ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ Ο ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ

Σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας πολιτικής προστασίας βρίσκονται οι υπηρεσίες του Δήμου Αμυνταίου, που είναι αρμόδιες για τον αποχιονισμό και την αντιμετώπιση του παγετού στο οδικό δίκτυο και τους κοινόχρηστους χώρους,ενόψει των έντονων καιρικών φαινομένων που αναμένεται να εκδηλωθούν. Για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος και την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, καθώς και για την εύρυθμη λειτουργία της πόλης και των τοπικών κοινοτήτων, είναι αναγκαία η συμβολή των πολιτών λαμβάνοντας προληπτικά μέτρα κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των φαινομένων.  Συγκεκριμένα οι πολίτες καλούνται να εφαρμόσουν τις παρακάτω οδηγίες:

1) Τα οχήματά τους να διαθέτουν τις απαραίτητες αντιολισθητικές αλυσίδες ή λάστιχα χιονιού, καθώς και αντιψυκτικό για την προστασία του κινητήρα των οχημάτων τους . 

2) Να μην σταθμεύουν τα οχήματά τους σε σημεία του οδικού δικτύου που θα εμποδίζουν την διέλευση εκχιονιστικών μηχανημάτων. 

3) Να μεριμνούν για τον καθαρισμό από το χιόνι και τον πάγο του πεζοδρομίου η του πεζοδρόμου μπροστά από την ιδιοκτησία τους, αποφεύγοντας την χρήση αλατιού ,διότι διαβρώνει και καταστρέφει τις πλακοστρώσεις και τους κυβόλιθους. 

4) Να αποφεύγεται η χρήση νερού για το πλύσιμο εξωτερικών χώρων των ιδιοκτησιών τους και των καταστημάτων τους, κατά τις ημέρες που επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες, προκειμένου να μην δημιουργείται παγετός σε κοινόχρηστους χώρους ,προκαλώντας κινδύνους στη ασφαλή διέλευση των πεζών.

5) Να αποφεύγεται η διαμονή σε κατοικίες που βρίσκονται σε δύσβατες περιοχές για την πρόσβαση εκχιονιστικών μηχανημάτων, εκτός των περιπτώσεων που  χρησιμοποιούνται ως κύρια κατοικία . 

6) Οι πολίτες που δεν είναι συνδεδεμένοι με το δίκτυο τηλεθέρμανσης να μεριμνούν για την έγκαιρη προμήθεια και επάρκεια καυσίμων θέρμανσης των ιδιοκτησιών τους.

7) Οι ιδιοκτήτες κτηνοτροφικών μονάδων , που βρίσκονται σε δύσβατες περιοχές για τα εκχιονιστικά μηχανήματα ,να μεριμνούν για την επάρκεια τροφής των ζώων για χρονικό διάστημα τουλάχιστον μιας εβδομάδας.

8) Οι ιδιοκτήτες αγροτικών -γεωργικών εγκαταστάσεων να μεριμνούν για την επάρκεια καυσίμων θέρμανσής των.

Επίσης σύμφωνα με τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, κατά την διάρκεια των χιονοπτώσεων :


·        Διατηρείστε την κατοικία σας ζεστή και παραμείνετε σε αυτή όσο μπορείτε.


·        Μην αφήνετε τα παιδιά να βγουν έξω ασυνόδευτα.


·        Φορέστε κατάλληλα ρούχα και παπούτσια.


·         Ελέγξτε το δίκτυο ύδρευσης, τους σωλήνες και τον υαλοπίνακα του ηλιακού θερμοσίφωνα.


·        Αποφύγετε την οδήγηση σε δύσβατες ορεινές περιοχές.


·        Αν οδηγείτε σε δύσβατο δρόμο και υπάρχει έντονη χιονόπτωση είναι προτιμότερο να αλλάξετε πορεία.


·        Όταν οδηγείτε τηρείτε τις αποστάσεις ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα.


·        Για να αποφευχθούν ζημιές λόγω παγετού σε υδρόμετρα και ιδιωτικές σωληνώσεις ύδρευσης, μέσα σε αυλές σπιτιών, θα πρέπει να ληφθούν προληπτικά μέτρα όπως η κάλυψη/μόνωση υδρομέτρων ή η εκκένωση των σωλήνων κατά τη διάρκεια της νύχτας.


·        Περιορίστε στο ελάχιστο τις μετακινήσεις σας.


·        Χρησιμοποιήστε αντιολισθητικές αλυσίδες αν είναι απολύτως απαραίτητο να μετακινηθείτε με αυτοκίνητο. Είναι προτιμότερο να ταξιδέψετε κατά τη διάρκεια της ημέρας χρησιμοποιώντας κεντρικούς δρόμους. Ενημερώστε τους οικείους σας για τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε.


·        Προτιμήστε τα μέσα μαζικής μεταφοράς για μετακινήσεις.


·        Αν μετακινείστε πεζή, φορέστε κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγετε τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας.


·        Βεβαιωθείτε ότι οι υδρορροές στα μπαλκόνια και στις ταράτσες είναι καθαρές από φύλλα και σκουπίδια και λειτουργούν ομαλά.


·        Αν παγώσουν οι κεντρικοί σωλήνες ύδρευσης κλείστε αμέσως τον κεντρικό διακόπτη παροχής νερού του σπιτιού και ελέγξτε τον υδρομετρητή. Αν συνεχίζει να λειτουργεί («γράφει») τότε υπάρχει διαρροή στο δίκτυο. Κλείστε το διακόπτη της κεντρικής παροχής και καλέστε υδραυλικό.


·        Αν αποφασίσετε να ξεπαγώσετε τους σωλήνες, αρχίστε από το μέρος του σωλήνα κοντά στον διακόπτη ώστε η θερμοκρασιακή μεταβολή να είναι σταδιακή. Αν δεν έχετε αποτελέσματα επικοινωνήστε με έναν υδραυλικό.


·        Ελέγξτε αν έχουν βραχεί ή διατρέχουν κίνδυνο οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις ώστε να τις απομονώσετε.


 


 


Επίσης, για την επικοινωνία με την Υπηρεσία του Δήμου που έχει την


επιχειρησιακή ευθύνη του αποχιονισμού, οι πολίτες μπορούν να τηλεφωνούν στο


τηλέφωνο επιφυλακής του Αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας κ. Χατζητιμοθέου Ιωάννη στο τηλ. 6936646606


 


 


 


Γραφείο Τύπου                                                                                                                Δήμου Αμυνταίου


 


 



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΛΩΡΙΝΑ

ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΥΛΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΆΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΟΥ 1ου ΓΥΜΝΑΣΊΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ (ΦΩΤΟ -VIDEO)