος Εφ.Α. Φλώρινας

Διάρκεια έκθεσης: Από 18 Μαΐου ως 31 Αυγούστου 2021

Χώρος: Αρχαιολογικό Μουσείο Φλώρινας

Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη ως Δευτέρα 8:30-15:30

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΥΟ ΧΡΥΣΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΚΑΙ ΔΥΟ ΚΥΠΕΛΛΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΚΟΠΕΥΤΙΚΗ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΑΧΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΠΑΣΟΚ ΣΑΚΗ ΑΡΝΑΟΥΤΟΓΛΟΥ