ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν.Δ. ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΓΙΑΝΝΗ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ ΓΙΑ ΜΕΙΟΝΕΚΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Ένα και μοναδικό θέμα έχουμε σήμερα, είναι αφιερωμένο στον αγροτικό κόσμο της Φλώρινας. Θέλω να ευχαριστήσω εκ δεξιών μου, εκ μέρος της ΕΑΣ Φλώρινας τον κ. Δημήτρη Αλαβάκη , τον γενικό γραμματέα εκ μέρος της ΕΑΣ Αμυνταίου, την πρόεδρο του αγροτικού συλλόγου Κρητικού Διαμάντω και τον κύριο Κυριακίδη Ιάκωβο, και βεβαίως να ευχαριστήσω και τον πρόεδρο του γεωπονικού συλλόγου τον κύριο Άμπα Βασίλη, ο οποίος έχει κάνει παρέμβαση για το συγκεκριμένο θέμα.

Θα είμαι σχετικά σύντομος για να δώσω και τον λόγο στους δύο συναδέλφους με την αγροτική ιδιότητα, να τοποθετηθούν.
Καταρχάς με τον νέο υπό-κατάρτιση χάρτη για τις μειονεκτικές περιοχές, η Φλώρινα δέχεται ένα τεράστιο πλήγμα. Θα μπορούσα να πω ότι ο κύκλος της συνέντευξης θα ήταν ότι επιστρέφουν τον αγροτικό κόσμο της Φλώρινας στην εποχή των σπηλαίων. Η περιοχή της Φλώρινας και ο αγροτικός κόσμος της Φλώρινας θα χάσει εκατομμύρια ευρώ, από 10 εκατομμύρια και πάνω, σημαντικό εισόδημα και για τους γεωργούς και για τους κτηνοτρόφους, για όλο τον αγροτικό κόσμο.
Δεν μπορώ να καταλάβω ποιοι είναι οι συντελεστές αυτού του χάρτη, οι άνθρωποι πρέπει να είναι ή ανίδεοι ή άσχετοι ή σε διαφορετική περίπτωση υπηρετούν σκοπιμότητες. Ενδεχομένως για να εξυπηρετήσουν κάποιες άλλες περιοχές ή κάποιες άλλες ομάδες αγροτών , υιοθέτησαν κάποια αόριστα κριτήρια τα οποία δημιουργούν ένα χάος. Ότι και να γίνει πάντως, είναι απαράδεκτη και αχαρακτήριστη η πολιτική που ακολουθείτε για το 6ο ΕΣΠΑ, για το έκτο πρόγραμμα, το οποίο πρόκειται να έρθει, γιατί αυτό αφορά το νέο πρόγραμμα. Είναι αχαρακτήριστοι και απαράδεκτοι και ο πρωθυπουργός ο κ. Τσίπρας και ο υπουργός Γεωργίας ο κύριος Αραχωβίτης και όλοι οι συνεργάτες τους και όλη η κυβέρνηση μαζί, γιατί το χτύπημα το οποίο θα δεχτούν και αναφέρομαι πρωτίστως στους αγρότες της περιοχής μας θα είναι τεράστιο και θα μας γυρίσει χρόνια πίσω.
Μιλάμε για μια περιοχή η οποία πλήττεται καταρχάς από το πετρέλαιο θέρμανσης, από 200 εκατομμύρια πήγαμε στα 40. Όλη η περιοχή πλήττεται, πρώτα η Φλώρινα. Μας πήραν τον φορέα διαχείρισης των λιμνών τον πήγαν στην Καστοριά , το πετρέλαιο το αγροτικό είναι πανάκριβο, το γάλα και το κρέας είναι στα τάρταρα οι τιμές τους , το κόστος είναι πανάκριβο, έχουν γεμίσει με φόρους τους αγρότες μας, η ξύλευση αργεί, η τηλεθέρμανση δεν έχει γίνει. Μια σειρά από θέματα, τα οποία μαστίζουν τον Νομό και τον αγροτικό κόσμο και τώρα έρχεται ένα τελειωτικό χτύπημα.
Ολοκληρώνω το θέμα αυτό, δεν πρόκειται να περάσει έτσι. Ήδη έχουμε με άλλους βουλευτές της ΝΔ, τελευταία 25 βουλευτές καταθέσαμε το συγκεκριμένο θέμα στη Βουλή, το φέραμε ως επερώτηση, ως τομέας αγροτικής οι τομεάρχες το ξαναφέραμε και προσωπικά θα το φέρω το θέμα στη Βουλή, ζητώντας να έρθει ο υπουργός γεωργίας ο κ. Αραχωβίτης να μας απαντήσει με ποιο σκεπτικό και με ποια κριτήρια κατέληξε στις συγκεκριμένες αποφάσεις. Εδώ σταματώ εγώ, ας δώσουμε το λόγο στην κ. Κρητικού Διαμάντω, εκ μέρος της ΕΑΣ Αμυνταίου.
Κρητικού Διαμάντω:
Να σας χαιρετίσω και εγώ με τη σειρά μου, τα έχουμε πει πολλές φορές . Αυτή τη φορά όμως για το δικό μας Νομό είναι τραγική. Λέγοντας Φλώρινα στον οποιοδήποτε το μυαλό του πάει σε μια ακριτική περιοχή, σε μια απομονωμένη περιοχή που πλέον άρχισε να μειώνεται και να συρρικνώνεται από όλα τα δεινά. Με αυτό το τελευταίο της εξισωτικής πιστεύω ότι το πραγματικό εισόδημα που θα χαθεί και από τους γεωργούς και από τους κτηνοτρόφους είναι τέτοιο το μέγεθός του που , τέλος πάντων έχουμε πει πολλές φορές ότι γονατίσαμε ότι δεν αντέχουμε άλλο, δεν νομίζω ότι υπάρχει στην Ελλάδα περιοχή χωρίς να θέλω να θίξω συναδέλφους άλλους, που να δικαιούνται τόσο πολύ την εξίσωση του εισοδήματός μας με αυτά τα χρήματα. Δεν ξέρω τα κριτήρια ακριβώς πως τα κοστολόγησαν, πως τα ερμήνευσαν και κατάληξαν σε αυτό το συμπέρασμα. Εμείς, ο αγροτικός σύλλογος ενημερώσαμε και ήρθαμε σε επαφή με τον κυβερνώντα Βουλευτή τον κύριο Σέλτσα , περιμένουμε να δούμε τι μπορεί να γίνει πως μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση γιατί δεν είναι δυνατόν ας πούμε να αποκλειστεί η Φλώρινα και το Αμύνταιο από την εξισωτική αποζημίωση. Από τα σημαντικά ζητήματα που θα μας τα αναλύσει καλύτερα ο τεχνοκράτης και υπεύθυνος του ΟΣΔΕ του συνεταιρισμού Αμυνταίου ο κύριος Ιάκωβος. Εγώ αυτό που θέλω να πω ακόμη για αγροτικά ζητήματα είναι το εξής, ανακοινώθηκαν ότι θα δοθούν οι επιδοτήσεις μέχρι 26 του μηνός. Εμείς ως πανελλαδική επιτροπή των μπλόκων , στην προηγούμενη συνάντηση με τον προηγούμενο υπουργό τον κύριο Αποστόλου, υπήρχε δέσμευση ότι θα υπάρχει ακατάσχετο, δεν έχει γίνει κάτι με αυτό και καταλαβαίνετε ότι με το κατατεθούν οι επιδοτήσεις και μην φτάσουν τα χρήματα στους αγρότες είναι μια επιπλέον επιβάρυνση, πάρα πολλά τα ζητήματά μας , τα έχουμε πει πάρα πολλές φορές. Το φλέγον αυτή τη στιγμή είναι η εξισωτική αποζημίωση . Δεν θα πρέπει να ισχύσουν αυτές οι αποφάσεις που βγήκαν , αυτά από εμένα, ο κύριος Κυριακίδης έχει το λόγο.



Κυριακίδης Ιάκωβος:

Καλημέρα και από μένα , να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση κύριε Βουλευτά. Εγώ θα ήθελα να μεταφέρω την ανησυχία όλων των παραγωγών σχετικά με το θέμα. Τις τελευταίες 10-15 μέρες έχουμε συνεχώς τηλεφωνήματα , ο κόσμος ανησυχεί. Είναι ένα σημαντικό ποσό από το κάθε οικογενειακό εισόδημα που χάνεται πλέον, και χάνεται μάλιστα με τρόπο που δεν μπορούμε να τον ερμηνεύσουμε ούτε τεχνοκρατικά. Ζητάμε δεδομένα, για ποιο λόγο έγινε αυτό, που βασίστηκαν , από που τα πήραν, και ποιοι τα επεξεργάστηκαν; Όλο αυτό τον καιρό το μόνο που μάθαμε είναι ότι έγινε επεξεργασία από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σίγουρα σέβομαι το πανεπιστήμιο Αθηνών , σέβομαι όλους τους τεχνοκράτες του Πανεπιστημίου, αλλά αμφισβητώ τα δεδομένα τους. Θα θέλαμε να τα έχουμε στα χέρια μας, να τα μελετήσουμε με άλλες επιστημονικές ομάδες , να δούμε ακριβώς τι γίνεται και αν είναι αυτή η αλήθεια έτσι όπως την περιγράφουν και έχω μάθει ότι δεν λήφθηκαν υπόψη κοινωνικοοικονομικά δεδομένα . Κάθε περιοχή είναι ξεχωριστή, έχει κάποιους πόρους πάνω στους οποίους βασίζεται και κόσμος που ζει σε αυτή την περιοχή. Όταν του αφαιρείς ένα σημαντικό μέρος του εισοδήματός του , εννοείται ότι δεν μπορεί να μείνει στην περιοχή αυτή , οπότε το θέμα που προκύπτει είναι ότι κατευθείαν θα έχουμε μείωση του πληθυσμού, περεταίρω συρρίκνωση ειδικά στη Φλώρινα όπως και σε άλλες παραμεθόριες περιοχές , συν το ότι δεν θα μπορεί να λειτουργήσει γενικά η οικονομία όλης της περιφέρειας. Αυτή τη στιγμή μιλάμε για ένα σημαντικό ποσό , είναι 250-260 εκατομμύρια ευρώ που δίνονται στη εξισωτική και ένα μεγάλο μέρος κόβεται, που πάει αυτός ο προϋπολογισμός , θα έχουμε άλλα αντισταθμίσματα; Χάνεται τελείως, κανένας δεν διευκρινίζει τίποτα, ο κόσμος ανησυχεί, είναι στο πόδι. Θα έχει σίγουρα περισσότερες από δω και πέρα αντιδράσεις, και ελπίζω να καταλάβουν οι κυβερνώντες ότι θα πρέπει να δουν το θέμα πολύ πιο ζεστά. Δεν είναι δεδομένα το οικογενειακό εισόδημα , ούτε η προσωπικότητα του καθενός, πρέπει να το δούμε με διαφορετικό τρόπο, πρέπει να κοιτάξουμε την κοινωνία στο κάθε άτομο, όχι γενικά σε νομό ή σε περιφέρεια. Αυτά είχα να πω , ευχαριστώ ξανά για την πρόσκληση.



κύριος Αλαβάκης:

Καλησπέρα και από μένα. Εκπροσωπώ την ΕΑΣ Φλώρινας, το θέμα είναι ότι οι κύριοι που παίρνουν τις αποφάσεις για εμάς χωρίς εμάς πρέπει λίγο να σκεφτούν διαφορετικά. Ο Νομός μας είναι καταχρεωμένος. Πιστεύω ο αγροτικός κόσμος αυτή την στιγμή στη Φλώρινα δεν μπορεί να ανταπεξέλθει ούτε στις απαραίτητες ανάγκες του πλέον, και αν δεχτούμε αυτό το χτύπημα θα είναι το τελειωτικό. Δηλαδή μας εξόντωσαν τελείως δεν έχει μείνει τίποτα όρθιο πλέον στην Φλώρινα, με 1,50 ευρώ πετρέλαιο και με 70 λεπτά γάλα πρόβειο δεν μπορείς αν κρατηθείς στη δουλειά και στην επιχείρηση, οπότε το αποτέλεσμα είναι αναμενόμενο



Δημοσιογράφος: Θα υπάρξουν κινητοποιήσεις;



κύριος Αλαβάκης: Προφανώς, αλλά αυτό θα το δούμε.



Βουλευτής: Εντός της εβδομάδος θα ενημερώσω Διαμάντω, Δημήτρη, και Ιάκωβο. Θα δούμε ποια είναι τα νέα δεδομένα και αν τυχόν δούμε ότι είναι άκαμπτη η στάση από τη μεριά του υπουργού, δεν δέχεται καν να το συζητήσει για να αναγνωρίσει κάποια ενδεχόμενα λάθη τα οποία έχουν γίνει για να βελτιώσει την κατάσταση . Σαφέστατα πρέπει να υπάρξουν κινητοποιήσεις. Ειδικά για το νομό μας πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξουν κινητοποιήσεις, γιατί αυτό θα είναι μια ταφόπλακα. Θα ξανά συσκεφτούμε πλέον όλοι μαζί, θα πρέπει και στο Αμύνταιο και στη Φλώρινα να γίνουν τέτοιες συσκέψεις, να δούμε τα νέα δεδομένα αν θα είναι θετικά ή αρνητικά σε σχέση με την πλήρως αρνητική κατάσταση που είναι τώρα. Και από εκεί και πέρα νομίζω θα αποφασίσουμε . ότι πρέπει να γίνει θα γίνει.

Η κυρία και κύριοι έχουν εμπειρία και σε θέματα κινητοποιήσεων και σε όλα αυτά τα θέματα τα αγροτικά. Όλοι μαζί θα δούμε πιο είναι το πιο συμφέρον για τον τόπο. Ασχέτως πάλι ,επαναλαμβάνω δεν έχει να κάνει αυτό με κόμματα και με χρώματα και με οτιδήποτε , έχει να κάνει με την περιοχή . Εθνικοί λόγοι επιβάλουν στην Φλώρινα όχι μόνο αυτά τα οποία υπήρχαν, να ενισχύονταν έτη περεταίρω αλλά εμείς εδώ κάθε φορά αγωνιζόμαστε για να μην κόψουμε από αυτά τα λίγα που υπάρχουν. Θα ενημερωθείτε στο μέλλον.







Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΛΩΡΙΝΑ

ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΥΛΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΆΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΟΥ 1ου ΓΥΜΝΑΣΊΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ (ΦΩΤΟ -VIDEO)