ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ (ΒΙΝΤΕΟ)

Στον προγραμματισμό νέων δράσεων, με χρονικό ορίζοντα τα μέσα Ιουλίου, προχώρησε το Γραφείο Εθελοντισμού Δήμου Φλώρινας με τον υπεύθυνο του Γραφείου Μιχάλη Χάτζιο να παρουσιάζει τη νέα αυτή δέσμη δράσεων που θα πραγματοποιηθούν στη Φλώρινα.
Όπως ανέφερε ο κ. Χάτζιος "σε συνεργασία με τον κοινοτικό συμβούλιο Αμμοχωρίου, τους διευθυντές των σχολείων και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, θα πραγματοποιηθούν δράσεις καθαριότητας, φύτευσης και καλλωπισμού στην κοινότητα σε μέρη που θα υποδείξουν οι εμπλεκόμενοι φορείς. Η δράση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 25 Μαΐου στις 10:00' με πρωταγωνιστές τους μαθητές και τις μαθήτριες των σχολικών μονάδων της κοινότητας. Επίσης, θα πραγματοποιηθεί καμπάνια ενημέρωσης για όλα τα θέματα που έχει αναλάβει να επικοινωνήσει το Γραφείο Εθελοντισμού, όπως η Δωρεά Οργάνων και Ιστών, η λειτουργία της Κοινωνικής Ανταλλακτικής Βιβλιοθήκης του Δήμου μας κ.ά".
Επεσήμανε δε ότι "στο πλαίσιο της σταθερής επιδίωξης του κυρίου Δημάρχου προσωπικά και συνολικά της δημοτικής αρχής, για ουσιαστική αποκέντρωση και των δράσεων του Γραφείου Εθελοντισμού του Δήμου Φλώρινας καθώς και διάχυση της γνώσης και της φιλαναγνωσίας, σε όλο το εύρος του Δήμου μας, το Γραφείο Εθελοντισμού, σε συνεργασία με το Συμβούλιο Κοινότητας Μελίτης, τις Διευθύντριες του Γυμνασίου, Δημοτικού σχολείου και Νηπιαγωγείου καθώς και τον Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων Δημοτικού σχολείου και Νηπιαγωγείου, διοργανώνει την 1η «ΓΙΟΡΤΗ ΒΙΒΛΙΟΥ». Οι εκδηλώσεις της «Γιορτής Βιβλίου» θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 26 Μαΐου 2023 στις 10:30΄ στον αύλειο χώρο του Δημοτικού Σχολείου και περιλαμβάνουν Εγκαίνια του Παραρτήματος της Κοινωνικής – Ανταλλακτικής Βιβλιοθήκης του Δήμου, που θα παραμείνει και θα λειτουργήσει για τουλάχιστον ένα μήνα στη κοινότητα, παρέχοντας τη δυνατότητα στους κατοίκους για δωρεά και ανταλλαγή βιβλίων και παρουσίαση του βιβλίου «Ο Καθρέφτης μου» από την εκπαιδευτικό και συγγραφέα, κυρία Κωτσαλίδου Δόξα, η οποία θα συνοδεύεται και από ευχάριστα δρώμενα για τα παιδιά".
Επιπλέον ο κ. Χάτζιος αναφέρθηκε και στην Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος όπου όπως είπε "σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φλώρινας και με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, στις 8 Ιουνίου 2023, ημέρα Πέμπτη, θα πραγματοποιηθεί στο Νέο Πάρκο της Φλώρινας «Γιορτή Περιβάλλοντος και Φιλοζωίας». Στο πλαίσιο αυτής της δράσης το Γραφείο Εθελοντισμού θα πραγματοποιήσει τη δράση «Πάρκο Δημιουργίας» που εκκρεμεί και είχε ανασταλεί λόγω καιρικών συνθηκών.Τάξεις και τμήματα σχολείων που είχαν δηλώσει τη συμμετοχή τους στην εν λόγω δράση θα κάνουν τη δεντροφύτευση σε ζωγραφισμένα από τα παιδιά δοχεία, τα οποία μετά τη δεντροφύτευση τους, θα μεταφερθούν στην πλατεία πριν τους φωτεινούς σηματοδότες επί της Μοναστηρίου. Έτσι, οι μαθητές και οι μαθήτριες θα δημιουργήσουν το 1ο Πάρκο Δημιουργίας ομορφαίνοντας μια γειτονιά".


Αναλυτικά, στην τοποθέτησή του, ανέφερε:


"Η σημερινή μας συνάντηση αφορά στην παρουσίαση δράσεων του Γραφείου Εθελοντισμού του Δήμου μας, όπως αυτές έχουν σχεδιαστεί πάντα σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους και βέβαια με την επίβλεψη, καθοδήγηση και υποστήριξη του κυρίου Δημάρχου. Τονίζω και πάλι ότι ο ρόλος σας ως κοινωνοί της πληροφόρησης και σε αυτή την περίπτωση είναι εξαιρετικά σημαντικός και η βοήθεια σας καθοριστική.

Ειδικά η συγκεκριμένη δέσμη δράσεων που θα σας παρουσιάσουμε σήμερα χρίζει έντονης επικοινωνίας, και η δική σας συνεισφορά σε αυτόν το τομέα είναι πολύτιμη και αναντικατάστατη.

Επίσης, πρέπει να τονίσω ότι οι δράσεις που θα σας παρουσιάσουμε, έχουν σχεδιαστεί και προγραμματιστεί με χρονικό ορίζοντα τα μέσα Ιουλίου.

Στη συνέχεια, μετά τον Ιούλιο, ετοιμάζουμε ήδη μία ακόμη δέσμη εθελοντικών δράσεων για την οποία θα έχουμε παρόμοια ενημέρωση και παρουσίαση.

Προχωρούμε λοιπόν αναλυτικά στη παρουσίαση των δράσεων, τις οποίες θα σας παραθέσω με χρονολογική σειρά και καθορισμένες ημερομηνίες, τολμώντας να παραβλέψω τον αστάθμητο παράγοντα των καιρικών συνθηκών, που το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει γίνει αιτία για την ματαίωση ή αναβολή πολλών προγραμματισμένων δράσεων.

1. Σε συνεργασία με τον κοινοτικό συμβούλιο Αμμοχωρίου, τους διευθυντές των σχολείων και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, θα πραγματοποιηθούν δράσεις καθαριότητας, φύτευσης και καλλωπισμού στην κοινότητα σε μέρη που θα υποδείξουν οι εμπλεκόμενοι φορείς.

Η δράση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 25 Μαΐου στις 10:00' με πρωταγωνιστές τους μαθητές και τις μαθήτριες των σχολικών μονάδων της κοινότητας. Επίσης, θα πραγματοποιηθεί καμπάνια ενημέρωσης για όλα τα θέματα που έχει αναλάβει να επικοινωνήσει το Γραφείο Εθελοντισμού, όπως η Δωρεά Οργάνων και Ιστών, η λειτουργία της Κοινωνικής Ανταλλακτικής Βιβλιοθήκης του Δήμου μας κ.ά.

2. Στο πλαίσιο της σταθερής επιδίωξης του κυρίου Δημάρχου προσωπικά και συνολικά της δημοτικής αρχής, για ουσιαστική αποκέντρωση και των δράσεων του Γραφείου Εθελοντισμού του Δήμου Φλώρινας καθώς και διάχυση της γνώσης και της φιλαναγνωσίας, σε όλο το εύρος του Δήμου μας, το Γραφείο Εθελοντισμού, σε συνεργασία με το Συμβούλιο Κοινότητας Μελίτης, τις Διευθύντριες του Γυμνασίου, Δημοτικού σχολείου και Νηπιαγωγείου καθώς και τον Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων Δημοτικού σχολείου και Νηπιαγωγείου, διοργανώνει την 1η «ΓΙΟΡΤΗ ΒΙΒΛΙΟΥ».

Οι εκδηλώσεις της «Γιορτής Βιβλίου» θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 26 Μαΐου 2023 στις 10:30΄ στον αύλειο χώρο του Δημοτικού Σχολείου και περιλαμβάνουν:

ü Εγκαίνια του Παραρτήματος της Κοινωνικής – Ανταλλακτικής Βιβλιοθήκης του Δήμου, που θα παραμείνει και θα λειτουργήσει για τουλάχιστον ένα μήνα στη κοινότητα, παρέχοντας τη δυνατότητα στους κατοίκους για δωρεά και ανταλλαγή βιβλίων.

ü Παρουσίαση του βιβλίου «Ο Καθρέφτης μου» από την εκπαιδευτικό και συγγραφέα, κυρία Κωτσαλίδου Δόξα, η οποία θα συνοδεύεται και από ευχάριστα δρώμενα για τα παιδιά.

3. Σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φλώρινας και με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, στις 8 Ιουνίου 2023, ημέρα Πέμπτη, θα πραγματοποιηθεί στο Νέο Πάρκο της Φλώρινας «Γιορτή Περιβάλλοντος και Φιλοζωίας».

Στο πλαίσιο αυτής της δράσης το Γραφείο Εθελοντισμού θα πραγματοποιήσει τη δράση «Πάρκο Δημιουργίας» που εκκρεμεί και είχε ανασταλεί λόγω καιρικών συνθηκών.

Τάξεις και τμήματα σχολείων που είχαν δηλώσει τη συμμετοχή τους στην εν λόγω δράση θα κάνουν τη δεντροφύτευση σε ζωγραφισμένα από τα παιδιά δοχεία, τα οποία μετά τη δεντροφύτευση τους, θα μεταφερθούν στην πλατεία πριν τους φωτεινούς σηματοδότες επί της Μοναστηρίου.

Έτσι, οι μαθητές και οι μαθήτριες θα δημιουργήσουν το 1ο Πάρκο Δημιουργίας ομορφαίνοντας μια γειτονιά.

Επειδή υπάρχει ένας απερίγραπτος ενθουσιασμός και διάθεση συμμετοχής από εκπαιδευτικούς και μαθητές για την συγκεκριμένη δράση, θεωρείται ότι τα Πάρκα Δημιουργίας θα επεκταθούν και σε άλλες γειτονιές.

Μόνο μία έκκληση, μία θερμή παράκληση κυρίως προς τους ενήλικες κατοίκους που κατοικούν γύρω από το πάρκο, να γίνουν οι ίδιοι προστάτες και αν χρειαστεί φροντιστές των δημιουργιών των παιδιών.

Είναι λυπηρό αυτές οι σπουδαίες δημιουργίες των μαθητών, που θα στολίζουν τη γειτονιά, να γίνουν βορά στα χέρια ελάχιστων, οι οποίοι καταστρέφουν ότι όμορφο υπάρχει γύρω μας.

4. Είμαστε σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο του Νομικού Προσώπου του Δήμου, κύριο Ηλιάδη, με το προσωπικό των ΚΔΑΠ και νηπιαγωγείων του 8ου Νηπιαγωγείου και το ΚΔΑΠ του Ειδικού Δημοτικού σχολείου.

Έχουμε κάνει αυτοψία των χωρών, έχουμε καταγράψει τις επιθυμίες των υπευθύνων και το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα γίνουν παρεμβάσεις καλλωπισμού και αισθητικής αναβάθμισης στους αύλειους χώρους.

Όλες οι παρεμβάσεις μας, γίνονται σε συνεργασία με τους γονείς και το εκπαιδευτικό προσωπικό και έχουν πρωταγωνιστές τους μικρούς μαθητές/εθελοντές.

5.Έχω αναφερθεί και στο παρελθόν στην πρόθεση μας το Γραφείο Εθελοντισμού να γίνει βραχίονας ούτως ώστε να διευκολύνουμε τους συμπολίτες μας που το επιθυμούν να ενημερωθούν και να αποφασίσουν τελικά για την παροχή δείγματος Μυελού των Οστών.

Αυτή μας η επιδίωξη για τη δημιουργία συνεργαζόμενου κόμβου του Κέντρου Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών - Πανεπιστήμιο Πατρών (KEΔMOΠ) «Χάρισε ζωή στη Φλώρινα» με την Υπεύθυνη Προσέλκυσης, κυρία Μαρία Κώστογλου, γίνεται πράξη άμεσα!

Το πρώτο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση είναι η πραγματοποίηση Εκπαιδευτικού Σεμιναρίου που θα πραγματοποιηθεί το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουνίου.

Η ακριβής ημερομηνία, ώρα καθώς και οι λεπτομέρειες για τη συμμετοχή στο Σεμινάριο, θα ανακοινωθούν το επόμενο χρονικό διάστημα.

Όσες και όσοι συμπολίτες μας επιθυμούν να συμμετάσχουν, θα πρέπει να δηλώσουν εγγράφως τη συμμετοχή τους στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Γραφείου Εθελοντισμού και εμείς με την σειρά μας θα την προωθήσουμε στην κεντρική πλατφόρμα.

Η διαδικασία είναι πολύ συγκεκριμένη και κατά κάποιο τρόπο αυστηρή, αφού εκτός του ότι οι συμμετέχοντες θα λάβουν τις απαραίτητες επιστημονικές οδηγίες και γνώσεις θα εκδοθούν και βεβαιώσεις συμμετοχής που θα πιστοποιούν την εκμάθηση και πιστοποίηση των εθελοντών/τριών για τη λήψη δειγμάτων.

Το Εκπαιδευτικό σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί σε μια καταπληκτική, πλήρως εξοπλισμένη αίθουσα που έχει δημιουργηθεί στα γραφεία της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου μας.

Δεν διακινδυνεύω να αναφέρω ονόματα αλλά αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε όλους όσους εργάστηκαν για να αποκτήσει ο Δήμος μας έναν τέτοιο σύγχρονο χώρο υψηλής αισθητικής και λειτουργικότητας.

6. Σε ημερομηνίες που θα καθοριστούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, εθελοντές και εθελόντριες του Γραφείου Εθελοντισμού, θα πραγματοποιήσουν διορθώσεις στην υποδομή και την αισθητική αναβάθμιση των αστικών στάσεων, που κατά γενική ομολογία η εικόνα τους είναι αποκρουστική και η χρησιμότητα τους λόγω της κατάστασης που βρίσκονται, ανώφελη.

Οι στάσεις που έχουν επιλεγεί, βρίσκονται εντός του αστικού ιστού και δεν περιλαμβάνονται σε αυτές που θα αποκατασταθούν πλήρως σύμφωνα με τον σχεδιασμό που έχει ήδη δρομολογηθεί από τη Δημοτική αρχή. Οι δικές μας εθελοντικές παρεμβάσεις θα αφορούν στην αισθητική τους αναβάθμιση και στην δημιουργία των συνθηκών για άνετη και ανθρώπινη αναμονή των επιβατών.

Σε αυτό το σημείο οφείλω να κάνω μία έκκληση, μια θερμή παράκληση προς τους συμπολίτες μας και κυρίως τους νέους.

Οι στάσεις των αστικών έχουν συντηρηθεί και έχουν επανακατασκευαστεί στο παρελθόν αρκετές φορές.

Η τραγική κατάσταση που βρίσκονται σήμερα, δεν οφείλεται στις καιρικές συνθήκες ή στην εγκατάλειψη τους από τους αρμόδιους.

Οφείλεται κυρίως στην τάση ορισμένων να καταστρέφουν και να ασχημονούν με κάθε τρόπο πάνω σε αυτές.

Προσωπικά, αδυνατώ να κατανοήσω και ακόμη περισσότερο να δικαιολογήσω τέτοιου είδους συμπεριφορές.

Είναι τουλάχιστον απαράδεκτες και σίγουρα δεν τιμούν κανέναν.

Θερμή παράκληση λοιπόν, μετά το πέρας των παρεμβάσεων ας επιδείξουμε όλοι τον σεβασμό μας και ας προστατεύσουμε τη δημόσια περιουσία.

Οτιδήποτε καταστρέφεται γύρω μας, πλήττει την συνολική αισθητική και επιβαρύνει τη δική μας τσέπη.

7. Εργαζόμαστε εντατικά και πολύ σύντομα θα έχουμε την οριστική απάντηση και την οριστικοποίηση της ημερομηνίας από την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, προκειμένου Μονάδα Κινητής Μαστογραφίας να επισκεφτεί την περιοχή μας και να παρέχει δωρεάν μαστογραφίες σε γυναίκες κατοίκους της Δημοτικής Ενότητας Μελίτης.

Η συγκεκριμένη περιοχή δεν επελέγη τυχαία, αφού εκεί για χρόνια λειτουργούν Σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και ορυχεία εξόρυξης λιγνίτη και η περιοχή είναι δυστυχώς περιβαλλοντικά επιβαρυμένη. Θεωρούμε ότι μια προληπτική εξέταση τέτοιου είδους αποκτά ιδιαίτερη αξία και εμπεριέχει ουσιαστική ωφέλεια για τις συνδημότισσες της εν λόγω Δημοτικής Ενότητας.

8. Μετά από αίτημα του Γραφείου Εθελοντισμού το ξύλινο σπιτάκι του Δασαρχείου, που βρίσκεται επί της οδού Κοντοπούλου, απέναντι από την είσοδο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, παραχωρήθηκε στο Γραφείο μας για χρήση και πολύ σύντομα θα συντηρηθεί και θα λειτουργήσει προσωρινά ως Κέντρο Πληροφόρησης για θέματα εθελοντισμού και όχι μόνο. Σταθερή επιδίωξη της Δημοτικής αρχής να αξιοποιήσει οποιονδήποτε χώρο είναι σε αχρησία και μπορεί να μετατραπεί από ένα «κενό κουφάρι» σε μία κυψέλη που θα σφύζει ζωή και θα κοσμεί τον περιβάλλοντα χώρο. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου στην συγκεκριμένη περιοχή κινείται πάρα πολύς κόσμος, η λειτουργία του Κέντρου Πληροφόρησης θα συμβάλει ουσιαστικά στην ενημέρωση των συμπολιτών μας για όλες τις εθελοντικές δράσεις και κατά τη περίοδο λειτουργίας των σχολείων, εφόσον το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες, να πραγματοποιούνται εκεί, μέσα σε ένα πανέμορφο φυσικό τοπίο, δράσεις που έχουν σχέση με το περιβάλλον και τη φιλοζωία.

Σε λίγες ημέρες θα σας καλέσουμε να επισκεφθείτε το Κέντρο Πληροφόρησης και σας υπόσχομαι ότι αυτό που θα δείτε θα σας εντυπωσιάσει.

Σε αυτό το σημείο, οφείλω να ευχαριστήσω θερμά και δημόσια τη Διευθύντρια της Διεύθυνσης Δασών Φλώρινας, κυρία Γλούφτση Σοφία, η οποία για μία ακόμη φορά, χωρίς δεύτερη σκέψη και ενεργώντας τάχιστα, προέβη σε αυτή την παραχώρηση.

Η συνεργασία μας είναι υποδειγματική και όπου υπάρχει διάθεση συνεργασίας τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά!

9. Κλείνοντας, απευθύνω ένα δημόσιο κάλεσμα ευαισθητοποίησης και ενεργής συμμετοχής συμπολιτών μας στις δράσεις του Γραφείου Εθελοντισμού.

Καλούμε τον καθένα και την καθεμιά που πιστεύει στη δύναμη του ενεργού δημότη και στην αξία του εθελοντισμού, να δώσει το παρόν και να συμβάλλει με τις μικρές ή μεγάλες του δυνάμεις στο εθελοντικό έργο.

Μόνο έτσι, μόνο με την ενεργοποίηση δυνάμεων της Κοινωνίας των Πολιτών, θα μπορέσουμε να αλλάξουμε τον κόσμο γύρω μας.

Είναι στο χέρι μας. Ας το κάνουμε".

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΛΩΡΙΝΑ

ΔΥΟ ΧΡΥΣΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΚΑΙ ΔΥΟ ΚΥΠΕΛΛΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΚΟΠΕΥΤΙΚΗ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ