Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018

ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΡΥΜΟΤΟΜΙΚΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΡΜΑΝΟΥ ΠΡΕΣΠΩΝ

Εγκρίθηκε από το ΔΣ του Πράσινου ταμείου (Αρ. Απόφασης 145.2.3/2018 ΑΔΑ: ΨΦ5Χ46Ψ844-ΠΝ6) η χρηματοδότηση του Δήμου Πρεσπών για την εκπόνηση μελέτης αλλαγής του ρυμοτομικού του Αγ. Γερμανού μέχρι του ποσού των 370.000€.Με αυτή την απόφαση ανοίγει ο δρόμος για την επίλυση των σύνθετων προβλημάτων που αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο χωριό της λεκάνης των Πρεσπών σε συνδυασμό με την νομοθετική πρωτοβουλία toy υπ. Οικονομικών για την επίλυση του ιδιοκτησιακού.Ο Αγ. Γερμανός υπήρξε τσιφλίκι της Βασιλομήτορος επί Οθωμανικής αυτοκρατορίας με αποτέλεσμα να περιληφθεί στο σύνολό του στην ιδιωτική (ανταλλάξιμη) περιουσία του ελληνικού δημοσίου με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας του 1939.
Στη συνέχεια, όπως και η υπόλοιπη Πρέσπα επλήγη από την συμφορά του εμφυλίου ενώ το 1972 η τότε διοίκηση περιέπλεξε περισσότερο τα πράγματα με ένα ρυμοτομικό σχέδιο με βάση το οποίο η πλειοψηφία των ακινήτων του χωριού τέμνονταν από κοινόχρηστους χώρους (δρόμοι, πλατείες κλπ). Ο συνδυασμός αυτών των συγκυριών έχει οδηγήσει τον Αγ. Γερμανό και το σημαντικό αρχιτεκτονικό του απόθεμα στο όριο της κατάρρευσης και τους κατοίκους του αντιμέτωπους με δυσθεώρητα πρόστιμα.Η αλλαγή του ρυμοτομικού, με την προσαρμογή στην υφιστάμενη κατάσταση των ακινήτων για την οποία ο Αγ. Γερμανός κηρύχτηκε το 2015 παραδοσιακός οικισμός (ένας από τους μόλις τρεις παραδοσιακούς οικισμός στην ΠΕ Φλώρινας), είναι πάγιο αίτημα των κατοίκων από τότε που υιοθετήθηκε εδώ και σχεδόν 50 χρόνια. Δυστυχώς όμως δεν υπήρχε στο παρελθόν η δυνατότητα στην αδύναμη κοινότητα του χωριού ενώ ακόμα και για τα οικονομικά του Δήμου Πρεσπών το κόστος της μελέτης που προϋπολογίζεται σε 370.000€ είναι δυσβάσταχτο.Η χρηματοδότηση από το πράσινο ταμείο ξεκλειδώνει την λύση στο παλιό πρόβλημα του ρυμοτομικού, δήλωσε ο Δήμαρχος Πρεσπών Παναγιώτης Πασχαλίδης, καθώς ο Δήμος πλέον μπορεί να εντάξει το αντίστοιχο ποσό στον προϋπολογισμό του και να προχωρήσει στη δημοπράτηση της μελέτης. Έχω ζητήσει από τους συνεργάτες μου να προχωρήσουν χωρίς χρονοτριβή στην σύνταξη των τευχών δημοπράτησης και στη διενέργεια του σχετικού διεθνούς διαγωνισμού. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον πρωθυπουργό που υποσχέθηκε να λύσει τον γόρδιο δεσμό του Αγ. Γερμανού, το γραφείο του στη Θεσσαλονίκη και τον διευθυντή του κ. Γ. Αγγελόπουλο, τον ΥΠΕΝ κ. Σταθάκη, τη ΓΓ Χωροταξίας κ. Κλαπατσέα και φυσικά το ΔΣ του Πράσινου ταμείου και τον Πρόεδρο κ. Γιώργο Πατρίκιο καθώς και την πρώην ΓΓ Δημόσιας Περιουσίας κα Πέρκα για την συμβολή τους στη πολύ σημαντική αυτή εξέλιξη για τον τόπο μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Για το λόγο αυτό και επειδη εχει κουρασει το φαινομενο των ανωνυμων σχολιαστων τα σχόλια που θα αναρτουνται στο συγκεκριμένο blog θα είναι μόνο όσα φέρουν το όνομα του σχολιαστή. Ευχαριστουμε για την κατανόηση.
Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.