ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ Ο ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ 2020 ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

«Βάζουμε πρώτα τον άνθρωπο και μετά όλα τ’ άλλα» επεσήμανε ο Δήμαρχος Φλώρινας κ. Βασίλης Γιαννάκης στο τέλος της ειδικής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, προσθέτοντας πως «και γι’ αυτό οι συνδημότες μας θα αισθανθούν για πρώτη φορά τον Δήμο κοντά τους, καθώς κεντρικός σκοπός μας είναι ότι έχει σχέση με τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους», αναφέροντας παράλληλα πως «ο προϋπολογισμός μας δεν δίνει απαντήσεις σε όλες τις απαιτήσεις των δημοτών μας, αλλά επιτυγχάνει την απρόσκοπτη λειτουργία του δήμου, χωρίς να μειωθούν και οι παρεχόμενες υπηρεσίες κυρίως σε κοινωνικές ομάδες».Υπό την προεδρεία του κ. Μιχάλη Χάτζιου και παρουσία του Δημάρχου Φλώρινας κ. Βασίλη Γιαννάκη το Δημοτικό Συμβούλιο Φλώρινας συνήλθε την Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2019 σε ειδική συνεδρίαση με μοναδικό θέμα ημερήσιας διάταξης «Ψήφιση προϋπολογισμού Εσόδων – Εξόδων και του Ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσης οικονομικού έτους 2020 του Δήμου Φλώρινας».
Στην αρχική του τοποθέτηση ο Δήμαρχος Φλώρινας ανέφερε τα εξής:
«Συζητάμε σήμερα την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2020 για τον Δήμο μας. Ο προϋπολογισμός αυτός είναι ο πρώτος που κατατίθεται στο πλαίσιο του «Κλεισθένη» και είναι μία θεμελιωτική πράξη. Παρά την υποχρηματοδότηση, σκοπός μας είναι να διαχειριστούμε το διαθέσιμο δημόσιο χρήμα με τη μεγαλύτερη δυνατή σύνεση, διαφάνεια και να το αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Οι πόροι είναι συγκεκριμένοι. Το έργο πρέπει να είναι αντίστοιχο, χρήσιμο και χειροπιαστό. Τα λόγια είναι εύκολα. Ξέρουμε, όμως, ότι ο δρόμος που αρχίζει με λόγια και τελειώνει με λόγια δεν οδηγεί πουθενά.

Η νέα δημοτική αρχή κουβαλά πολλές προσδοκίες. Προσδοκίες για να μπορέσει να ξεφύγει από το παλιό γραφειοκρατικό μοντέλο διοίκησης και να μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της νέας εποχής.

Καλούμαστε, λοιπόν, σήμερα να ισορροπήσουμε ανάμεσα στο παλιό και στο νέο που προσπαθούμε να διαμορφώσουμε. Το αν θα τα καταφέρουμε είναι το μεγάλο μας στοίχημα. Σε κάθε περίπτωση είναι στο χέρι μας. Και ότι εξαρτάται από εμάς, θα

αγωνιστούμε να το πετύχουμε. Σε αυτόν τον αγώνα υπάρχουν προβλήματα. Αλλά αυτό δε μας δίνει το δικαίωμα να αποτύχουμε. Έχουμε χρέος να κάνουμε ότι μπορούμε για να αλλάξουμε τα πράγματα, να σπάσουμε κατεστημένες νοοτροπίες και αντιλήψεις, να συγκρουστούμε με τα συμφέροντα. Αν μπορέσουμε να οργανώσουμε σε σωστές βάσεις τη λειτουργία μας με κριτήριο την αποτελεσματικότητα, θεωρώ ότι θα έχουμε προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες στις επόμενες γενεές.

Επειδή, όπως λένε, πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού, με αυτό το εφικτό θεωρώ ότι θα πρέπει να ασχοληθούμε και να προσπαθήσουμε να πετύχουμε στις αρμοδιότητες που μας έχουν ανατεθεί. Υπό την έννοια αυτή, η αναγκαία συναίνεση και η αναγκαία σύνθεση απόψεων κάνει πιο δυνατούς και πιο αποτελεσματικούς όλους μας.

Ο προϋπολογισμός που έχουμε μπροστά μας είναι ρεαλιστικός, διαθέτει τα απολύτως απαραίτητα εργαλεία, με ρόλο να αποτελέσει ένα άρτιο τεχνοκρατικό εργαλείο που θα περιλαμβάνει όλους τους κωδικούς, με όλες τις νόμιμες δράσεις του δήμου, για όλες τις αρμοδιότητες που έχουμε, προκειμένου να μπορέσουν αυτές να υλοποιηθούν.

Δημιουργική λογιστική δεν κάνουμε. Όλες οι εγγραφές έχουν εξασφαλισμένη την πληρωμή τους. Ο προϋπολογισμός του οικονομικού έτους 2020 συντάχθηκε βάσει της ΚΥΑ 55905/2019 «Περί κατάρτισης και υποβολής προϋπολογισμού των δήμων οικονομικού έτους 2020» με την οποία δόθηκαν οι γενικές κατευθύνσεις και οδηγίες κατάρτισης.

Ο πρώτος προϋπολογισμός μας είναι το πρώτο βήμα μας. Ένας προϋπολογισμός μεταβατικός, που εξασφαλίζει τη συνέχεια του θεσμού, με βασικούς στόχους τη συγκράτηση των λειτουργικών εξόδων και την ορθολογικότερη διαχείριση των πόρων, την πραγματοποίηση στοχευμένων έργων που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών, την κοινωνική προστασία και θωράκιση των ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Με αυτά τα δεδομένα και τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες που ανάφερα, κάναμε ότι καλύτερο μπορούσαμε για να κλείσουμε και φέτος τον προϋπολογισμό μας και καλώ το σώμα να τον ψηφίσει.

Κλείνοντας την αρχική τοποθέτησή μου, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τα στελέχη του Δήμου μας και κυρίως της οικονομικής υπηρεσίας, τα οποία εργαζόμενα με υπευθυνότητα και μεθοδικότητα βοήθησαν στην κατάρτισή του. Και το λέω επειδή γνωρίζω τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν και το χρόνο που διέθεσαν πέραν του ωραρίου».

Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο εισηγητής του θέματος, Αντιδήμαρχος Φλώρινας κ. Κωνσταντίνος Βασιλείου, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων πως «το προσχέδιο του προϋπολογισμού πήγε στο Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ, όπου πέρασε χωρίς καμία παρατήρηση», ενώ ευχαρίστησε με τη σειρά του τους εργαζόμενους της οικονομικής υπηρεσίας.

Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων και δημοτικών συμβούλων.

Ολοκληρώνοντας τη συνεδρίαση και απαντώντας σε ερωτήματα που τέθηκαν, ο Δήμαρχος Φλώρινας τόνισε: «Γνωρίζοντας την οικονομική κατάσταση του Δήμου και την υποχρηματοδότηση από το Υπουργείο, αυτό που συντάξαμε ήταν το καλύτερο.

Είπατε πως ο προϋπολογισμός δεν είναι οραματικός και δεν έχει αναπτυξιακή προοπτική. Η οραματική πολιτική μας έχει φέρει στο σημείο που είμαστε σήμερα. Όσο για τους αναπτυξιακούς ρυθμούς, όλοι γνωρίζουμε ότι οι αναπτυξιακοί ρυθμοί δεν μπορούν να βγουν μέσα από τον προϋπολογισμό, αλλά κυρίως από τα ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα, τα οποία θα ενταχθούν στη συνέχεια με τις αναμορφώσεις. Άρα, η αναπτυξιακή προοπτική του δήμου θα φανεί μέσα από την αξιοποίηση αυτών των προγραμμάτων.

Προφανώς και κάθε αντίθετη άποψη με τη δική μας είναι σεβαστή, αρκεί να είναι αντικειμενική και ρεαλιστική.

Σίγουρα ο προϋπολογισμός μας δεν δίνει απαντήσεις σε όλες τις απαιτήσεις των δημοτών μας, αλλά επιτυγχάνει την απρόσκοπτη λειτουργία του δήμου, χωρίς να μειωθούν και οι παρεχόμενες υπηρεσίες κυρίως σε κοινωνικές ομάδες και αναφέρομαι στη λειτουργία του ΚΑΠΗ, του ΚΗΦΗ και των δομών που έχουν σχέση με την κοινωνική πρόνοια.

Με την ψήφιση του προϋπολογισμού είμαστε έτοιμοι να ασχοληθούμε δυναμικά με όλα τα θέματα και σε ότι έχει να κάνει με το πρόγραμμα μας και με τη σύμπραξη με το συνδυασμό του κ. Μπίρου.

Τα προβλήματα του δήμου μας είναι χρόνια και θα έπρεπε εμείς μέσα σε 110 μέρες να τα ξεπεράσουμε; Νομίζω ότι καταλαβαίνετε ότι δεν είναι δυνατόν αυτό.

Παρά τη διάθεση καταψήφισης του προϋπολογισμού, την οποία έχετε δείξει και στην Κοινωφελή Επιχείρηση και στο Νομικό Πρόσωπο του Δήμου, όπου καταψηφίσατε τους προϋπολογισμούς τους, η έλλειψη προτάσεων από μέρους σας δείχνει ότι συμφωνείτε στην ουσία μαζί μας. Γιατί είχατε τη δυνατότητα να κάνετε τις προτάσεις σας. Και έχετε την υποχρέωση όταν έρχεστε και μας καταγγέλλετε να έχετε και συγκεκριμένες προτάσεις.

Ολοκληρώνοντας, να πω πως οι δημότες θα αισθανθούν για πρώτη φορά τον Δήμο κοντά τους, καθώς κεντρικός σκοπός μας είναι ότι έχει σχέση με τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Και να ξέρετε ότι βάζουμε πρώτα τον άνθρωπο και μετά όλα τ’ άλλα».

Ο προϋπολογισμός ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία. Μειοψήφησαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της μείζονος μειοψηφίας κ.κ. Κωνσταντινίδης, Μπαρδάκας, Καρυπίδης, Παπαγρηγορίου, Ρασάικος, Σεχίδης, Ιωακειμίδης και Αλεξιάδης.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΛΩΡΙΝΑ

ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΥΛΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΆΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΟΥ 1ου ΓΥΜΝΑΣΊΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ (ΦΩΤΟ -VIDEO)