ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΡΙΕΤΙΑΣ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Συναδέλφισες, συνάδελφοι.
Με χαρά σας καλωσορίζω στο Συνέδριο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Φλώρινας.
Το φετινό συνέδριό μας, βρίσκει τους εργαζόμενους και τη χώρα στην ίδια ίσως και χειρότερη κατάσταση, με πέρυσι, οπότε και πραγματοποιήσαμε το προηγούμενο Εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο.Οι πολιτικές λιτότητας και φτωχοποίησης της ελληνικής κοινωνίας συνεχίζονται. Σήμερα εάν κάνουμε μια σύγκριση με τρία χρόνια πριν θα δούμε ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει προς το καλύτερο. Οι λίστες των ανέργων συνεχώς μεγαλώνουν, οι επιχειρήσεις κλείνουν, τα παιδιά μας γίνονται οικονομικοί μετανάστες και ελπίδα, η οποία όπως λέει ο θυμόσοφος λαός αν και πεθαίνει τελευταία, δεν υπάρχει. Δυστυχώς η εναλλαγή προσώπων και κομμάτων στα κυβερνητικά πόστα δεν έφερε, όπως μας υποσχέθηκαν κάποιοι, αλλαγή πολιτικής. Για να πάρει μια ανάσα η ελληνική οικονομία, η θηλιά γύρω από τον λαιμό του εργαζόμενου, του άνεργου, του συνταξιούχου συνεχώς σφίγγει. Το μήνυμα είναι το εξής: Μαζί ενωμένοι δεν θα αφήσουμε κανέναν να μας οδηγήσει σε εργασιακό Μεσαίωνα καταπατώντας κεκτημένα δεκαετιών και δικαιώματα κοινωνικά, ασφαλιστικά, εργασιακά. Δικαιώματα για τα οποία άλλοι συνάδελφοί μας, εργαζόμενοι στο παρελθόν πλήρωσαν με τη ζωή τους. Σήμερα είναι αναγκαίο κάθε άλλο παρά ποτέ, και αφού κάνουμε ο καθένας και όλοι μαζί την αυτοκριτική μας, να συνεργαστούμε και να παλέψουμε μαζί ενωμένοι σαν γροθιά για να αποτρέψουμε τα χειρότερα και να ανατρέψουμε τα προηγούμενα. Στο παρελθόν, μιλούσαμε για την κατάσταση στη Φλώρινα, τόσο την εργασιακή όσο και τη γενικότερη. Κανείς όμως, από αυτούς που είμαστε εδώ, δε φανταζόταν ότι θα έρθουμε αντιμέτωποι με τις καταστάσεις που ζήσαμε αλλά και με την αβεβαιότητα που συνεχίζουμε να ζούμε. Οι περισσότεροι βιώνουμε ένα δύσκολο παρόν, που είναι αποτέλεσμα των τελευταίων μνημονιακών χρόνων σκληρής λιτότητας. Ζούμε σε ένα αβέβαιο μέλλον! Οι εργαζόμενοι όλα αυτά τα χρόνια κλήθηκαν να πληρώσουν τα βάρη μιας κρίσης που άλλοι δημιούργησαν, με τους υπεύθυνους της να απολαμβάνουν προκλητική ασυλία.
Όλα αυτά τα χρόνια η πόλη βλέπει το ένα λουκέτο να διαδέχεται το άλλο. Σαν ντόμινο «έπεσαν» οι επιχειρήσεις, ενώ η χιονοστιβάδα των «λουκέτων» σάρωσε στο πέρασμά της και τις μικρότερες επιχειρήσεις ακόμα και στο κέντρο της πόλης.Απλήρωτη και εξαντλητική εργασία, αυθαίρετη και εκβιαστική αλλαγή των εργασιακών όρων, υπερωρίες, στρατιές ανέργων, ανύπαρκτοι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι ορισμένα από αυτά που βιώνει στην καθημερινότητά του ο εργαζόμενος.
Στις μέρες μας τη βιωσιμότητα, την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων καλούνται να την πληρώσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, καθώς χρησιμοποιείται ως άλλοθι και τίθεται εκβιαστικό δίλλημα από μέρους των εργοδοτών για την πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, την υποχώρηση των κανόνων Εργατικού Διακαίου και τις απολύσεις των εργαζομένων των επιχειρήσεών τους.Στη σκληρή αυτή πραγματικότητα όλο αυτό το διάστημα που πέρασε, το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Φλώρινας έδωσε σκληρές μάχες. Αντέδρασε με όλες του τις δυνάμεις. Στο διάστημα αυτό, από τον Νοέμβριο του 2015 έως σήμερα, το Ε.Κ.Φ έβαλε τη δική του σφραγίδα με απεργιακούς αγώνες και αγωνιστικές κινητοποιήσεις, με παρεμβάσεις και δράσεις. Υπερασπίστηκε τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων, προσπάθησε να δώσει λύσεις και στάθηκε δίπλα τους.
Ως διοίκηση, ήρθαμε αντιμέτωποι με καταστάσεις πρωτόγνωρες και με μια κοινωνία εξαθλιωμένη. Παλέψαμε και δώσαμε μικρές και μεγάλες μάχες σε εργασιακούς χώρους και σε πλατείες. Αυτό γνωρίζουμε να κάνουμε και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε: Να διεκδικούμε το καλύτερο και το δικαιότερο για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, για τα μέλη των σωματείων της δύναμης του Ε.Κ.Φ. που στάθηκε όρθιο απέναντι σε μέρες που ιστορικά θεωρούνται από τις κρισιμότερες στην πολιτική και οικονομική ζωή, ως τις κρισιμότερες στη σύγχρονη ιστορία μας.
Σχεδίαση, συγγραφή και εκτύπωση Ιστορικού Λευκώματος
“ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ 1941-2016, 75 χρόνια αγώνων και προσφοράς στη κοινωνία”
Με αφορμή την συμπλήρωση των 75 χρόνων από την ίδρυση του Εργατικού Κέντρου Φλώρινας (1941-2016), ως διοίκηση, και αποτίωντας φόρο τιμής σε όσους πριν από εμάς έδωσαν αγώνες για την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων και κατ’ επέκταση των δημοκρατικών δικαιωμάτων εν γένει, σχεδιάσαμε και εκτυπώσαμε ένα επετειακό λεύκωμα που περιγράφει τηνιστορία του Ε.Κ.Φ. στην πορεία του χρόνου.
Το συγκεκριμένο λεύκωμα, εστιάζει πρώτιστα στην ιστορική μνήμη αφού για την συγγραφή του έχει πραγματοποιηθεί μια λεπτομερής έρευνα στα αρχεία του εργατικού κέντρου που έχουν διασωθεί, στα αρχεία του κράτους, σε δημόσιες και ιδιωτικές βιβλιοθήκες κ.α.. Τα κείμενα του λευκώματος επιμελήθηκε ο Φλωρινιώτης δημοσιογράφος και συγγραφέας Γιώργος Περιβολάρης, ο οποίος μεταξύ άλλων έχει γράψει και το ιστορικό βιβλίο “Φλώρινα 1912-2012, χρονικό ενός αιώνα”.
Η παρουσίαση του ιστορικού αυτού λευκώματος έλαβε χώρα στην κατάμεστη αίθουσα συνελεύσεων του ΕΚΦ το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2017 με αφορμή́ την καθιερωμένηκοπή́ βασιλόπιτας του Ε.Κ.Φ.
Την παρουσίαση ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα μας έκαναν οι:
• ΧάρηςΑθανασιάδης, ιστορικός, αναπληρωτήςκαθηγητής του ΠανεπιστημίουΙωαννίνων,
• ΑριστείδηςΚαζάκος, ΚαθηγητήςΕργατικού́ Δικαίου στο ΤμήμαΝομικής του ΑριστοτελείουΠανεπιστημίουΘεσσαλονίκης και συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο
• ΑνδρέαςΤσώκας, Αρχαιολόγος- ιστορικός, πρόεδρος του μουσείουσύγχρονηςτέχνης της Φλώρινας.

Όπως αντιλαμβάνεστε η συγκεκριμένη προσπάθεια για την αποτύπωση της ιστορίας μας αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός και παρακαταθήκη για την περιοχή μας και αφορά όχι μόνο την ιστορία του θεσμικού μας ρόλου αλλά γενικότερα την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής μας.
Αν μη τη άλλο μας βοηθά να μάθουμε την ιστορία μας και να διδαχθούμε από αυτή τόσο εμείς όσο και οι γενιές που θα ακολουθήσουν.
Χαιρετισμό απηύθυναν: ο αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας Στέφανος Μπίρος, ο δήμαρχος Φλώρινας Γιάννης Βοσκόπουλος, οι βουλευτές Κωνσταντίνος Σέλτσας και Γιάννης Αντωνιάδης, ο δήμαρχος Πρεσπών Παναγιώτης Πασχαλίδης, το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΓΣΕΕ κ. Γεωργακόπουλος, η εκπρόσωπος της ΔΕΗ κα Δεληγιαννίδου. Σε πτυχές του λευκώματος αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Κωνσταντίνος Σιάκος.
Παράλληλα, προβλήθηκε σύντομο video με την ιστορία του Εργατικού Κέντρου, ενώ ξεχωριστή στιγμή αποτέλεσε η απονομή τιμητικής πλακέτας στην οικογένεια του πρώτου διατελέσαντος πρόεδρου του Ε.Κ.Φ. Αριστείδη Αριστείδου.
Φόρος τιμής στα 75 χρόνια από την ίδρυση του Ε.Κ.Φ.
Το Εργατικό μας Κέντρο συμπλήρωσε 75 ολόκληρα χρόνια παρουσίας στα συνδικαλιστικά, εργατικά και κοινωνικά πράγματα της περιοχής μας αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας. Πρόκειται για τρία τέταρτα ενός αιώνα στον οποίο συντελέστηκαν ίσως οι σπουδαιότερες αλλαγές στην σύγχρονη ιστορία της χώρας. Όλα αυτά τα χρόνια το Ε.Κ.Φ. στάθηκε πιστός σύμμαχος και αρωγός όλων των εργαζομένων, των ανέργων και των συνταξιούχων της περιοχής, παρέχοντας πληροφόρηση και πάσης φύσεως υποστήριξη πάνω σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα που μας απασχόλησαν.
Σεβόμενοι την ιστορία, τιμήσαμε την 75χρονη παρουσία του Ε.Κ.Φ. με σειρά εκδηλώσεων και δράσεων με αποκορύφωμα τη μεγάλη αφιερωματική συναυλία του Αυγούστου που παρακολούθησαν πάνω από 3500 συμπολίτες μας στα πλαίσια των εκδηλώσεων του διεθνούς φήμης φεστιβάλ “ΠΡΕΣΠΕΙΑ”.
Σχεδιασμός & εκτύπωση επετειακού εντύπου
Σχεδιασμός & δημιουργία βίντεο για τα 75 χρόνια παρουσίας του Ε.Κ.Φ.
Συμμετοχή στις εκδηλώσεις “πολιτιστικός Αύγουστος” του δήμου Φλώρινας με στόχο την ανάδειξη των αγώνων του εργατικού κινήματος
Παρουσία της διοίκησης της ΓΣΕΕ με ταυτόχρονη συνέντευξη τύπου του προέδρου
Συναυλία με το ωδείο Φλώρινας την Εργατική πρωτομαγιά
Συναντήσεις, διεκδικήσεις
Υπουργείο ενέργειας
Συσκέψεις με τους Υπουργούς ενέργειας, κ. Σκουρλέτη και κ. Σταθάκη για τις εξελίξεις στα ενεργειακά της περιοχής καθώς επίσης και για το ζήτημα της“αποεπένδυσης” της ΔΕΗ Α.Ε. με ταυτόχρονη κατάθεση υπομνημάτων και θέσεων του Ε.Κ.Φ.
Υπουργείο Οικονομίας και ανάπτυξης
Συνάντηση με τον Υπουργό κ. Δημήτριο Παπαδημητρίου στα γραφεία του ΕΚΦ με θέμα την ζοφερή κατάσταση στην περιοχή και την ανάγκη πολιτικών ανάπτυξη στην περιοχή.
Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων
23/6/2017 στα πλαίσια της εκδήλωσης του Ε.Κ.Φ. για τις νέες ρυθμίσεις στις εργατικές κατοικίες, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του Δ.Σ. του Εργατικού Κέντρου Φλώρινας με την Υπουργό Εργασίας κα Έφη Αχτσιόγλου, παρουσία της Διοικήτριας του ΟΑΕΔ κας Μαρίας Καραμεσίνη και του Βουλευτή Φλώρινας κ. Κων/νου Σέλτσα.
Στη σύσκεψη αυτή τέθηκαν από τον Πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου σειρά ζητημάτων που άπτονται των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Εργασίας με σημαντικότερο θέμα το μείζον ζήτημα της υψηλής ανεργίας στην Π.Ε. Φλώρινας.
Ο.Α.Ε.Δ.
• Συσκέψεις σχετικά με προγράμματα απασχόλησης
• Επίσκεψη της Διοικήτριας του ΟΑΕΔ κα Μαρία Καραμεσίνη στο Ε.Κ.Φ.
• Θέματα αξιοποίησης των αιθουσών του πρώην Ο.Ε.Ε.
• Θέματα των οικιστών & δανειοληπτών του πρώην Ο.Ε.Κ.
Γ.Σ.Ε.Ε.
• Συζητήσεις για εργασιακά ζητήματα.
ΙΝΕ ΓΣΕΕ
Την δημιουργία παραρτήματος ΙΝΕ/ΓΣΕΕ στην πόλη της Φλώρινας με σκοπό την επιστημονική τεκμηρίωση των θέσεων του Ε.Κ.Φ., την συμβουλευτική υποστήριξη ανέργων & εργαζομένων, την εκπόνηση μελετών σχετικά με την περιοχή καθώς και την υλοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης εργαζομένων και ανέργων.
Απεργιακές κινητοποιήσεις
• Νοέμβριος 2015 κινητοποιήσεις στο ορυχείο της Αχλάδας
• 4 Φεβρουαρίου 2016, μεγαλειώδες συλλαλητήριο στη κεντρική πλατεία της Φλώρινας ενάντια στη ψήφιση του ασφαλιστικού - φορολογικού νομοσχεδίου, νωρίτερα πραγματοποιήσαμε σύσκεψη όλων των συλλόγων - κοινωνικών - επαγγελματικών συλλόγων της περιοχής ώστε να συντονίσουμε και να οργανώσουμε τις κινητοποιήσεις εκλέγοντας επιτροπή αγώνα.
• Σταθήκαμε δίπλα σε άλλες παραγωγικές δυνάμεις του τόπου (αγρότες) και τους στηρίξαμε στον δίκαιο αγώνα τους.
• 6 Μαΐου 2016, κατά την ημέρα ψήφισης του ασφαλιστικού - φορολογικού νομοσχεδίου πραγματοποιήσαμε απεργία.
• Κυριακή 8 Μαΐου 2016. Εορτασμός Εργατικής Πρωτομαγιάς, συναυλία στη κεντρική πλατεία της Φλώρινας με την συμμετοχή μαθητών του ωδείου Φλώρινας.
• 10Σεπτεμβρίου 2016. Δυναμική συμμετοχή μας στο συλλαλητήριο ενόψει Δ.Ε.Θ.
• 17 Νοεμβρίου 2016. Κατάθεση στεφάνων στη μνήμη των αγωνιστών του Πολυτεχνείου
• 7 Απριλίου 2017. Συμμετοχή μας στο συλλαλητήριο στην Πτολεμαΐδα για το ξεπούλημα της ΔΕΗ ΑΕ
• 1 Μαΐου 2017. Εορτασμός Εργατικής Πρωτομαγιάς
• 17 Μαΐου 2017. 24ωρη Γενική Απεργία και συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Φλώρινας ενάντια στα Μνημόνια
• 22 Ιουνίου 2017. Στηρίξαμε την 48ωρηαπεργία που είχαν προκηρύξει οι συμβασιούχοι του δήμου Φλώρινας και πραγματοποιήσαμε συνάντηση με τον Δήμαρχο Φλώρινας όπου κατατέθηκαν τα αιτήματα των εργαζομένων

• 9 Σεπτεμβρίου 2017. Συμμετείχαμε στο συλλαλητήριο Διαμαρτυρίας που διοργάνωσαν ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΕΚΘ. Με βασικό σύνθημα «η αξιοπρέπεια μας είναι αδιαπραγμάτευτη », εκφράσαμε την αγανάκτησή μας, για τη συνεχιζόμενη αδιέξοδη και καταστροφική πολιτική, για τα νέα σκληρά και επώδυνα μέτρα που ετοιμάζεται να υλοποιήσει η κυβέρνηση, εθελοτυφλώντας για τις ήδη ολέθριες συνέπειες σε βάρος της μισθωτής εργασίας.

• 17 Νοεμβρίου 2017. Καταθέσαμε στεφάνια και αποδώσαμε φόρο τιμής στη μνήμη των αγωνιστών της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

• 4 Δεκεμβρίου 2017. Συμμετείχαμε στο συλλαλητήριο που οργάνωσε η ΓΕΝΟΠ στην πλατεία της Φλώρινας, ενάντια στο ξεπούλημα της ΔΕΗ ΑΕ

• 14 Δεκεμβρίου 2017. Πραγματοποιήσαμε 24ωρη απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία της Φλώρινας με κεντρικό σύνθημα «ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΒΑΡΗ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ»

• 2018

• 2018 ΔΕΘ



Σωματεία

Τα σωματεία είναι τα βασικά κύτταρα του συνδικαλιστικού κινήματος, αφού στους κόλπους τους εκφράζονται άμεσα όλα τα προβλήματα των εργαζομένων, τόσο εκείνα που σχετίζονται με τις καθημερινές διεκδικήσεις και την ποιότητα των εργασιακών συνθηκών όσο και με συλλογικότερες συνδικαλιστικές διεκδικήσεις.

• Στήριξη αυτών (αρχαιολογία, Αχλάδα, Τόττης, Δασεργάτες Καθαριστριών κ.ο.κ.)

• Υποστήριξη δημιουργία νέων σωματείων με σκοπό την προώθηση των συμφερόντων του αντίστοιχου κλάδου.

• Στήριξη και καθοδήγηση εργαζομένων (ομάδων ή και μεμονωμένων) που δεν είναι μέλη πρωτοβάθμιων σωματείων.

• Τακτοποίηση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων των σωματείων της δύναμης του ΕΚΦ.

• Παρουσία μας στο ΣΕΠΕ Φλώρινας για εργατικές διαφορές.



Παρεμβάσεις, επιστολές, υπομνήματα



• Υπομνήματα: ΔΕΗ, Υπουργείο Ενέργειας, Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, διαβουλεύσεις σε σχέδια νόμου.

• Νομοσχέδια προς διαβούλευση (παρεμβάσεις για τα αναπτυξιακά προγράμματα ΕΣΠΑ αλλά και συμμετοχή στη διαβούλευση για πολλά νομοσχέδια όπως π.χ. το σχέδιο νόμου για τους δασικούς συνεταιρισμούς)

• Κοινωνικής Αλληλεγγύης ”ανάγκη στήριξης της πρότασης για αύξηση του αριθμού των ωφελούμενων στη Δυτ. Μακεδονία”



Ημερίδες



• Σάββατο 26 Νοεμβρίου ημερίδα - ανοικτή συζήτηση με Θέμα: “Το Νέο Ασφαλιστικό - Συνταξιοδοτικό Σύστημα” και ομιλητή έναν από τους πλέον ειδικούς του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας μας, τον Γιώργο Κουτρουμάνη.



• Κυριακή 2 Απριλίου 2017 ημερίδα σε συνεργασία με την ΟΧΜΓΕ και το Σωματείο Χειριστών Μηχανοδηγών Φλώρινας με θέμα: Εργασιακά-Ασφαλιστικά-Οικονομικά-Υγεία & Ασφάλεια στο χώρο των Μηχανημάτων Έργων.

• Εισηγητές της ημερίδας ήταν:

• – Σοφία – Άννα Βέργου, επιστημονική συνεργάτη ΙΝΕ/ΓΣΕΕ και νομικό
– Ζαχαρίας Τσαρακλής, Ναυπηγός Μηχανολόγος Μηχανικός ΕΜΠ, Διευθυντής Περιφερειακής Διεύθυνσης Επιθεώρησης Υγιεινής και Ασφάλειας Περιφέρειας Δυτικής Αττικής & Ν. Αιγαίου

– Άντα Σταμάτη, επιστημονική συνεργάτη ΙΝΕ/ΓΣΕΕ και νομικό.



Οι βραβεύσεις



Δείγμα της νέας μας φιλοσοφίας και του ανοίγματος στην κοινωνία, αποτελεί και η πρωτοβουλία μας να βραβεύουμε κάθε χρόνο στα πλαίσια της κοπής της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας 3 επιχειρήσεις της περιοχής που σε πείσμα των καιρών, ξεχωρίζουν, αναπτύσσονται, σέβονται τους εργαζόμενους τους προσφέροντας ένα εξαιρετικό εργασιακό περιβάλλον καθώς επίσης και επιχειρήσεις που προβάλουν και αναδεικνύουν τοπικά προϊόντα. Στόχος αυτής της βράβευσης είναι κατά πρώτον να δηλώσουμε έμπρακτα ότι ως θεσμός δεν είμαστε απέναντι στις υγιείς επιχειρήσεις που σέβονται τον άνθρωπο, εργαζόμενο, αλλά αντιθέτως τις προβάλουμε με σκοπό να γίνουν παράδειγμα προς μίμηση από τους υπόλοιπους συναδέλφους τους. Και κατά δεύτερον να περάσουμε ένα μήνυμα πως σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς υπάρχει και ένα ίχνος αισιοδοξίας.



Πιστοποίηση ISO9001:2008



Ως Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Φλώρινας, σεβόμενοι τον θεσμικό μας ρόλο, ανταποκρινόμενοι στις επιταγές της σύγχρονης εποχής και αντιλαμβανόμενοι ότι η ποιότητα είναι κινητήριος μοχλός ανάπτυξης ενός οργανισμού συμβάλλοντας στην αποτελεσματικότερη λειτουργία του, στη βελτίωση του επιπέδου των προσφερόμενων υπηρεσιών και στην αύξηση του βαθμού ικανοποίησης των πολιτών ή και των μελών που απευθύνονται σ’ αυτό, είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε πως στα πλαίσια της εξασφάλιση της θεσμικής μας αξιοπρέπειας, πιστοποιήσαμε τις υπηρεσίες μας με το διεθνές σύστημα διαχείρισης ποιότητας του προτύπου ISO9001:2008.

Στόχος της πιστοποίησης είναι η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών συμβάλλοντας στην πληρέστερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία του Κέντρου μας, στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών και την ποιοτική αναβάθμιση του θεσμικού μας ρόλου.

Η παραπάνω Πιστοποίηση αφορά την ικανότητα ενός οργανισμού να συμμορφώνεται με συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά και προδιαγραφές που επιβάλει η νομοθεσία ή και τα ενδιαφερόμενα μέλη του. Με την απόκτηση του Πιστοποιητικού από ανεξάρτητο φορέα πιστοποίησης, ο οργανισμός απολαμβάνει αναγνώριση από τα ενδιαφερόμενα μέρη του ως αξιόπιστος εταίρος αυξάνοντας την ανταγωνιστικότητα του και βελτιώνοντας συνεχώς την αποτελεσματικότητα, την απόδοση και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών του.

Η πιστοποίηση ISO 9001 επικεντρώνεται σε όλες σχεδόν τις οργανωτικές, διοικητικές και παραγωγικές δραστηριότητες και διεργασίες ενός οργανισμού και διατηρείται με ετήσιες προγραμματισμένες επιθεωρήσεις που πραγματοποιούνται από επιθεωρητές στις εγκαταστάσεις του οργανισμού.

Η χρηματοδότηση της παραπάνω ενέργειας εξασφαλίστηκε από το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα (Ε.Α.Π.) της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας 2012-2016 στον άξονα 2 που αφορά την “Στήριξη του Παραγωγικού Περιβάλλοντος” και στο μέτρο 2.1“Υποδομές και δομές στήριξης παραγωγικού Περιβάλλοντος”, με τίτλο έργου “Εισαγωγή του Ε.Κ.Φ. στην κοινωνία της πληροφορίας και επικοινωνίας (μηχανοργάνωση, μηχανογράφηση, πιστοποίηση)”.



Μηχανοργάνωση, μηχανογράφηση, ιστοσελίδα



Σε μια εποχή όπου το διαδίκτυο έχει μπει για τα καλά στη καθημερινότητα μας το Ε.Κ.Φ. δεν θα μπορούσε να μην έχει παρουσία σ΄αυτό. Έτσι λοιπόν σχεδιάσαμε τον ιστότοποwww.ekf.grμε σκοπό την ενημέρωση του κοινού με θέματα λειτουργίας του εργατικού μας κέντρου, απασχόληση, θέσεις εργασίας, απαντήσεις σε ερωτήματα, προγράμματα απασχόλησης, κοινωνικά ζητήματα αλλά και πολλά άλλα.

Επίσης ανανεώσαμε τα συστήματα μηχανοργάνωσης με αγορές νέων σύγχρονων ηλεκτρονικών υπολογιστών, εκτυπωτών, projectors, μηχανών αναπαραγωγής εικόνας κ.ο.κ.

Τέλος προμηθευτήκαμε ολοκληρωμένο λογισμικό μηχανογράφησης για τις ανάγκες λειτουργίας του γραφείου με σκοπό την πλήρη συμμόρφωση στις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής αλλά και της διαύγειας που ακολουθούμε.

Το κτήριο



Είναι σε όλους γνωστό ότι η εποχή που διανύουμε είναι δύσκολη η ανεύρεση οικονομικών πόρων, παρόλα ταύτα καταφέραμε και συντηρήσαμε το κτήριο που στεγάζεται το Ε.Κ.Φ. (επιχρίσματα-βαφές) εξασφαλίζοντας τους αναγκαίους πόρους από τον ΟΑΕΔ. Όλη η διαδικασία της έγινε με πλήρη διαφάνεια από τον ΟΕΑΔ ακολουθώντας τις προκηρύξεις και συμβάσεις δημοσίων έργων.

Ενημέρωση



Σε μια εποχή όπου το συνδικαλιστικό κίνημα έχει απαξιωθεί από τις μνημονιακές πολιτικές που εφαρμόζονται, η δική μας παρουσία πρέπει να είναι αισθητή. Προχωρήσαμε δυναμικά στην είσοδο στη νέα τεχνολογική εποχή αξιοποιώντας το Διαδίκτυο (ανανεωμένος ιστότοπος www.ekf.gr) και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, youtube) για να ενημερώνουμε τους πολίτες για όλες τις νέες αλλαγές στα εργασιακά και ασφαλιστικά ζητήματα, για προγράμματα κατάρτισης, για την εργασιακή εξέλιξη και σταδιοδρομία, για κοινωνικά θέματα αλλά και για όλες τις νέες θέσεις εργασίας καθώς πάγια τακτική μας είναι να μην μένει “καμία θέση εργασίας στο συρτάρι”. Το πιο σημαντικό πλεονέκτημα όμως της χρήσης των τεχνολογικών και διαδικτυακών μέσων είναι, αναμφίβολα, η πολυπόθητη επικοινωνία με τους πολίτες. Έχουμε ανοίξει σημαντικούς διαύλους επικοινωνίας και έχουμε φέρει τους συμπολίτες μας στο τραπέζι του δημοσίου διαλόγου εύκολα καιγρήγορα. Αφουγκραζόμενοι τη φωνή των συμπολιτών μας και ειδικά των νέων συμπολιτών μας, γινόμαστε πιο παραγωγικοί συνδικαλιστικά.

Από τον Ιανουάριο του 2016 έως τον Αύγουστο του 2018 εκδώσαμε680 δελτία τύπου όπουπάνω από το 50% αφορούσαν θέσεις εργασίας, τα υπόλοιπα ήταν κατανεμημένα στις κατηγορίες των ασφαλιστικών θεμάτων, απεργιών - διεκδικήσεων, θέσεις του ΕΚΦ και κοινωνικά ζητήματα.

Όσον αφορά τις αναρτήσεις στα socialmediaαυτές πλησιάζουν τις 1200 και αφορούν θέματα θέσεων εργασίας, κοινωνικά, νομική συμβουλευτική, επιδόματα - παροχές, εργασιακή σταδιοδρομία, δικαιώματα εργαζομένων, προγράμματα καταρτίσεις, διάφορες ενημερώσεις κ.α.

Ενέργεια



Μια άλλη σημαντική εξέλιξη που αφορά την περιοχή μας είναι και το μέλλον της παραγωγής ενέργειας. Εμείς από την πλευρά μας “βγάζοντας τις παρωπίδες” που μας κρατούσαν αγκυλωμένους πίσω τόσα χρόνια, αναλύσαμε το περιβάλλον και κάναμε προτάσεις εφικτές, ρεαλιστικές και κοινά αποδεκτές που ως στόχο έχουν την διασφάλιση και δημιουργία νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας και την ανάπτυξη της περιοχής.

Σαφώς και η εξόρυξη λιγνίτη και η παραγωγή ηλεκτρισμού αποτελούν ουσιώδη πυλώνα της τοπικής μας οικονομίας. Ο ενεργειακός χαρακτήρας, όμως της περιοχής μας αποτελεί μοχλό ανάπτυξης αλλά και εστία ποικίλων αντιπαραθέσεων σε θέματα διαχείρισης και εκμετάλλευσης όλων αυτών των κοιτασμάτων.

Δυστυχώς ή ευτυχώς το ενεργειακό λεκανοπέδιο Φλώρινας έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από ότι το λεκανοπέδιο Αμυνταίου-Πτολεμαΐδας-Κοζάνης. Η διαφορά αυτή έγκειται στο ότι στην συγκεκριμένη περιοχή υπάρχουν δημόσια λιγνιτικά κοιτάσματα τα οποία είναι υπό καθεστώς ιδιωτικής εκμετάλλευσης.

Από τον Μάρτιο του 2015 αναλύοντας τα δεδομένα με ρεαλισμό, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις απορρέουσες υποχρεώσεις της χώρας από τις κοινοτικές οδηγίες, τις μνημονιακές υποχρεώσεις αλλά βλέποντας το καθεστώς που επικρατούσε στη περιοχή τολμήσαμε και παρουσιάσαμε μια φιλόδοξη πρόταση στους αρμοδίους υπουργούς αλλά και στην διοίκηση της ΔΕΗ. Μια πρόταση που φιλοδοξούσε να αμβλύνει τις αντιπαραθέσεις και να συγκεράσει τις διαφορετικές και πρακτικές λύσεις. Η πρόταση αυτή μιλούσε για την ανάληψη πρωτοβουλίας από την ΔΕΗ, για την δημιουργία ενός κοινού οργανωτικού σχήματος με συγκεκριμένη εταιρική μορφή, στο οποίο να συμμετέχει τόσο η ΔΕΗ όσο και η ιδιωτική πλευρά. Μιλούσαμε για σύμπραξη δημοσίου & ιδιωτικού τομέα που θα συμπεριλάμβανε τα ορυχεία ΒΕΥΗ 1 & Αχλάδα τα οποία βρίσκονται υπό καθεστώς ιδιωτικής εκμετάλλευσης καθώς και τα κλειστά ορυχεία της ΔΕΗ, ΒΕΥΗ & Κλειδί.

Πιστεύαμε πως μια τέτοια λύση θα μπορούσε να οδηγήσει στην επαναλειτουργία και την διάνοιξη των ορυχείων της Φλώρινας, δημιουργώντας αφενός, πολλές χιλιάδες, άμεσες και έμμεσες νέες θέσεις εργασίας και αφετέρου τις προϋποθέσεις κατασκευής της δεύτερης μονάδας στη Μελίτη δεδομένου του πλάνου της ΔΕΗ για απόσυρση, βραχυπρόθεσμα αρκετών μονάδων λόγω οικονομικού συμφέροντος και παλαιότητας. Επίσης, η πρόταση αυτή θα συνέβαλε στην ευθυγράμμιση της ελληνικής νομοθεσίας στις κοινοτικές απαιτήσεις όσον αφορά την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και την εξόρυξη του λιγνίτη.

Με τους εφαρμοστικούς νόμους του τρίτου μνημονίου, όπου προβλέπεται η απώλεια του 50% της παραγωγής και της προμήθειας (Εμπορία) ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2020, ήρθε η στιγμή που η κυβέρνηση θα κάνει πράξη αυτή την «κοινωνική» προσφορά στον Ελληνικό λαό και στους εργαζόμενους της Επιχείρησης. Αφού κατήργησε τη «Μικρή ΔΕΗ», μας έφερε από την «πίσω πόρτα» τη «Μισή ΔΕΗ» μετά βαΐων και κλάδων, παραποιώντας την πραγματικότητα με μηχανισμούς προπαγάνδας, με σκοπό να ρίξει στάχτη στα μάτια των εργαζομένων.

Ξεκινώντας με το πρώτο δυσμενές μέτρο (Δημοπρασίες ΝΟΜΕ) που αναγκάζει τη ΔΕΗ να πουλάει κάτω του κόστους, με ότι σημαίνει αυτό για την οικονομική της κατάσταση, αποφάσισε να ξεπουλήσει το 40% της λιγνιτικής παραγωγής της και των ορυχείων υποστήριξής τους. Η κυβέρνηση εκχωρεί στην Κομισιόν τον απόλυτο έλεγχο της διαδικασίας πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, με βάση τις δεσμεύσεις που ανέλαβε έναντι της DGcomp. Στο νομοσχέδιο που το χρονοδιάγραμμα του τηρείται κατα γράμμα περιλαμβάνει την πώληση της μονάδας της Μελίτης Iκαι την άδεια κατασκευής της Μελίτης II στη Φλώρινα και τις μονάδες 3 & 4 της Μεγαλόπολης με τα αντίστοιχα ορυχεία τους.

Σήμερα βρισκόμαστε στην χρονικό εκείνο σημείο πριν την υποβολή των προσφορών από τα εταιρικά σχήματα που έχουν επιδείξη ενδιαφέρον για την αγορά τους.

Γίνεται αντιληπτό ότι το ξεπούλημα των μονάδων, όπου η κυβέρνηση το ονομάζει αποεπένδυση, θα επιφέρει δυσμενείς εξελίξεις στο προσωπικό, όπως απολύσεις, μειώσεις μισθών, αλλαγή εργασιακών σχέσεων και απονεύρωση του παραγωγικού ιστού της ΔΕΗ με τραγικά αποτελέσματα στο μέλλον.

Ένα ακόμη ακανθώδες ζήτημα έχει προκύψει με την μη αποδοχή από την Ευρωπαϊκή Ένωση της περαιτέρω λειτουργίας του ΑΗΣ Αμυνταίου μετά το 2019, αφού δεν γίνεται αποδεκτό το αίτημα της ελληνικής πλευράς για αύξηση των ωρών λειτουργίας του. Μια απόφαση που γεννά ερωτηματικά ως προς το σχεδιασμό της κυβέρνησης για άμεση παράδοση της μονάδας σε εγχώριους επιχειρηματίες της ενέργειας με διαδικασίες fasttrack.

Μετά την πώληση των λιγνιτικών μονάδων από την κυβέρνηση, η Επιχείρηση θα απωλέσει σχεδόν το σύνολο των λιγνιτικών εργοστασίων της, καθώς αυτά που θα απομείνουν θα παρέχουν την ενέργεια στους ιδιώτες, που με τη σειρά τους θα την εμπορεύονται.

Μετά την πώληση των λιγνιτικών μονάδων ακολουθεί η πώληση του 17% του Ομίλου, το οποίο βρίσκεται στο ΤΑΙΠΕΔ έτοιμο προς ιδιωτικοποίηση. Αυτό σημαίνει ότι χάνεται ο έλεγχος της εταιρείας από το κράτος, με αυτονόητα τα επακόλουθα για το εργασιακό μέλλον των εργαζομένων.

Εκτός των άλλων, με το νόμο 4389/16 το 34% των μετοχών της ΔΕΗ πέρασε στο υπερταμείο (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας) από 1-1- 2018, για να εξυγιανθεί όπως αρέσκεται να λέει, αλλά ουσιαστικά θα ακολουθήσει το δρόμο της ιδιωτικοποίησης εν ευθέτω χρόνο. Σφιχτότερος έλεγχος δαπανών, βελτίωση της εισπραξιμότητας και του συστήματος εσωτερικού ελέγχου, μέχρι τα πιο δύσκολα, όπως για παράδειγμα αλλαγές στον εσωτερικό κανονισμό, εφόσον κριθεί ότι χρειάζεται, φέρνει το στρατηγικό σχέδιο της ΔΕΗ που έχει ετοιμάσει γι’ αυτήν το υπερταμείο.

Δυστυχώς, η υποκρισία και η ιδιοτέλεια, όσον αφορά το μέλλον της Επιχείρησης, δεν μπορεί να κρυφτεί ούτε από τον επικεφαλής της Διοίκησης της Εταιρείας, όταν ο ίδιος δηλώνει δημοσίως, ότι αναγκάζεται να πωλήσει με το ¨πιστόλι στον κρόταφο¨. Εάν δεν πιστεύει σε αυτές τις πολιτικές της κυβέρνησής του, οφείλει να παραιτηθεί και να «γλιτώσει» έτσι από την εκπυρσοκρότηση του πιστολιού. Την ίδια στιγμή που προχωρεί η πώληση του λιγνιτικού δυναμικού, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος προχωράει ένα βήμα πιο μπροστά, σχεδιάζοντας την δημιουργία θυγατρικών επιχειρήσεων στον κλάδο της Εμπορίας και στη συνέχεια στην πώλησή τους σε ιδιώτες προμηθευτές.

Ο πάλε ποτέ ενεργειακός κολοσσός της χώρας μας έγινε μια πολύπαθη και χρεωκοπημένη εταιρεία στα χέρια ακατάλληλων ανθρώπων που την κυβερνούν και τη διοικούν τα τελευταία χρόνια, έχοντας άμεσο αντίκτυπο στην κοινωνία και τους εργαζόμενους σε αυτήν.

Είναι γνωστό ότι όταν χρεοκοπεί ο ενεργειακός πυλώνας μιας χώρας, τότε χρεοκοπεί η ίδια η χώρα, με ότι αυτό συνεπάγεται. Διοίκηση και Κυβέρνηση το ομολογούν δημόσια, αλλά δυστυχώς δεν έχουν ένα συγκεκριμένο πλάνο ώστε να αποσοβήσουν την επερχόμενη κατάρρευση του Ομίλου ΔΕΗ, ο οποίος έφτασε να διανύει τη χειρότερη περίοδο της ιστορίας του.

Όλο αυτό το χρονικό διάστημα η διοίκηση του ΕΚΦ είχε εκφράσει ποικιλοτρόπως και σε ανώτατο επίπεδο την κάθετη διαφωνία του με το παραπάνω νομοσχέδιο, διαφωνία η οποία κατατέθηκε και στην διαρκή επιτροπή ενέργειας της Βουλής των Ελλήνων με την εισήγηση του προέδρου του ΕΚΦ και με την κατάθεση υπομνήματος στο οποίο διαμηνύαμε σε όλους τους τόνους ότι ως Εργατικό Κέντρο Φλώρινας είμαστε αντίθετοι σε αυτό το νόμο, καθώς η πώληση θα ήταν καταστροφική τόσο για την ΔΕΗ και τους εργαζομένους της όσο και για την τοπική κοινωνία. Λάβαμε υπόψιν όμως και την εξαιρετική και απευκταία περίπτωση της ψήφισης του νομοσχεδίου και θέσαμε επιβεβλημένη την διασφάλιση των παρακάτω

1. Υποχρέωση του επενδυτή για την άμεση κατασκευή της 2ης Μονάδας στη Μελίτη.

2. Υποχρέωση του επενδυτή για διάθεση θερμικού φορτίου από τους ΑΗΣ Μελίτης για την Τηλεθέρμανση της Φλώρινας και της Μελίτης.

3. Πλήρης εξασφάλιση της ολοκλήρωσης των διαδικασιών της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης και μετεγκατάστασης της Τοπικής Κοινότητας Αχλάδας. Με δεδομένο ότι ειδικά στην περίπτωση της Φλώρινας λειτουργεί και ιδιωτικό ορυχείο, που τροφοδοτεί τον ΑΗΣ, χρειάζεται ειδική μέριμνα για την διασφάλιση των 500 περίπου θέσεων εργασίας σ’ αυτό. Η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων του ορυχείου της Αχλάδας πρέπει να λειτουργεί παράλληλα ώστε να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στην μετεγκατάσταση του οικισμού.

4. Αναπροσαρμογή του τέλους λιγνίτη προς τα πάνω ως αντισταθμιστικό όφελος.

5. Οι προσλήψεις προσωπικού τόσο των ΑΗΣ όσο και των ορυχείων να πληρούν τους όρους της εντοπιότητας.

6. Σύμφωνα με το άρθρο 6 παρ. 2 που αφορά την παραχώρηση των δικαιωμάτων εξόρυξης του ορυχείου της Βεύης θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι ο αριθμός των προσλήψεων θα είναι μεγαλύτερος ή ίσος με τις θέσεις πλήρους απασχόλησης της τελευταίας υπογραφείσας σύμβασης.

7. Διασφάλιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων τόσο αυτών που θα μεταβιβαστούν στην νέα εταιρεία από την ΔΕΗ Α.Ε. όσο και των νέων εργαζομένων που θα προσληφθούν στα ορυχεία που παραχωρούνται στη νέα εταιρεία.

8. Συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα έναρξης εργασιών εξόρυξης στα προς παραχώρηση ορυχεία.

Συνοψίζοντας ζητήσαμε την απόσυρση του νομοσχεδίου για το συμφέρον της χώρας και καλέσαμε την κυβέρνηση να το αποσύρει και να συζητήσουμε από μηδενικής βάσης και με ρεαλισμό το μέλλον της ενεργειακής πολιτικής.



Ανεργία



Δυστυχώς όμως όσο δυναμικοί συνδικαλιστικά και να είμαστε, θα σταθεί αδύνατο να αντιμετωπίσουμε τα σοβαρά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα όσο εξακολουθούν να εφαρμόζονται οι ίδιες πολιτικές λιτότητας. Αυτές οι πολιτικές είναι που έχουν αυξήσει κατακόρυφα τα ποσοστά ανεργίας σε όλες τις ηλικίες. Ειδικά στην Φλώρινα η ανεργία των νέων - στην πλειοψηφία τους πτυχιούχοι - έχει φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη.

Αυτή η μάστιγα της ανεργίας των νέων συμπολιτών μας έχει προκαλέσει έντονες αρνητικές οικονομικές, κοινωνικές, δημογραφικές και πολιτικές επιπτώσεις. Μία από αυτές, που φαίνεται να εντείνεται τα τελευταία χρόνια, είναι η αναζήτηση καλύτερων επαγγελματικών προοπτικών στο εξωτερικό, προκαλώντας τη διαρροή εγκεφάλων (braindrain). Αυτό παρατηρείται σε έντονο βαθμό και στην περιοχή μας.

Μεγάλη δυσκολία, ωστόσο, αντιμετωπίζουν και οι μεγαλύτερης ηλικίας άνεργοι, οι οποίοι συχνά δεν διαθέτουν εναλλακτικές επιλογές εκτός της απασχόλησης λόγω των οικονομικών υποχρεώσεων που φέρουν, σε αντίθεση με τους νέους που συχνά είναι προστατευόμενα μέλη οικογενειών. Επίσης, οι μεγάλης ηλικίας άνεργοι είναι δύσκολο να βρουν εργασία, ειδικά όταν προέρχονται από τομείς της οικονομίας που στο παρελθόν ήταν εκτεταμένοι και εξαιρετικά δύσκολα θα ανακάμψουν στο μέλλον ή ακόμα και αν αυτό συμβεί θα δημιουργήσουν λιγότερες θέσεις εργασίας σε σχέση με το παρελθόν, όπως για παράδειγμα ο κλάδος των κατασκευών. Παρατηρούμε, όμως, πως βρίσκονται σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση και οι άνεργοι που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότησή τους, τους οποίους ο επιχειρήσεις δύσκολα θα επιλέξουν να προσλάβουν χωρίς την παροχή κάποιων κινήτρων.



Επίλογος



Μέσα σε όλο αυτό το δυσμενές κλίμα δεν πρέπει να επιτρέψουμε να υποβιβαστεί περαιτέρω ο θεσμός του συνδικαλισμού. Αυτό θα είναι το τελειωτικό χτύπημα στον εργατοϋπαλληλικό κόσμο της χώρας. Παρά τις ομολογουμένως φοβερές δυσλειτουργίες του συνδικαλιστικού κινήματος των τελευταίων δεκαετιών, θα πρέπει να επιμείνουμε στην συλλογική διαχείριση των εργατικών ζητημάτων. Μόνο συλλογικά θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τη λαίλαπα της εποχής.

Κλείνοντας θα ήθελα να πω πως το Εργατικό Κέντρο Φλώρινας, παρά τα προβλήματα, παραμένει δυναμικά στις επάλξεις των διεκδικήσεων και καλεί όλους τους εργαζόμενους και τους ανέργους της περιοχής να στηρίξουν τα πρωτοβάθμια σωματεία τους. Μόνο με την συλλογική εκπροσώπηση μπορούμε να πετύχουμε αυτά που διεκδικούμε! Ο αγώνας μας συνεχίζεται. Συνεχίζουμε να διεκδικούμε παίρνοντας δύναμη από όλους αυτούς που πριν από εμάς έδωσαν το αίμα τους για τα εργασιακά μας δικαιώματα.

Τα τελευταία χρόνια ήταν δύσκολα για όλους μας.

Η οικογένεια του Εργατικού Κινήματος της Φλώρινας αυτά τα χρόνια στάθηκε όρθια, δίπλα και όπου χρειάστηκε μπροστά για να χαράξει το δρόμο στους εργαζόμενους της πόλης μας.

Αυτή είναι συνοπτικά η ιστορία του Ε.Κ.Φ την τελευταία τριετία. Μια ιστορία που όλοι μέσα της αναγνωρίζουμε το δικό μας κομμάτι. Τις δυσκολίες, τους κόπους, τις ανισότητες, τις αγωνίες και τα θέλω μας. Αυτά τα «ΘΕΛΩ ΚΑΙ ΜΠΟΡΩ», αυτές οι «ΑΞΙΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ» μας, διαχρονικά μας ενέπνεαν και θα μας εμπνέουν και στο μέλλον.

Δεν παραβλέπουμε τις αδυναμίες ούτε τις επιμέρους οργανωτικές ή λειτουργικές ελλείψεις, που ανέδειξαν οι σύνθετες και απαιτητικές προκλήσεις μιας συγκυρίας πολύ διαφορετικής από όσα γνωρίζαμε, ή είχαμε αντιμετωπίσει μέχρι τότε. Αν συνυπολογίσουμε τις ακραίες συνθήκες υπό τις οποίες χρειάστηκε να λειτουργήσουμε, καθώς και τις διασπαστικές κινήσεις που είχαμε να αντιμετωπίσουμε από συνδικαλιστικές δυνάμεις, που λειτούργησαν όλη την τριετία με δικό τους σχεδιασμό και πλαίσιο, η συνολική εικόνα του Απολογισμού μας είναι θετική και αντάξια του ρόλου και της ιστορίας του ΕΚΦ. Αυτός ο απολογισμός δεν είναι αποτέλεσμα μόνο της δράσης της πλειοψηφίας της Διοίκησης του ΕΚΦ, αλλά και των σωματείων – μελών του ΕΚΦ, που με τους αγώνες τους και τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις συνέβαλαν στο να υπάρξει αυτός ο πλούσιος απολογισμός, που σήμερα σας παρουσιάζω.

Καλή επιτυχία στις εργασίας μας.



Και να μην ξεχνάμε ότι χαμένη είναι μόνο η μάχη που δεν δόθηκε ποτέ!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΛΩΡΙΝΑ

ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΥΛΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΆΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΟΥ 1ου ΓΥΜΝΑΣΊΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ (ΦΩΤΟ -VIDEO)