ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ "100% Η ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ"

Την 100% επιχορήγηση του κόστους της εσωτερικής εγκατάστασης των κατοικιών και των επαγγελματικών χώρων που θα συνδεθούν με το δίκτυο φυσικού αερίου, ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Δήμαρχος Φλώρινας κ. Βασίλης Γιαννάκης. Πρόκειται για ένα έργο ύψους 20 εκ. ευρώ, το οποίο αφορά στην προμήθεια και εγκατάσταση καυστήρα, λέβητα, σωληνογραμμής φυσικού αερίου, συστήματος απαγωγής καυσαερίων, υλικών, εξαρτημάτων, αυτοματισμών εγκατάστασης και σύνδεσης και εργασίες εσωτερικής εγκατάστασης. Παράλληλα, ο κ. Γιαννάκης ανακοίνωσε πως τις επόμενες μέρες θα ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής των δύο σταθμών υποπίεσης και επανέλαβε πως όλες οι δράσεις, κατασκευαστικές εργασίες, προμήθειες και συνδέσεις θα έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι τις 31.12.2023, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.

Αναλυτικά, ο κ. Δήμαρχος ανέφερε στην τοποθέτησή του:

"Όπως καλά γνωρίζουμε, το μεγαλύτερο πρόβλημα στην περιοχή μας για δεκαετίες αποτελεί η θέρμανση και οι επιπτώσεις της στον οικογενειακό προϋπολογισμό κάθε νοικοκυριού του δήμου μας. Πρόβλημα το οποίο ζούμε και σήμερα, με πολλές παράπλευρες συνέπειες για την ανάπτυξη της περιοχής.

Ο Δήμος μας, παρά το γεγονός ότι συνείσφερε τα μέγιστα στην ενεργειακή κάλυψη του κράτους, βιώνοντας τις αρνητικές συνέπειες αυτής της προσφοράς (περιβάλλον, υγεία), είναι ο μοναδικός από τους ενεργειακούς δήμους του οποίου οι κάτοικοι δεν έχουν απολαύσει την φθηνή θέρμανση.

Με δεδομένο το γεγονός πως η φθινοπωρινή και χειμερινή μας καθημερινότητα είναι μια πραγματική Οδύσσεια, η ανάπτυξη των υποδομών διανομής φυσικού αερίου στον δήμο μας αποτελεί ένα έργο κομβικής σημασίας για την τοπική κοινωνία με σημαντικά οφέλη τόσο στον τομέα της θέρμανσης, όσο και στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Μετά την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει η λιγνιτική μονάδα της Μελίτης το 2023, δεν υπακούσαμε στις φωνές που επιμένανε στο παρελθόν. Τολμήσαμε για το νέο και κάναμε το άλμα προς τα μπρος με την μειοψηφία στο δημοτικό Συμβούλιο απέναντι μας.

Δεν μείναμε θεατές των εξελίξεων, ούτε ψάξαμε χρονοβόρες και ανέφικτες λύσεις. Πήραμε την μεγάλη απόφαση να κατευθυνθούμε στη λύση του Φυσικού Αερίου. Δραστηριοποιηθήκαμε άμεσα, καθορίσαμε το πλαίσιο διεκδικήσεων μας, καθώς και τα επιμέρους έργα που πρέπει να γίνουν στην περιοχή μας, έτσι ώστε να ισοσταθμιστούν οι απώλειες της τοπικής οικονομίας από το κλείσιμο των ορυχείων και της μονάδας «Μελίτη 1».

Σε ελάχιστο χρόνο με πρωτόγνωρους ρυθμούς για τα γραφειοκρατικά δεδομένα της χώρας μας μέσα σε 15 μήνες, σε αντίθεση με γειτονικές πόλεις (Καστοριά, Γρεβενά) που είχαν ξεκινήσει τις διαδικασίες χρόνια πριν, βρισκόμαστε στο τελευταίο στάδιο πριν την έναρξη των εργασιών κατασκευής του. Ήδη τις επόμενες μέρες θα ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής των δυο σταθμών υποπίεσης και σήμερα είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω μια νέα έγκριση που θα τρέξει παράλληλα με το κύριο έργο και που αφορά την 100% επιχορήγηση του κόστους της εσωτερικής εγκατάστασης των κατοικιών, που θα συνδεθούν με το δίκτυο Φ.Α.

Ειδικότερα, η νέα ένταξη αφορά στην επιχορήγηση του κόστους της εσωτερικής εγκατάστασης φυσικού αερίου σε κατοικίες και επαγγελματικούς χώρους, δηλ. τις δαπάνες που αφορούν στην προμήθεια και εγκατάσταση καυστήρα, λέβητα, σωληνογραμμής φυσικού αερίου, συστήματος απαγωγής καυσαερίων, υλικών, εξαρτημάτων, αυτοματισμών εγκατάστασης και σύνδεσης, εργασίες εσωτερικής εγκατάστασης, καθώς και η μελέτη και η επίβλεψη των εργασιών με 20 εκ ευρώ από το ΕΠΑνΕΚ και μηδενική ιδιωτική συμμετοχή.

Πριν κλείσω να επαναλάβω, για να ξαναθυμηθούμε, πως οι προδιαγραφές του έργου κατασκευής του δικτύου Φ.Α., του οποίου το μήκος είναι 102 χλμ., είναι εναρμονισμένες ώστε να μπορεί να μεταφέρει, μελλοντικά, και μεικτό καύσιμο κάτι που μπορεί να το εντάξει στα πράσινα έργα και που θα επιτρέπει την επέκταση του μέσα από την χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ. Το Δίκτυο του φυσικού αερίου δεν θα περιορίζεται μόνον στον οικιστικό ιστό της πόλης της Φλώρινας αλλά θα επεκτείνεται στην Βιομηχανική περιοχή, κάτι που είναι ιδιαίτερα ελκυστικό για νέους και παλιούς επενδυτές, καθώς και σε χωριά του Δήμου μας κοντά στα αντλιοστάσια που θα κατασκευαστούν.

Το αρχικό έργο, ήταν συνολικού προϋπολογισμού 20,2 εκατ. ευρώ (πλέον Φ.Π.Α.) και σε αυτό προστίθενται και τα 20 εκ. για τον εξοπλισμό.

Όλες οι δράσεις κατασκευαστικές εργασίες, προμήθειες και συνδέσεις θα πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι την 31.12.2023.

Η παροχή του Φ.Α. θα γίνεται από τον σταθμό του Περδίκα, και όταν κατασκευαστεί το εθνικό δίκτυο από τα Τρίκαλα Ημαθίας θα υπάρχει η πρόβλεψη και η δυνατότητα να προμηθευόμαστε αέριο και από αυτόν.

Επίσης, για την ιστορία, να αναφέρω πως στο ξεκίνημα της προσπάθειας μας αυτής ακούστηκαν, από φωνές απελπισίας, πως οι χρήστες του Φ.Α. θα επιβαρυνθούν με τους εναλλάκτες και διάφορα έξοδα σύνδεσης που τάχα δεν θα είχαν με την λιγνιτική τηλεθέρμανση, προσπαθώντας έτσι να απαξιώσουν την επιτυχία μας. Είχαμε πει πως η παρούσα δημοτική αρχή δεν αφήνει τίποτα στην τύχη και πως όταν έρθει η ώρα θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις. «Όλα στην ώρα τους», είχα αναφέρει τότε. Και η ώρα αυτή ήρθε.

Επιχορήγηση του κόστους εσωτερικής εγκατάστασης του Φ.Α. 100%.

Πιστεύω στη λέξη στόχος, πιστεύω στην συγκροτημένη και σοβαρή δουλειά.

Μόνο έτσι ο δήμος μας θα βρει τον βηματισμό του στην νέα διαμορφούμενη εποχή, ανταποκρινόμενος στις προκλήσεις του σήμερα δημιουργώντας τις απαιτούμενες υποδομές".

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΛΩΡΙΝΑ

ΔΥΟ ΧΡΥΣΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΚΑΙ ΔΥΟ ΚΥΠΕΛΛΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΚΟΠΕΥΤΙΚΗ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ