LIFE ARCTOS KASTORIA: Διεθνές συνέδριο στην Καστοριά

Διεθνές συνέδριο με θέμα “Transport, Infrastructure and other categories of bear-human conflicts” (» Μεταφορές, Υποδομές και άλλες κατηγορίες συγκρούσεων αρκούδας-ανθρώπου «) θα πραγματοποιηθεί στην Καστοριά στις 6 και 7 Φεβρουαρίου στα πλαίσια του έργου LIFE ARCTOS KASTORIA. Στο συνέδριο έχουν προσκληθεί επιστήμονες από όλη σχεδόν την Ευρώπη οι οποίοι έχουν ασχοληθεί με το ζήτημα της αλληλεπίδρασης αυτοκινητοδρόμων και άλλων έργων υποδομών με την οικολογία της αρκούδας. Επίσης έχουν προσκληθεί εταίροι άλλων έργων LIFE που μπορούν να μεταφέρουν εμπειρία από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η άγρια ζωή λόγω της κατασκευής νέων οδικών αξόνων.
Το πρόγραμμα LIFE ARCTOS KASTORIA «Βελτίωση των προϋποθέσεων συνύπαρξης ανθρώπου-αρκούδας στο Ν. Καστοριάς, Ελλάδα – Μεταφορά Βέλτιστων Πρακτικών» υλοποιείται στο ν. Καστοριάς , με έμφαση στις περιοχές μόνιμης ή εποχιακής παρουσίας της καφέ αρκούδας (Ursus arctos). Η διάρκεια υλοποίησης του έργου είναι από την 1η Οκτωβρίου 2010 έως την 31 Μαρτίου 2015. Οι εταίροι του προγράμματος είναι η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (ΠΔΜ) η Αναπτυξιακή Καστοριάς (ΑΝΚΑΣ) και η ΚΑΛΛΙΣΤΩ.

Τα κυριότερα επιτεύγματα του προγράμματος παρουσιάζονται παρακάτω:

Α. Περιορισμός – εξάλειψη του φαινομένου τροχαίων ατυχημάτων με θύματα αρκούδες στο οδικό δίκτυο του Ν. Καστοριάς και αύξηση της οδικής ασφάλειας για τους οδηγούς:
-5400 οπτικοί ανακλαστήρες προειδοποίησης της άγριας φύσης και 22 προειδοποιητικά σήματα τοποθετήθηκαν κατά μήκος του άξονα ΚΑ45 της Εθνικής Οδού.
-Μετά από επιτυχημένη άσκηση πιέσεων από την ΚΑΛΛΙΣΤΩ, η ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ τοποθέτησε 10 σήματα περί ορίων ταχύτητας καθώς και προειδοποιητικά σήματα σε σημαντικά σημεία (περάσματα) του άξονα ΚΑ45 της Εθνικής Οδού. Επιπλέον η ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ προχώρησε στην τοποθέτηση υπερνενισχυμένου φράχτη που θα αποτρέπει την αρκούδα από το να διασχίζει το οδόστρωμα.

Β. Αντιμετώπιση των περιστατικών προσέγγισης αρκούδων σε κατοικημένες περιοχές, διάδοση εφαρμογής μέτρων πρόληψης ζημιών στην αγροτική οικονομία από αρκούδες και βελτίωση των όρων συνύπαρξης του ανθρώπου με την άγρια ζωή στο Νομό Καστοριάς.
-32 ηλεκτρικές περιφράξεις και 40 ειδικά τροποποιημένοι κάδοι απορριμμάτων, που δεν μπορούν να ανοιχτούν από αρκούδα, τοποθετήθηκαν σε περιοχές όπου η πιθανότητα συγκρούσεων ανθρώπου-αρκούδας είναι υψηλή.
– Δημιουργήθηκε δίκτυο ιδιοκτητών Σκύλων Φύλαξης Κοπαδιών (23 συμμετέχοντες) και 28 σκυλιά δωρίστηκαν σε κτηνοτρόφους ώστε να αποτρέψουν ζημιές από αρκούδες στα κοπάδια τους.
– Λειτουργεί Ομάδα Άμεσης Επέμβασης για την αρκούδα (ΟΑΕ) η οποία έχει αντιμετωπίσει πολλά περιστατικά σύγκρουσης ανθρώπου-αρκούδας επιτυχώς. Επιπλέον η λειτουργία της ΟΑΕ θεσμοθετήθηκε από την Ελληνική κυβέρνηση μετά από επίσημη αποδοχή του πρωτοκόλλου λειτουργίας της ΟΑΕ. Η αποδοχή πραγματοποιήθηκε μέσω Κοινής Υπουργικής Απόφασης Νο 104180/433 των Υπουργείων Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), και Αγροτικής Ανάπτυξής και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ).
-Οι δράσεις του προγράμματος συνεισέφεραν ουσιωδώς στην ενεργοποίηση του «Μέτρου 216 Δράση 1.1». του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2007-2013, σύμφωνα με το οποίο μελισσοκόμοι και κτηνοτρόφοι έλαβαν οικονομική υποστήριξη για να αγοράσουν και να εγκαταστήσουν φορητές ηλεκτρικές περιφράξεις σαν ένα μέτρο αποτροπής ζημιών από αρκούδα στην περιουσία τους.

Γ. Βελτίωση του επιπέδου ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης του κοινού στα προαναφερθέντα θέματα:
– Ίδρυση «Προγράμματος Οικο-εθελοντών». Οι (92 συνολικά) εθελοντές μέχρι σήμερα έχουν μοιράσει 170 ενημερωτικά φυλλάδια, έχουν πραγματοποιήσει 15 εκδηλώσεις και ενημέρωσαν περισσότερους από 500 επισκέπτες και κατοίκους της περιοχής.
-38.100 ενημερωτικά φυλλάδια, εγχειρίδια καλών πρακτικών κλπ καθώς και 2500 αφίσες σχετικά με διαφορετικές όψεις της συνύπαρξης αρκούδας και ανθρώπου διανεμήθηκαν.
-Περισσότερες από 14 συναντήσεις και ειδικά σεμινάρια πραγματοποιήθηκαν ειδικά προσαρμοσμένα είτε για το ευρύ κοινό είτε για συγκεκριμένες ομάδες ενδιαφερόμενων μελών της κοινωνίας (αγρότες, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους, κυνηγετικές οργανώσεις, δημοτικούς υπαλλήλους κλπ).
-Πραγματοποιήθηκαν 29 προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης (12 για μαθητές δημοτικού, 12 για μαθητές γυμνασίου και 5 για ενήλικες.)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΛΩΡΙΝΑ

ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΥΛΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΆΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΟΥ 1ου ΓΥΜΝΑΣΊΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ (ΦΩΤΟ -VIDEO)