ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΚΑΤΑΣΧΕΤΟΥ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν.Δ. ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Ερώτηση προς: τον Υπουργό Οικονομικών με  θέμα: Θεσμοθέτηση του ακατάσχετου λογαριασμού για επιχειρήσεις, κατέθεσε ο βουλευτής Ν.Δ. Φλώρινας Γιάννης Αντωνιάδης. Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης:
Κύριε Υπουργέ,
Είναι γνωστό πως λόγω της επιβολής των capital controls η ελληνική οικονομία έχει «γονατίσει». Εξαιτίας τους, η Ελλάδα έχασε 6 μονάδες στον τομέα της ανταγωνιστικότητας και πλέον βρίσκεται σε καλύτερη θέση μόνο από χώρες όπως η Ουκρανία και η Βενεζουέλα.
Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας που αποτελούν και τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας, κλείνουν η μία μετά την άλλη. Με την πρώτη οικονομική δυσκολία και την καθυστέρηση πληρωμής μιας οφειλής, μπλοκάρονται άμεσα όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί του επαγγελματία, με αποτέλεσμα και να θέλει να μην μπορεί να εξοφλήσει το χρέος του, ενώ τα πανωτόκια που συσσωρεύονται τον οδηγούν σε βέβαιο οικονομικό θάνατο.
Στην πραγματικότητα, τα ποσά που εισρέουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των επιχειρήσεων από τη χρήση των POS δεν αποτελούν κέρδη (μεικτά ή καθαρά), καθώς είτε περιλαμβάνουν ΦΠΑ, είτε προορίζονται να καλύψουν άλλες, πάγιες ή λειτουργικές ανάγκες των επιχειρήσεων. Επομένως, η κατάσχεση των συγκεκριμένων ποσών για οφειλές σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία ή για την εξόφληση δανείων, ουσιαστικά συντελεί στην εκμηδένιση της ρευστότητας της επιχείρησης και τελικά στο κλείσιμό της.Κύριε υπουργέ, σε κατά καιρούς δημόσιες δηλώσεις σας έχετε τοποθετηθεί υπέρ της θέσπισης ενός ακατάσχετου λογαριασμού για τις επιχειρήσεις (κάτι που σήμερα ισχύει για τους μισθωτούς και συνταξιούχους), ώστε να λυθεί σε ένα μεγάλο βαθμό το προαναφερθέν πρόβλημα.
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
Σκοπεύετε και πότε να θεσμοθετήσετε τον ακατάσχετο λογαριασμό (που συνδέεται με ηλεκτρονικές πληρωμές) των επιχειρήσεων που χρωστούν στο δημόσιο και σε ασφαλιστικά ταμεία;
Ο ερωτών βουλευτής
Γιάννης Αντωνιάδης

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΛΩΡΙΝΑ

ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΥΛΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΆΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΟΥ 1ου ΓΥΜΝΑΣΊΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ (ΦΩΤΟ -VIDEO)