ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ Η ΕΚΘΕΣΗ "ΜΝΗΜΗ 15" ΤΟΥ Φ.Σ.Φ. "Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ"


Με ιδιαίτερη προσοχή και σεβασμό προς την αληθινή όσο και τραγική τοπική ιστορία, πραγματοποιήθηκε η Έκθεση ανέκδοτου φωτογραφικού υλικού και αρχειακού υλικού για τον απαγχονισμό των 15 Ελλήνων της Κλαδοράχης, στις 9 Αυγούστου 1943, με τίτλο «MNHMH 15» από 1-13 Αυγούστου 2017, που φιλοξενήθηκε στην ειδικά διαμορφωμένη -για τον σκοπό αυτό- Αίθουσα «Βασιλικής & Στέφανου Γώγου» της Πινακοθήκης του ΦΣΦ «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ».
Η Έκθεση «ΜΝΗΜΗ 15» περιλάμβανε ανέκδοτο φωτογραφικό υλικό από τις τραγικές στιγμές λίγο πριν έως και μετά τον απαγχονισμό των 15 συμπατριωτών μας (που παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στο κοινό της Φλώρινας), διασκευασμένο βίντεο και αφίσες με σύντομο ιστορικό, με πρωτότυπο αρχειακό υλικό από το Ιστορικό Αρχείο του ΦΣΦΑ και συγκεκριμένα: το φύλλο της 14ης Αυγούστου 1943 της Εφημερίδας «ΕΘΝΟΣ» Φλωρίνης, με την ανακοίνωση της εκτέλεσης από τους Γερμανούς, το βιολί και τμήμα του σχοινιού με το οποίο απαγχονίσθηκε ο μαέστρος του ΦΣΦΑ Θεοδώρος Θωμαΐδης, ο πρώτος ξύλινος Σταυρός που στήθηκε στον χώρο της θυσίας - έργο Ηλία Βυζάντη και, φωτογραφικό υλικό από το 20ετές μνημόσυνο του ΦΣΦΑ (11-08-1963), καθώς και την δημοσιογραφική καταγραφή του από το υπ’ αριθ. 73/17-08-1963 φύλλο της «Φωνής της Φλωρίνης».






Η συγκεκριμένη Έκθεση πρωτότυπη ως ιδέα και πράξη, με σκληρό αλλά απόλυτο αληθινό περιεχόμενο, παρουσίασε την αληθινή ιστορία του τόπου μας και του ΦΣΦΑ στο ευρύ κοινό της Φλώρινας, χωρίς να οικειοποιηθεί ή να προσβάλλει κανένα από τα θύματα.
Τη συγκεκριμένη έρευνα ανεύρεσης των πρωτότυπων φωτογραφιών, όπως και την όλη επιμέλεια της έκθεσης είχε ο Κοσμήτορας του ΔΣ του ΦΣΦΑ κ. Σπύρος Παπαχαρίσης.
Η Έκθεση «ΜΝΗΜΗ 15» ήταν ευγενική Χορηγία των «ΛΙΓΝΙΤΩΡΥΧΕΙΩΝ ΑΧΛΑΔΑΣ ΑΕ».




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΛΩΡΙΝΑ

ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΥΛΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΆΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΟΥ 1ου ΓΥΜΝΑΣΊΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ (ΦΩΤΟ -VIDEO)